pontosnews.gr
Σάββατο, 11/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ψηφιακός χάρτης αποτυπώνει τα γεγονότα της Μικρασιατικής Εκστρατείας

Με ιστορικά στοιχεία και πληροφορίες για κάθε περιοχή από το 1918 κι έπειτα

24/04/2023 - 6:01μμ
Κάτω από το υπόμνημα τα γεγονότα προβάλλονται με χρονολογική σειρά, ώστε πατώντας πάνω σε αυτά, να εμφανιστεί στον χάρτη το σημείο όπου έλαβαν χώρα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κάτω από το υπόμνημα τα γεγονότα προβάλλονται με χρονολογική σειρά, ώστε πατώντας πάνω σε αυτά, να εμφανιστεί στον χάρτη το σημείο όπου έλαβαν χώρα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μνήμες που πληγώνουν μεν, αλλά δεν πρέπει να σκεπαστούν από τη σκόνη του χρόνου. Ημερομηνίες, τόποι, χαμένες πατρίδες. Η περιπέτεια της Μεγάλης Ιδέας και το άδοξο τέλος. Η Μικρασιατική Εκστρατεία και η εθνική τραγωδία.

Σμύρνη, Αφιόν Καραχισάρ, Εσκί Σεχίρ, Σαγγάριος. Οι ημερομηνίες, οι μάχες, η προέλαση, η οπισθοχώρηση, ο ξεριζωμός από τις πατρογονικές εστίες. Όλα αυτά τα ορόσημα, δύο φίλοι τα αποτύπωσαν σε έναν ψηφιακό χάρτη – χρονολόγιο.

Έναν χρόνο μετά την ολοκλήρωση του χάρτη της Ελληνικής Επανάστασης που συγκέντρωσε χιλιάδες προβολές, ο Χρήστος Αγαθόπουλος και ο Χάρης Βαδιβούλης, αποφάσισαν να κάνουν μία αντίστοιχη προσπάθεια για τη Μικρασιατική Εκστρατεία.

Απεικόνιση του χάρτη με τα εικονίδια που μεταξύ άλλων συμβολίζουν αν το γεγονός αφορά σε κατάληψη από ελληνικές, τουρκικές, ιταλικές, βρετανικές, σοβιετικές ή γεωργιανές δυνάμεις, αν υπεγράφη κάποια συνθήκη ή διάταγμα, αν σημειώθηκε σφαγή, λεηλασία ή διωγμός (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Καλύπτει όλα τα γεγονότα από το 1918, δηλαδή από το πέρας του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου κι έπειτα, ή τουλάχιστον όσα μπορέσαμε να βρούμε τα οποία ήταν σχετικά με τη Μικρασιατική Εκστρατεία. Ήταν δύσκολο, γιατί δεν ασχολούμαστε μόνο με τη Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά και με ό,τι προηγήθηκε», δήλωσε ο Χρήστος Αγαθόπουλος.

Ο χάρτης, που έχει δημιουργηθεί σε φόρμα Google Maps, έχει ένα υπόμνημα στην αριστερή πλευρά, το οποίο εξηγεί τι σημαίνει το κάθε σύμβολο που θα συναντήσει ο χρήστης καρφιτσωμένο σε διάφορες περιοχές.

Είκοσι εικονίδια δηλώνουν αν το γεγονός αφορά σε κατάληψη από ελληνικές, τουρκικές, ιταλικές, βρετανικές, σοβιετικές ή γεωργιανές δυνάμεις, αν υπεγράφη κάποια συνθήκη ή διάταγμα, αν σημειώθηκε σφαγή, λεηλασία ή διωγμός, αν έγινε μάχη και ποιος επικράτησε και γενικότερα πώς κινήθηκαν οι δυνάμεις.

Ο Χρήστος Αγαθόπουλος (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Την ίδια ώρα, κάτω από το υπόμνημα τα γεγονότα προβάλλονται με χρονολογική σειρά, ώστε πατώντας πάνω σε αυτά, να εμφανιστεί στον χάρτη το σημείο όπου έλαβαν χώρα και ο επισκέπτης να διαβάσει την αναλυτική περιγραφή με την πηγή, όπου αν επιθυμεί θα δει περισσότερες λεπτομέρειες.

Από έναν γεωπόνο κι έναν πολιτικό μηχανικό

Ο Χρήστος Αγαθόπουλος συνεχίζει να εργάζεται ως πολιτικός μηχανικός, ενώ ο Χάρης Βαδιβούλης είναι γεωπόνος. Οι δυο τους είχαν γνωριστεί κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Αν και το γνωστικό τους αντικείμενο είναι μακριά από τα ιστορικά γεγονότα, ο στόχος τους να μοιραστούν τη γνώση προσφέροντας σε όλους ένα δωρεάν πρακτικό εργαλείο, αρκούσε για να ολοκληρώσουν και τον δεύτερο χάρτη.

Ο Χάρης Βαδιβούλης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Θέλαμε να ενημερώσουμε τον ελληνικό πληθυσμό για ένα απ’ τα κεφάλαια της ιστορίας τα οποία παραβλέπουμε, να προβάλλουμε τον αγώνα που έδωσαν οι πρόγονοί μας για την απελευθέρωση των χαμένων πατρίδων, τη μεγάλη ιδέα, να δούμε την αλήθεια πίσω από τους μύθους ή τις ιστορίες που μας έχουν διηγηθεί και κυρίως για να επιμορφώσουμε τη νεότερη γενιά», αναφέρει ο 26χρονος.

Κύρια πηγή τους και αυτήν τη φορά αποτέλεσε το διαδίκτυο, καθώς άντλησαν πολλές πληροφορίες από το ημερολόγιο του στρατού που βασίζεται στη Βικιπαίδεια, ενώ πολύ χρήσιμος σύμφωνα με τον κ. Αγαθόπουλο, ήταν ο 15ος τόμος της εγκυκλοπαίδειας «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους», τον οποίο δανείστηκαν από τη βιβλιοθήκη του Βόλου.

«Ο συγκεκριμένος τόμος αναφέρεται στα χρόνια από το 1913 έως το 1941 και εκεί κατάφερα να βρω αποσπάσματα που μας ενδιέφεραν» εξήγησε.

Όπως τονίζει, μια ακόμη δυσκολία που αντιμετώπισαν ήταν οι ονομασίες των περιοχών, που έχουν αλλάξει και ήταν δύσκολο να τις εντοπίσουν. «Η εγκυκλοπαίδεια είχε πολλά εξελληνισμένα τουρκικά ονόματα, συνεπώς στο google maps πολλές πόλεις πλέον έχουν αλλάξει ονομασία και έχουν υιοθετηθεί οι αντίστοιχες τουρκικές ονομασίες. Επομένως οι τοποθεσίες όπου έχουν γίνει πολλά γεγονότα δεν είναι απολύτως ακριβείς και είναι σίγουρο ότι θα χρειαστούν κάποιες διορθώσεις», ανέφερε και κάλεσε όποιον ενδιαφέρεται να επικοινωνήσει για να επισημάνει τυχόν αστοχίες.

Για να περιηγηθείτε στο χάρτη, πατήστε εδώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Βαρβάρα Καζαντζίδου

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ανάγλυφη παράσταση του Αλέξιου Α' Κομνηνού, Campiello de Cà Angaran, Βενετία, αρχές 12ου αιώνα (πηγή: Wikipedia)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Αλέξιος Α’ Μέγας Κομνηνός: Ο αυτοκράτορας που αναγέννησε το Βυζάντιο

4/04/2026 - 9:46μμ
Το Κοινοπολιτειακό Στρατιωτικό Κοιμητήριο Πολυκάστρου (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Το Κοινοπολιτειακό Στρατιωτικό Κοιμητήριο Πολυκάστρου: Η τελευταία κατοικία των συμμάχων που έχασαν τη ζωή τους στο Μακεδονικό Μέτωπο στις μάχες του Μεγάλου Πολέμου

31/03/2026 - 8:11μμ
Τμήμα από την επίσημη χειρόγραφη καταγραφή του όρκου που θα έπρεπε να δώσουν όσοι θα εμπλέκονταν στα θέματα της Επανάστασης του 1821 και της διοίκησης, όπως οι αξιωματικοί και οι υπουργοί (πηγή: Μουσείο Τύπου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου Νήσων)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο όρκος που έδιναν αξιωματικοί και υπουργοί της προσωρινής διοίκησης της Ελλάδας μετά την Επανάσταση

25/03/2026 - 4:58μμ
Πορτρέτο της Ελισάβετ Βακαρέσκου-Υψηλάντη από τον ζωγράφο των ευγενών, Μιχαήλ Τόπλερ (πηγή: wikipedia.org)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Ελισάβετ (Σάφτα) Βακαρέσκου-Υψηλάντη: Η πρωτομάνα της Επανάστασης του 1821 – Η πριγκίπισσα που έδωσε τα πάντα για τον Αγώνα

25/03/2026 - 2:35μμ
Η πρώτη στροφή της «Ωδής εις την Ελευθερίαν» του Γ. Λασσάνη, που εικονίζεται δεξιά (εικ.: ΧΚ)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Γεώργιος Λασσάνης: Ο Φιλικός από την Οδησσό – Ένας διανοούμενος επαναστάτης στο πλευρό του Υψηλάντη

24/03/2026 - 8:29μμ
Από το αρχείο του Αλέξανδρου Τζώνη, η φωτογραφία περιλαμβάνεται στο βίντεο «Παράγκες: μια μικρή ιστορία» (πηγή: YouTube / Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθήνα)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Παράγκες: Τα σπίτια της προσφυγιάς που το κράτος ήθελε να ξεχάσει – Και η μαρτυρία του Αλέξανδρου Τζώνη

17/03/2026 - 9:19μμ
Ο αυτοκράτορας Μανουήλ Α' Κομνηνός εικονίζεται δίπλα στον γιο και διάδοχό του Αλέξιο Β΄ σε μικρογραφία βυζαντινού χειρόγραφου του 12ου αιώνα (πηγή: Wikipedia)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Οι εκκλησιαστικές έριδες στα χρόνια των Κομνηνών – Όταν η θεολογία συναντούσε την πολιτική

13/03/2026 - 3:07μμ
Οι Πόντιοι Έφεδροι Ανθυποσμηναγοί Ματθαίος Τσολακίδης (αριστερά) και Στέφανος Μαυροματίδης (δεξιά) (εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Στέφανος Μαυροματίδης και Ματθαίος Τσολακίδης: Οι Πόντιοι ήρωες του έπους του ’41 που αντάλλαξαν τα νιάτα τους με την αθανασία

11/03/2026 - 9:28μμ
O Κώστας Φαλτάιτς στο μικρασιατικό μέτωπο και χειρόγραφό του (πηγή: Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Κώστας Φαλτάιτς: Ο πολεμικός ανταποκριτής που κατέγραψε και τις σφαγές στη Μικρά Ασία – Η μαρτυρία που συγκλόνισε

7/03/2026 - 9:53πμ
Από τις πλέον χαρακτηριστικές φωτογραφίες της εποχής (πηγή: Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Απελάσεις των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης: Το σχέδιο που διέλυσε το Ρωμαίικο το 1964-65

3/03/2026 - 4:23μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ζιπκαλήδες με την εικόνα της Αναστάσεως στην υποδοχή του 
Αγίου Φωτός στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Μεγάλο Σάββατο 11 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Έφτασε το Άγιο Φως – Και Πόντιοι ζιπκαλήδες στην υποδοχή

8 λεπτά πριν
Ο Επιτάφιος του Αγίου Δημητρίου στην Πρίγκηπο (πηγή: facebook.com/groups/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ: Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ /Ender Pınarbaşı)

Πρίγκηπος: «Η Ζωή εν Τάφω» στον Άγιο Δημήτριο – Παρουσία εκατοντάδων πιστών η Ακολουθία του Επιταφίου

19 λεπτά πριν
Διαφημιστική πινακίδα κοντά στο κέντρο Τύπου στο Ισλαμαμπάντ, όπου ξεκίνησαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν. 11 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Zayan Sheikh)

ΗΠΑ-Ιράν στο ίδιο τραπέζι μετά το 1979: Διπλωματικός πυρετός για τη Μέση Ανατολή

43 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΚΟΕ)

Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου πόλο: Εντυπωσιακή η Ελλάδα κόντρα στην Ουγγαρία

1 ώρα πριν
Ο Βίκτορ Όρμπαν χαιρετά υποστηρικτές του κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην πόλη Βακ, 11 Απριλίου 2026 (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού Ουγγαρίας / Akos Kaiser)

Ουγγαρία: Εκλογές-ορόσημο την Κυριακή του Πάσχα – Τέλος εποχής για τον Όρμπαν;

2 ώρες πριν
(Πηγή: facebook.com/syllogos.kamiankenargos?locale=el_GR)

Από τις Βρυξέλλες μέχρι το Βερολίνο και τη Βάδη-Βυρτεμβέργη οι Πόντιοι στην περιφορά του Επιταφίου

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign