pontosnews.gr
Τρίτη, 2/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αφελής ή ιδιοτελής;

Γράφει ο Παντελής Σαββίδης

14/08/2023 - 11:29πμ
(Φωτ.: European Union)

(Φωτ.: European Union)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το πού θα ανήκε η Ελλάδα ως κράτος-έθνος –μετεξελίχθηκε σε Αθηναίων Αποικία– κρίθηκε πολύ νωρίς· από τον Ρωσοτουρκικό Πόλεμο του 1827-28. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα ανήκει στη Δύση.

Η νοοτροπία της βρίσκεται –ή διαμορφώθηκε από αυτή την ώσμωση, έστω και επαρχιακή–, και οι επαφές της κοινωνίας της ήταν συντριπτικά περισσότερες προς τη Δύση παρά προς την Ανατολή.

Σε τρεις κρίσιμες στιγμές της ιστορίας της, η Ελλάδα στις δύο υποστηρίχθηκε και στην ενδιάμεση τρίτη εγκαταλείφθηκε.

Υποστηρίχθηκε το 1897, όταν η Τουρκία θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στο τότε Βασίλειο, και το 1944-1949, όταν οι δυτικές δυνάμεις βοήθησαν να κριθεί ο Εμφύλιος. Εγκαταλείφθηκε στην πλέον ιστορική απόπειρά της, το 1922.

Το 1952 έγινε μέλος του ΝΑΤΟ (της δυτικής αμυντικής συμμαχίας) και το 1981 μέλος της ΕΟΚ – των δύο δυτικών θεσμών η ενσωμάτωση στους οποίους σε δένει. Ανήκεις πλέον ψυχή τε και σώματι στη Δύση.

Οι δύο αυτοί θεσμοί είναι απόλυτοι στους όρκους πίστης που πρέπει να δώσεις για να είσαι μέλος τους, αλλά αφήνουν και κάποια περιθώρια ευελιξίας στη διαμόρφωση της εξωτερικής σου πολιτικής.

Δεν σου επιβάλουν, για παράδειγμα, κάθε πρωί που ξυπνάς να δηλώνεις πόσο δεδομένος τους είσαι (το γνωρίζουν καλύτερα από εσένα), ούτε και να πρωτοπορείς εσύ, μια μικρή ρευστή οντότητα, στις διεθνείς τους εκστρατείες, τις οποίες πολύ ισχυρότεροι σου δεν μπορούν να διαχειριστούν. Ίσως και να γελάνε μαζί σου, για το μικρομεγαλισμό που θέλεις να επιδείξεις.

Γι’ αυτό η δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι είναι δεδομένος και η σημαιοφορία του στη διεθνή εκστρατεία κατά δυνάμεων ισχυρών, οι οποίες μετά το πέρας της τρέχουσας διεθνούς κρίσης θα σε βλάψουν, ή ήταν αφελής και δείχνει άγνοια εξωτερικής πολιτικής, ή απέβλεπε σε ίδιον όφελος σε βάρος της χώρας.

Τις συνέπειες των δηλώσεων και της συμπεριφοράς του… αναντικατάστατου πρωθυπουργού θα τις υποστεί η χώρα.

ΥΓ: Σε όσους θα προβάλουν το επιχείρημα της ηθικής στάσης, θα έλεγα πως τα κράτη δεν είναι θρησκευτικές ή ατομικές οντότητες. Τα κράτη έχουν συμφέροντα των οποίων η διαχείριση γίνεται διαφορετικά από τις ατομικές περιπτώσεις. Και όσοι μας φέρουν την περίπτωση της Κύπρου, η απάντηση είναι πρώτα παίρνεις και μετά δίνεις. Αν παίρναμε μια λογική λύση, τότε ναι, να γίνουμε σημαιοφόροι.

Προσωπικά πιστεύω πως αν η Δύση δώσει εθνικά αποδεκτή λύση στο Κυπριακό, ας γίνει η Κύπρος και μέλος του ΝΑΤΟ. Πρώτα λύση όμως, όχι όπως με την Αλβανία για την οποία η Αθηναίων Αποικία έδωσε τη συγκατάθεσή της να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ για να πάρει την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών και στο τέλος έδωσε και δεν πήρε. Τόσο αφελείς είναι οι προβεβλημένοι διαχειριστές της πολιτικής της χώρας;

Όλα αυτά, βεβαίως, ουδόλως αμφισβητούν την ανάγκη ηχηρής καταγγελίας επεμβάσεων σε ξένη χώρα. Αντιθέτως, πρέπει να τονίζεται και να υπογραμμίζεται η καταγγελία. Και για λόγους αρχών και για λόγους εθνικού συμφέροντος.

Γράφονται δε με αφορμή τη συμπεριφορά της Ρωσίας απέναντι στην Κύπρο τις τελευταίες ημέρες. Τι να πεις στη Μόσχα όταν πρωταγωνίστησες στις διεθνείς καταγγελίες εναντίον της;

Υπάρχουν βεβαίως πολλοί που θέλουν να παίρνουμε χωρίς να κρατάμε έστω ισορροπίες. Καλό θα ήταν αν μας υποδείκνυαν και τον τρόπο. Όχι καταγγέλλοντας από την άνεση του σαλονιού τους, πίνοντας τον καφέ τους.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σκισμένη σημαία κυματίζει από τον αέρα σε κτήριο της Αθήνας (φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Μισίνας)
ΓΝΩΜΕΣ

Το δις εξαμαρτείν…

31/05/2026 - 6:47μμ
Νωπογραφία από άγνωστο καλλιτέχνη στην Εκκλησία της Μονής Μολντοβίτσα απεικονίζει την Άλωση της Κωνσταντινούπολης (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Άλωση αρχίζει από μέσα

30/05/2026 - 10:11πμ
«Η Ανάστασις» διά χειρός π. Σταμάτη Σκλήρη, στον Ι.Ν. Προφήτη Ηλία Καστέλλας (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΝΩΜΕΣ

Κοντάκιο Αναστάσιμο (Μέρος Γ’)

26/05/2026 - 9:32πμ
Στιγμιότυπο από την τουρκική στρατιωτική άσκηση EFES 2026 (φωτ.: x.com/tcsavunma)
ΓΝΩΜΕΣ

Σύμμαχοι να σου πετύχουν!

24/05/2026 - 3:33μμ
(Πηγή: creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Τουρκία απειλεί, Αθήνα και Ευρώπη παρακολουθούν…

23/05/2026 - 1:05μμ
Εικόνα από την επιθετική διακλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακος EFES-2026 της Τουρκίας (πηγή: x.com/ tcsavunma)
ΓΝΩΜΕΣ

Για… εσωτερική κατανάλωση

17/05/2026 - 4:45μμ
Ένα παιδί που κρατά τις σημαίες των ΗΠΑ και της Κίνας παρακολουθεί πριν από την τελετή υποδοχής για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο, Κίνα (φωτ.: EPA/MAXIM SHEMETOV/POOL)
ΓΝΩΜΕΣ

Τραμπ-Σι στο Πεκίνο: Πολλή σκηνοθεσία, λίγη ουσία

16/05/2026 - 9:32πμ
(Φωτ.: pixabay.com/el/users/marclou)
ΓΝΩΜΕΣ

Ποιος άνοιξε το δρόμο;

15/05/2026 - 4:09μμ
Η Ανάσταση διά χειρός Ελ Γκρέκο (πηγή: commons.wikimedia.org. Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΝΩΜΕΣ

Κοντάκιο Αναστάσιμο (Μέρος B’)

12/05/2026 - 9:32πμ
Τούρκος φίλαθλος κρατά σημαία μέσα από μια γιγαντιαία τουρκική σημαία (φωτ.: EPA / Tolga Bozoglu)
ΓΝΩΜΕΣ

Τουρκία, το νέο «Ιράν»

10/05/2026 - 5:07μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: vimatisko.gr)

Κως: Το Δημοτικό Σχολείο Ζηπαρίου τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

4 ώρες πριν
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης Μάγκνους Μπρούνερ (αρ.), ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χαβιέρ Θαρθαλέχος, και ο υφυπουργός Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας της Κύπρου Νικόλαος Ιωαννίδης σε ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες (φωτ.:  EPA/OLIVIER HOSLET)

Ιστορική συμφωνία στην ΕΕ για τις επιστροφές μεταναστών: Πράσινο φως για «κόμβους» εκτός Ευρώπης

4 ώρες πριν
Καπνός υψώνεται μετά από ισραηλινό πλήγμα στον νότιο Λίβανο, τη Δευτέρα 1 Ιουνίου 2026, όπως φαίνεται από την ισραηλινή πλευρά των συνόρων στην Άνω Γαλιλαία, στο βόρειο Ισραήλ (φωτ.:  EPA/ATEF SAFADI)

«Διπλωματικό θρίλερ: Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε εκεχειρία με τη Χεζμπολάχ – Το Ιράν απειλεί με γενικό πόλεμο

5 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από το φεστιβάλ ελληνικού πολιτισμού «Πανηγύρι», στο Κίεβο. Σάββατο 30 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Федерація грецьких товариств України)

Ουκρανία: Το φεστιβάλ ελληνικού πολιτισμού «Πανηγύρι» ένωσε τις ελληνικές κοινότητες, στο Κίεβο

5 ώρες πριν
(Πηγή: facebook.com/ecumenicalpatriarchate)

Λαμπρός εορτασμός του Αγίου Πνεύματος στο Σταυροδρόμι – Πατριαρχικές ευχές στους μαθητές της Ομογένειας

5 ώρες πριν
Ο Λευτέρης Κογκαλίδης, το 2002, σε συνέντευξη Τύπου για το 3ο Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Τηλεόρασης (φωτ. αρχείου: Γιάννης Μωυσιάδης/ Eurokinissi)

Πέθανε ο δημοσιογράφος Λευτέρης Κογκαλίδης στη Θεσσαλονίκη

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign