pontosnews.gr
Κυριακή, 24/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Οι διώξεις και οι εξορίες των Ελλήνων της ΕΣΣΔ» –  Μελέτες και τοποθετήσεις ιστορικών με αφορμή την (άγνωστη) Ημέρα Εθνικής Μνήμης

Εκδήλωση αφιερωμένη στα 74 χρόνια από την κυριότερη φάση των σταλινικών διώξεων. Γράφει ο Βασίλης Τσενκελίδης

16/06/2023 - 9:31πμ
Σοφία-Ειρήνη Αθανασακοπούλου,  Βασίλης Τσενκελίδης, Βλάσης Αγτζίδης, Ντιάνα Καλαϊτζίδη, Βλαδίμηρος Σιδηρόπουλος (φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)

Σοφία-Ειρήνη Αθανασακοπούλου, Βασίλης Τσενκελίδης, Βλάσης Αγτζίδης, Ντιάνα Καλαϊτζίδη, Βλαδίμηρος Σιδηρόπουλος (φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μελετητές της ιστορίας του ελληνισμού της Σοβιετικής Ένωσης διοργάνωσαν στις 12 Ιουνίου εκδήλωση με τίτλο «Οι σταλινικές διώξεις και οι εξορίες των Ελλήνων της ΕΣΣΔ (1937, 1942, 1944, 1949)», την οποία αφιέρωσαν στα 74 χρόνια από την κυριότερη φάση των εξοριών των Ελλήνων Ποντίων της ΕΣΣΔ στην Ασία.

Στις 13 Ιουνίου 1949 το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού πληθυσμού της Αμπχαζίας, της Αντζαρίας και της Περιφέρειας Κρασνοντάρ (νότια Ρωσία) στην παρευξείνια περιοχή του Καυκάσου φορτώθηκαν στα ακατάλληλα για μεταφορά ανθρώπων βαγόνια και μεταφέρθηκαν σε αχανές εκτάσεις του νότιου Καζακστάν.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Ο Δρόμος του Μεταξιού» στην Καλλιθέα Αττικής, και προσέλκυσε πλήθος κόσμου.

Παρευρέθηκαν εκπρόσωποι ποντιακών συλλόγων, κοινωνικών και πολιτικών φορέων, καθώς και απόγονοι των διωχθέντων Ελλήνων της ΕΣΣΔ.

Τη διοργάνωση και το συντονισμό ανέλαβε ο ιστορικός Βασίλης Τσενκελίδης, και συμμετείχαν ο Βλάσης Αγτζίδης, η Ντιάνα Καλαϊτζίδη, η Σοφία-Ειρήνη Αθανασακοπούλου και ο Βλαδίμηρος Σιδηρόπουλος.

Η Ντιάνα Καλαϊτζίδη την ώρα της ομιλίας της (φωτ.: Άρης Ρουπίνας)

Στην εισαγωγική εισήγησή του, ο Βασίλης Τσενκελίδης τόνισε: «Ο 20ός αιώνας ήταν τραγικός για τους Έλληνες του Πόντου. Τα δεινά τους ξεκίνησαν με τη Γενοκτονία στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, μετά τη ζωή τους επηρέασε ο εμφύλιος πόλεμος στη Ρωσία, αργότερα ξεκίνησε η μαζική κολεκτιβοποίηση, και ως αποκορύφωμα όλων των τραγικών γεγονότων ήρθαν οι σταλινικές διώξεις και εξορίες.

»Στο τέλος του 20ού αιώνα οι Έλληνες της ΕΣΣΔ αναγκάστηκαν να αφήσουν τις εστίες τους, που δημιούργησαν στον Βορρά και την Ανατολή του Εύξεινου Πόντου, και να πραγματοποιήσουν την μετεγκατάστασή τους στην Ελλάδα. Μετά από 30 και πλέον χρόνια, πολλά από τα ζητήματα που ταλανίζουν τη ζωή των νέων προσφύγων παραμένουν άλυτα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Β. Τσενκελίδης στην εισαγωγή του σχημάτισε και το βασικό ιστορικό πλαίσιο για την περαιτέρω συζήτηση.

Η χρονολογία των διώξεων και των εξοριών σχετίζεται περισσότερο με τα έτη 1937, 1942, 1944, 1949:

  • Στις 11 Δεκεμβρίου 1937 ο λαϊκός κομισάριος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΣΣΔ Νικολάι Γιεζόφ υπέγραφε το διάταγμα υπ’ αριθμ. 50215 που αφορούσε τους Έλληνες της χώρας. Στις 15 Δεκεμβρίου ξεκίνησε η εφαρμογή του διατάγματος, με δεκάδες χιλιάδες φυλακίσεις και εκτελέσεις.
  • Στο πλαίσιο της «επιχείρησης απομάκρυνσης άοπλου πληθυσμού» από το μέτωπο του πολέμου, τον Απρίλιο του 1942 εξορίστηκε στη Σιβηρία, το βόρειο Καζακστάν και την Κιργιζία μεγάλος αριθμός Ελλήνων από την περιοχή Κουμπάν της νότιας Ρωσίας και την πόλη Κερτς της Κριμαίας.
  • Στις 24 Ιουνίου 1944 εξορίστηκαν στο Ουζμπεκιστάν της Κεντρικής Ασίας οι Έλληνες της υπόλοιπης Κριμαίας.
  • Στις 13 Ιουνίου 1949 πραγματοποιήθηκε η εξορία των Ελλήνων της Αμπχαζίας, της Αντζαρίας και της περιφέρειας Κρασνοντάρ (Κουμπάν).

Η αφίσα της εκδήλωσης (σχεδιασμός: Ειρήνη Πετρίδου-Πανκράσκινα)

Μετά την εισαγωγή ακολούθησε η ομιλία του δρ Σύγχρονης Ιστορίας Βλάση Αγτζίδη, με τίτλο «Από τον Λένιν στον Στάλιν. Από τις Γκρέτσεσκι Ραγιόν στα γκουλάγκ…». Στην ομιλία του, ο ειδικός στα θέματα της ιστορίας των Ελλήνων της ΕΣΣΔ αναφέρθηκε σε πολλά παραδείγματα από τις εξελίξεις στο χώρο των ελληνικών κοινοτήτων μετά την επικράτηση των Μπολσεβίκων στην εξουσία.

«Σήμερα θα μιλήσουμε για τις πιο άγνωστες και αποσιωπημένες σελίδες της ελληνικής ιστορίας. Για όσα έγιναν στη Σοβιετική Ένωση στον Μεσοπόλεμο, και κυρίως μετά το 1937. Είναι σημαντικό ότι κάνουμε εδώ αυτήν την εκδήλωση. Πρέπει να σας πω, πως οι πρώτες τέτοιες εκδηλώσεις ξεκίνησαν στην Καλλιθέα το 1987. Καταφέραμε στο Δ’ Παγκόσμιο Συνέδριο του Ποντιακού Ελληνισμού η 13η Ιουνίου να ψηφιστεί ως ημέρα εθνικής μνήμης από 540 οργανώσεις των Ελλήνων του Πόντου από όλον τον κόσμο, και χωρίς καμία διαφωνία.

»Το γιατί ο οργανωμένος ποντιακός χώρος υποβάθμισε αυτήν την επέτειο είναι πολύ ενδιαφέρον θέμα και για να δούμε τις εσωτερικές του αντιφάσεις», είπε ο ιστορικός στην αρχή της ομιλίας του.

Ο Βλ. Αγτζίδης αναφέρθηκε στις συνεντεύξεις των αυτοπτών μαρτύρων των σταλινικών διώξεων, που ζούσαν ακόμα στο τέλος της δεκαετίας του 1980. Στη συνέχεια τόνισε πως μαζί με τους Έλληνες από τη Μαριούπολη και άλλες περιοχές στον Νότο της ΕΣΣΔ, από το σταλινικό καθεστώς εξοντώθηκαν και πολλοί Ελλαδίτες κομμουνιστές, οι οποίοι κατέφυγαν από την Ελλάδα στην ΕΣΣΔ.

Στη διάρκεια της ομιλίας του μίλησε επίσης για προσωπικότητες και γεγονότα που σφράγισαν την ιστορία των Ποντίων στην ΕΣΣΔ και στην Ελλάδα.

Ακολούθησε η παρέμβαση της φιλόλογου Ντιάνας Καλαϊτζίδη με τίτλο «Ο εξόριστος κληρικός Ιάκωβος Κοτάνοφ – Θύμα σταλινικών διώξεων».

Η Ντ. Καλαϊτζίδη αναφέρθηκε στα γεγονότα της ζωής του προπάππου της, και αφιέρωσε την ομιλία της στη μνήμη του. Ο Ιάκωβος Κοτάνοφ ήταν μορφωμένος άνθρωπος, αγαπητός στην περιοχή της Τσάλκας. Καταγόταν από τον Πόντο και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα του. Μετά από σχετικές σπουδές στην Τιφλίδα, έγινε κληρικός. Φυλακίστηκε το 1937 και η τύχη του αγνοείται.

Σοφία-Ειρήνη Αθανασακοπούλου, Βασίλης Τσενκελίδης, Βλάσης Αγτζίδης (φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)

Στο τέλος της εκδήλωσης, η φιλόλογος και υποψήφια διδάκτωρ Σοφία-Ειρήνη Αθανασακοπούλου διάβασε ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Βλαδίμηρου Σιδηρόπουλου Το δάκρυ της Καρυάτιδας που αφορούσε τον Λαβρέντι Μπέρια, επικεφαλής του σοβιετικού μηχανισμού ασφαλείας και των μυστικών υπηρεσιών από το 1938. Ο συγγραφέας του βιβλίου, με καταγωγή από το Σοχούμ στην παρευξείνια περιοχή του Καυκάσου, μίλησε στους παρευρισκομένους και τόνισε τη σημαντικότητα της λογοτεχνικής παρέμβασης στην περιγραφή των ιστορικών γεγονότων.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Τσενκελίδης, ιστορικός

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ακουαρέλα του Χρήστου Γ. Δημάρχου με θέμα τη γαμήλια πομπή
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Ποντιακά έθιμα και τραγούδια του γάμου

24/08/2025 - 11:05πμ
Μέλη των «Αετών του Πόντου» με τον χοροδιδάσκαλο Μάκη Φιλιπποπούλο στη διάρκεια της εκδήλωσης (φωτ.: facebook/Ποντιακός σύλλογος Λουδία «Οι αετοί του Πόντου»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Οι Αετοί του Πόντου» και οι Πόντιοι της Αλεξάνδρειας χόρεψαν για την Παναγία

23/08/2025 - 10:30μμ
Άποψη της Αργυρούπολης τη δεκαετία του 1910 (πηγή: eskiturkiye.net)
ΠΟΝΤΟΣ

«Πούλον»: Ο Παναγιώτης από την Αργυρούπολη του Πόντου που τρελάθηκε λόγω έρωτα και έγινε μισογύνης

23/08/2025 - 9:24μμ
(Πηγή: YouTube/ 61saat.com)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Με λίγο κόσμο αλλά βαθιά συγκίνηση τα Εννιάμερα της Παναγίας στον Πόντο

23/08/2025 - 5:03μμ
Πυκνό δάσος και τρεχούμενα νερά βρίσκει κανείς σήμερα, εκεί όπου κάποτε βρισκόταν το Γιατμούς (φωτ.: facebook.com/giresunkosebucak)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιατμούς: Το χωριό της Κερασούντας που καταδίκασε σε πείνα ο Χαλίλ Τοπάνογλου

22/08/2025 - 11:30μμ
Ο Σπύρος Ερμίδης (κέντρο) ανάμεσα σε μέλη του Συλλόγου Ποντίων Χαϊδαρίου (φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου «Ποντιακή Λύρα»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Φτωχότερος ο Σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου «Ποντιακή Λύρα» – «Έφυγε» ο ιδρυτής και πρώην πρόεδρος Σπύρος Ερμίδης

22/08/2025 - 11:00μμ
Άνδρες με παραδοσιακή ποντιακή ζίπκα εκπροσωπούν τον ελληνικό πολιτισμό στο Διεθνές Φεστιβάλ του Ρίμινι στην Ιταλία. Η ενδυματολογική επιμέλεια είναι από το   Ραφείον Καλαμαρινού (πηγή: facebook.com/ ArgonautesKilkis)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Οι Αργοναύτες» του Κιλκίς στο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στο Ρίμινι της Ιταλίας

22/08/2025 - 6:09μμ
Δημήτρης Πιπερίδης και Γιώργος Ιωαννίδης, «Παρέα» στο PontosTV
ΠΟΝΤΟΣ

Γιώργος Ιωαννίδης: Παρέα με τον Δημήτρη Πιπερίδη, στο στούντιο του PontosTV

22/08/2025 - 10:45πμ
(Πηγή: gunebakis.com.tr)
ΠΟΝΤΟΣ

Τσαχαράντων: Ο οικισμός με τους 200 Έλληνες που μιλούσαν ποντιακά στην Άνω Ματσούκα

22/08/2025 - 9:45πμ
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΝΤΟΣ

Οι Πόντιοι της Ημαθίας αποχαιρετούν τον Απόστολο Βεσυρόπουλο

21/08/2025 - 10:24μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Λευκοτοπιτών Θεσσαλονίκης)

Ετοιμάζεται μεγάλο γλέντι για τα φετινά «Ευξείνια» στον Λευκότοπο

39 λεπτά πριν
Πορεία αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό στη Θεσσαλονίκη. Κυριακή 24 Αυγούστου 2025 (φωτ.: MotionTeam/Eurokinissi/Βασίλης Βερβερίδης)

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση και πορεία αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από την μεταγωγή του συζυγοκτόνου στον εισαγγελέα (φωτ.: glomex)

Βόλος: Την Τρίτη η απολογία του συζυγοκτόνου – «Θόλωσα, με απατούσε, τι να έκανα;»

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Βασίλης Παπαδόπουλος)

Το τίμημα των επιλογών μας

2 ώρες πριν
Φωτογραφία αρχείου από επιχειρησιακή εκπαίδευση Μονάδων ΠΝ (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΝ)

Αναρτήθηκε η ελληνική ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ για τους ισχυρισμούς της Λιβύης

3 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/EnosiPontionPeiraios)

Έρχεται το 1ο ποντιακό πανηγύρι της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign