pontosnews.gr
Τετάρτη, 28/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ελληνικά Χριστούγεννα στη Σμύρνη πριν από το 1922, «μια από τις επισημότερες σκόλες…»

Τα σπίτια των Μικρασιατών λαμποκοπούσαν και μοσχοβολούσαν μαγειρέματα και γλυκά τις χρονιάρες ημέρες, ενώ οι ίδιοι εξάγνιζαν ψυχή και σώμα

25/12/2023 - 1:00μμ
Η κοσμοπολίτικη Σμύρνη πριν από την Καταστροφή (φωτ.: Library of Congress)

Η κοσμοπολίτικη Σμύρνη πριν από την Καταστροφή (φωτ.: Library of Congress)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Για τους Σμυρνιούς και τους Μικρασιάτες γενικότερα, το Δωδεκαήμερο γιορταζόταν με μεγαλοπρέπεια και χαρές, καθώς όλοι οι ξενιτεμένοι επέστρεφαν στα σπίτια τους και λόγω του κρύου, οι οικογένειες μαζεύονταν στα σπίτια και οι βεγγέρες ή βίζιτα έδιναν κι έπαιρναν.

Τα σπίτια καθαρίζονταν, οι άνθρωποι νήστευαν, ζητούσαν συγχώρεση, κουρεύονταν και φορούσαν τα καλά τους, εφάρμοζαν ειδική καθαριότητα για το σώμα και την ψυχή, για να γιορτάσουν τη γέννηση του Χριστού και να υποδεχθούν εξαγνισμένοι τη νέα χρονιά.

Παρακάτω, ακολουθεί αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα mikrasiatwn.wordpress.com, με πρωτότυπη μαρτυρία για την προετοιμασία των Σμυρνιών για τις γιορτάρες μέρες.

Από την παραμονή των Χριστουγέννων ανάστατη όλη η οικογένεια στο σμυρναίικο σπίτι. Από νωρίς το απόγευμα αρχίζαν τα λουσίματα και η καθαριότητα, πρώτα των παιδιών. Θα μεταλαβαίνανε του «Χριστού τη μέρα» που ξημέρωνε, γι’ αυτό ήπρεπε να γίνει «ειδική καθαριότητα».

«Σώμα και ψυχή», όπως έλεγε η μητέρα σαν φέρνανε αντίρρηση τα παιδιά. Λούσιμο, χτένισμα με το ψιλό χτένι, κόψιμο σύριζα τα νύχια και σαπούνισμα γερό ούλο το κορμί για να μπουν τα παστρικά μοσκομυρισμένα ασπρόρουχα.

Νηστεία κρατούσανε όλο το σαρανταήμερο, αλλά για τη μετάληψη έπρεπε να γίνει «τρίμερο» με σκέτο νερόβραστο.

Η εκκλησία του Άγιου Ιωάννη στη Σμύρνη σε καρτ ποστάλ της εποχής

Αφού γινούτανε η γενική καθαριότητα στο σώμα, η μητέρα φώναζε ένα-ένα παιδί χωριστά και το ‘κλεινε στην κρεββατοκάμαρη. «Τώρα και τ’ άλλα σου χρέη», έλεγε σοβαρή-σοβαρή, «τα χρέη της ψυχής, όπως τα ‘παμε». Αυτά ήτανε: Να πούνε το Πιστεύω ή το Πάτερ ημών τρεις φορές και να κάνουνε δέκα μετάνοιες μπροστά στα εικονίσματα.

Όταν τελειώνανε κι αυτά τα χρέη, ερχότανε η σειράγια τα χειροφιλήματα της συγχώρεσης. «Πρώτα τον παππούλη και τη νενέ και μη ξεχάσεις να κάνεις μετάνοια», αρμήνευε σιγανά η μητέρα. Πάντα τις γιορτινές μέρες, από τις παραμονές, ερχόντουσαν οι παππούληδες στα παντρεμένα τους παιδιά, για να περάσουν μαζί τους τα πατροπαράδοτα έθιμα.

Όταν ερχόταν η ώρα να δώσουν την ευχή τους, για να πάνε να μεταλάβουνε τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους, άπλωναν με συγκίνηση το γέρικο χέρι τους να το φιλήσουν και έδιναν χίλιες ευκές με τρέμουλη από τη συγκίνηση φωνή, για υγεία, προκοπή και προ πάντων για γνώση.

«Μην πείτε άσκημο λόγο, έχετε μεταλάβει!»

Το ίδιο γινότανε κι αυτό από τον πατέρα και τη μητέρα και όσους θείους και θείες βρισκόντουσαν κοντά. Ποτέ όμως δεν ξεχνούσανε τη νουνά. Από πολύ μικρά τα πήγαινε η μάνα τα παιδιά στη νουνά, για να τα ευχηθεί τη μέρα που θα μεταλαβαίνανε. Σαν μεγαλώνανε πηγαίνανε πρόθυμα μόνα τους.

Γιατί, η συγχώρευση της νουνάς, είχε μια ιδιαίτερη χαρά. Πάντα μετά το χειροφίλημα και τις ευχές «να γίνουν καλοί Χριστιανοί», ήβαζε κάμποσα μεταλίκια στις τσέπες των βαφτισιμιών της, λέγοντας: «Για να ανάψετε κερί αύριο που θα μεταλάβετε».

Μετά τη μετάληψη η μητέρα είχε έτοιμο στο σπίτι σ’ ένα ρακοπότηρο μοσχάτο κρασί κι έδινε στα παιδιά, να πιούνε μια γουλιά, «για να πάει η Αγία Κοινωνία κάτω», και συνάμα παράγγελνε, όσο πειστικά μπορούσε: «Προσέξτε παιδιά, να μη φτύστε καθόλου σήμερα, να μη χτυπήστε και ματώστε και προ πάντων να μη πείτε άσκημο λόγο, προσέξτε! Έχετε μεταλάβει μη το ξεχάστε!».

Οι μέρες από τα Χριστούγεννα ίσαμε τον Άγιο Βασίλη ήτανε σωστό αναστάτωμα, για μικρούς και μεγάλους στην αξέχαστη πατρίδα. Τα σκολειά κλειστά και τα σπίτια όλο ετοιμασίες.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: imflorinas.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Πίσω από τη σιωπή»: Ο Σύλλογος Μικρασιατών Πτολεμαΐδας «Η Μικρά Ασία» φώτισε τις κρυμμένες ιστορίες της Ανατολίας

26/10/2026 - 11:00πμ
Η Παναγία Κουμαριώτισσα στο Νιχώρι του Βοσπόρου, όπου θα παρουσιαστεί η παράσταση «Ένα προικοσύμφωνο» (φωτ.: İKSV)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Νιχώρι: 70 λίρες και ένα μπαούλο – Ένα ρωμαίικο προικοσύμφωνο του 1897 έγινε θεατρικό έργο

25/10/2026 - 9:21μμ
(Φωτ.: mikrasiatesaigaleo.wordpress.com)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η γυναίκα της Σμύρνης μέσα από τα έργα της Δώρας Σκουτέρη στο Αιγάλεω

25/10/2026 - 8:33πμ
(Πηγή: facebook / Χρήστος Τριανταφύλλου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Μικρά Ασία – 104 χρόνια μετά»: Μια ξεχωριστή βραδιά ιστορικής μνήμης, συγκίνησης και πολιτισμού από τον Σύνδεσμο Μικρασιατών Νέας Φιλαδέλφειας & Νέας Χαλκηδόνας «Οι Αλησμόνητες Πατρίδες»

21/10/2026 - 6:30μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Erdem Sahin)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ορφανοτροφείο Πριγκήπου: Στοίχημα η διάσωση των μαρτυριών μιας ολόκληρης γενιάς Ρωμιών

21/10/2026 - 10:10πμ
«Η Δευτέρα Παρουσία». Έργο εργαστηρίου της Κωνσταντινούπολης με καραμανλίδικες επιγραφές, χρονολογημένο στις 15 Σεπτεμβρίου 1855 (φωτ.: Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο / Νίκος Μυλωνάς)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Καραμανλίδικα στη «Δευτέρα Παρουσία»: Ο μικρασιατικός πίνακας του 1855 που ξαναβγήκε στο φως

20/10/2026 - 1:30μμ
(Φωτ.: Εστία Νέας Σμύρνης/Facebook)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Από τη Σμύρνη στη Νέα Σμύρνη: Συνέδριο για τη μνήμη και την πολιτιστική κληρονομιά

19/10/2026 - 3:23μμ
(Φωτ.: pixabay.com/
users/niekverlaan)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Αποκαλύψεις για την Αγία Σοφία: Αφαίρεσαν 3.000 τόνους λάσπης – Βρήκαν κτίσματα αρχαιότερα από το μνημείο

18/10/2026 - 2:18μμ
Τα παιδιά της Ομογένειας κρατούν στα χέρια τους το βιβλίο της Μαρίας Δήμου, το οποίο προσέφερε ο Βύρων Νικολαΐδης με την ευχή να βοηθήσει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς
(φωτ.: facebook.com/giannis.demirtzoglou.2025)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κωνσταντινούπολη: Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Μαρίας Δήμου «Οι Ρωμιοί της Πόλης…»

18/10/2026 - 1:22μμ
Η Μπέτυ Βαλάση στον ομώνυμο ρόλο της τηλεοπτικής σειράς «Λωξάντρα», που έκανε πρεμιέρα το 1980 (φωτ.: Αρχείο ΕΡΤ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μπέτυ Βαλάση: Οι μικρασιατικές ρίζες της «Λωξάντρας» και η οικογενειακή πληγή του 1922

17/10/2026 - 1:51μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Υποστηρικτές του Μπενιαμίν Νετανιάχου σε εκλογική εκδήλωση του Λικούντ στην Ιερουσαλήμ, στις 27 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Abir Sultan)

Εκλογές στο Ισραήλ: Ρευστό το πολιτικό σκηνικό μετά τις κάλπες – Ανοιχτή η μάχη για την κυβέρνηση

12 λεπτά πριν
Σε αντίθεση με τις μαθητικές παρελάσεις, κάποιες από τις οποίες θα ακυρωθούν, η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, θα πραγματοποιηθεί κανονικά (φωτ. αρχείου: Βασίλης Βερβερίδης/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου: Πού ακυρώνονται οι μαθητικές παρελάσεις λόγω κακοκαιρίας

30 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/ Τατιάνα Μπόλαρη)

Ο καιρός την 28η Οκτωβρίου: Βροχές, ισχυρές καταιγίδες και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας

42 λεπτά πριν
Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με θέμα «Ανοίγοντας τον Πανάγιο Τάφο στον Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα (φωτ.: Ραφαήλ Γεωργιάδης/ EUROKINISSI)

Δέκα χρόνια από το ιστορικό άνοιγμα του Παναγίου Τάφου – Η μοναδική εμπειρία της διεπιστημονικής ομάδας του ΕΜΠ

7 ώρες πριν
Ο επικεφαλής του συνασπισμού της «Κοινής Λίστας» Γιουσέφ Τζαμπαρίν (δεύτερος από δεξιά), πανηγυρίζει με υποστηρικτές κατά την ανακοίνωση των πρώτων exit polls στα εκλογικά κεντρικά γραφεία του συνασπισμού στη Ναζαρέτ του Ισραήλ (φωτ.: ΕPA/JAMAL AWAD)

Εκλογές στο Ισραήλ: Ρυθμιστές τα μικρά κόμματα – Ρεκόρ συμμετοχής στις κάλπες

8 ώρες πριν
(Φωτ.: syriza.gr)

Ρένα Δούρου: Φόρος τιμής στους αγώνες και την προσφορά των Ποντίων γυναικών

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV