pontosnews.gr
Σάββατο, 10/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι χάρτες αφηγήθηκαν ιστορίες της Μικρασιατικής Καταστροφής

Ειδικό εργαστήριο οργάνωσαν το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης και το ΓΑΚ-ΙΑΜ-Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς

12/05/2023 - 9:21πμ
Το εργαστήριο απευθυνόταν στους φίλους των βιβλίων, των χαρτών και των αρχείων που αφορούσαν στην ζωή των ελληνικών πληθυσμών στη Μικρά Ασία (φωτ.: Facebook /Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης)

Το εργαστήριο απευθυνόταν στους φίλους των βιβλίων, των χαρτών και των αρχείων που αφορούσαν στην ζωή των ελληνικών πληθυσμών στη Μικρά Ασία (φωτ.: Facebook /Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Τις ιστορίες της Μικρασιατικής Εκστρατείας, της Καταστροφής, της ανταλλαγής των πληθυσμών και της εγκατάστασης των προσφύγων στην Ελλάδα κλήθηκαν να αποκρυπτογραφήσουν μέσα από χάρτες και αρχεία οι συμμετέχοντες στο ειδικό εργαστήριο που οργάνωσαν η Ειδική Βιβλιοθήκη του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης και το ΓΑΚ-ΙΑΜ-Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς.

Οι χάρτες «μίλησαν» για την εγκατάσταση των προσφύγων στον ελλαδικό χώρο και τις αλλαγές που αυτή επέφερε (φωτ.: Facebook /Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης)

Με την ευκαιρία της επετείου μνήμης των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή, το Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς των Γενικών Αρχείων του Κράτους αναζήτησε τις ιστορίες που κρύβονται μέσα σε χάρτες και αρχειακά τεκμήρια της εποχής.

(Φωτ.: facebook/Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης)

Ιστορίες που αφορούν τις διπλωματικές διεργασίες, τις πολεμικές επιχειρήσεις, την πληθυσμιακή σύνθεση, τις μετακινήσεις των πληθυσμών, τις εγκαταστάσεις, τις κοινότητες, τους οικισμούς, τις πολεοδομικές αλλαγές, τα τοπωνύμια, την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, τις τραγικές προσωπικές ιστορίες αλλά και τη δύναμη την επιβίωσης. Ιστορίες που τελικά διαμόρφωσαν τις κοινωνίες και τους τόπους στους οποίους ζούμε σήμερα.

(Φωτ.: Facebook / Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης)

Οι πρώτες δεκαετίες του 20ού αι. υπήρξαν μια περίοδος με πολύ πυκνά γεγονότα, πολεμικές συγκρούσεις, διπλωματικές διεργασίες, αναταράξεις και μετακινήσεις πληθυσμών που επηρέασαν και άλλαξαν τη μορφή και τη σύνθεση των κρατών, τις κοινωνικές δομές, τις πολιτικές διεργασίες, αλλά και την καθημερινότητα των ανθρώπων σε όλες τις εκφάνσεις της.

Ορισμένοι από τους χάρτες εστίασαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης, τις γειτονιές και τους ανθρώπους που αποχαιρέτησε και αυτούς που υποδέχτηκε (φωτ.: Facebook / Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης)

Τα γεγονότα εκείνα τα οποία άφησαν το αποτύπωμά τους στο χώρο και τη μνήμη, πολύ συχνά είναι ορατά ακόμα και σήμερα και έχουν αποτυπωθεί ως πολύτιμες μαρτυρίες στους χάρτες και τα τεκμήρια της εποχής.

(Φωτ.: Facebook / Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης)

Το εργαστήριο για ενήλικες «Ιστορίες με χάρτες για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή» αναφέρθηκε σε ιστορίες που αφορούσαν στη ζωή των ελληνικών πληθυσμών στη Μικρά Ασία, την εγκατάσταση των προσφύγων στον ελλαδικό χώρο και τις αλλαγές που αυτή επέφερε και εστίασε στην πόλη της Θεσσαλονίκης, τις γειτονιές και τους ανθρώπους που αποχαιρέτησε και αυτούς που υποδέχτηκε.

(Φωτ.: Facebook / Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης)

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γλυπτική σύνθεση στην οποία γυναικεία ολόσωμη μορφή στέκεται όρθια σε αυστηρή στάση προσοχής με το δεξί χέρι της σε ανάταση να δείχνει τον ουρανό. Το μνημείο βρίσκεται στην πλατεία του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας στη Νέα Ιωνία του Βόλου και είναι αφιερωμένο στην Μικρασιατική Καταστροφή (1922), μετά την οποία υπήρξε αθρόα εγκατάσταση προσφύγων στην περιοχή (φωτ.: dimosvolos.gr/Νικόλας Παυλόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

8ο Μικρασιατικό Αντάμωμα: Από τη Νέα Ιωνία της Αττικής στη Νέα Ιωνία του Βόλου

8/10/2026 - 8:55μμ
Σκηνή από το «Hayalî’nin Hayali», που φέρνει στη σκηνή τις μνήμες της Ανταλλαγής (φωτ.: Δημοτικά Θέατρα Κωνσταντινούπολης / Tuğçe Keçeci)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κωνσταντινούπολη: Ο Καραγκιόζης αφηγείται τον ξεριζωμό Ρωμιών και Τούρκων

8/10/2026 - 5:22μμ
Σύνθεση με αρχειακές φωτογραφίες από την αφίσα της εκδήλωσης «Οι αχθοφόροι της μνήμης»
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Φάρασα Καππαδοκίας: Οι φωνές των προσφύγων μέσα σε 11.673 χειρόγραφα δελτία

8/10/2026 - 1:32μμ
Έργα της Παρασκευής Ζάννη με θέμα την Καππαδοκία, στην έκθεση «Αλλοτινές πατρίδες» στο Διοικητήριο Θεσσαλονίκης (πηγή: ΕΡΤ3)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Οι πατρίδες πριν από το 1922: Η έκθεση της Παρασκευής Ζάννη άνοιξε στη Θεσσαλονίκη

7/10/2026 - 9:21μμ
(Φωτ.: Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος»/Facebook)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Αδελφότητα Μικρασιατών Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος»: Έντεκα χρόνια μικρασιατικής μουσικής παράδοσης στις σελίδες ενός λευκώματος

7/10/2026 - 2:51μμ
Το Σπίτι της Ανταλλαγής στη συνοικία Χισάρ των Χωνών, κατά τη συνάντηση του δημάρχου με κατοίκους της περιοχής ενόψει των εγκαινίων (πηγή: Denizli Yeni Olay)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Χώνες Μικράς Ασίας: Τα κειμήλια του ξεριζωμού στο «Σπίτι της Ανταλλαγής»

6/10/2026 - 4:37μμ
Τραπέζι με εδέσματα της Καππαδοκίας, όπως παρουσιάζεται σε παλαιότερη έρευνα για τη γαστρονομική κληρονομιά της περιοχής (πηγή: Πανεπιστήμιο Καππαδοκίας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Καππαδοκία: Οι γεύσεις των Καραμανλήδων στο μικροσκόπιο νέας πανεπιστημιακής έρευνας

6/10/2026 - 2:57μμ
H Παναγία η Ρεϊσδεριανή, η Ελεούσα στο λάβαρο του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας (φωτ.: Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ιεράπετρα: Η Παναγιά που έφτασε πρόσφυγας το 1922 – Η Μικρασία μέσα σε ένα εικόνισμα

6/10/2026 - 1:21μμ
Η φωτογραφία της Ιωάννας Κουτσουράδη που προβαλλόταν στην τελετή αποχαιρετισμού στο Πανεπιστήμιο Μάλτεπε (φωτ.: ilketv.com.tr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ιωάννα Κουτσουράδη: Η Τουρκία αποχαιρέτησε τη Ρωμιά που δίδαξε για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια

5/10/2026 - 6:33μμ
O κ. Ιγνάτιος ξεναγείται στο μουσείο της Ενορίας του Αγίου Στεφάνου Αττικής. Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Flickr / Ιερά Μητρόπολις Δημητριάδος)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Άγιος Στέφανος Αττικής: Τιμή στους πρόσφυγες από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία

5/10/2026 - 6:10μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: pixabay.com/users/akiragiulia-1597753)

Έμφυλη βία: Πώς αναγνωρίζονται τα πρώιμα σημάδια μιας κακοποιητικής σχέσης – Η ευθύνη βαρύνει τον δράστη

2 ώρες πριν
Αρμένισσες που διασώθηκαν από αιχμαλωσία μετά τη Γενοκτονία (φωτ.: Public Domain Mark 1.0)

Μαριάμ Μπαγκντισσιάν: Το κορίτσι από την Αρμενία που έχασε τη μητρική του γλώσσα, αλλά όχι την ταυτότητά του

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Euroleague: Άνετη νίκη του Ολυμπιακού επί της Εφές

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA/Russian Press office)

Συμφωνία Τραμπ – Πούτιν για 3 εκατ. τόνους ρωσικού ντίζελ στις διεθνείς αγορές

3 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Ελευσίνα: Παραδόθηκε 22χρονος για την επίθεση με μαχαίρι σε βάρος 32χρονου – Τι βρέθηκε στο σπίτι του

4 ώρες πριν
(Φωτ.: Fabian Dicosta/X.com)

Στιγμές πανικού στον Παναμά μετά από ισχυρό σεισμό 7,6 Ρίχτερ – Προειδοποίηση για τσουνάμι σε εννέα χώρες

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV