pontosnews.gr
Πέμπτη, 15/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οικογένεια Μπετάκη: Από καπετάνιοι στα Ορλοφικά, ποιητές, λογοτέχνες, μηχανικοί και στρατιωτικοί της Ρωσίας

Μια ελληνική οικογένεια-φαινόμενο στη Ρωσία. Οι Μπετάκηδες ανέδειξαν εξέχουσες προσωπικότητες επί τρεις αιώνες – Γράφει ο Σπάρτακος Τανασίδης

24/05/2026 - 10:23πμ
Φωτογραφίες μελών της οικογένειας Μπετάκη από διάφορες εποχές (πηγή: forum.svrt.ru)

Φωτογραφίες μελών της οικογένειας Μπετάκη από διάφορες εποχές (πηγή: forum.svrt.ru)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η οικογένεια Μπετάκη είναι μία από τις χιλιάδες ελληνικής καταγωγής οικογένειες ομογενών που ενσωματώθηκαν από νωρίς στη ρωσική κοινωνία, σε βάθος τριών αιώνων. Χάρισαν στη Ρωσία στρατιωτικούς, κρατικούς λειτουργούς, μηχανικούς, ανθρώπους των τεχνών, και έναν σημαντικό ποιητή.

Οι Μπετάκηδες εμφανίζονται στη Ρωσία από τα τέλη 18ου αιώνα.

Μετά τα Ορλοφικά ο παλαιότερος γνωστός πρόγονος, ο Αθανάσιος Μπετάκης, εμφανίζεται στη Ρωσία, όπου το 1786 υπηρετεί στο Ναυτικό Σώμα Δοκίμων. Για τον πατέρα του γνωρίζουμε μόνο ότι ήταν καπετάνιος στο ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό κατά τους ρωσοτουρκικούς πολέμους, και αργότερα στην Αζοφική, και ότι είχε λάβει τον τίτλο του ευγενούς από τη Μεγάλη Αικατερίνη.

Η Αικατερίνη η Μεγάλη της Ρωσίας (πηγή: commons.wikimedia.org)

Ο Αθανάσιος είχε δύο δίδυμους γιους, τον Βίκτορα και τον Βασίλη, γεννημένους το 1805. Ο Βίκτωρ Μπετάκης έκανε σταδιοδρομία ως αξιωματικός της φρουράς του τσάρου και ως ταγματάρχης στον ρωσικό στρατό. Είχε παράσημο του Τάγματος του Αγίου Γεωργίου. Διατέλεσε επίσης αστυνομικός διοικητής στο Πιατιγκόρσκ το 1841. Τον εντοπίζουμε να υπογράφει το πρωτόκολλο του θανάτου του μεγάλου Ρώσου λογοτέχνη Μιχαήλ Λέρμοντοφ, ο οποίος σκοτώθηκε σε μονομαχία τον Ιούλιο του 1841.

Ο αδερφός του, ο Βασίλειος Μπετάκης, υπηρέτησε ως αξιωματικός στον Καύκασο.

Στα τέλη του 19ου αιώνα οι απόγονοι της οικογένειας Μπετάκη εμφανίζονται ως μέλη της διοικητικής και τεχνικής ελίτ της Ρωσίας.

Μέλη της οικογένειας Μπετάκη (πηγή: forum.svrt.ru)

Ο Βασίλης Βίκτοροβιτς Μπετάκης, γιος του Βίκτορα, σπούδασε στο Ινστιτούτο Συγκοινωνιών της Πετρούπολης και έκανε καριέρα αρχικά στον βόρειο Καύκασο ως μηχανικός στη σιδηροδρομική γραμμή. Ερωτεύτηκε παράφορα την Άννα Παύλοβνα Σεριμέτιεβα, κόρη ευγενών, την οποία έκλεψε μόλις αυτή αποφοίτησε από το σχολείο, και παντρεύτηκαν καθ’ οδόν προς το Ροστόφ.

Αργότερα ανελίχθηκε σε αυτοκρατορικό μυστικό σύμβουλο και ταυτόχρονα ως καθηγητής του Ινστιτούτου συγκοινωνιών στο Ροστόφ.

Ο γιος του, ο Πάβελ Βασίλιεβιτς Μπετάκης (1888-1942) υπήρξε συμφοιτητής του μεγάλου ποιητή Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι και διακρίθηκε ως καλλιτέχνης, με ενασχόληση εντός του ρεύματος του φουτουρισμού. Γεννήθηκε στο Ροστόφ επί του Ντον το 1888, σπούδασε στη σχολή Στρογκάνοφ και αργότερα στη Σχολή Ζωγραφικής, Γλυπτικής και Αρχιτεκτονικής της Μόσχας. Ήταν σκηνογράφος του πρώιμου ρωσικού κινηματογράφου. Ανήκει στους καλλιτέχνες της μετάβασης από τον ρωσικό στον σοβιετικό κινηματογράφο. Εργάστηκε σε πάνω από τριάντα ταινίες. Πέθανε κατά τη θρυλική πολιορκία του Λένινγκραντ από τον γερμανικό στρατό.

O σκηνογράφος Πάβελ Βασίλιεβιτς Μπετάκης (α) με φίλους (πηγή: kino-teatr.ru)

Ο γιος του Πάβελ, ο Βασίλης Παύλοβιτς Μπετάκης (1930-2013), είναι ο διασημότερος γόνος της οικογένειας. Ποιητής, δοκιμιογράφος, μεταφραστής, και ιστορικός της τέχνης. Ο Πάβελ γεννήθηκε στο Ροστόφ, από μητέρα Εβραία με καταγωγή από την Αιθιοπία, και μεγάλωσε στο Λένινγκραντ.

Επέζησε από την πολιορκία της πόλης, η οποία διήρκεσε 872 ημέρες, έχοντας χάσει και τους δύο γονείς του.

Κατά τη διάρκειά της κατάφερε να επιβιώσει ολομόναχος, για να περάσει από διάφορα ορφανοτροφεία και τελικά να καταλήξει σε συγγενείς του στον Ντον. Σπούδασε Ανατολικές γλώσσες στο Πανεπιστήμιο του Λένινγκραντ και αργότερα στο Λογοτεχνικό Ινστιτούτο «Γκόρκι».

Πολιορκία του Λένινγκραντ. Οι πολίτες προμηθεύονται νερό εν μέσω χειμώνα από τρύπα στο έδαφος, η οποία δημιουργήθηκε από βομβαρδισμό (πηγή: RIA Novosti archive)

Πριν καθιερωθεί ως ποιητής εργάστηκε σε διάφορες δουλειές: ως δάσκαλος, ξεναγός και εκπαιδευτής ιππασίας. Έγραφε στα ρωσικά και εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή το 1965. Παράλληλα ασχολήθηκε με τη μετάφραση. Μετέφρασε στα ρωσικά έργα των Πόε, Κίπλινγκ, Έλιοτ, Γουόλτερ Σκοτ, Σίλβια Πλαθ και πολλών άλλων.

Τη δεκαετία του 1970, λόγω της σχέσης που είχε με την οργάνωση της αυτοέκδοσης στη Σοβιετική Ένωση και τη διακίνηση απαγορευμένων από το καθεστώς βιβλίων, η παραμονή του στη χώρα κατέστη επικίνδυνη.

Έτσι κατάφερε να διαφύγει το 1973 στη Γαλλία, όπου εγκαταστάθηκε για το υπόλοιπο της ζωής του. Εκεί εργάστηκε στο παράρτημα του Radio Liberty και παράλληλα ασχολήθηκε με την αρθρογραφία. Συμμετείχε ενεργά στην πνευματική ζωή της εξόριστης ρωσόφωνης ελίτ και δίδαξε στο Ελεύθερο Ρωσικό Πανεπιστήμιο Ζαχάροφ της Γαλλίας. Πέθανε το 2013. Σήμερα είναι αναγνωρισμένος ως ένας από τους σημαντικότερους ποιητές της Ρωσίας.

Το εξώφυλλο της ποιητικής συλλογής του Βασίλη Μπετάκη «Ρωσική ποίηση επί 30 χρόνια» (πηγή: russculture.ru)

Ο Βασίλης Μπετάκης, σύγχρονος ποιητής και λογοτέχνης της Ρωσίας (πηγή: ic.pics.livejournal.com)

Σπάρτακος Τανασίδης

Πηγές
В. П. Бетаки, Снова Казанова (Мее-муу-А? Ррры!), εκδ. Im Werden, 2011· И. Толстой, «Памяти Василия Бетаки» (https://www.svoboda.org/a/24940939.html)· biografii.niv.ru· conservatory.ru· donvrem.dspl.ru· feb-web.ru· forum.svrt.ru· hermitagemuseum.org· lavkapisateley.spb.ru· lermontov-lit.ru· lit.lib.ru· litkarta.ru· russculture.ru.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: minedu.gov.gr)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σοφία Ζαχαράκη, Αρχιεπίσκοπος Μακάριος: Προτεραιότητα η ελληνική γλώσσα και η στήριξη των Ελλήνων της Αυστραλίας

14/10/2026 - 5:43μμ
(Φωτ.: Ένωση Ελλήνων Αννοβέρου και Περιχώρων Σ. Α./Facebook)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ανόβερο: Με ποντιακούς χορούς, καλαματιανό, νησιώτικα και ηπειρώτικα η γιορτή της ομογένειας

14/10/2026 - 9:22πμ
(Φωτ.: The Eftychia Project)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μπάρμπαρα Μπράουν: Η συγκινητική ιστορία της Ελληνίδας που υιοθετήθηκε στην Αμερική το 1959

13/10/2026 - 11:02πμ
(Φωτ.: Από την αφίσα της ταινίας Καποδίστριας του Γιάννη Σμαραγδή)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

31ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στην Αυστραλία: Σχεδόν 50 ταινίες, από τον «Καποδίστρια» μέχρι τον «Άγιο Παΐσιο»

12/10/2026 - 12:31μμ
(Φωτ. αρχείου: facebook.com/profile.php/Pontian Society "Komninoi" Canton, Ohio)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σύλλογος Ποντίων Κάντον Οχάιο «Οι Κομνηνοί»: Νέες εγγραφές στα χορευτικά και έκκληση για τις φορεσιές

11/10/2026 - 11:30μμ
(Φωτ.: kintisthomas/Instagram)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Από τη Ρόδο στην Τανζανία: Ο Θωμάς Κιντής εξετάζει χιλιάδες παιδιά που δεν έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη φροντίδα

11/10/2026 - 7:10μμ
Η Μελπομένη Καϊμασίδου σε νεαρή ηλικία. Η φωτογραφία συνοδεύει τη μαρτυρία της (πηγή: opts.org.au)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελπομένη Καϊμασίδου: Από τις ποντιακές ρίζες της Σαμψούντας σε μια νέα, δύσκολη ζωή στην Αυστραλία

11/10/2026 - 4:44μμ
Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ με τον Χρυσό Σταυρό Α΄ Τάξεως της Μητρόπολης Γερμανίας, μετά την τελετή παρασημοφόρησης στο Μόναχο, στις 8 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Γραφείο Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μόναχο: Η Μητρόπολη Γερμανίας παρασημοφόρησε τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας

10/10/2026 - 11:36πμ
(Φωτ.: Ελληνική Κοινότητα Μόσχας/greekmos.ru)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Παναγία Σουμελά ένωσε τους Έλληνες της Μόσχας με πίστη και μνήμη από τον Πόντο

10/10/2026 - 10:03πμ
(Φωτ.: greekmos.ru)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ελληνική γλώσσα κρατά ζωντανή την επαφή των ομογενών με την Ελλάδα στη Μόσχα

9/10/2026 - 7:52μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Λωξάντρα/Facebook)

Μπέτυ Βαλάση: Έφυγε από τη ζωή η τηλεοπτική «Λωξάντρα» που κουβαλούσε τη Μικρά Ασία στην ψυχή της – Ο έρωτας ζωής με τον Τίτο Βανδή και η βαθιά φιλία με τη Μελίνα Μερκούρη

7 λεπτά πριν
Χωρικές της Σάντας στο θερισμό στους λειμώνες. Κορίτσια παραθεριστών Τραπεζουντίων με ενδυμασία χωρικών συγκεντρώνουν τα χόρτα με τσουγκράνες (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)

Αγρότισσες στον Πόντο: Οι γυναίκες της Σάντας που κρατούσαν όρθιο τον τόπο τους

32 λεπτά πριν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτ. αρχείου: Χ / Recep Tayyip Erdoğan)

Τουρκία: Το AKP προηγείται στις δημοσκοπήσεις, αλλά δύο στους τρεις απορρίπτουν την οικονομική πολιτική Ερντογάν

59 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Υπόθεση Βάγιας Νέστορα: Συμπληρωματική απολογία του 24χρονου για τη φονική επίθεση με γκαζάκια

1 ώρα πριν
(Φωτ:. Σύλλογος Μικρασιατών Ελευσίνας - Μουσείο Ιστορίας και Λαογραφίας/Facebook)

Σύλλογος Μικρασιατών Ελευσίνας: Τίμησε την Παναγία Βουρλιώτισσα, τη θαυματουργή εικόνα από τα Βουρλά

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Ragıp Soylu/Χ.com)

Η Κωνσταντινούπολη στο έλεος της κακοκαιρίας: Δύο νεκροί, δρόμοι-χείμαρροι και χάος σε αεροδρόμια και συγκοινωνίες

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV