pontosnews.gr
Κυριακή, 22/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μαρτυρία Σάββα Πιπερίδη: Μερικοί έγλειφαν υγρές πέτρες, άλλοι πρόσφερναν μια λίρα χρυσή για έναν κουβά νερό

Έμεινε ορφανός και κρύφτηκε μαζί με συγχωριανούς του σε μια σπηλιά, χωρίς νερό, για να μην τους πιάσουν οι Τούρκοι – Τελικά δεν άντεξαν και παραδόθηκαν

15/01/2024 - 8:59μμ
Καρτ ποστάλ όπου απεικονίζονται παρατημένα κάρα στην αποβάθρα της Τραπεζούντας (φωτ.: Wikimedia Commons)

Καρτ ποστάλ όπου απεικονίζονται παρατημένα κάρα στην αποβάθρα της Τραπεζούντας (φωτ.: Wikimedia Commons)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Σάββας Πιπερίδης γεννήθηκε στον οικισμό Γιαννακάντων, νοτιοανατολικά της Αδολής. Εκκλησιαστικά ο οικισμός άνηκε στη μητρόπολη Ροδοπόλεως. Πριν από το 1914 ο πληθυσμός ανερχόταν σε 270 Έλληνες, οι οποίοι μιλούσαν ποντιακά και είχαν εγκατασταθεί στους τρεις μαχαλάδες της περιοχής: Λαχανάς, Γιαννακάντων και Ομάλι. Από τα προϊόντα που παρήγαν, διέθεταν κυρίως τα γαλακτοκομικά στην αγορά της Τραπεζούντας, ενώ για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, έπαιρναν το δρόμο της ξενιτιάς με κύριο προορισμό τη Ρωσία, όπου εργάζονταν κυρίως ως κτίστες, ξυλουργοί και καπνοκαλλιεργητές.

Η μαρτυρία που ακολουθεί περιλαμβάνεται στο Αρχείο Προφορικής Παράδοσης του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, της μεγαλύτερης και παλαιότερης συλλογής προφορικής ιστορίας στην Ελλάδα και μίας από τις σημαντικότερες της Ευρώπης.

≈

Το 1914 επιστρατεύθηκε ο πατέρας μου και τον έστειλαν στα αμελέ ταμπουρού, τάγματα εργασίας στο Ερζερούμ. Εκεί πέθανε. Μετά ένα χρόνο αρρώστησε και η μάνα από τύφο που πέθανε κι αυτή. Έμεινα ορφανός κι ακολουθούσα τους συγχωριανούς μου.

Το 1916, όταν πλησίασαν στα μέρη μας οι Ρώσοι, εμείς τους περιμέναμε να ενωθούμε μ’ αυτούς. Οι Τούρκοι θέλησαν να μας πιάσουν και να μας τραβήξουν στο εσωτερικό.

Τότε, τα εφτά χωριά του Χαψίκιοϊ συγκεντρώθηκαν στο μεγάλο Σπέλον του χωριού Κουνάκα. Το Σπέλον αυτό απείχε απ’ το χωριό μας τέσσερα χιλιόμετρα, τρία χιλιόμετρα από την Κουνάκα και όλα τα χωριά γύρω. Ήταν σαν φυσικό οχυρό και είχε μάκρος κάπου δέκα χιλιόμετρα. Έλεγαν έβγαινε στο χωριό Ποπαρζέν. Το στόμιο της σπηλιάς ήταν δύο χιλιόμετρα ψηλά από ένα ποτάμι. Μερικοί τολμηροί κατέβαιναν στο ποτάμι και έφερναν με κουβάδες νερό.

Υποφέραμε πολύ από νερό, γιατί ήταν Ιούλιος μήνας και μέσα η σπηλιά δεν είχε. Μερικοί έγλειφαν υγρές πέτρες, άλλοι πρόσφερναν μια λίρα χρυσή για έναν κουβά νερό.

Οι Τούρκοι μάς πολιόρκησαν και έβαζαν με τα κανόνια τους επάνω μας. Η πολιορκία αυτή κράτησε οχτώ μέρες. Σαν είδαμε ότι δεν θα τα βγάλομε πέρα, βγήκαμε όλοι και παραδοθήκαμε στον τουρκικό στρατό. Όταν κατεβήκαμε κάτω στο ποτάμι, έπεσαν όλοι μπρούμυτα να πιουν. Το ποτάμι, όπως έτρεχε, στέρεψε από το πολύ πιόσιμο του νερού και πέρα από τον κόσμο σταλιά δεν πρόφταινε να διαβεί.

Ευτυχώς οι Τούρκοι δεν μας πείραξαν. Μας εξόρισαν στη Σερίανα και στο χωριό Άτρα της Αργυρούπολης. Εκεί μείναμε κάπου ένα χρόνο μαζί με τους άλλους Έλληνες Αργυρουπολίτες. Μας έπαιρναν στις δουλειές τους σαν αδέρφια, γιατί τα μέρη μας ήταν πλούσια σε γεωργική παραγωγή. Έτσι δεν υποφέραμε στην εξορία μας. Όταν όμως γυρίσαμε στο χωριό, τέλη του 1917, δεν βρήκαμε τίποτα στο χωριό, γιατί τα πήρε όλα ο τουρκικός στρατός.

Εμένα, μόλις γύρισα στο χωριό, αμέσως με πήρε κάποιος πατριώτης μου υπό την προστασία του, κατεβήκαμε στην Τραπεζούντα αρχάς 1918 και φύγαμε στη Ρωσία, απ’ όπου ήρθα στην Ελλάδα το 1939. Οι άλλοι πατριώτες μου έμειναν στο χωριό μέχρι το 1922 με πολλές στερήσεις και κακουχίες. Άρχισαν από το μηδέν. Οι άντρες κατέβαιναν στην Τραπεζούντα, δούλευαν εδώ κι εκεί, κέρδιζαν λίγα χρήματα και πήγαιναν ψωμί στα σπίτια τους. Η πείνα και οι στερήσεις κράτησαν μέχρι το 1922, οπότε ειδοποιήθηκαν να κατέβουν στην Τραπεζούντα για να φύγουν στην Ελλάδα. Με την ψυχή στα δόντια φτάσανε στην Τραπεζούντα, όπου τους παρέλαβε αμέσως ο Ερυθρός Σταυρός, τους έβαλε σε βαπόρι δωρεάν και τους τροφοδοτούσε κιόλας επάνω στο βαπόρι. Έτσι έφτασαν στη Θεσσαλονίκη χειμώνα του 1922.

Την άνοιξη του 1923 έφυγαν όλοι από τη Θεσσαλονίκη και ήρθαν στην Κοζάνη.

Εκεί, κατά συγγενολόγια πήγαν και αποκαταστάθηκαν ως γεωργοί στα χωριά της Κοζάνης, στο Πρωτοχώρι, στο Λεβέντη, στον Πολύμυλο, στο Άι-Δημήτριο και στα Καραγιάννινα (Ξηρολίμνη). Στην Πτολεμαΐδα μένομε δύο οικογένειες από το Γιαννακάντων. Μέχρι σήμερα (σ.σ. το 1958 που είχε δοθεί η μαρτυρία) δεν μάθαμε τίποτα για το χωριό μας.

• Το κείμενο, στο οποίο έχει διατηρηθεί η πρωτότυπη γραφή, βρίσκεται στην έκδοση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών Η Έξοδος, τόμος Θ’, Μαρτυρίες από τον Ανατολικό Παράλιο Πόντο. Επανέκδοση: εφ. Καθημερινή, σειρά «1922-2022 – Βιβλιοθήκη Μνήμης».
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το μεγάλο χορευτικό των «Κομνηνών» Νέας Υόρκης (φωτ.: anamniseis.net/Δημήτρης Τσάκας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέα Υόρκη: Οι «Κομηνοί» τιμούν τους πρωτεργάτες της ομάδας «Πόντος»

22/02/2026 - 1:25μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Ζωγράφου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αγιασμός και κοπή βασιλόπιτας στην Ένωση Ποντίων Ζωγράφου

22/02/2026 - 11:37πμ
Παρέα Ποντίων διασκεδάζει τις Απόκριες στο μαγαζί του Λεωνίδα Αδαμίδη στην Καλλιθέα, περ. 1960. Στη λύρα ο Χρήστος Μπαϊρακτάρης. Μπροστά του με την πίπα ο Ηλίας Αλβανίδης από την Τραπεζούντα και αριστερά στο τραπέζι ο Λευτέρης Σιδηρόπουλος (φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Έτσι αποχαιρετούσαν οι Πόντιοι την Αποκριά: Φαγοπότι, τραγούδια και αυστηρή νηστεία από… (Καθαρά) Δευτέρα

22/02/2026 - 9:59πμ
Ο επετειακός λογότυπος, για τα 20 χρόνια της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

ΕΠΟΝΑ: Γενική Συνέλευση, εκλογές και κοπή της βασιλόπιτας την 1η Μαρτίου

22/02/2026 - 9:04πμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Νίκαιας–Κορυδαλλού: Τα παιδιά έφτιαξαν τα πιο λαχταριστά ωτία

21/02/2026 - 11:38μμ
(Φωτ.: facebook.com/TemeteronAmmochostou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Σύλλογος Ποντίων Αμμοχώστου «Τεμέτερον» κάνει εκστρατεία αλληλεγγύης για τον Βλαδίμηρο

21/02/2026 - 8:32πμ
Αναμνηστική φωτογραφία μετά την εκδήλωση (φωτ.:  Facebook / Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μακροχώρι Βέροιας: Όταν η Αποκριά του Πόντου ζωντανεύει μέσα από μνήμες και αφηγήσεις

20/02/2026 - 6:36μμ
Κοζανίτικη Αποκριά 2026 με τα ποντιακά σωματεία (φωτ.: Δήμος Κοζάνης)
ΠΟΝΤΟΣ

Κοζανίτικη Αποκριά 2026: Ποντιακός παλμός, χοροί και μήνυμα στήριξης στον Γιαϊλαλί

20/02/2026 - 1:55μμ
Άποψη των Κοτυώρων, της επαρχίας όπου ανήκε το ελληνικό χωριό Τάμαλαν (φωτ.: tr.pinterest.com/eskiturkiyefotograflari/)
ΠΟΝΤΟΣ

Τάμαλαν: Το αμιγώς ελληνικό χωριό στην περιφέρεια της Χαψάμανας στα Κοτύωρα του Πόντου

20/02/2026 - 10:01πμ
(Φωτ.: Facebook/Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδοχωρίου «Οι Κομνηνοί»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδοχωρίου «Οι Κομνηνοί»: Μωμοέρια, χοροί και ένα αυθεντικό ποντιακό γλέντι στο Αγγελοχώρι Νάουσας

20/02/2026 - 8:33πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από το καταφύγιο άγριας ζωής του Αρκτούρου
(φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Λύκοι στην Πάρνηθα: Τι να κάνετε αν τους συναντήσετε – Οδηγίες προστασίας για περιπατητές

11 λεπτά πριν
Το μεγάλο χορευτικό των «Κομνηνών» Νέας Υόρκης (φωτ.: anamniseis.net/Δημήτρης Τσάκας)

Νέα Υόρκη: Οι «Κομηνοί» τιμούν τους πρωτεργάτες της ομάδας «Πόντος»

35 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook/ Γιώργος Πάντζας)

Γιώργος Πάντζας: Ο ζεν κομίκ της ελληνικής σκηνής έχει σήμερα γενέθλια

59 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: Γραφείο Τύπου Υπουργείου Εθνικής Άμυνας)

Τέλος στη θητεία-αγγαρεία: Όλες οι αλλαγές στο Στρατό από την Α’ ΕΣΣΟ 2026

1 ώρα πριν
(Φωτ.: cultureisathens.gr)

Αποκριά 2026: Αντίστροφη μέτρηση για την αποκριάτικη παρέλαση στην Αθήνα – Όλα θα αρχίσουν από την πλατεία Συντάγματος

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Ζωγράφου)

Αγιασμός και κοπή βασιλόπιτας στην Ένωση Ποντίων Ζωγράφου

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign