pontosnews.gr
Σάββατο, 13/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Καρδίτσα: Το έθιμο της γουρνοχαράς στα χωριά του κάμπου

Η ιστορία του δρώμενου και ποια ήταν η διαδικασία του

26/12/2023 - 10:21πμ
Γουρούνια ελευθέρας βοσκής (φωτ. EUROKINISSI/Θανάσης Καλλιάρας)

Γουρούνια ελευθέρας βοσκής (φωτ. EUROKINISSI/Θανάσης Καλλιάρας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, συνήθως στις 26 ή 27 Δεκεμβρίου και πάντα κατά τη διάρκεια του Δωδεκαήμερου, αρκετοί κάτοικοι στις πεδινές περιοχές της Ελλάδας είχαν τη συνήθεια να σφάζουν τους οικόσιτους χοίρους τους. Επρόκειτο για ένα σημαντικό κομμάτι της αγροτικής και οικιακής οικονομίας, καθώς αφενός τα γουρούνια δε φορολογούνταν από τους Οθωμανούς και ήταν εύκολη η εκτροφή τους, αφετέρου, εκτός από το κρέας τους, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το λίπος τους (λίγδα) αντί του δυσεύρετου ελαιόλαδου, ενώ με το δέρμα τους έφτιαχναν τα γουρουνοτσάρουχα.

Η σφαγή των χοίρων στη μέση του χειμώνα και ιδιαίτερα στα τέλη του Δεκέμβρη παρατηρείται σε όλη σχεδόν την ελληνική ύπαιθρο και είναι απομεινάρι ειδωλολατρικής παράδοσης, της ρωμαϊκής Σατουρναλίας (17-25 Δεκέμβρη), κατά την οποία θυσίαζαν χοίρους προς τιμήν της θεάς Δήμητρας και του Κρόνου για να έχουν καλή σοδειά.

«Οι Έλληνες ζούσαν έντονα στις μεγάλες γιορτές της χριστιανοσύνης. Όλα άλλαζαν αυτές τις ημέρες. Τα σπίτια έπαιρναν μια γιορτινή όψη. Οι νοικοκυρές είχαν πολλά να κάνουν. Σε παλαιότερους καιρούς, όταν τα σπίτια ήταν πλίθινα, παλάμιζαν το πάτωμα των σπιτιών, ασβέστωναν τους τοίχους, φουκάλιζαν τη ρούγα, έστρωναν τις καλές μαντανίες στα κρεβάτια και ήταν έτοιμες να υποδεχτούν συγγενείς και φίλους και να ζήσουν αντάμα τις εορταστικές αυτές μέρες», σημείωσε μεταξύ άλλων στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η ερευνήτρια τοπικής ιστορίας και λαογραφίας και εκπαιδευτικός Βασιλική Κοζιού-Κολοφωτιά, η οποία γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής της στην Κρανιά, ένα χωριό του κάμπου της Καρδίτσας.

Ιεροτελεστία

«Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά έθιμα που έφτασε μέχρι τις μέρες μας σε κάποια χωριά. Τη δεύτερη ή τρίτη μέρα των Χριστουγέννων τα περισσότερα σπίτια των καραγκούνηδων ήταν επί ποδός, τόνισε η εκπαιδευτικός, «καθώς είχαν την γουρνουχαρά. Το σφάξιμο και το συμμάζεμα του γουρουνιού ήταν μια ιεροτελεστία. Από νωρίς το πρωί 4-5 άνδρες και άλλες τόσες γυναίκες, συνήθως συγγενείς ή φίλοι των νοικοκύρηδων, κατέφταναν στο σπίτι για να βοηθήσουν, γιατί μια μόνη οικογένεια δεν μπορούσε να τα βγάλει πέρα. Όλα τα σύνεργα για το σφάξιμο του γουρουνιού ήταν έτοιμα από την προηγούμενη μέρα.

»Τα καλοτροχισμένα μαχαίρια και τσεκούρια για το σφάξιμο, τα κοκκαλάρια για το γέμισμα των λουκάνικων, η τάβλα όπου θα έκοβαν το κρέας και τα πράσα για τον ζαϊρέ των λουκάνικων, οι κατσαρόλες για το καυτό νερό όπου βουτούσαν το κεφάλι και τα πόδια για το μάδημα, καθώς και το μεγάλο καλογανωμένο καζάνι, όπου θα έλιωναν τον παστό για να πάρουν τη λίπα και τις τσιγαρίδες, που πολλές νοικοκυρές τις ανακάτευαν με πράσα, αλάτι και διάφορα μυρωδικά και τις διατηρούσαν σε πιθάρια για πολύ καιρό, μέχρι να στεγνώσουν τα λουκάνικα, που τα κρεμούσαν κατάματα στον ήλιο κάτω από την αστρέχα του σπιτιού».

Τίποτα δεν περίσσευε από το χοιροσφάι, εξήγησε: «Ένα μεγάλο μέρος από το κρέας γινόταν λουκάνικα, το υπόλοιπο παστό σε μεγάλα δοχεία ή μέσα στο λίπος για να διατηρηθεί. Το λίπος το έλιωναν και το έβαζαν σε μεγάλα δοχεία για να περάσουν όλη τη χρονιά. Τη θέση του σήμερα πήρε το λάδι που φέτος η τιμή του έφτασε στα ύψη. Επίσης, έκαναν τις τσιγαρίδες και την “αλευριά” με πράσα που τα είχαν σε κάθε περίπτωση εύκολα και γρήγορα. Αρκούσε μόνο το ζέσταμα στο τηγάνι».

«Η νοικοκυρά», συνεχίζει η ερευνήτρια Βασιλική Κοζιού-Κολοφωτιά «ακολουθώντας τις παραδοσιακές προγονικές συνήθειες, όταν έσφαζαν το γουρούνι, έπαιρνε μια φτυαριά κάρβουνα, έριχνε το θυμίαμα και το έδινε στον αφέντη του σπιτιού ο οποίος, αφού θυμιάτιζε όλους τους παραβρισκόμενους, το έριχνε στον λαιμό του γουρουνιού. Πίστευαν με αυτόν τον τρόπο πως θα έχουν την ευλογία του Χριστού και θα έδιωχναν μακριά τους καρκάντζαλους που μαγάριζαν το κρέας και τα άλλα φαγώσιμα. Έχω έντονα χαραγμένη στη μνήμη μου, τη γιαγιά μου Βασιλική και τη μάνα μου Σταυρούλα», σημειώνει χαρακτηριστικά η εκπαιδευτικός, «που έριχναν στη φωτιά αλάτι και θυμίαμα καθ’ όλη τη διάρκεια του δωδεκαημέρου, για να κρατήσουν μακριά από το σπίτι μας τους καλικάντζαρους.

»Μόλις τελείωνε το συμμάζεμα του γουρουνιού, οι άνδρες και οι γυναίκες έφευγαν για τα σπίτια τους. Οι άνδρες όμως με τα καλά τους ρούχα ξαναγύριζαν στο σπίτι που είχε τη γουρνουχαρά και εκεί στήνονταν ένα πλούσιο τραπέζι με τυρόπιτες, τηγανιά, ψητό χοιρινό στα κάρβουνα, κρασί από το αμπέλι και τραγούδια μέχρι αργά το βράδυ.

»Τίποτε δεν πετούσαν από το χοιροσφάι. Με το κεφάλι και τα πόδια έκαναν τον πατσά, με τα εντόσθια, το κρέας και τα ψιλοκομμένα πράσα γέμιζαν τα λουκάνικα και με σκέτο κρέας ετοίμαζαν την τηγανιά. Με το δέρμα έφτιαχναν τα γουρνουτσάρουχα ή τα σαμάρια των ζώων. Με τη φούσκα του γουρουνιού τα παιδιά είχαν μια πρώτης τάξεως μπάλα, αντικαθιστώντας για λίγο καιρό μ’ αυτή που συνήθως έκαναν με υφασμάτινα κουρέλια.

Μάλιστα, ένα μέρος από όλα αυτά τα τρόφιμα προορίζονταν για τους φτωχούς, τον γείτονα που του ψόφησε το γουρούνι και τον ξενιτεμένο. «Οι πρόγονοί μας είχαν την έγνοια για το διπλανό τους και μοιράζονταν και τις χαρές και τις λύπες. Από το μπροστινό μέρος, τον “αετό” και τη σπλήνα, έκαναν την “πρόβλεψη του καιρού”, κάτι που ασφαλώς τους ενδιέφερε και για τα ζώα, το πώς θα ξεχειμωνιάσουν αλλά και για τις νέες καλλιέργειες που θα ξεκινούσαν. Σειρά και τάξη είχαν και στην κατανάλωσή του. Πρώτα τα εντόσθια με τις τηγανιές, μια και δεν διατηρούνται πολύ, μετά ο πατσάς, το κρέας με οικονομία και τα λουκάνικα, το πιο καλό φαγητό, που διατηρούνταν για μεγάλο χρονικό διάστημα και φυσικά μετά τα Φώτα, αφού έπρεπε να τα φωτίσει πρώτα ο παπάς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη των αγροτών στη Νίκαια (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Παραμένουν στα μπλόκα, δεν πάνε στο Μαξίμου και στέλνουν γραπτά τα αιτήματά τους

13/12/2025 - 5:00μμ
Στιγμιότυπα από τις επιχειρήσεις κατάσχεσης της ΕΛΑΣ (φωτ.: Ελληνική Αστυνομία)
ΕΛΛΑΔΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Χειροπέδες σε 16 από την εγκληματική οργάνωση στην Κρήτη – Δήλωναν μέχρι και εκτάσεις θανόντων

13/12/2025 - 3:11μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Λεωφορεία: Στάση εργασίας την Τετάρτη

13/12/2025 - 10:09πμ
Συλλαλητήριο αγροτών και κτηνοτρόφων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες σε νέα φάση αποφάσεων στη Νίκαια: Πανελλαδική σύσκεψη, πρόσκληση Μητσοτάκη

13/12/2025 - 8:34πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Μικρή πτώση της θερμοκρασίας και τοπικές βροχές τα χαρακτηριστικά του καιρού σήμερα

13/12/2025 - 8:10πμ
ΕΛΛΑΔΑ

Ένα Σάββατο γεμάτο στιλ, λάμψη και festive glam – Το Madwalk Gifting Lounge by ΣΚΡΑΤΣ σε περιμένει να λάμψεις

12/12/2025 - 2:39μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ στην Κρήτη: Κύκλωμα αγροτικών επιδοτήσεων με αρχηγό αγροτοσυνδικαλιστή – 15 συλλήψεις

12/12/2025 - 2:15μμ
Αντιφασιστική συγκέντρωση στο Εφετείο Αθηνών, Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Εισαγγελέας για τη Χρυσή Αυγή: Γνήσιο τέκνο του ναζισμού με πλήρη ιεραρχία και κεντρικό σχεδιασμό

12/12/2025 - 1:03μμ
Συλλαλητήριο αγροτών και κτηνοτρόφων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες στο λιμάνι Θεσσαλονίκης: Συμβολικός αποκλεισμός με τρακτέρ και φέρετρα – Ισχυρή αστυνομική παρουσία

12/12/2025 - 12:36μμ
Εικόνα από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, «Για τη διερεύνηση όλων των ζητημάτων που έχουν ανακύψει σχετικά με τη λειτουργία του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), με γνώμονα την ανάδειξη τυχόν ευθυνών και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του συστήματος πληρωμής των αγροτικών ενισχύσεων, ώστε να αποτελεί έναν αξιόπιστο, αποτελεσματικό και δίκαιο μηχανισμό για όλους τους παράγωγους της χώρας». Σήμερα καταθέτει ο Εμμανουήλ Χνάρης, βουλευτής ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, πρώην Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης (φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας στην Κρήτη – Προσαγωγές και συλλήψεις

12/12/2025 - 11:37πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με μπουνάτσες και... μποφόρια, με πλοία και λεωφορεία, ο προορισμός είναι ένας: η Καρδίτσα (φωτ.: Facebook / Γιώργος Ιακωβίδης)

Δείτε: Το ταξίδι προς την Καρδίτσα για το 19ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

33 λεπτά πριν

Ιστορικό ντοκιμαντέρ για τους Αγίους Αρσένιο και Παΐσιο στις «Αλησμόνητες Πατρίδες»

1 ώρα πριν
Από την απονομή του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος στον δημοσιογράφο Γιάννη Διακογιάννη, Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Γιάννης Διακογιάννης: Ο δημοσιογράφος που έφερε την ευγένεια και τη φινέτσα στα αθλητικά

2 ώρες πριν
Όλα τα λάβαρα ψηλά, στην έναρξη του Φεστιβάλ

Δείτε live το 19ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στην Καρδίτσα – Η καρδιά του ποντιακού ελληνισμού χτυπά δυνατά

2 ώρες πριν
Οι Πόντιοι του «Ξενιτέα» στην Ονειρούπολη (φωτ.: facebook/Ξενιτέας ποντίων Σταυρού)

Σύλλογος Ποντίων Σταυρού «Ξενιτέας»: Ποντιακοί χοροί στην Ονειρούπολη και ποντιακά κάλαντα στο άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

19ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών ΠΟΕ: Η Καρδίτσα ντύθηκε την ποντιακή φορεσιά

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign