pontosnews.gr
Κυριακή, 1/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ανδρέας Κουγιουμτζίδης: Ο πατέρας μου Γεωργούλης Κουγιουμτζίδης

Μίλησε στο pontosnews.gr για τον «θρύλο» της ποντιακής λύρας. Γράφει ο Ρωμανός Κοντογιαννίδης

27/11/2023 - 10:05πμ
(Φωτ.: Αρχείο Α. Κουγιουμτζίδη)

(Φωτ.: Αρχείο Α. Κουγιουμτζίδη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Ο πατέρας μου και η λύρα του ήταν πάντοτε μαζί. Μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του είχε στο μυαλό του να παίξει ποντιακή μουσική και να διασκεδάσει τον κόσμο. Έφυγε από τη ζωή μια Πέμπτη του Αυγούστου του 2007, ενώ ετοιμαζόταν να πάει σε εκδήλωση στο Ηράκλειο της Κρήτης δύο μέρες μετά. Ήταν πάντοτε τυπικότατος και σοβαρός στη δουλειά του. Όπου έπαιζε, πήγαινε δύο ώρες νωρίτερα από την έναρξη του προγράμματος».

Ως άριστο οικογενειάρχη, ιδιαίτερα ευαίσθητο άνθρωπο και άτομο που δεν είχε καθόλου πονηριά μέσα του χαρακτηρίζει έναν από τους θρύλους της ποντιακής λύρας, τον Γεωργούλη Κουγιουμτζίδη, ο γιος του Ανδρέας.

Όπως λέει στο pontosnews.gr, ήταν πολύ εργατικός και ταυτόχρονα η ψυχή της παρέας. Με τις πλάκες του ξεσήκωνε τους φίλους του, στους οποίους φρόντιζε να μη χαλάει ποτέ χατήρι. Ήταν πάντοτε πρόθυμος να παίξει λύρα γι’ αυτούς, ακόμα κι αν τον επισκέπτονταν ξαφνικά στο σπίτι του τα ξημερώματα.

Ο Γεωργούλης Κουγιουμτζίδης σε νεότερη ηλικία (φωτ.: Αρχείο Α. Κουγιουμτζίδης)

«Ο Γεωργούλης Κουγιουμτζίδης ήταν ένα ιδιαίτερα εύθυμο και κοινωνικό άτομο. Ήταν χωρατατζής και πειραχτήρι, και όλη η παρέα γελούσε με τις πλάκες του. Το σπίτι μας ήταν πάντοτε ανοιχτό για τους φίλους του. Χτυπούσε ξαφνικά το κουδούνι στις 02:00 και στις 03:00 τα ξημερώματα και σηκωνόταν αμέσως να τους καλωσορίσει και να παίξει μουσική με τη λύρα του. Από πολύ μικρός έζησα πολλά τέτοια μουχαπέτια στο σπίτι μας, αλλά και σε πολλά καφενεία», τονίζει ο Ανδρέας Κουγιουμτζίδης, ο οποίος ακολουθεί καλλιτεχνικά τα χνάρια του πατέρα του, αφού παίζει και διδάσκει ποντιακή λύρα.

Ο Ανδρέας Κουγιουμτζίδης χρόνια τώρα βαδίζει στα χνάρια του πατέρα του Γεωργούλη Κουγιουμτζίδη (φωτ.: facebook.com/andreas.kougioumtzidis)

Ο λυράρης με τις περισσότερες δισκογραφικές δουλειές

Στη Νέα Ζωή Πέλλας, το 1936, είδε για πρώτη φορά το φως του ήλιου ο Γεωργούλης Κουγιουμτζίδης. Η επαγγελματική του πορεία ήταν λίγο-πολύ προδιαγεγραμμένη, αφού γεννήθηκε σε ένα σπίτι, όπου η κεμεντζέ κυριαρχούσε στο χώρο. Άλλωστε, λυράρης ήταν και ο πρώτης γενιάς πρόσφυγας πατέρας του Ανδρέας, ο οποίος έφτασε στην Ελλάδα από το Καρς.

(Φωτ.: Αρχείο Α. Κουγιουμτζίδης)

«Και ο παππούς μου, του οποίου έχω το όνομα, έπαιζε επαγγελματικά λύρα. Με τη βοήθεια εκείνου ο πατέρας μου έκανε τα πρώτα βήματα στη λύρα. Βέβαια, ο παππούς μου είχε πιο απλοϊκό παίξιμο. Έπαιζε όπως είχε μάθει στον Πόντο πριν από τον ξεριζωμό. Ο πατέρας μου έπαιζε πιο καθαρά και πολύ παραδοσιακά. Σε όλους μας έκανε εντύπωση το καθαρό, μελωδικό, ευαίσθητο και ταυτόχρονα ιδιαίτερα τεχνικό παίξιμό του. Έπαιρνε τη λύρα του, άρχιζε να παίζει και μετά από λίγα λεπτά έμεναν με το στόμα ανοιχτό, όσοι τον άκουγαν. Κανένας σήμερα δεν μπορεί να παίξει με αυτόν τον τρόπο.

»Ο Γεωργούλης Κουγιουμτζίδης και ο επίσης τεράστιος Γώγος Πετρίδης ήταν οι πρώτοι που έκαναν επάγγελμα την αγάπη τους για τη λύρα. Ο πατέρας μου λάτρευε τον Γώγο. Το ίδιο έκανα κι εγώ από μικρό παιδί. Όποτε του έλεγα να πάμε για να τον ακούσουμε, δε μου χαλούσε χατήρι», αναφέρει ο Ανδρέας Κουγιουμτζίδης.

(Φωτ.: Αρχείο Α. Κουγιουμτζίδης)

Κατά τον ίδιο, ο Γεωργούλης Κουγιουμτζίδης ήταν ο Πόντιος λυράρης με τις περισσότερες δισκογραφικές δουλειές και σε όλες έπαιζε παραδοσιακή ποντιακή μουσική.

Πάνω από τριακόσια τραγούδια περιελάμβαναν οι 15 μεγάλοι δίσκοι και τα περίπου πενήντα δισκάκια που έβγαλε. Επίσης, για πολλά χρόνια ο Γεωργούλης Κουγιουμτζίδης έπαιζε μουσική στο κρατικό ραδιόφωνο. Συμμετείχε σε συνολικά 58 εκπομπές του «Φάρου Ποντίων».

«Στα τέλη της δεκαετίας του ’50 ο πατέρας μου άρχισε να παίζει μουσική σε ποντιακά μαγαζιά. Βέβαια, ξεκίνησε να ασχολείται με τη λύρα πολύ νωρίτερα, όμως, μέχρι τότε έπαιζε σε γάμους, πανηγύρια και άλλες εκδηλώσεις. Μια ζωή τον θυμάμαι να παίζει μουσική. Τα σαββατοκύριακα δεν τον βλέπαμε στο σπίτι. Συνεχώς έλειπε, για να παίξει μουσική», λέει στο pontosnews.gr ο Ανδρέας Κουγιουμτζίδης.

Η γνωριμία με τον Χρύσανθο

Ένα τεράστιας ποιότητας ντουέτο κατάφερε να δημιουργήσει με τον «πατριάρχη» του ποντιακού τραγουδιού Χρύσανθο Θεοδωρίδη, ο Γεωργούλης Κουγιουμτζίδης. Όπως λέει ο Ανδρέας, στο 80% της μουσικής που έπαιξε ο πατέρας του, είχε συνοδοιπόρο του τον Χρύσανθο.

(Φωτ.: Αρχείο Α. Κουγιουμτζίδης)

«Ο Χρύσανθος είχε ακουστά τον πατέρα μου. Είχε ακούσει ότι στη Νέα Ζωή Πέλλας υπήρχε ένας πολύ καλός λυράρης. Όταν σταμάτησε τη συνεργασία του με τον Γώγο, πήγε στο χωριό και πρότεινε στον πατέρα μου να συνεργαστούν. Ο πατέρας μου έφυγε από το χωριό το 1960 και από τότε ξεκίνησε η κοινή τους πορεία με τον Χρύσανθο. Εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη, στην περιοχή της Βάρνας. Το 1964 έχτισε το δικό του σπίτι στις Συκιές, στην περιοχή της Επταπυργίου», σημειώνει ο Ανδρέας Κουγιουμτζίδης.

(Φωτ.: Αρχείο Α. Κουγιουμτζίδης)

Ο Γεωργούλης Κουγιουμτζίδης πάντοτε χαρακτήριζε τον Χρύσανθο ως  «ιστορία του ποντιακού τραγουδιού».

Συνεργάστηκαν μαζί περίπου είκοσι χρόνια στη δισκογραφία, σε κέντρα διασκέδασης, σε πανηγύρια και σε πολλές άλλες εκδηλώσεις. Κυριολεκτικά πήγαιναν από τη μία εκδήλωση στην άλλη, χωρίς κυριολεκτικά να προλαβαίνουν να αλλάξουν ρούχα. Πολλές φορές ο Γεωργούλης έβλεπε συνεπαρμένος τον Χρύσανθο να κάθεται ολόκληρες νύχτες και να γράφει δίστιχα.

(Φωτ.: Αρχείο Α. Κουγιουμτζίδης)

«Γινόταν παιδί με τα εγγόνια του»

Δύο αγόρια απέκτησε με τη σύζυγό του ο Γεωργούλης Κουγιουμτζίδης. Όπως σημειώνει ο Ανδρέας, «τον βλέπαμε ως τον πατέρα μας και όχι ως τον μεγάλο καλλιτέχνη. Τον βλέπαμε στο σπίτι να μιλάνε με τη μητέρα μου στα ποντιακά και άλλες φορές, όποτε είχε χρόνο, να παίρνει τη λύρα του και να παίζει είτε ως πρόβα είτε για την ευχαρίστησή του. Τη λάτρευε τη λύρα. Για πολλά χρόνια, μέχρι περίπου 15 χρόνια πριν πεθάνει, κατασκεύαζε και ο ίδιος λύρες. Πολλοί καλλιτέχνες σήμερα έχουν δική του λύρα».

Ανδρέας και Γεωργούλης Κουγιουμτζίδης (φωτ.: facebook.com/andreas.kougioumtzidis)

Ο μεγάλος λυράρης ευτύχησε να χαρεί και τέσσερα εγγονάκια, μαζί με τα οποία γινόταν ξανά παιδί.

«Ο πατέρας μου αγαπούσε πολύ τα εγγόνια του. Έδινε και την ψυχή του γι’ αυτά. Έπαιζε μαζί τους σαν μικρό παιδί», τονίζει ο Ανδρέας.

Στο Στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας», το 1986, Χρύσανθος Θεοδωρίδης και Ανδρέας Κουγιουμτζίδης (φωτ.: facebook.com/andreas.kougioumtzidis)

Ο Γεωργούλης Κουγιουμτζίδης πραγματοποίησε και ένα ακόμα όνειρό του. Να επισκεφθεί τον Πόντο, τον τόπο που γεννήθηκαν οι γονείς του. Μάλιστα, όπως λέει ο Ανδρέας, κατάφερε να βρει και να επισκεφθεί το σπίτι τους, από το οποίο έφυγαν ξεριζωμένοι.

(Φωτ.: Αρχείο Α. Κουγιουμτζίδης)

(Φωτ.: Αρχείο Α. Κουγιουμτζίδης)

(Φωτ.: Αρχείο Α. Κουγιουμτζίδης)

(Φωτ.: Αρχείο Α. Κουγιουμτζίδης)

(Φωτ.: Αρχείο Α. Κουγιουμτζίδης)

(Φωτ.: Αρχείο Α. Κουγιουμτζίδης)

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

• Όλο το φωτογραφικό υλικό είναι του Ανδρέα Κουγιουμτζίδη και παραχωρήθηκε στο pontosnews.gr για τις ανάγκες της δημοσίευσης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στο Μουσείο της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών  (φωτ.: Facebook / Οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Ένα λεύκωμα μνήμης και πολιτισμού από την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών

1/02/2026 - 3:16μμ
Κοπή πίτας για το 2026  (φωτ.: αρχείο EUROKINISSI /  Χρήστος Μπόνης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Κοπές πίτας ποντιακών συλλόγων – Μια κοινή αρχή γεμάτη ευχές και μνήμες

1/02/2026 - 1:38μμ
Κούντουρον, ο μήνας με την κομμένη ουρά - Cover Image
ΠΟΝΤΟΣ

Κούντουρον, ο μήνας με την κομμένη ουρά

1/02/2026 - 12:25μμ
(Φωτ.: facebook/ Σύλλογος Ποντίων Ν.Ξάνθης)
ΠΟΝΤΟΣ

Ξάνθη: Αναβάλλεται η σημερινή παρουσίαση λαογραφικών χορών με τη συμμετοχή ποντιακών σωματείων

1/02/2026 - 10:26πμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων Πιερίας αποχαιρετά τον Νίκο Ακριτίδη

31/01/2026 - 11:30μμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με ενότητα και σύμπνοια η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος» 

31/01/2026 - 9:38μμ
(Πηγή φωτογραφιών: efxinospontos.gr / Φόρης Πεταλίδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Τους Τρεις Ιεράρχες τίμησε και φέτος η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης

31/01/2026 - 5:25μμ
Ο λογότυπος της ομάδας «Σεβάστεια»
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Λονδίνο: Η ομάδα ποντιακών χορών «Σεβάστεια» σβήνει το πρώτο της κεράκι και το γιορτάζει με σεμινάριο και γνήσιο ποντιακό γλέντι

31/01/2026 - 11:51πμ
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας: Νέα απαγόρευση από τις τουρκικές Αρχές – Κλειστό το ιστορικό μονοπάτι που αιώνες χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί μας

31/01/2026 - 10:27πμ
Από τη συνάντηση των Τούρκων ερευνητών με πληροφορητές και πληροφορήτριες (φωτ.: Facebook / Ιστορικός Ποντιακός Σύλλογος Νεοκαισάρειας)
ΠΟΝΤΟΣ

Ερευνητικό ενδιαφέρον από την Τουρκία για τους ελληνικούς τουρκόφωνους πληθυσμούς του Πόντου και της Καππαδοκίας

30/01/2026 - 9:14μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στρατιώτης του συριακού στρατού κοντά στις γραμμές εμπλοκής με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), σε απόσταση 9 χιλιομέτρων από την πόλη Χασάκα, στη βορειοανατολική Συρία, 23 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Ahmad Fallaha)

Σε κίνδυνο οι μειονότητες στη Συρία

22 λεπτά πριν
Ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ  σε εκδήλωση ενόψει της 47ης επετείου της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979. Τεχεράνη, 1 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ: EPA / Iran’s Supreme Leader Office – Handout)

Στο χείλος περιφερειακής κλιμάκωσης Ιράν και ΗΠΑ

45 λεπτά πριν
Στο Μουσείο της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών  (φωτ.: Facebook / Οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη)

Ένα λεύκωμα μνήμης και πολιτισμού από την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA / James Ross)

Australian Open: Ο Αλκαράθ νίκησε τον Τζόκοβιτς και κατέκτησε για πρώτη φορά το τρόπαιο

2 ώρες πριν
Με την πλωτή παρέλαση στο Μεγάλο Κανάλι ξεκινούν κάθε φορά οι εκδηλώσεις του Καρναβαλιού της Βενετίας, Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Carnevale di Venezia - Official Page)

Καρναβάλι Βενετίας 2026: Ο Όλυμπος κατεβαίνει στην πλατεία του Αγίου Μάρκου

2 ώρες πριν
Έντονες καιρικές συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή του Ναυπλίου με δυνατούς ανέμους, Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Σε εξέλιξη η κακοκαιρία – Τα νεότερα για τα έντονα φαινόμενα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign