pontosnews.gr
Δευτέρα, 1/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γιάννης Πάριος: Ο τραγουδιστής του έρωτα έχει γενέθλια, και η Πάρος (και όχι μόνο) το γλεντάει

Η πορεία του ανθρώπου που έχει πουλήσει εκατομμύρια άλμπουμ. Γράφει ο Σπύρος Δευτεραίος

8/03/2023 - 8:53μμ
(Φωτ: Facebook / Γιάννης Πάριος)

(Φωτ: Facebook / Γιάννης Πάριος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Είναι η κλασική ιστορία που είχε διηγηθεί ο Γιάννης Πάριος και έρχεται από τα γυμνασιακά του χρόνια. Είναι στο σπίτι ενός φίλου, όλη η παρέα, και διαβάζουν Χημεία. Ο νεαρός Γιάννης Βαρθακούρης –όπως είναι το πραγματικό του όνομα– δεν μπορεί να ησυχάσει, και όλο τραγουδάει. Είναι και η περίοδος που ζει έναν έρωτα, οπότε το γλεντάει. Οι φίλοι του βέβαια δεν συμμερίζονται τη χαρά του, και αρχίζουν να του πετάνε ό,τι βρίσκουν μπροστά τους.

Μια-δυο συμβαίνει αυτό, οπότε ο νεαρός γυρνάει όλο τσαμπουκά και τους λέει «Ρε χαρείτε τώρα που με έχετε τζάμπα, γιατί μετά από λίγα χρόνια θα πληρώνετε για να με ακούσετε». Η καζούρα συνεχίστηκε, έλα όμως που ο Γιάννης δικαιώθηκε.

Όταν δεν θέλησε να είναι «κάτω από το κράτος»

«Στην Αθήνα ήρθα για να σπουδάσω. Στο νησί μου, την Πάρο, ρώταγαν: “Τι θα γίνει ο γιος σου, κυρα-Μαρουσώ;”. “Γιατρός, δικηγόρος, παπάς…” Ο μπαμπάς μου έλεγε “κάτω απ’ το κράτος παιδί μου, να παίρνεις μισθό”. Ήθελαν να καμαρώσουν οι άνθρωποι και, τελικά, παραλίγο να τους απογοητεύσω που έγινα τραγουδιστής. Θεωρούσαν ότι είναι μια δουλειά η οποία δεν συμβάδιζε με τον χαρακτήρα μου. Κι όμως, αυτό ονειρευόμουν από παιδί, αυτό που είμαι τώρα», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του.

Με τη Ρένα Βλαχοπούλου στη σκηνή του θεάτρου «Βέμπο» το 1977 (φωτ: Facebook / ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ το λατρεμένο είδος θεάτρου)

Το τελευταίο παιδί ενός φαροφύλακα και μιας τετραπέρατης νοικοκυράς, έζησε μεν φτωχικά αλλά με πολλή αγάπη γύρω του. Και όσο και αν οι δικοί του είχαν αντιρρήσεις να ασχοληθεί με το τραγούδι, εκείνος έφυγε από την Πάρο και ήρθε στην Αθήνα για να κυνηγήσει το όνειρό του. Φυσικά δουλεύοντας.

Σαν σενάριο ταινίας

Ο τραγουδιστής συνεχίζει τη διήγησή του: «Με το τραγούδι ασχολήθηκα πολύ απλά. Ήμουν υπάλληλος τις νύχτες σε ένα ξενοδοχείο απέναντι από τη “Νεράιδα”, όπου τότε δούλευε ο Κώστας Κλάββας, ο μέγας συνθέτης και σπουδαίος ενορχηστρωτής. Έμενε στο ξενοδοχείο, και μια φορά που ήρθε να πάρει το κλειδί εγώ ήμουν πίσω από την είσοδο, δεν φαινόμουν ‒ ήμουν με μια κιθάρα, έπαιζα και τραγούδαγα. Με άκουσε, περίμενε να τελειώσω και μετά χτύπησε το κουδούνι. Όταν βγήκα, με ρωτάει “εσύ τραγούδαγες;”. Του λέω “μάλιστα”. “Το ξέρεις ότι έχεις ωραία φωνή;” “Το ξέρω”, του είπα ο θρασύτατος. “Αύριο θα σε πάρω από δω”, μου λέει, “να σε πάω κάπου”».

Η Χάρις Αλεξίου, ο Γιάννης Σπανός, ο Γιάννης Πάριος και ο Γιάννης Καλατζής το 1974 κατά την ηχογράφηση του άλμπουμ Οδός Αριστοτέλους (φωτ.: Facebook / Γιάννης Πάριος)

Το κάπου ήταν η σχολή όπου δίδασκε ο Κλάββας και άλλα μεγάλα και σπουδαία ονόματα δημιουργών της εποχής. ΕΜΕ λεγόταν, δηλαδή Ελληνική Μουσική Εταιρεία, και ήταν στη Σόλωνος. Την πρώτη μέρα στη σχολή παίζει ο Γιώργος Κατσαρός ένα τραγούδι που μόλις είχε γράψει, και λέει στους μαθητές: «Θα το παίξω δυο-τρεις φορές, και όποιος νομίζει ότι μπορεί να το πει, να σηκώσει το χέρι». Τη δεύτερη φορά, ο Γιάννης το είχε μάθει. Σηκώνει το χέρι, τον βάζει να το τραγουδήσει και του λέει: «Κάθισε, και όταν τελειώσουμε μη φύγεις, σε θέλω». Τελειώνοντας το μάθημα, λέει στον νεαρό νησιώτη: «Εσύ θα φύγεις απ’ τη σχολή, είσαι έτοιμος, δεν χρειάζεσαι μαθήματα. Την Κυριακή θα έρθεις στο σπίτι μου».

Η συνέχεια διά στόματος Γιάννη Πάριου: «Θυμάμαι, είχα τα εισιτήρια να πάω ‒έμενα με την αδερφή μου στην Αγίου Μελετίου‒, αλλά όχι για να γυρίσω, έτσι πήγα μέχρι το σπίτι του με τα πόδια. Με πέρασε από ιερά εξέταση, με έβαζε κι έλεγα τραγούδια: “Πες ένα λαϊκό, πες ένα ρεμπέτικο, πες ένα δημοτικό”. Αριστερά μου ήταν δυο άνθρωποι, καθιστοί, που ακούγανε. Αφού τελείωσα, λέει: “Να σου συστήσω τον κύριο Μάτσα και τον Πυθαγόρα“. Κάγκελο εγώ».

»Την επόμενη μέρα πήγαμε με τον Γιώργο στην ΕΜΙ, στην Κάνιγγος, με ακούει ξανά στο πιανάκι κι εκεί έγιναν και τα “βαφτίσια”. “Από πού είσαι;” “Απ’ την Πάρο”. “Πώς σε λένε;” “Βαρθακούρη”. “Δύσκολο επίθετο, πού να το πει ο άλλος; Θα το αλλάξουμε, θα το κάνουμε Παριανός”. Του λέω: “Γιάννης Παριανός υπάρχει, είναι άλλος τραγουδιστής”. Έτσι, είπαν Πάριος. Ποιος απ’ τους τρεις το είπε δεν θυμάμαι, αλλά εκεί βαφτίστηκα».

Ο «άλλος» Πάριος

Από το 1970 που μπήκε στη δισκογραφία, για τρεις δεκαετίες σχεδόν είχε ετήσια δισκογραφική παρουσία. Όμως εδώ έρχονται οι επικριτές και υποστηρίζουν το «ουκ εκ των πολλών το ευ». Και σίγουρα αυτή η ετήσια αγωνία για το σουξέ, δεν βγάζει πάντα αριστουργήματα. Κι όμως, ο Γιάννης Πάριος τόλμησε να ψαχτεί, που λένε, με τη σιγουριά του πρώτου που δεν επαναπαύεται. Και ναι, για τη δισκογραφία του 1981, τα Νησιώτικα, ένας από τους εμπορικότερους δίσκους όλων των εποχών στην Ελλάδα, ήταν ένα τόλμημα. Γιατί έβαλε το παραδοσιακό τραγούδι στα σαλόνια και το έκανε εμπορικό. Και άλλαξε την πορεία του.

Έχοντας συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους συνθέτες, τόλμησε και πήγε πιο πέρα. Όπως το 1986 έκανε album με τον Σταύρο Ξαρχάκο, αμέσως μετά δηλαδή από το αριστουργηματικό Ρεμπέτικο του μεγάλου συνθέτη.

Και βέβαια η συνεργασία του με τον Σταμάτη Σπανουδάκη. Αρχικά στη μουσική της ταινίας του Γιώργου Τσεμπερόπουλου Άντε γεια και μετά σε ολοκληρωμένο άλμπουμ – για πολλούς το καλύτερό του.

Και όταν άρχισαν να πέφτουν τα τείχη και οι ταμπέλες –αγαπημένο είδος στη χώρα μας–, ο Πάριος τραγούδησε τα πάντα. Από Τσιτσάνη μέχρι Θεοδωράκη.

Και συγγνώμη κιόλας, αλλά αν δεν το έκανε ο εμπορικότερος τραγουδιστής, με πάνω από μισό αιώνα καριέρας, ποιος θα το έκανε;

Όλα για τον έρωτα

Παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε τέσσερις γιους. Ο πρώτος του γάμος ήταν με την Ντίνα Μαρκοπούλου, με την οποία απέκτησε τον Χάρη και τον Θανάση. Το ζευγάρι έμεινε μαζί για μια δεκαετία, από το 1972 έως το 1982. Μάλιστα είχε αποκαλύψει το παρακάτω: «Όταν ήταν έγκυος η πρώτη μου γυναίκα στον Χάρη, είχε φύγει ο πατέρας μου, ήμουν μικρός, 24-25, κι έμενα με τη μητέρα μου, της είπα “Μάνα θα παντρευτώ” και μου λέει “Θα πέσω από το μπαλκόνι”. “Τι να σου πω ρε μάνα, πέσε”… Μέναμε στο ισόγειο, ο δρόμος ήταν απ’ έξω, πού θα πέσεις; Της λέω “θέλεις να γεννηθεί το εγγόνι σου χωρίς πατέρα;”, κι εκεί το γύρισε: “Αλήτη, που θα αφήσεις το εγγόνι μου χωρίς πατέρα”!».

Ο δεύτερος γάμος του έγινε με τη Σοφία Αλιμπέρτη στις 24 Ιουνίου 1996. Είχε προηγηθεί ένα ειδύλλιο που έγινε πρωτοσέλιδο. Με την ηθοποιό απέκτησε άλλους δύο γιους, τον Μιχαήλ-Άγγελο και τον Νικόλα Βαρθακούρη, δηλαδή τον νεαρό εναλλακτικό δημιουργό Good Job Nicky.

(Φωτ.: iciao.gr)

Ο γάμος δεν κράτησε δεκαετία, ενώ οι έρωτές του απασχόλησαν τον κόσμο. Ξέχωρα από αυτά, τον Ιανουάριο του 2021 και ενώ το υγειονομικό σύστημα της χώρας αντιμετώπιζε προβλήματα λόγω της πανδημίας Covid-19, ο Γιάννης Πάριος προχώρησε στη δωρεά δύο κλινών ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Μεταξά του Πειραιά, επισημαίνοντας ότι είναι ευαισθητοποιημένος σε θέματα υγείας, καθώς και η αδερφή του την ίδια περίοδο αντιμετώπιζε προβλήματα.

Αλλά και πρόσφατα, στις 10 Φεβρουαρίου, ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που ο τραγουδιστής αφιέρωσε το τραγούδι του «Δώσε μου λιγάκι ουρανό» στους δύο πιλότους του μοιραίου Phantom που συνετρίβη ανοιχτά της Ανδραβίδας, εκείνη την περίοδο. Ναι, ο τραγουδιστής του έρωτα έχει ευαισθησίες. Και μπράβο του.

https://www.youtube.com/watch?v=sbb497Oxy9c

https://www.youtube.com/watch?v=tbYdG_80WZo

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook/ Pygmalion Dadakarides)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Πυγμαλίων Δαδακαρίδης: Η «ήρεμη δύναμη» του ελληνικού θεάτρου έχει γενέθλια

30/05/2026 - 1:16μμ
Ο ανδριάντας του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, έργο του γλύπτη Νικόλα (Παυλόπουλου). Πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο / Συλλογή Γλυπτών / Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

«Έφθασε η ώρα»: Ο τελευταίος λόγος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου πριν από την Άλωση της Πόλης

29/05/2026 - 3:15μμ
Φωτογραφία του Ντένις Χόπερ από τον Γάλλο Ζερόμ Μπονέ για τη Liberation. Με αυτή απέσπασε το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία «Πορτρέτα» του διαγωνισμού World Press Photo 2008 (φωτ.: EPA / Jerome Bonnet / Liberation / HO)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ντένις Χόπερ: Το πιο άγριο παιδί του Χόλιγουντ δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη

29/05/2026 - 1:41μμ
Ψήφος για τις εθνικές εκλογές σε εκλογικό τμήμα της Αθήνας, Κυριακή 25 Ιουνίου 2023 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

28 Μαΐου 1952: Η ημέρα που οι Ελληνίδες απέκτησαν πλήρη πολιτικά δικαιώματα

28/05/2026 - 6:23μμ
Ο Κρίστοφερ Λι παραλαμβάνει το βραβείο Steiger στην κατηγορία «Lifetime Achievement»,13 Μαρτίου 2010 (φωτ.: EPA / Rolf Vennenbernd)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ο «Δράκουλας» που κυνήγησε ναζί: Η απίστευτη διπλή ζωή του Κρίστοφερ Λι πριν γίνει θρύλος του σινεμά

27/05/2026 - 12:45μμ
Από το εξώφυλλο του βινυλίου «Ρεμπέτικες Ομορφιές» που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1984, από την Μίνως Μάτσας & Υιός Α.Ε. Τον Μιχάλη Γενίτσαρη είχε φωτογραφήσει ο Γιάννης Ζαφείρης
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μιχάλης Γενίτσαρης: Όχι μόνο φαινόταν, ήταν και μάγκας

11/05/2026 - 3:27μμ
(Φωτ.: INTIME)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα το 2000 η ΑΕΚ κατέκτησε το Κύπελλο με το… fair play του Νικολαΐδη

10/05/2026 - 3:27μμ
Ο Κουέντιν Ταραντίνο (αριστερά) και ο Ρότζερ Κόρμαν στη σκηνή πριν από την απονομή του Grand Prix κατά την τελετή λήξης του 76ου Φεστιβάλ Καννών, 27 Μαΐου 2023 (φωτ.: EPA / Mohammed Badra)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ρότζερ Κόρμαν: Ο άνθρωπος που άλλαξε για πάντα το Χόλιγουντ χωρίς να ανήκει ποτέ σε αυτό

9/05/2026 - 7:03μμ
Ο Γιάννης Τζανίδης (κρατά την ελληνική σημαία) με συγκρατούμενούς του στο στρατόπεδο του Άουξμπουργκ τις πρώτες μέρες της απελευθέρωσης, Μάιος 1945 (πηγή: ΓΑΚ Μαγνησίας, Οικογενειακό Αρχείο Κωνσταντίνου Τζανίδη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

9 Μαΐου 1945: Η μέρα που σίγησαν τα όπλα – Οι Μαγνησιώτες που επέζησαν από τα ναζιστικά στρατόπεδα

9/05/2026 - 1:54μμ
(Φωτ.: aekbc.gr)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα η ΑΕΚ έγινε ξανά «Βασίλισσα της Ευρώπης» στο ΟΑΚΑ

6/05/2026 - 10:00πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Pixabay)

Νέο πλαίσιο για τα χρέη: 72 δόσεις και «ξεμπλοκάρισμα» λογαριασμών για εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες

22 λεπτά πριν
Κερασινόν, ο μήνας των κερασιών - Cover Image

Κερασινόν, ο μήνας των κερασιών

46 λεπτά πριν
Το διαμέρισμα της οικογένειας όπου η 39χρονη δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της, στην Καλαμάτα.  Δευτέρα 1 Ιουνίου 2026 (φωτ.:  EUROKINISSI / Νικήτας Κώτσιαρης)

Καλαμάτα: «Αν με ξαναχτυπήσεις…» – Η κραυγή της 39χρονης που δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΚΟΕ)

World Aquatics Artistic Swimming 2026: Χάλκινο μετάλλιο στο ακροβατικό για την Εθνική

2 ώρες πριν
(Φωτ.: pexels.com)

«Voice cloning»: Απάτες με τεχνητές φωνές AI «ξεγελούν» θύματα και αδειάζουν τραπεζικούς λογαριασμούς

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώργος Βιτσαράς)

Υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Στον ανακριτή οι 17 συλληφθέντες από τη Βόρεια Ελλάδα για το δίκτυο παράνομων επιδοτήσεων

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign