pontosnews.gr
Κυριακή, 1/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πολυνίκης (Πολ) Σιδηρόπουλος: Ο γνωστός Πόντιος συγγραφέας και σεναριογράφος από το Βλαντικαυκάς έγινε 90 ετών

Γράφει ο Βασίλης Τσενκελίδης

20/08/2023 - 8:01μμ
Ο Πολυνίκης Σιδηρόπουλος, το 2010, στην Καλλιθέα Αττικής (φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)

Ο Πολυνίκης Σιδηρόπουλος, το 2010, στην Καλλιθέα Αττικής (φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μέλος της Ένωσης Συγγραφέων της Ρωσίας και της Ελλάδας, ο Πολυνίκης (Πολ) Σιδηρόπουλος του Πέτρου έχει διαγράψει μια πορεία ζωής γεμάτη έργα και σημαντικά γεγονότα ενώ κλήθηκε να πάρει ριζικές αποφάσεις για την εξέλιξη της καριέρας του και τη μοίρα της οικογένειας του. Ο Πολυνίκης του Πέτρου (Πολυνίκ Πετρόβιτς) –τον γνωρίζουν με το ψευδώνυμο Πολ–, επέδειξε την αξία του ως συγγραφέας, κινηματογραφιστής και ακτιβιστής του ελληνικού κοινωνικού κινήματος της πρώην ΕΣΣΔ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Γεννήθηκε στις 20 Αυγούστου 1933, στην πόλη Νοβοροσίσκ της παρευξείνιας περιοχής του ρωσικού Καυκάσου, σε οικογένεια Ελλήνων προσφύγων από τον Πόντο.

Η φτώχια και οι συνέπειες του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, που έφτασαν και στον Καύκασο, δεν στάθηκαν εμπόδιο στην προσπάθειά του να αποκτήσει δυο πτυχία, του ιστορικού-φιλολόγου και σεναριογράφου.

Ο Πολυνίκης Σιδηρόπουλος, στη Μόσχα, το 1988 (φωτ.: Αρχείο του Π. Σιδηρόπουλου)

Η πτυχιακή εργασία του στο Πανσοβιετικό Κρατικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου απέσπασε βαθμό «άριστα» το 1972 και προσέλκυσε ενδιαφέρον των ειδικών.

Από τον Πόντο στο Νοβοροσίσκ

Οι γονείς του Πολυνίκη Σιδηρόπουλου κατάγονταν από την Κρώμνη του Πόντου. Το επώνυμο και το όνομα και του παππού και του προπάππου του ήταν Ηρακλής Ζωγράφος. Το παλαιότερο επώνυμο Παπαδόπουλος δεν εξέφραζε πια την παλιά βαθιά σχέση της οικογένειας με την εκκλησία. Ο παππούς Ηρακλής ήταν ξακουστός φούρναρης και πήγε να εργαστεί στη Ρωσία. Έφθασε μέχρι το Βλαντιβοστόκ, όπου βαριά άρρωστος απεβίωσε. Ωστόσο νωρίτερα είχε την ατυχία να μάθει για το θάνατο της 27χρονης συζύγου του.

Ο παππούς Ηρακλής Ζωγράφος, το 1925, στο Νοβοροσίσκ (φωτ.: Αρχείο του Π. Σιδηρόπουλου)

Ο πατέρας του Πολυνίκη έμεινε ορφανός και από τους δυο γονείς του. Το όνειρο του να φύγει από την Κρώμνη και να σπουδάσει στο Φροντιστήριο της Τραπεζούντας έμεινε ανεκπλήρωτο. Το 1918 έφυγε μαζί με την οικογένεια του θείου του από την Τραπεζούντα και με προορισμό το Νοβοροσίσκ. Στα νέα χαρτιά του Πέτρου, ο θείος του Κοσμάς Σιδηρόπουλος, αναφέρθηκε ως πατέρας του. Ο Πέτρος του Κοσμά γεννημένος το 1900, με τελείως άλλο επώνυμο και πατρώνυμο άρχισε το νέο σόι των Σιδηροπουλέων.

Ο Πολυνίκης Σιδηρόπουλος με την οικογένειά του, στο Βλαντικαυκάς (φωτ.: Αρχείο του Π. Σιδηρόπουλου)

Η ζωή της μητέρας του Πολυνίκη Σιδηρόπουλου Παρασκευής Ουσταπασίδη ήταν γεμάτη μεταναστεύσεις και αποχωρισμούς. Οι συγγενείς της εγκαταστάθηκαν στη βόρεια Ελλάδα. Η Παρασκευή έμεινε στη Ρωσία, πρώτα στην πόλη Ανάπα και ύστερα στο Νοβοροσίσκ. Σε αυτή την πόλη, το 1927, οι γονείς του Πολυνίκη γνωρίστηκαν και παντρεύτηκαν. Το 1929 γεννήθηκε ο πρώτος τους γιος Παύλος, το 1933 γεννήθηκε ο Πολυνίκης και το 1944 γεννήθηκε η κόρη τους Χρυσούλα. Το όνομα Πολυνίκης δόθηκε στη μνήμη μιας από της γιαγιάδες του.

Εξορία στο βάθος του Καυκάσου

Το 1942 έγινε η πρώτη εξορία των Ελλήνων της περιφέρειας Κρασνοντάρ στην Ασία. Ως πόλη προορισμού αναφερόταν το Γκεόργκιεφσκ. Χάρη στο μπέρδεμα, όπως αναφέρει ο ίδιος Πολυνίκης Σιδηρόπυλος, πολλοί από τους συμπατριώτες του βρέθηκαν στην περιφέρεια της πόλης Σταυρούπολη, στον Κεντρικό Καύκασο. Η γρήγορη προέλαση του γερμανικού στρατού χάλασε τα σχέδια των σοβιετικών κρατικών Αρχών για τον εκτοπισμό της συγκεκριμένης ομάδας Ελλήνων.

Ο Πολυνίκης Σιδηρόπουλος (τρίτος από αριστερά) με τους διοργανωτές του Α’ Συνεδρίου των Ελλήνων της ΕΣΣΔ, Γκελεντζίκ, το 1991 (φωτ.: Αρχείο του Π. Σιδηρόπουλου)

«Οι δυσκολίες μας δεν τελείωσαν και μετά τον πόλεμο. Με τα ελληνικά διαβατήρια δεν μπορούσαμε ελεύθερα να αλλάξουμε τον τόπο της διαμονής μας. Για να μετακομίσουμε στην πόλη Βλαντικαυκάς (τη σοβιετική περίοδο Ορντζονικίντζε), χρειαστήκαμε τη βοήθεια του εξαδέλφου του πατέρα μου. Ο θείος Παναγιώτης ήταν μορφωμένος άνθρωπος. Έγραψε επιστολή στη Μόσχα και κατάφερε να λάβει άδεια να μετακομίσουμε στην Βόρεια Οσετία. Το 1949 ο θείος αρρώστησε και πέθανε. Το πρώτο διάστημα εμείς ζούσαμε στο σπίτι των συγγενών. Ύστερα νοικιάσαμε μόνοι μας μια κατοικία. Και μετά από πολλά χρόνια, το 1965, αποκτήσαμε δικό μας διαμέρισμα», είπε ο Πολυνίκης Σιδηρόπουλος.

Συγγραφέας και σεναριογράφος

Ο Πολυνίκης Σιδηρόπουλος τελείωσε το σχολείο της πόλης Βλαντικαυκάς, το 1951. Λόγω δύσκολης οικονομικής κατάστασης αναγκάστηκε να εργάζεται.

«Έτσι ή αλλιώς, λόγω της ξένης (ελληνικής) ιθαγένειας δεν μπορούσα να μπω στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της ΕΣΣΔ. Μετά από έντονη συζήτηση στην οικογένειά μας πάρθηκε απόφαση να αλλάξουμε την υπηκοότητα από ελληνική σε σοβιετική. Το 1955 κλήθηκα να υπηρετήσω στο Σοβιετικό Στρατό. Το 1959 πολίτης πια της Σοβιετικής Ένωσης μπήκα για σπουδές στην ιστορικοφιλολογική σχολή του Πανεπιστημίου της Βόρειας Οσετίας. Πράλληλα με τις σπουδές εργαζόμουν ως ανταποκριτής και μετά συντάκτης της τοπικής εφημερίδας», διευκρίνισε  ο Πολυνίκης Σιδηρόπουλος.

Το 1967, μετά την απόκτηση του πρώτου πτυχίου ο Πολυνίκης Σιδηρόπουλος έδωσε τα χαρτιά του στη Σχολή Σεναριογραφίας του Πανσοβιετικού Κρατικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου. Το 1972 ο τολμηρός νέος κρατούσε στα χέρια του το δεύτερο πτυχίο του με άριστη βαθμολογία. Το σενάριό του για την πτυχιακή εργασία αφορούσε την κωμωδία με τίτλο Οι τσαγκάρηδες ή πώς επαναστάτησαν τα ανίψια και προσέλκυσε το ενδιαφέρον της Κρατικής Κινηματογραφικής Εταιρείας «Μοσφίλμ». Μετά τις σπουδές ο Πολυνίκης Σιδηρόπουλος εργαζόταν ως συντάκτης στην κρατική τηλεόραση της Βόρειας Οσετίας. Εκείνο το διάστημα έγραψε σενάρια για 200 ταινίες μικρού μήκους.

Στο συνέδριο των αναγνωστών βιβλίων, το 1987 (φωτ.: Αρχείο του Π. Σιδηρόπουλου)

Το 1972 ο Πολυνίκης Σιδηρόπουλος έγραψε την πρώτη του ιστορία με τον τίτλο Ιρίνκα (Ειρηνούλα). Το 1979 κυκλοφόρησε σε 15 χιλιάδες αντίτυπα το μυθιστόρημά του Βόρεια της Θεσσαλονίκης, αφιερωμένο στην ελληνική Αντίσταση. Το 1984 το βιβλίο επανεκδόθηκε σε 65 χιλιάδες αντίτυπα. Το 1991 εκδόθηκε το νέο του βιβλίο Φωτιές στους πύργους, το οποίο περιέγραφε τη Μάχη του Καυκάσου με το Γερμανικό στρατό.

Το 1985 εκδόθηκε το βιβλίο του Μεγάλη Γη, αφιερωμένο στην ιστορία του ποντιακού ελληνισμού. Πολλές απαγορεύσεις από τη λογοκρισία μείωσαν αρκετά τον όγκο του βιβλίου. Το 1991 το βιβλίο εκδόθηκε με πολλές νέες σελίδες και τον νέο τίτλο Πόντιοι. Η συνέχεια του μυθιστορήματος ονομάστηκε Ο δεύτερος ερχομός, όμως δεν εκδόθηκε. Το βιβλίο του Πολυνίκη Σιδηρόπουλου εκδόθηκε σε μετάφραση και στην Ελλάδα.

Ο δραστήριος ομογενής πήρε μέρος στο ελληνικό κοινωνικό κίνημα της ΕΣΣΔ μετά τις μεταρρυθμίσεις της δεκαετίας του 1980.

Συμμετείχε ενεργά στο Α’ συνέδριο των Ελλήνων της ΕΣΣΔ το 1991. Όμως επέλεξε τη μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα. Από το 1994 ο Πολυνίκης Σιδηρόπουλος μένει στην Αθήνα, όπου εγκαταστάθηκαν τα παιδιά του Αλέξης (το 1992) και Φωτεινή (το 1993). Το 2009 στην Αθήνα έφυγε από τη ζωή η σύζυγος του Έλλη.

Ο Πολυνίκης Σιδηρόπουλος συνέχισε να γράφει και στην Ελλάδα. Δεν τον σταμάτησαν οι δυσκολίες και τα τραγικά γεγονότα στην οικογένεια. Το παράδειγμα της δύναμης του πνεύματος που έχει ο συγγραφέας και σεναριογράφος από το Βλαντικαυκάς είναι και το σενάριο για μια κωμωδία Στην Ελλάδα με μια λάντα ή επιστροφή στον παράδεισο, που αναφέρεται σε μια ιστορία από τη ζωή των συμπατριωτών του Ποντίων.

Βασίλης Τσενκελίδης, ιστορικός

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: freepik.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σύμπραξη της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και του ΑΠΘ για την ελληνική γλώσσα στην ομογένεια

27/02/2026 - 7:06μμ
(Φωτ.: nationalopera.gr)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Εθνική Λυρική Σκηνή φέρνει την Ελλάδα στην ομογένεια της Νέας Υόρκης

27/02/2026 - 4:13μμ
(Φωτ.: greek.vema.com.au.)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Το 44ο Ελληνικό Φεστιβάλ φέρνει άρωμα Ελλάδας στο Σίδνεϊ – Γεύσεις και μουσικές από τον Πόντο μέχρι την Κύπρο

26/02/2026 - 7:52μμ
Η Αγγελική Στόγια σε στιγμιότυπο από το προεκλογικό βίντεο του Εργατικού Κόμματος Βρετανίας (πηγή: youtube.com/ @labourparty)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αγγελική Στόγια: Η Ελληνίδα που διεκδικεί με αξιώσεις μια θέση στο Βρετανικό Κοινοβούλιο

26/02/2026 - 2:06μμ
(Φωτ.: Facebook/Pontoxeniteas NSW)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Όταν η λύρα συναντά το μπουζούκι»: Βραδιά με ποντιακά και λαϊκά τραγούδια ετοιμάζει ο «Ποντοξενιτέας» στο Σίδνεϊ

25/02/2026 - 1:51μμ
Ο συνταγματάρχης Μάθιου Μπογδάνος, επικεφαλής της Μονάδα Δίωξης Παράνομης Διακίνησης Αρχαιοτήτων
της Εισαγγελίας της Νέας Υόρκης και βοηθός εισαγγελέα στο Μανχάταν (φωτ.: vilcek.org/prizes)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μάθιου Μπογδάνος: Ο Ελληνοαμερικανός εισαγγελέας που ανέκτησε χιλιάδες κλεμμένες αρχαιότητες παγκοσμίως βραβεύτηκε για το έργο του – Αρνήθηκε το χρηματικό έπαθλο

24/02/2026 - 5:28μμ
(Φωτ.: Facebook/Pontoxeniteas NSW)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Πόντος, Γη των Ακριτών» – Μια ξεχωριστή εκδήλωση για τα σύνορα και την ιστορική μνήμη, στη Λέσχη Ποντίων στο Σίδνεϊ

24/02/2026 - 4:23μμ
(Φωτ.: Ρουμανική Ορθόδοξη Ενορία Αγίου Γεωργίου, Τόκιο)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ιαπωνία: Άνοιξε το πρώτο ορθόδοξο νεκροταφείο στη χώρα

23/02/2026 - 12:01πμ
Η Ποντιακή Εστία Μελβούρνης παρουσίασε χορούς του Πόντου, κερδίζοντας τις εντυπώσεις (φωτ.: SiaLeon Video Production)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Με Πόντο, ελληνικό κέφι, λουκουμάδες, σουβλάκια και… φραπέ το φεστιβάλ του Αγίου Χαραλάμπους

21/02/2026 - 8:50μμ
(Φωτ.: thegreekherald.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Έλληνας ομογενής στην Αυστραλία έγραψε βιβλίο για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων

19/02/2026 - 10:54πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Από αριστερά, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης και ο Νίκος Καπετανίδης, σε επιχρωματισμένες φωτογραφίες τους, από την αφίσα της εκδήλωσης

Θεσσαλονίκη: Συναυλία αφιερωμένη στον Ευαγόρα Παλληκαρίδη και τον Νίκο Καπετανίδη – «Στα βήματα των Ηρώων»

55 λεπτά πριν
Συγκέντρωση στο σιδηροδρομικό σταθμό της Καλαμπάκας για την συμπλήρωση τριών χρόνων από το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, που στοίχισε τις ζωές 57 ανθρώπων, Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2026. (Θανάσης Καλλιάρας/EUROKINISSI)

Τέμπη: Συγκινητικές στιγμές στο τρισάγιο της οικογένειας Πλακιά στην Καλαμπάκα – Πάνω από 40.000 οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση της Αθήνας, 200 προσαγωγές και 19 συλλήψεις

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ertnews/glomex)

H Μέση Ανατολή φλέγεται: Διπλωματικός μαραθώνιος Τραμπ και πληροφορίες για «φωτογραφία της σορού» του Χαμενεΐ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Έτοιμο σχέδιο εκκένωσης για τους Έλληνες στη Μέση Ανατολή – Οι συστάσεις του ΥΠΕΞ για όσους βρίσκονται εκεί

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Super League: Σε χαμηλές στροφές ο Λεβαδειακός – ΟΦΗ και Ατρόμητος βλέπουν οκτάδα

3 ώρες πριν
Νεκρή εντοπίστηκε έγκυος γυναίκα στον Κολωνό μέσα στο σπίτι της, επί της οδού Καλλικρατίδου με τραύμα στο κεφάλι (φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου/Eurokinissi)

Θρίλερ στον Κολωνό: Νεκρή 31χρονη έγκυος μέσα στο σπίτι της

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign