pontosnews.gr
Πέμπτη, 7/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΗΠΑ: Απροσδόκητη υποβάθμιση της οικονομίας από τον οίκο Fitch

Το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο του αμερικανικού δημοσίου έχασε τα «τρία Α», λόγω και του ελλείμματος διακυβέρνησης

2/08/2023 - 9:20πμ
Άποψη των γραφείων του οίκου αξιολόγησης
Fitch Ratings στη Νέα Υόρκη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Justine Lane)

Άποψη των γραφείων του οίκου αξιολόγησης Fitch Ratings στη Νέα Υόρκη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Justine Lane)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Για πρώτη φορά από το 2011 οι ΗΠΑ έχασαν χθες το (ακριβό τους) ΑΑΑ, καθώς ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο του αμερικανικού δημοσίου κατά μια βαθμίδα, στο AA+.

«Διαφωνούμε σθεναρά με αυτή την απόφαση» ανέφερε ο Λευκός Οίκος, στην πρώτη του αντίδραση.

Η εκπρόσωπος της Προεδρίας Καρίν Ζαν-Πιερ σε δελτίο Τύπου σημειώνει πως η πραγματικότητα είναι ότι ο Τζο Μπάιντεν πέτυχε την πιο ισχυρή ανάκαμψη σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη μεγάλη οικονομία στον κόσμο.

«Διαφωνώ έντονα με την απόφαση του Fitch Ratings. Η μεταβολή […] είναι αυθαίρετη και βασισμένη σε παρωχημένα στοιχεία», δήλωσε η υπουργός Οικοδομικών Τζάνετ Γέλεν..

Ο S&P ήταν ο πρώτος από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης που αποφάσισε να στερήσει από τις ΗΠΑ το «τριπλό άλφα» το 2011 – δεν τις έχει αναβαθμίσει έκτοτε, τις διατηρεί στο AA+. Μόνο ο Moody’s τις διατηρεί (τουλάχιστον μέχρι σήμερα) στην υψηλότερη βαθμίδα πιστοληπτικής ικανότητας.

Το όριο χρέους

Ο Fitch δικαιολόγησε την απόφαση της υποβάθμισης επικαλούμενος ιδίως τις «επανειλημμένες κρίσεις για το όριο του χρέους», υπογραμμίζοντας πως οι «πολιτικές συγκρούσεις […] και οι αποφάσεις της τελευταίας στιγμής διάβρωσαν την εμπιστοσύνη στη διαχείριση των δημοσιονομικών».

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους πρέπει να αυξάνεται από το Κογκρέσο, ώστε να αποφεύγεται ο κίνδυνος οι ΗΠΑ να κηρύξουν στάση πληρωμών. Αν και για δεκαετίες επρόκειτο για τυπική διαδικασία, τα τελευταία χρόνια το ζήτημα έχει μετατραπεί σε αντικείμενο επαναλαμβανόμενων πολιτικών μαχών.

Στις αρχές του Ιουνίου, η κυβέρνηση του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν και η αντιπολίτευση κατέληξαν in extremis σε συμφωνία για το ζήτημα.

Μολαταύτα, πέραν της συμφωνίας αυτής, «υπήρξε διαρκής επιδείνωση των κανόνων της διακυβέρνησης κατά των διάρκεια των τελευταίων 20 ετών, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών και του χρέους», σύμφωνα με τα επιχειρήματα του Fitch.

Σημαντικά ρίσκα

Πάντως, η απόφαση υποβάθμισης, αν και απρόσμενη και χωρίς προηγούμενο την τελευταία δεκαετία, δεν φαίνεται να θορυβεί τους αναλυτές των αγορών, σύμφωνα με όσους μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δεν αναμένω ότι θα έχει διαρκή αντίκτυπο στις χρηματαγορές», διαβεβαίωσε ο Τζον Κάναβαν της Oxford Economics, προσθέτοντας πως δεν προβλέπει μείζονες αναταράξεις.

Βραχυπρόθεσμα, η απόφαση του οίκου «μπορεί να οδηγήσει ορισμένους επενδυτές να μειώσουν την έκθεσή τους στα ομόλογα που εκδίδει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών», εκτίμησε ο Μίκι Λέβι της Berenberg. Μακροπρόθεσμα ωστόσο, ούτε αυτός βλέπει «καμιά σοβαρή επιπλοκή» καθώς θεωρεί ότι «όλος ο κόσμος είναι ενήμερος για την κατάσταση του αυξανόμενου χρέους των ΗΠΑ».

Ο Λευκός Οίκος πάντως επιρρίπτει ευθύνες στον Ντόναλντ Τραμπ για την επιδείνωση των δεικτών που έλαβε υπόψη ο Fitch, υπενθυμίζοντας κυρίως τη φορολογική μεταρρύθμιση του 2017 που περιλάμβανε μείωση των συντελεστών για τους πλουσιότερους Αμερικανούς και τις επιχειρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο οίκος αξιολόγησης –που δεν αναφέρεται στην έκθεσή του σε συγκεκριμένη κυβέρνηση– υποδεικνύει τη μείωση των φόρων και τις μεγάλες δημόσιες δαπάνες. «Η αναμενόμενη δημοσιονομική επιδείνωση κατά τη διάρκεια των 3 προσεχών ετών, καθώς και το άχθος του υψηλού και αυξανόμενου δημόσιου χρέους αποτελούν σημαντικά ρίσκα», σημειώνει.

Και προσθέτει: «Η κυβέρνηση δεν διαθέτει μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο […] και έχει περίπλοκη διαδικασία κατάρτισης του προϋπολογισμού. Οι παράγοντες αυτοί, όπως και τα οικονομικά σοκ, οι μειώσεις των φόρων και νέες πρωτοβουλίες για δημόσιες δαπάνες, συνέβαλαν σε διαδοχικές αυξήσεις του χρέους κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας».

Επίσης τονίζει ότι υπήρξαν περιορισμένα βήματα προόδου στην αντιμετώπιση μεσοπρόθεσμων προκλήσεων που συνδέονται με την αύξηση του κόστους του συστήματος συντάξεων και ασφάλισης υγείας λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από την επιχείρηση διακομιδής ασθενών από τα Κανάρια Νησιά, 6 Μαΐου 2026 (πηγή: Χ / Tedros Adhanom Ghebreyesus)
ΚΟΣΜΟΣ

Χανταϊός: Νέα κρούσματα εκτός πλοίου και διεθνής κινητοποίηση – Εντείνεται η ανησυχία για μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο

6/05/2026 - 8:56μμ
Μια γυναίκα φιλά ένα ομοίωμα του Τεντ Τέρνερ, καθώς νυν και πρώην εργαζόμενοι ποζάρουν για ομαδική φωτογραφία έξω από το CNN Center, με αφορμή την 43η επέτειο λειτουργίας του δικτύου, στην Ατλάντα. 1η Ιουνίου 2023 (φωτ.: EPA / Erik S. Lesser)
ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο Τεντ Τέρνερ, ο άνθρωπος που άλλαξε για πάντα την ενημέρωση – Ο ιδρυτής του CNN έφυγε στα 87

6/05/2026 - 6:58μμ
Αντιαμερικανικό billboard με σαφή αναφορά στον Ντόναλντ Τραμπ, σε πλατεία της Τεχεράνης. 6 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία στο «παρά πέντε» ΗΠΑ-Ιράν; Μνημόνιο 14 σημείων, απειλές Τραμπ και το Ορμούζ στο επίκεντρο

6/05/2026 - 4:58μμ
Ο Τούρκος επιχειρηματίας Αϊντίν Τσαβούσογλου (πηγή: haberturk.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Σε κρίσιμη κατάσταση ο αδελφός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά από πυροβολισμό

6/05/2026 - 1:50μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ «παγώνει» την «Επιχείρηση Ελευθερία» στα Στενά του Ορμούζ ενόψει πιθανής συμφωνίας με το Ιράν

6/05/2026 - 11:52πμ
(Φωτ.: ertnews.gr/Behrouz MEHRI/AFP)
ΚΟΣΜΟΣ

Ναργκίς Μοχαμαντί: «Είναι μεταξύ ζωής και θανάτου» δηλώνει η δικηγόρος της – Κρίσιμες ώρες για την Ιρανή Νομπελίστρια

5/05/2026 - 11:27μμ
Στιγμιότυπο από βίντεο στο οποίο αποτυπώνεται η εξουδετέρωση στόχου στο Ιράν από τις αμερικανικές δυνάμεις (φωτ.: Χ / Square profile picture
U.S. Central Command)
ΚΟΣΜΟΣ

Δύο μήνες πολέμου, ίδιο αποτέλεσμα: Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν παραμένει όρθιο

5/05/2026 - 8:11μμ
Χειροκροτήματα για τον Ίλιε Μπολοζάν μετά το τέλος της ομιλίας του στη Βουλή της Ρουμανίας, πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας για το μέλλον της κυβέρνησής του, Τρίτη 5 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / Robert Ghement)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρουμανία: Κατέρρευσε η φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση Μπολοζάν – Πολιτική κρίση με φόντο αγορές και ακροδεξιά

5/05/2026 - 6:57μμ
Ιρανοί οδηγοί περνούν πάνω από ζωγραφισμένες σημαίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ σε δρόμο της Τεχεράνης (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ σπρώχνει την εκεχειρία στα όριά της – «Δύο με τρεις εβδομάδες» για νέο πόλεμο με το Ιράν

5/05/2026 - 4:40μμ
Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί (φωτ. αρχείου: EPA/STR)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ο Μπαχτσελί ζητά να δοθεί ρόλος στον φυλακισμένο Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτζαλάν

5/05/2026 - 3:23μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Θεόδωρος Χριστοδουλάκης)

Κόρινθος: 15χρονη έπεσε από ύψος 50 μέτρων στον Ισθμό

9 λεπτά πριν
Το σημείο όπου δολοφονήθηκε ο 21χρονος Νικήστρατος Γεμιστός, Δευτέρα 5 Μαΐου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Ηράκλειο: Σήμερα η κηδεία του 21χρονου Νικήστρατου – Βαρύ πένθος και φόβοι

37 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ /Βασίλης Βερβερίδης)

Καιρός Πέμπτης: Νεφώσεις, τοπικές βροχές στα ορεινά και ενίσχυση νοτίων ανέμων

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA / Ronald Wittek)

Champions League: Θα υπερασπιστεί το στέμμα της η Παρί – Στον τελικό με την Άρσεναλ

9 ώρες πριν
Ο φετινός Μήνας Θεάτρου & Ελληνικού Λόγου είναι αφιερωμένος στον Δημήτρη Ψαθά. Στο φουαγιέ των «Αργοναυτών-Κομνηνών» φιλοξενήθηκε έκθεση φωτογραφίας, με πρωταγωνιστές των έργων του (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί»)

Μήνας Θεάτρου & Ελληνικού Λόγου: Οι «Αργοναύται-Κομνηνοί» φέρνουν τον Μάιο στο προσκήνιο της δημιουργίας

9 ώρες πριν
(Φωτ.: ertnews.gr)

Ο Σουγιούλ «ζωντανεύει» στον Βόλο μέσα από μεγάλο μουσικό αφιέρωμα

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign