pontosnews.gr
Τρίτη, 17/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αυστραλία: Η ομογενής Διονυσία Βασιλειάδη έγινε 100 ετών και τα γιόρτασε με κέφι!

Συμπλήρωσε έναν αιώνα ζωής στις 23 Δεκεμβρίου

29/12/2023 - 1:44μμ
(Φωτ.: neoskosmos.com / Αρχείο οικογένειας Βασιλειάδη)

(Φωτ.: neoskosmos.com / Αρχείο οικογένειας Βασιλειάδη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Γεννήθηκε στην Αδελαΐδα το 1923 από Έλληνες μετανάστες από το Καστελλόριζο, τον Ιάκωβο και την Αναστασία Μπόλκα, οι οποίοι ήρθαν στην Αυστραλία για μια νέα αρχή με τον γιο τους Μιχαήλ, αφού είχαν χάσει τις τρεις κόρες τους. Το ζευγάρι αφότου εγκαταστάθηκε απέκτησε άλλες τρεις κόρες: τη Διονυσία, που ήταν η μεγαλύτερη, την Chrissie και τη Reenie.

Η Διονυσία είναι η μόνη εναπομείνασα από τα τέσσερα αδέρφια.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου οι γονείς της διατηρούσαν μια επιχείρηση στην οποία η Διονυσία χρειάστηκε να εργαστεί εγκαταλείποντας το σχολείο, όταν η μητέρα της αρρώστησε από καρκίνο.

Από αριστερά, η Διονυσία, η αδελφή της Reene, η φίλη τους Chrissie Tsopanis και η τρίτη αδελφή, η Chrissie, έξω από το κατάστημα των γονέων τους στην Waymouth Street στην Αδελαΐδα (φωτ.: neoskosmos.com / Αρχείο οικογένειας Βασιλειάδη)

Το 1949 μετακόμισε στη Μελβούρνη και παντρεύτηκε τον αιγυπτιακής καταγωγής Βασίλη Βασιλειάδη, οι γονείς του οποίου ήταν επίσης από το Καστελλόριζο. Απέκτησαν τρία παιδιά (την Ειρήνη, τον Ντάγκλας και την Αν) και διατηρούσαν ένα καφέ και στη συνέχεια μια μικτή επιχείρηση, ενώ η Διονυσία ασχολούνταν με τη ραπτική.

Η Αν θυμάται ότι η μητέρα της πάντα εργαζόταν. Πήγαινε στο σπίτι στις 7-8 το απόγευμα μέχρι τα 60 της χρόνια, και όταν δεν δούλευε ασχολιόταν με την κηπουρική. Η Διονυσία πάντα διατηρούσε τη φόρμα της –μέχρι και σήμερα–, και μάλιστα χωρίς φαρμακευτική αγωγή.

Ο Βασίλης και η Διονυσία-Ευνίκη Βασιλειάδη την ημέρα του γάμου τους, στις 5 Ιουνίου 1949 (φωτ.: neoskosmos.com / Αρχείο οικογένειας Βασιλειάδη)

Της άρεσε το περπάτημα και περπατούσε κάθε πρωί, πέντε μέρες την εβδομάδα –μέχρι τα 90 της χρόνια–, και το πιο εκπληκτικό ήταν ότι ακόμα και στα 90 της εξακολουθούσε να κουρεύει το γρασίδι. Σταμάτησε μόνο όταν ένας γείτονας την αμφισβήτησε, και από τότε ντράπηκε να συνεχίσει.

Όταν τα εγγόνια της ήταν μικρά, συνήθιζε να παίζει μαζί τους στο μονόζυγο (τότε ήταν… μόλις 80!).

Αν και ζει πλέον σε οίκο ευγηρίας, «η μητρική της φύση δεν την έχει εγκαταλείψει» λέει η Αν, καθώς μιλάει σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των φροντιστών, οι οποίοι όλοι «την αγαπούν επειδή είναι αστεία».

Τα προβλήματα μνήμης που αντιμετωπίζει λόγω ηλικίας δεν είναι ικανά να μειώσουν τη λάμψη της προσωπικότητάς της. Μπορεί καμιά φορά να ξεχνά με ποιον μίλησε πριν από λίγο, αλλά η Διονυσία εξακολουθεί να είναι «φωτεινή και λαμπερή και έχει χαρούμενη και ευγενική φύση».

(Φωτ.: neoskosmos.com / Αρχείο οικογένειας Βασιλειάδη)

Στις 23 Δεκεμβρίου συμπλήρωσε έναν αιώνα ζωής, και όπως είθισται σε στην Αυστραλία, έλαβε ευχετήριες κάρτες από τον βασιλιά Κάρολο Γ’ και τη βασίλισσα Καμίλα, τον γενικό κυβερνήτη της Αυστραλίας David Hurley, την κυβερνήτη της Βικτώριας Margaret Gardner, τον πρωθυπουργό Anthony Albanese και την πρωθυπουργό της Βικτώριας Jacinta Allan.

Σύμφωνα με τα όσα είπε η Αν, η αιωνόβια Διονυσία ήταν τόσο ευτυχισμένη και υγιής, που δεν στάθηκε ούτε ένα λεπτό όλο το Σάββατο. «Ήταν μια πραγματικά ξεχωριστή και ευτυχισμένη μέρα, και κατά διαστήματα προσπαθούσαμε να την πείσουμε να κάνει ένα διάλειμμα αλλά δεν ήθελε», λέει η κόρη της στο neoskosmos.com, συμπληρώνοντας ότι η μητέρα της δεν ήθελε να απομακρυνθεί από τις συζητήσεις και να αφήσει τους ανθρώπους μόνους τους.

«Όλη την ημέρα η αντοχή της ήταν καταπληκτική, και μάλιστα σηκώθηκε και αποχαιρέτησε τον κόσμο».

Αυτή η ενεργητικότητα πιθανότατα έχει τις ρίζες της στα παλιά χρόνια, όταν βοηθούσε στο οικογενειακό γαλακτοπωλείο φροντίζοντας τα μικρότερα αδέλφια της, αλλά και αργότερα, όταν απέκτησαν το δικό τους κατάστημα με τον σύζυγό της, ενώ παράλληλα μεγάλωνε τα παιδιά τους.

• Πληροφορίες: neoskosmos.com.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μέλη και φίλοι της Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης γύρω από την τούρτα των 49ων  γενεθλίων (φωτ.: NeosKosmos/Κώστας Ντεβές)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σχεδόν πενηντάρισε η Ποντιακή Εστία Μελβούρνης – Αδιάκοπος ο αγώνας για την προβολή του ποντιακού ελληνισμού

16/06/2025 - 9:14μμ
Το χορευτικό τμήμα της Αδελφότητας Ποντίων Τορόντο έδωσε τον καλύτερό του εαυτό (φωτ: facebook/Brotherhood Pontion Toronto «Panagia Soumela»)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι Πόντιοι του Τορόντο στον «Γαλανόλευκο Χορό» του Ιδρύματος Ελληνικής Κληρονομιάς

15/06/2025 - 12:17μμ
(Φωτ.: instagram/melismaensemble)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι ήχοι της Μικράς Ασίας θα ταξιδέψουν στο Σίδνεϊ

15/06/2025 - 9:40πμ
Από αριστερά, οι ομογενείς Maria Pittas, Cathie Grissell, James Pappas και Debbie Balsom, που μεγάλωσαν σε ανάδοχες οικογένειες στην Αυστραλία, ανακάλυψαν ότι είναι αδερφιά μετά από μισό αιώνα (φωτ.: neoskosmos.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Τέσσερα αδέλφια ανακάλυψαν το ένα το άλλο μετά από 55 χρόνια – Είχαν δοθεί ως βρέφη για υιοθεσία

15/06/2025 - 9:10πμ
Παραδοσιακοί χοροί από τους αποφοίτους των ομογενειακών σχολείων της Πόλης και της Ίμβρου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αποφοίτηση από τα ομογενειακά σχολεία της Πόλης και της Ίμβρου – «Η Ρωμιοσύνη σας εμπιστεύεται τη συνέχεια της»

14/06/2025 - 9:08μμ
Οι νεαροί χορευτές της Ποντιακής Εστίας λίγο πριν εμφανιστούν στο φεστιβάλ (φωτ.: instagram/pontiakiestiaofmass)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Η Μασαχουσέτη χόρεψε και διασκέδασε ποντιακά

14/06/2025 - 6:35μμ
(Φωτ.: Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Παράπονα πριν από τη γενική συνέλευση της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτόριας

14/06/2025 - 5:22μμ
Δεκάδες ομογενείς έπιασαν τον (ποντιακό) χορό στη διάρκεια της εκδήλωσης (φωτ.: Στέφανος Ελευθεριάδης)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη: Οι «Μαυροθαλασσίτες» ζωντάνεψαν τη χορευτική βραδιά του «Αριστοτέλη»

14/06/2025 - 3:45μμ
Η φωτογραφία είναι από παλαιότερη εκδήλωση στη μνήμη του Θεόδωρου Βουλγαρίδη (φωτ.: Δορυφόρος Μονάχου)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μόναχο: Μήνυμα ενάντια στην ακροδεξιά βία, στη μνήμη του δολοφονημένου Θεόδωρου Βουλγαρίδη

14/06/2025 - 12:28μμ
(Φωτ.: instagram/ipsilantisfrechen)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι ομογενείς του Μπρουλ θα διασκεδάσουν ποντιακά

14/06/2025 - 11:30πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτ. αρχείου: Χ / Recep Tayyip Erdoğan)

Ερντογάν: Με κάθε σταγόνα αίματος που χύνει το Ισραήλ θέτει σε κίνδυνο τη δική του ύπαρξη και το μέλλον του λαού του

34 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Ποντιακός Συλ. Τυρνάβου-Βοτανοχωρίου)

Οι Πόντιοι του Τυρνάβου γλέντησαν στον Άγιο Νικόλαο

1 ώρα πριν
Ο χάρτης που δημοσίευσε η Τουρκία (φωτ: Turkiye MSP Platform)

Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός της Τουρκίας «κόβει» το Αιγαίο στα δύο

2 ώρες πριν
Εικόνα από την Τεχεράνη, σήμερα, μετά από ισραηλινό χτύπημα (φωτ.: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH)

Πόλεμος Ισραήλ-Ιράν: Κλιμακώνεται η σύγκρουση – Τα χτυπήματα σε Τεχεράνη και Χάιφα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: seismoi.gr)

Σεισμός 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής

3 ώρες πριν
Μέλη και φίλοι της Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης γύρω από την τούρτα των 49ων  γενεθλίων (φωτ.: NeosKosmos/Κώστας Ντεβές)

Σχεδόν πενηντάρισε η Ποντιακή Εστία Μελβούρνης – Αδιάκοπος ο αγώνας για την προβολή του ποντιακού ελληνισμού

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign