pontosnews.gr
Δευτέρα, 29/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η ποντιακή μουσική στα ευρωπαϊκά ραδιόφωνα για πρώτη φορά, από τον Χρήστο Καλιοντζίδη

Το άλμπουμ «Maçka Radif» βρήκε το δρόμο για το Balkan Chart και από εκεί για τις λίστες των μουσικών παραγωγών

17/07/2023 - 10:23πμ
Γιάννης Γκραίκος, Χρήστος Καλιοντζίδης και Θωμάς Μελετέας, η ομάδα του «Maçka Radif» (φωτ.: αρχείο Χρήστου Καλιοντζίδη)

Γιάννης Γκραίκος, Χρήστος Καλιοντζίδης και Θωμάς Μελετέας, η ομάδα του «Maçka Radif» (φωτ.: αρχείο Χρήστου Καλιοντζίδη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στα ραδιόφωνα της Ισπανίας και της Ιταλίας ποντιακή λύρα; Και όμως, αν βρίσκεσαι στο… σωστό σημείο την κατάλληλη στιγμή, όλα είναι δυνατά. Βέβαια, πίσω από κάθε τέτοιο αποτέλεσμα συνήθως υπάρχουν βήματα συνέπειας και συνέχειας. Ηθικός «αυτουργός» ο λυράρης και τραγουδιστής Χρήστος Καλιοντζίδης, καθώς το Maçka Radif  βρίσκεται στην 4η θέση του Balkan Chart για το 2ο εξάμηνο του 2023.

Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό για την ποντιακή μουσική, γεγονός που της ανοίγει το δρόμο για τις λίστες παραγωγών σε ραδιόφωνα.

Μιλώντας στο pontosnews.gr, ο Χρήστος Καλιοντζίδης, ο οποίος μαζί με τον Θωμά Μελετέα στο ούτι και τον Γιάννη Γκραίκο στα κρουστά συγκροτούν το σχήμα που βρίσκεται πίσω από το άλμπουμ, εξήγησε ότι στο συγκεκριμένο τσαρτ «σκαρφαλώνουν» δουλειές από μουσικούς και μπάντες που εδρεύουν στα Βαλκάνια – στην 7η θέση είναι το Morso του Δημήτρη Μυστακίδη, το οποίο βρίσκεται στη λίστα για τρίτο συνεχόμενο εξάμηνο.

«Η επιτροπή απαρτίζεται από μουσικούς παραγωγούς· κρίνουν και αναλόγως με την ανταπόκριση που έχει υπάρξει στα Βαλκάνια αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα. Το δικό μου άλμπουμ πήρε μεγάλη προβολή από 6-7 ισπανικά ραδιόφωνα, από ραδιόφωνα της Ιταλίας, αλλά και χωρών των Βαλκανίων. Για την κατάταξη είναι πολύ σημαντικό το πώς αντιμετωπίζονται τα άλμπουμ από τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς», σημείωσε.

Εξηγώντας περί… τίνος πρόκειται, είπε ότι ουσιαστικά είναι η διπλωματική εργασία που έκανε στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. «Ο βασικός κορμός είναι οι μακρόσυρτοι σκοποί της Ματσούκας – γι’ αυτό και η ονομασία Μάτσ’κα (Maçka), όπως αποκαλείται συνήθως η περιοχή. Είναι ένα ποιμενικό μουσικό ιδίωμα, σαν μοιρολόι, το οποίο το συναντάμε μόνο εκεί, πουθενά αλλού», υπογράμμισε.

Γύρω από αυτούς τους σκοπούς, λοιπόν, ο Χρήστος Καλιοντζίδης έφτιαξε κάποιες ορχηστρικές συνθέσεις οι οποίες στο άλμπουμ «κουμπώνουν» και φτιάχνουν ροή περίπου μισής ώρας· το ένα κομμάτι διαδέχεται το άλλο με άξονα τους παραδοσιακούς μακρόσυρτους σκοπούς.

«Η δεύτερη λέξη στον τίτλο του άλμπουμ είναι radif, το οποίο στην περσική μουσική είναι μια φόρμα που χρησιμοποιείται πάρα πολύ τόσο για εκπαιδευτικούς λόγους όσο και για λόγους περφόρμανς· πρόκειται για το “τοτέμ” της μουσικής εκπαίδευσης και διαδικασίας. Σκεφτείτε ότι κάθε μεγάλος δάσκαλος περσικής μουσικής έχει το δικό του ραντίφ που είναι μια φόρμα περίπου μίας ώρας που απαρτίζεται από ορχηστρικές συνθέσεις, από φωνητικά μέρη, από ταξίμια κ.ά., τα οποία έχουν μια συγκεκριμένη συνοχή και ροή» ανέφερε, δίνοντας το μουσικολογικό υπόβαθρο.

Παραθέτοντας δε άλλη μία σύνδεση της ποντιακής μουσικής με την Περσία, υπενθύμισε ότι η λέξη κεμεντζέ για την ποντιακή λύρα, δεν είναι τουρκική αλλά περσική, από το καμάντζα που αναφέρεται σε ένα τοξωτό όργανο.

Με την ίδια φιλοσοφία λοιπόν των ραντίφ στήθηκε το Maçka Radif, ώστε να υπάρχει μια συνοχή από το πρώτο μέχρι το τελευταίο κομμάτι, περνώντας από τον έναν ποντιακό παραδοσιακό σκοπό στη νέα σύνθεση, από εκεί πάλι πίσω στην παράδοση και ούτω καθεξής.

«Οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί από την Ισπανία πήραν μερικές νέες συνθέσεις από το άλμπουμ επειδή τους ταίριαξαν συνδυαστικά με κάποια άλλα κομμάτια που είχαν στην playlist τους. Κάποιοι διάλεξαν ένα μακρόσυρτο μαζί με μια νέα σύνθεση, πριν ή μετά, φτιάχνοντας μια “ομάδα” 6-7 λεπτών», είπε ο Χρήστος Καλιοντζίδης.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι είναι η πρώτη φορά που η ποντιακή μουσική ακούγεται σε ραδιοφωνικά μέσα στο εξωτερικό. «Μπορώ να το πω αν όχι με μεγάλη βεβαιότητα, με απόλυτη σιγουριά, διότι είναι η πρώτη φορά που μπαίνει μια τέτοια δουλειά στο Balkan Chart, και μάλιστα όχι χαμηλά, στην 4η θέση, σχεδόν αμέσως μετά την κυκλοφορία της στα τέλη Μαΐου» πρόσθεσε.

Μέχρι τώρα το Maçka Radif  ζωντανά έχει παρουσιαστεί από τους Χρήστο Καλιοντζίδη, Θωμά Μελετέα και Γιάννη Γκραίκο σε κοινό που δεν είχε σχέση με την ποντιακή μουσική, αποσπώντας πολύ θετικά σχόλια, «διότι δεν είναι ένας ήχος ξερά ποντιακός παραδοσιακός, με την έννοια της χορευτικής διαδικασίας» όπως ανέφερε, σημειώνοντας ότι οι εμφανίσεις είχαν περισσότερο συναυλιακό χαρακτήρα.

Από τις εμφανίσεις στην Κρήτη (φωτ.: αρχείο Χρήστου Καλιοντζίδη)

«Τον Θωμά Μελετέα και τον Γιάννη Γραίκο τους γνωρίζω χρόνια, είναι πολύ καλοί φίλοι και εξαιρετικοί μουσικοί, ήμασταν και συμφοιτητές στο μεταπτυχιακό» είπε ο Χρήστος Καλιοντζίδης, απαντώντας στο αν μαζί θα συνεχίσουν με νέες δουλειές. Μέσα στον Ιούνιο, άλλωστε, έπαιξαν τρεις φορές στην Κρήτη, με τον λυράρη να περιγράφει: «Είχαμε κοινό που ήρθε κοινό να ακούσει μουσική. Στα Χανιά αντί για το Αρχαιολογικό Μουσείο τελικά εμφανιστήκαμε σε ένα τζαζ μπαρ – η αλλαγή έγινε την τελευταία στιγμή. Και μας έκανε εντύπωση ότι ενώ δεν είναι ένας συναυλιακός χώρος, μετά το πρώτο 15λεπτο-20λεπτο επικράτησε μια ησυχία, και ο κόσμος μπήκε στο κλίμα σχεδόν αμέσως».

Γεωργία Βορύλλα

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης με την κόρη του, Λίνα (στιγμιότυπο από το βίντεο)
ΠΟΝΤΟΣ

Δημήτρης Τριανταφυλλίδης: Κάνει πράξη το «ανθεί και φέρει κι άλλο», στο πλάι της κόρης του

28/12/2025 - 9:26μμ
Μέλη της «Παναγίας Σουμελά» Θέρμης χορεύουν στη διάρκεια της εκδήλωσης (φωτ.: facebook/Σωματείο Παναγία Σουμελά Δήμου Θέρμης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Θεσσαλονίκη: Ποντιακά Χριστούγεννα στην Τούμπα

28/12/2025 - 8:58μμ
Έργα της Σοφίας Αμπερίδου στη δίγλωσση έκδοση «Το κρυφό βλέμμα» (φωτ.: Facebook / Σοφία Αμπερίδου)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Όταν ο Χριστός κατεβαίνει στη γη: Ένα ποντιακό παραμύθι του Δωδεκαημέρου

28/12/2025 - 8:31μμ
Αριστερά το περέκ και δεξιά τα αετουδάκια που γεύτηκαν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Ελασσόνας (φωτ.: facebook/Αστερία Ναλπαντίδου/Σύλλογος Μικρασιατών του Δήμου Ελασσόνας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με περέκ, σορβά και αετουδάκια υποδέχθηκε τα Χριστούγεννα η Ελασσόνα

28/12/2025 - 5:05μμ
Η αναπαράσταση της ιστορίας του Κιτί Γοτσά στην Καβάλα, Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Λάσκαρης Τσούτσας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Όμιλος Ποντίων Χορευτών Καβάλας έκανε την Αστερούπολη… Μωμο-ύπολη!

28/12/2025 - 12:55μμ
Ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος του Κιουλαπέρτ από τον οποίο πήρε την ονομασία το χωριό Μεταμόρφωση του νομού Κιλκίς, όπου εγκαταστάθηκαν οι Κιουλαπερτλήδες πρόσφυγες στην Ελλάδα. Ο ναός δυστυχώς είχε την τύχη αρκετών ελληνικών εκκλησιών δηλαδή μετατράπηκε σε τζαμί. Η πόρτα της εκκλησίας έκλεισε για πάντα αφού οι Τούρκοι την έχτισαν με πέτρες (φωτ.: Πέτρος Σιδηρόπουλος, εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Πέτρος Σιδηρόπουλος: Το ταξίδι στον Πόντο δεν είναι ταξίδι αναψυχής. Είναι προσκύνημα σε ιερό τόπο (Μέρος Β’)

28/12/2025 - 10:46πμ
Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Αθανασίου Σφηνίτσας (φωτ.: Facebook / Experience.Imathia)
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν η Μονή Σφηνίτσας έγινε καταφύγιο: Το Ορφανοτροφείο «Όλυμπος» και τα παιδιά της προσφυγιάς

27/12/2025 - 11:46μμ
Ο Πέτρος Σιδηρόπουλος στο γραφείο του, κρατώντας γη και ύδωρ από την Πατρίδα, το Κιουλαπέρτ του Καρς (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Πέτρος Σιδηρόπουλος: Ο Καύκασος είναι «η κορυφή» του κόσμου (Μέρος Α’)

27/12/2025 - 8:44μμ
H Μαρία-Σοφία Αραπίδου επίσης στον... φυσικό της χώρο, στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης (φωτ.: Facebook / Tsomakos photography)
ΠΟΝΤΟΣ

Μωμόγεροι στην Κοζάνη: Μια λύρα, μια παρέα, μια ταυτότητα

27/12/2025 - 3:48μμ
(Στιγμιότυπο από το βίντεο)
ΠΟΝΤΟΣ

Ρωμαίικα τραγωδίας ‘ς σην Τραπεζούνταν – Οι λύρες παίρνουν φωτιά στο παρακάθ’

27/12/2025 - 3:20μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρακτέρ στο αγροτικό μπλόκο του Μπράλου (φωτ.: EUROKINISSI/Αντώνης Νικολόπουλος)

Αγρότες: Τι σχεδιάζεται για τις επόμενες ώρες στα μπλόκα – Τρίωρος αποκλεισμός των παρακαμπτηρίων στη Νίκαια

32 λεπτά πριν
Η ένταση των ανέμων την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη έφθανε τα 7 μποφόρ (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

«Βουτιά» του υδράργυρου στην Κεντρική Μακεδονία – Κάτω από το μηδέν το θερμόμετρο σε αρκετές περιοχές

1 ώρα πριν
Πλήθος επιβατών περιμένει το μετρό το πρωί της Δευτέρας πριν ενημερωθεί για τη βλάβη (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)

Αθήνα: Βλάβη στην μπλε γραμμή του μετρό – Καθυστερήσεις και συνωστισμός στους σταθμούς

2 ώρες πριν
Ο Μιχαήλ Η' Παλαιολόγος και η Θεοδώρα, με τον γιο τους Κωνσταντίνο. Έργο άγνωστου Βυζαντινού καλλιτέχνη (πηγή: brill.com / commons.wikimedia.org)

Μιχαήλ Η’ Παλαιολόγος: Ο ιδρυτής της τελευταίας βυζαντινής δυναστείας που «ανέστησε» την Κωνσταντινούπολη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Φόροι: Όλες οι ελαφρύνσεις που έρχονται το 2026 – Τι κερδίζουν μισθωτοί, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι

3 ώρες πριν
Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τις αντιπροσωπείες τους κατά τη συνάντηση στη Φλόριντα (φωτ.: ΕΡΑ/Γραφείο Τύπου της Προεδρίας των ΗΠΑ)

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την επικοινωνία με Ζελένσκι και Τραμπ: Υπήρξε καλή πρόοδος – Σύνοδος της Συμμαχίας των Προθύμων τον Ιανουάριο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign