pontosnews.gr
Σάββατο, 7/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θύμιος Καρακατσάνης: Ο ηθοποιός που λάτρεψε το σανίδι, τον αγάπησε ο κόσμος και τα έλεγε έξω από τα δόντια

Γεννήθηκε σαν σήμερα το 1940. Γράφει ο Σπύρος Δευτεραίος

8/12/2023 - 12:52μμ
(Φωτ.: Facebook/ Αλεξάνδρα Καρακατσάνη)

(Φωτ.: Facebook/ Αλεξάνδρα Καρακατσάνη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Έλα βρε να φωτογραφηθούμε, πριν τσακωθούμε ξανά», είχε πει κάπου στα 80s η Μελίνα Μερκούρη, στον Θύμιο Καρακατσάνη σε μια θεατρική πρεμιέρα. Και αυτή η ατάκα συμβολίζει την περσόνα του μεγάλου ηθοποιού, που δεν είχε πρόβλημα να τα βάλει με καμία εξουσία. Άλλωστε δεν είχε ανάγκη καμία εξουσία, γιατί τις περισσότερες φορές έπαιζε μπροστά σε γεμάτη πλατεία. Και χωρίς προβολή, χωρίς εξώφυλλα, χωρίς PR. Ήταν ο ηθοποιός που ο κόσμος ακολουθούσε σε ό,τι και αν έκανε. Από Δημήτρη Ψαθά μέχρι Νιλ Σάιμον, αλλά και Αριστοφάνη. Όταν είχε ανεβάσει Λυσιστράτη στην Επίδαυρο, κόντεψαν οι θεατές να κάτσουν μπροστά στη σκηνή. Για τόσο κόσμο μιλάμε.

Ηθοποιός αναγνωρισμένου ταλέντου και δημοτικότητας, μίλαγε ανοιχτά –όταν φυσικά του δινόταν βήμα– χωρίς να στρογγυλεύει πράγματα και καταστάσεις. Σήμερα σίγουρα θα ήταν στη μαύρη λίστα των πολιτικώς μη ορθών, ενώ κάποιοι «συνάδελφοι» έχουν μιλήσει για έναν σκληρό άνθρωπο – μετά θάνατον. Πόσο αισχρό! Οι κριτικοί δεν ήταν πάντα στο πλευρό του, αλλά όταν γεμίζεις το θέατρο επί δεκαετίες και με τέτοιο ρεπερτόριο, μάλλον δεν καίγεσαι για τη δίκαιη ή άδικη κριτική του άλλου. Και ο Καρακατσάνης ήταν ένας άνθρωπος που έφτιαξε μόνος τη ζωή και την καριέρα του, πάτησε στα πόδια του και δεν είχε ανάγκη κανέναν.

(Φωτ.: Facebook/ Θέατρα που έκλεισαν)

Στα υπόγεια υπάρχει φως

Το παιδί από τα Ταμπούρια, που γεννήθηκε σαν σήμερα μέσα στην Κατοχή (1940) βρήκε το δρόμο του στο υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης και με δάσκαλο τον Κάρολο Κουν. Και ήταν από τις φουρνιές που ο μέγας δάσκαλός τους έβαλε στο θεατρικό κλίμα από την αρχή. Είτε σαν ηθοποιούς, είτε σαν τεχνικούς, στα σκηνικά, στο ταμείο παντού. Έτσι στα 19 του ο Καρακατσάνης πήρε το βάφτισμα του πυρός στην Επίδαυρο. Με τους κλασσικούς, σήμερα, Όρνιθες που τότε είχαν δεχτεί απίστευτες αποδοκιμασίες για το μοντέρνο ανέβασμά τους. Και σιγά-σιγά κάνει όνομα και μάλιστα επειδή ήταν γεννημένος ρολίστας πολύ συχνά υποδυόταν ήρωες μεγαλύτερους από την ηλικία του. Φυσικά με το ανάλογο make up. Και κάπως έτσι γνώρισε και παραλίγο να χάσει τη γυναίκα της ζωής του. Να τι είχε διηγηθεί ο ίδιος σε συνέντευξή του:

«Τη γνώρισα ένα βράδυ στο σπίτι ενός φίλου ηθοποιού. Όταν με σύστησαν, επειδή αυτή ήταν λάτρης του Θεάτρου Tέχνης και ερχόταν και έβλεπε παραστάσεις, της είπαν “να ο Καρακατσάνης”, αυτή είπε “Σιγά. Πολύ που θα ήθελε να είναι ο Kαρακατσάνης”. Εγώ ήμουν είκοσι τεσσάρων χρονών, είχα παίξει τον επιστάτη του Πίντερ, έκανα όλο μεγάλους σε ηλικία ρόλους. Και δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ήμουν πραγματικά εγώ. Κι όταν λέω “ναι, εγώ είμαι”, άκουσε τη φωνή μου και ξαφνικά τα μάτια μας κάτι είπαν. Και άμα εγώ βλέπω τα μάτια να μιλάνε είμαι πεισματάρης».

Από τότε με τη Ρούλα όχι μόνο έγιναν ζευγάρι, αλλά έκαναν μια ευτυχισμένη οικογένεια, δύο κόρες, την ηθοποιό Αλεξάνδρα Καρακατσάνη και την εικαστικό Κατερίνα Καρακατσάνη και έμειναν μαζί έως το τέλος εκείνου.

Η νέα Ελληνική σκηνή

Το 1978 δημιουργεί την «Νέα Ελληνική σκηνή» και ένας από τους ρόλους που έγραψε ιστορία ήταν αυτός του Φον Δημητράκη του Δημήτρη Ψαθά. Ένα έργο και ένας ρόλος που προϋπήρχαν μεν αλλά λες και γράφτηκαν για εκείνον.

Αλλά πήγε και πιο πέρα. Από ελληνικά έργα, μέχρι Πίντερ. Πόσο συγκλονιστικός ήταν στον Επιστάτη το 1982!  Στην τηλεόραση και στο σινεμά δεν ήταν πολύ θετικός. Στο δεύτερο όσοι τον είχαν δει στο Καραβάν σαράι του Τάσου Ψαρρά είπαν πως ήταν απίστευτος.

Δεν πήρε όμως το βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, άδικα και εκείνος απλά είπε ότι «προτίμησαν να βραβεύσουν ένα νεότερο συνάδελφο».

Στην τηλεόραση πάλι ήταν εκπληκτικός στην ξεχασμένη σήμερα Οδός Ιπποκράτους όπου υποδυόταν έναν καθημερινό άνθρωπο αλλά και μια χαμένη θεία του από την Αλβανία.

Όσο για τους κριτικούς; Ειδικά από τη δεκαετία του ’90 και μετά έβγαζαν έναν απίστευτο αρνητισμό απέναντιί του κατηγορώντας τον ότι εισάγει επιθεωρησιακά κόλπα και ευκολίες. Λες και η επιθεώρηση δεν ήταν θεατρικό είδος και δη από τα δυσκολότερα. Αλλά όπως είπαμε και πιο πάνω όταν έχεις τον κόσμο με το μέρος σου, δεν πολυνοιάζεσαι για αυτά.

Και φυσικά στα έργα του Αριστοφάνη ήταν απλά μοναδικός. Με ένα δικό του στυλ, ξεχωριστικό κατευθείαν από τη σχολή των παλιών ηθοποιών του είδους.

(Φωτ.: Facebook/ Θέατρα που έκλεισαν)

«Στη Δευτέρα Παρουσία»

Κάποια έντονα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τον έκαναν να ταξιδέψει ως τη Σουηδία. Και εκεί μαθαίνει, ύστερα από σειρά εξετάσεων την αλήθεια: Καρκίνος. Να πώς το λέει ο ίδιος:

«Τότε, άρχισε να μου λέει ο γιατρός τις πιθανότητες επιβίωσης που έχω, εκεί τα λένε ψυχρά, και έπαθα ένα άσπρο, δεν άκουγα, δεν έβλεπα τίποτα. Το μόνο που σκεφτόμουν, ήταν πως πρέπει να πάω στην Ελλάδα να δω τους δικούς μου. Τίποτα άλλο».

Από τη διάγνωση και ύστερα ξεκίνησε να μετράει η αντίστροφη μέτρηση για τον ταλαντούχο ηθοποιό και σκηνοθέτη. Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με την υγεία του. Το βεβαρημένο ιστορικό του με τον καρκίνο και το σοβαρό πρόβλημα με το σάκχαρό του, τον είχαν αναγκάσει να μπαινοβγαίνει στο νοσοκομείο. 

Τελικά, παίρνει την απόφαση να σταματήσει να σταματήσει το θέατρο. Τον Νοέμβριο του 2011, σε συνέντευξή του ο Θύμιος Καρακατσάνης, είχε δηλώσει ότι αποσύρεται από το θέατρο, λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια. Σε ερώτηση εάν θα εμφανισθεί στη σκηνή, απάντησε: «Θα εμφανιστώ στη Δευτέρα Παρουσία. Για μένα η αυλαία έπεσε…».

Δεν ξέρουμε βέβαια τι ετοιμάζει για τη Δευτέρα Παρουσία. Όμως όσο ήταν επί της γης, οι θεατρόφιλοι δεν τον ξέχασαν ποτέ. Και ο ίδιος χωρίς να κρύβει τη λύπη του για τους δρόμους που είχε πάρει η ζωή μας, άφηνε και μια πόρτα ανοιχτή στην αισιοδοξία: «Είναι ζούγκλα ο κόσμος. Κι εμείς άγρια ζώα που τα βάζουν στα κλουβιά. Τα κλουβιά είναι τα σπίτια μας, είναι οι πόλεις μας, η ανοχή μας, το άδειο μυαλό μας. Κι αυτό το άδειο μυαλό προσπαθώ μέσα από το θέατρο να μη μείνει άδειο και να αντιδράσει», είχε δηλώσει.

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καρτ-ποστάλ με θέμα το χάρτη του Μικρασιατικού Πόντου και τίτλο: Carte de la Republique du Pont (Euxin). Editee par la Ligue Nationale du Pont (Euxin). Από το αρχείο της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Η Ποντοαρμενική Ομοσπονδία: Όταν Πόντιοι και Αρμένιοι επιχείρησαν κοινό κράτος στον Εύξεινο Πόντο

5/03/2026 - 1:35μμ
Η Θέμις Μπαζάκα στη γενική δοκιμή της παράστασης «Textilen», στο πλαίσιο του Φεστιβαλ Αθηνών & Επιδαύρου 2015 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ /  Φεστιβάλ Αθηνών / Εύη Φυλακτού)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Θέμις Μπαζάκα: Τα μαγικά ταξίδια της ζωής μιας ξεχωριστής Ηθοποιού

3/03/2026 - 6:10μμ
Γερμανοί αξιωματικοί χαιρετούν τη σοβιετική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Τρότσκι, στο Μπρεστ-Λιτόφσκ (πηγή: Wikipedia / Υπουργείο Πολέμου των Ηνωμένων Πολιτειών)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

3 Μαρτίου 1918 – Συνθήκη Μπρεστ-Λιτόφσκ: Η μέρα που οι Έλληνες του Ανατολικού Πόντου παραδόθηκαν στους διώκτες τους

3/03/2026 - 9:30πμ
Τα βιβλία του Τσελεμεντέ μέχρι και σήμερα βρίσκονται σε πάρα πολλές ελληνικές κουζίνες (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Νικόλαoς Τσελεμεντές: Ο μάγειρας που άλλαξε την ελληνική κουζίνα

2/03/2026 - 5:47μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Κατωμέρης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ηλίας Λογοθέτης: Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο σοφός του ελληνικού θεάτρου

28/02/2026 - 12:48μμ
(Πηγή: youtube.com/@ΑρχείοΛάμδαΆλφα-ΛεύκιοςΑλωνεύτης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μακαρόνια made in Greece από τον Μικρασιάτη Μιχαηλίδη και τον εβραϊκής καταγωγής Κωνσταντίνη – Τα πρώτα βήματα μιας ελληνικής εταιρείας που έγραψε ιστορία

27/02/2026 - 10:00πμ
(Φωτ.: Κώστας Κατωμέρης/EUROKINISSI)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μανώλης Λιδάκης: Ένας χρόνος σιωπής από τη φωνή που ράγιζε καρδιές

26/02/2026 - 3:22μμ
Ο Κώστας Βουτσάς το 2007, στη σκηνή του θεάτρου «Αλίκη» σε εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Μάκη Δελαπόρτα για τον Φρέντυ Γερμανό (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Κατωμέρης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα πέθανε ο Κώστας Βουτσάς – Η συγκλονιστική ιστορία του παππού που σκότωσαν οι Τούρκοι επειδή αρνήθηκε το φέσι

26/02/2026 - 10:52πμ
Η πρώτη εκφωνήτρια του ΕΙΡ Ελένη Κυπραίου (πηγή: Αρχείο ΕΡΤ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, πριν από 60 χρόνια, άναψε η ελληνική τηλεόραση – Η πρώτη μετάδοση που έγραψε ιστορία

23/02/2026 - 6:21μμ
(Φωτ.: Facebook/ Γιώργος Πάντζας)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιώργος Πάντζας: Ο ζεν κομίκ της ελληνικής σκηνής έχει σήμερα γενέθλια

22/02/2026 - 1:01μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η είσοδος της βρετανικής βάσης στο Ακρωτήρι της Κύπρου (φωτ.: .philenews.com)

Reuters: Η Τουρκία σκέφτεται να στείλει F-16 στα κατεχόμενα της Κύπρου – Δύο συλλήψεις στην Πάφο για κατασκοπεία

22 λεπτά πριν
Μικροί και μεγάλοι στον περσινό ημιμαραθώνιο της Αθήνας (φωτ.: EUROKINISSI/Klodian Lato)

Αθήνα: Προσωρινές τροποποιήσεις στα ΜΜΜ την Κυριακή λόγω του ημιμαραθωνίου

50 λεπτά πριν
Το αντιτορπιλικό Dragon αγκυροβολημένο στη ναυτική βάση του Πόρστμουθ (φωτ.: EPA/Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας/Helayna Birkett)

Βρετανία: Το αντιτορπιλικό Dragon καθυστερεί να φύγει για Κύπρο λόγω… ωραρίου στη ναυτική βάση

1 ώρα πριν
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης καταθέτει στεφάνι, στο πλαίσιο των εορτασμών για τη συμπλήρωση 78 χρόνων από την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα, κατά την επίσκεψή του στη Ρόδο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Λευτέρης Δαμιανίδης)

Με λαμπρότητα ο εορτασμός της 78ης επετείου της Ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα

2 ώρες πριν
Ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ (φωτ. αρχείου: EPA/LUONG THAI LINH)

Γιασάρ Γκιουλέρ: Χωρίς την Τουρκία η ευρωπαϊκή ασφάλεια είναι αδύνατη – Τι είπε για NATO και Αιγαίο

3 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από έκρηξη στην περιοχή του αεροδρομίου του Ντουμπάι (φωτ.: Χ/Casper)

Αναχαιτίσεις ιρανικών drones στο Ντουμπάι παρά τη δήλωση του ιρανού προέδρου ότι σταματούν οι επιθέσεις σε γειτονικές χώρες

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign