pontosnews.gr
Δευτέρα, 30/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το σιτάρι και τα κόλλυβα – Η ιστορία τους και μια συνταγή από την Κρήτη

Από το βιβλίο «Κρητική παραδοσιακή κουζίνα – Το θαύμα της κρητικής διατροφής»

24/02/2023 - 12:10μμ
(Φωτ.: klaber / pixabay.com)

(Φωτ.: klaber / pixabay.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ψυχοσάββατο των Αγίων Θεοδώρων είναι το επόμενο (στις 4 Μαρτίου), και επιλέξαμε να φέρουμε στο pontosnews.gr μια δόση κρητικής παράδοσης.

Αντιγράφουμε από το βιβλίο των Μαρίας & Ν. Ψιλάκη Κρητική παραδοσιακή κουζίνα – Το θαύμα της κρητικής διατροφής, διατηρώντας τη διάλεκτο των συγγραφέων:

Οι παραστάσεις σιταριού στη μινωική Κρήτη είναι πολλές και, αν μη τι άλλο, αποδεικνύουν τη σπουδαιότητά του στη ζωή και στη λατρεία. Οι θεριστές στη σαρκοφάγο της Αγίας Τριάδας αποτελούν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα. […]

Η βυζαντινή παράδοση αναφέρει ότι τα κόλλυβα καθιερώθηκαν από την εποχή του Ιουλιανού, από τον Άγιο Θεόδωρο, και έκτοτε αποτελούν βασικό είδος που συνδέθηκε με κορυφαίες στιγμές του ανθρώπινου βίου. (Εκτός από τα κόλλυβα των μνημοσύνων, σε πολλές ελληνικές περιοχές διανέμονται ακόμη και σήμερα τα πανηγυρικά ή εορταστικά κόλλυβα.)

Στην Κρήτη τα κόλλυβα παρασκευάζονται με ένα τυπικό που προσπαθεί να τονίσει την ιδιαιτερότητα και του ίδιου του είδους και αλλά και των προϊόντων από τα οποία παρασκευάζονται. Στα ορεινά χωριά γύρω από τον Ψηλορείτη συνήθιζαν να πηγαίνουν το σιτάρι με το οποίο θα έψηναν τα κόλλυβα στην εκκλησία για να ευλογηθεί. Στη Μεσσαρά φώναζαν τον ιερέα να το «διαβάσει».

Στο δίσκο με τα κόλλυβα έμπαιναν πάντα σπόροι από ρόγδι. Ο συμβολισμός και του καρπού της ρογδιάς είναι ποικίλος και χρησιμοποιείται σε ευτυχισμένες και σε δυσάρεστες στιγμές.

Μαζί με τα κόλλυβα στη Μεσσαρά και στα Ρεθεμνιώτικα παρασκεύαζαν έναν πολύ νόστιμο χυλό, το κολλυβόζουμο. Το μοίραζαν κι εκείνο στα σπίτια, πόρτα με πόρτα, για μακαρία του νεκρού στη μνήμη του οποίου προσφέρονταν τα κόλλυβα.

≈

Η συνταγή

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό σιτάρι
αλάτι
λεμονόφυλλα ή πορτοκαλόφυλλα
χυμό από 1 λεμόνι
1 φλιτζάνα σταφίδες καθαρισμένες
3 φλιτζάνες στραγάλι αλεσμένο
2 φλιτζάνες σησάμι καβουρντισμένο και αλεσμένο
1 φλιτζάνα αμύγδαλα ασπρισμένα και χοντροκομμένα
1 φλιτζάνα σπόρια από ρόγδι
3 φλιτζάνες ζάχαρη ακοπάνιστη
1 κουταλιά κανέλλα κοπανισμένη
ζάχαρη άχνη
κουφέτα (άσπρα και διακοσμητικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αποβραδίς πλένομε το σιτάρι και το βάζομε στη φωτιά με κρύο νερό να βράσει. Όταν ψηθεί το σουρώνομε, το ξεπλένομε με μπόλικο κρύο νερό και το ξαναβάζομε στο τσικάλι με λίγο αλάτι, 5-6 πορτοκαλόφυλλα ή λεμονόφυλλα και 1 λεμόνι κομμένο στη μέση να πάρει μια βράση. Το ανασύρομε από το τσικάλι, το απλώνομε σε μια επιφάνεια για να στεγνώσει, και το σκεπάζομε με μια πετσέτα.

Το πρωί το βάζομε σε μια λεκάνη και το ανακατεύομε με τις σταφίδες, 1 φλιτζάνα στραγάλι, τα χοντροκομμένα αμύγδαλα, το ρόγδι και την κανέλα.

Αδειάζομε το μίγμα σε πιάτα ή σε δίσκο, τα πατάμε πάνω με λαδόκολλα και πασπαλίζομε πρώτα με το υπόλοιπο στραγάλι και το υπόλοιπο σησάμι και από πάνω με την υπόλοιπη ζάχαρη για να καλυφθούν. (Αν θέλομε χρησιμοποιούμε ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα.) Τα πατάμε πάλι με τη λαδόκολλα να στρωθεί καλά και η ζάχαρη, και διακοσμούμε με τα κουφέτα.

• Μαρία και Ν. Ψιλάκης, Κρητική παραδοσιακή κουζίνα – Το θαύμα της κρητικής διατροφής, εκδ. Καρμάνωρ, Ηράκλειο 71999, σ. 364.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: gastronomos.gr /  Θεοδόσης Γεωργιάδης. Food styling: Σταυρούλα Φουτσά)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γιαννούτσια: Τα ζουμερά και μυρωδάτα ποντιακά κιμαδοπιτάκια

20/06/2025 - 1:16μμ
(Φωτ.: pxhere.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αραβική πίτα φτιαγμένη στο σπίτι – Με τα τρία απλούστερα υλικά

6/06/2025 - 1:57μμ
(Φωτ.: Στέλλα Σπανού)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Παστουρμαδόπιτα Καππαδοκίας μέσω Κιλκίς

30/05/2025 - 1:29μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Νίκος Καρανικόλας)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τσιριχτά με αυγά – Οι ποντιακοί λουκουμάδες σε μια πιο σπάνια εκδοχή

23/05/2025 - 2:37μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Γιώργος Δρακόπουλος. Food styling: Tina Webb)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ποντιακοί κεφτέδες με πλιγούρι – Όπως τους φάγαμε «Τη Θωμά ’ς σα Σούρμενα» από την κυρία Μαρίνα

9/05/2025 - 1:08μμ
(Φωτ.: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή. Πηγή: olivemagazine.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρουμελιώτικη αυγόπιτα για το τραπέζι της Λαμπρής – Γιατί «ρουμελιώτικο Πάσχα» δεν είναι μόνο ο οβελίας

18/04/2025 - 11:39πμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρυζόγαλο νηστίσιμο, αρωματικό, δοκιμασμένο και εγγυημένο

11/04/2025 - 8:12μμ
(Φωτ.: argiro.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με σοκολάτα – Της νηστείας και της… αμαρτίας

4/04/2025 - 2:06μμ
(Φωτ.: Σάββας Καρίπογλου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νηστίσιμοι εργολάβοι με μους σοκολάτας

21/03/2025 - 3:30μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Δημήτρης Βλάικος)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μουσακάς νηστίσιμος από το Άγιον Όρος, όπως τον έφτιαχνε ο μοναχός Επιφάνιος

14/03/2025 - 12:29μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην παραλία της Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Γιώργος Κωνσταντινίδης)

ΑΠΘ: Ιδρύεται έδρα σπουδών για τον Μέγα Αλέξανδρο

13 λεπτά πριν
Οι κεντρικές εγκαταστάσεις της ΑΑΔΕ (φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)

ΑΑΔΕ: Ποιοι χρωστάνε πάνω από 150.000 ευρώ στο Δημόσιο – Δείτε όλα τα ονόματα και τα «φέσια»

43 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Εύξεινος Λέσχη Σερβίων)

Με ποντιακό γλέντι θα υποδεχθεί τον Χορτοθέρτς η Εύξεινος Λέσχη Σερβίων

1 ώρα πριν
Η ομάδα του απερχόμενου προέδρου Μπιλ Παπαστεργιάδη σε αναμνηστική φωτογραφία (φωτ.: facebook/Bill Papastergiadis)

Ψήφισε για το νέο δ.σ. η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης – Σε δύο εβδομάδες το νέο σώμα

2 ώρες πριν
Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της Τουρκίας Οζγκιούρ Οζέλ κινδυνεύει με καθαίρεση το δικαστήριο κρίνει άκυρο το συνέδριο μέσω του οποίου εξελέγη επικεφαλής του κόμματος (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)

Τουρκία: Αναβλήθηκε για τον Σεπτέμβριο η δίκη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Άνω Λιόσια: Συνελήφθη 29χρονος – Πυροβολούσε κατά ριπάς έξω από νυχτερινό κέντρο στην Τρούμπα

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign