pontosnews.gr
Τρίτη, 1/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Δέσπω Διαμαντίδου: Οι ρωσικές ρίζες, η συναρπαστική ζωή, η Μελίνα και το εξωτερικό

Γεννήθηκε σαν σήμερα το 1916. Γράφει ο Σπύρος Δευτεραίος

13/07/2023 - 12:08μμ
(Φωτ.: Facebook/ Protagonistes)

(Φωτ.: Facebook/ Protagonistes)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Όλα ξεκίνησαν όταν ο πατέρας της Δέσπως Διαμαντίδου, Έλληνας που ζούσε στη Ρωσία, ήρθε στη χώρα μας. Ήταν 1914 και αμέσως τον τσίμπησαν για τη στρατιωτική του θητεία – πόλεμος γαρ. Λίγο αργότερα γνώρισε τη γυναίκα της ζωής του. Μόνο που οι δικοί της δεν τον ήθελαν, κι έτσι το ζευγάρι κλέφτηκε.

Οι γονείς της Πειραιώτισσας έδωσαν τελικά την ευχή τους, και στις 13 Ιουλίου 1916 γεννήθηκε η μοναχοκόρη τους Δέσπω. Η οικογένεια στην αρχή μένει στην Καστέλλα και λίγο αργότερα μετακομίζουν στο Κολωνάκι.

«Ο πατέρας μου με μεγάλωσε σαν αγόρι»

Η Δέσπω Διαμαντίδου μεγάλωσε σε μια μεγαλοαστική οικογένεια με Γερμανίδα γκουβερνάντα και την αγάπη της οικογένειάς της για τη μόρφωση. Από μικρή λοιπόν μιλούσε τρεις γλώσσες: ελληνικά, γερμανικά και ρωσικά. Και η μικρή Δέσπω σπούδασε στη Γερμανική Σχολή. Αυτή η επιλογή έγινε, όπως είπε, από τον παππού της, που είχε λάβει γερμανική παιδεία και οι γονείς της ήθελαν να τον καλοπιάσουν.

Βέβαια τη δεκαετία του ’20 και του ’30, τα κορίτσια –κατά βάση– μεγάλωναν με το όνειρο της καλής αποκατάστασης.

Η Διαμαντίδου όμως υπήρξε χειραφετημένη από πολύ μικρή.

«Αυτό οφείλεται στο ότι ο πατέρας μου με μεγάλωσε σαν αγόρι», είχε δηλώσει σε συνέντευξή της. Για να προσθέσει: «Με όλα τα καλά και τα άσχημα που αυτό συνεπάγεται».

Παράλληλα ήταν πολύ καλή στη γυμναστική: υπήρξε πρωταθλήτρια Ελλάδας στην παιδική κατηγορία, με τη βοήθεια του Εβραίου δασκάλου της. Όταν κάποτε πήγε στο Νταχάου, είδε το όνομά του ανάμεσα στα χιλιάδες άλλα όσων είχαν καεί στους φούρνους. Βγήκε έξω και έκανε εμετό.

Ανάμεσα στους οικογενειακούς τους φίλος ήταν και ο επίσης Πειραιώτης Γιάννης Τσαρούχης, που ως αρκετά μεγαλύτερός της, την είχε υπό τη φροντίδα του. Και ήταν ένας από τους ανθρώπους που της ενέπνευσαν την αγάπη για τις τέχνες. Και κάπου εκεί τα βήματά της την οδήγησαν στη Δραματική Σχολή του Εθνικού θεάτρου.

Όταν έρχονται τα πάνω κάτω

Αφού τελείωσε τη Δραματική, πρωτοεμφανίστηκε στο χορό της Μήδειας του Ευριπίδη, το 1942. O πρώτος της σημαντικός ρόλος ήταν αυτός της «Λαίδης Καρολίνας» στο έργο του Tζέιμς Μπάρρυ Δεν φταίει το αστέρι μας, σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν.

Ευοίωνη αρχή, όμως η χώρα ζούσε υπό τον γερμανικό ζυγό. Μάλιστα οι κατακτητές είχαν επιτάξει το σπίτι τους. Ήταν η περίοδος που ντρεπόταν να πει ότι είχε μεγαλώσει με γερμανική παιδεία, ενώ ο πατέρας της αρνήθηκε να συνεργαστεί εμπορικά με τους Γερμανούς και καταστράφηκε οικονομικά.

Και αρχίζει η αντιστροφή των ρόλων. Η καλομεγαλωμένη κόρη, πλέον με το μισθό της ηθοποιού και της μεταφράστριας, ζει την οικογένειά της. Από το 1946 έως το 1950 ήταν βασικό στέλεχος του Εθνικού Θεάτρου. Το 1949 είναι η κορυφαία του χορού στην Ορέστεια του Αισχύλου που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Ηρώδειο, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Ροντήρη.

Όμως παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τη σιγουριά που της πρόσφερε το Εθνικό, η ίδια αισθανόταν εγκλωβισμένη. Και αποφασίζει να παίξει εκτός.

Στο Εθνικό επανήλθε το 1954 και παρέμεινε έως το 1963. Εμφανίστηκε σε πολλά έργα, ενώ ξεχώρισε με την ερμηνεία της ως κορυφαία στην Εκάβη του Ευριπίδη, στον Γλάρο του Τσέχοφ ως Πωλίνα και στις Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη στο ρόλο του Κήρυκα.

Οι άντρες της ζωής της

«Η Δέσπω Διαμαντίδου ήταν ίσως η πρώτη χίπισσα της Ευρώπης», είχε πει ο Ανδρέας Φιλιππίδης, εννοώντας φυσικά το ελεύθερο πνεύμα και τις αντιλήψεις της. Ο ηθοποιός υπήρξε σύζυγός της και πατέρας του γιου της. Μέχρι που ερωτεύτηκε τη μαθήτριά του στη Δραματική Σχολή Λίλλη Παπαγιάννη. Χώρισε με τη Διαμαντίδου, και το 1957 παντρεύτηκε την Παπαγιάννη.

Στην πορεία των χρόνων οι τρεις τους έγιναν πολύ καλοί φίλοι. Μάλιστα υπάρχει και ένας μύθος που ήθελε τις δυο γυναίκες να συνεχίζουν να κάνουν παρέα και μετά το θάνατό του. Μάλιστα, μαζί με την Ντίνα Κώνστα περνούσαν τα Σάββατα στο σπίτι της Διαμαντίδου στο Κολωνάκι, με κουβέντα και μπιρίμπα.

Με τον Ανδρέα Φιλιππίδη και τη Λίλλη Παπαγιάννη (φωτ.: Facebook/ Παλιός ελληνικός κινηματογράφος)

Μετά το χωρισμό της με τον Φιλιππίδη, μπαίνει στη ζωή της ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, αν και 18 χρόνια μικρότερός της. Γνωρίστηκαν το 1955, στην παράσταση του Εθνικού, Εκάβη. Εκείνος μαθητής και εκείνη ήδη καταξιωμένη πρωταγωνίστρια.

Ο νεαρός τότε Παπαμιχαήλ φαίνεται πως μαγεύτηκε με την ευγενική και αξιοπρεπή προσωπικότητά της.

Ανάμεσά τους αναπτύχθηκε μια τρυφερή σχέση. Εκείνη τον βοήθησε πολύ τον Παπαμιχαήλ στα πρώτα του βήματα. Τον συμβούλευε, τον καθοδηγούσε, τον ενέπνεε. Τον στήριξε στο ξεκίνημά του και ήταν δίπλα του σε κάθε περίσταση.

Με τη Μελίνα και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ σε ηχογράφηση θεατρικού στην ραδιοφωνία (φωτ.: ert.gr)

Όλα τελείωσαν το 1964 στην παράσταση Κολόμπ που πρωταγωνιστούσε εκείνος μαζί με την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Αν και ήταν γνωστή σε όλους η κόντρα Αλίκης-Δημήτρη, προέκυψε έρωτας αλλά και η άβολη θέση της Διαμαντίδου που έδειξε αν μη τι άλλο τον επαγγελματισμό της, ώστε να τελειώσει η σεζόν. Και με την Αλίκη και με τον Δημήτρη συνεργάστηκαν ξεχωριστά, αν και μετά από μια δεκαετία.

Η φιλία με τη Μελίνα

Ξεχωριστή θέση στη ζωή της είχε σίγουρα η Μελίνα Μερκούρη. Γνωρίζονταν πριν από τη σχολή του Εθνικού Θεάτρου και έμειναν φίλες μέχρι το τέλος της ζωής της πρώτης. Μάλιστα πολλοί θυμούνται ότι η Δέσπω όταν πληροφορήθηκε το χαμό της Μελίνας, μονολογούσε: «Μου είχες υποσχεθεί ότι εγώ θα έφευγα πρώτη»!

https://www.youtube.com/watch?v=QJRtrNiN2NE&t=1s

Εξαιτίας της φιλίας τους, η Διαμαντίδου δέχτηκε την πρόταση του Ζιλ Ντασέν να υποδυθεί μια «κούκλα του Πειραιά» στο Ποτέ την Κυριακή. Και σε αυτήν, το σπουδαίο φιλμ άνοιξε την πόρτα για διεθνή καριέρα. Και ας ήταν πάνω από 50 ετών.

Δηλώνοντας ευθέως την απέχθεια και την απαξίωσή της για το καθεστώς της χούντας, έμεινε στο εξωτερικό και δούλεψε εκεί. Και ας μην ήταν τα αγγλικά η αγαπημένη της γλώσσα.

«Ο ηθοποιός πρέπει να σκέφτεται στη γλώσσα που παίζει», είχε δηλώσει. Και έπαιξε από το Καμπαρέ στο θέατρο μέχρι τη μητέρα του Γούντι Άλεν στον Ειρηνοποιό. Για την ιστορία, έπαιξε και στο ελληνικό Καμπαρέ, το 1978, που ανέβασε η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Δεκατέσσερα χρόνια μετά, είχαν μάλλον όλα ξεχαστεί. Ούτως ή άλλως, ο Παπαμιχαήλ ήταν ήδη στον δεύτερο γάμο του.

Με δύναμη από τη Θεσσαλονίκη

Τη δεκαετία του 1980, η κοσμοπολίτισσα Διαμαντίδου βρέθηκε στη συμπρωτεύουσα και συγκεκριμένα στο ΚΘΒΕ. Και εκεί στην ουσία επέβαλε τον Ανδρέα Βουτσινά να την σκηνοθετήσει – κάτι που για τη δεκαετία του ’80 θεωρήθηκε πολύ προχωρημένο για κρατική σκηνή. Και όμως, όχι μόνο την σκηνοθέτησε αλλά έβαλε τη σφραγίδα του στο ρεπερτόριο της σκηνής.

Δυο τεράστιες επιτυχίες με τη Δέσπω Διαμαντίδου, Η τρελή του Σαγιώ και το Χάρολντ και Μοντ, την πέρασαν και στη νέα γενιά θεατρόφιλων.

Τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί από το θέατρο, καθώς την κούραζε. Άλλωστε δεν είχε ανάγκη να αποδείξει κάτι. Την πορεία της και την ιστορία της την είχε διαγράψει. Και παραμένει μοναδική.

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Κωστής Μοσκώφ το 1992, στην εκπομπή της Λιάνας Κανέλλη «Λόγω Τιμής» (φωτ.: Αρχείο ΕΡΤ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Κωστής Μοσκώφ: Ο διανοητής και ποιητής που γύρισε την πλάτη στην κοινωνική θέση της οικογένειάς του

29/06/2025 - 4:49μμ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

29 Ιουνίου η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου

29/06/2025 - 8:41πμ
(Φβτ.:karagianniskaratzopoulos.com)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Λάμπρος Κωνσταντάρας: Ο Κωστάν Νταράς που έγινε ο Λαμπρούκος της καρδιάς μας

28/06/2025 - 11:46πμ
Επιστολικό δελτάριο. Από την απελευθέρωση της Καβάλας. Ο ποιητής Ματσούκας εκφωνεί λόγο στο ενθουσιασμένο πλήθος (πηγή: balkanwars.gr)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Πώς η Καβάλα απελευθερώθηκε από τους Βούλγαρους χωρίς μάχη

26/06/2025 - 10:59πμ
(Φωτ.: neoskosmos.com. Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Χρήστος Μπαλτζίδης: Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή o Πόντιος μουσικός που σύστησε στους Αυστραλούς το ούτι

24/06/2025 - 3:26μμ
Η Βασιλική Χορόζ από το Φούλατζικ με την κόρη της, πάνω στο πλοίο της προσφυγιάς (πηγή: Αρχείο Γιώργου Ευστρατιάδη / εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

23 Ιουνίου 1920, Φούλατζικ Νικομήδειας: Ο Κεμάλ δίνει εντολή στους τσέτες να σκοτώσουν και να κάψουν

23/06/2025 - 9:40πμ
Σκηνές και παραπήγματα στον προσφυγικό συνοικισμό της Κοκκινιάς, περ. 1923. Η φωτογραφία είναι των Τσολάκ και Χμαϊάκ Διλδιλιάν (πηγή: The Dildilian Family Archive)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Η προσφυγική Κοκκινιά, η μετέπειτα Νίκαια: Η πόλη των διωγμένων και λαβωμένων της Ιωνίας

18/06/2025 - 10:05πμ
Μέλη των μονάδων Kuva-yı Milliye στο Αϊδίνι, περίπου το 1919. Ήταν παραστρατιωτικές ομάδες εθελοντών που οργανώθηκαν για να αντισταθούν, μεταξύ άλλων, στον Ελληνικό Στρατό που αποβιβάστηκε στη Σμύρνη (πηγή: gurkantuna.com)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

17 Ιουνίου 1919: Ο Ελληνικός Στρατός παραδίδει το Αϊδίνι στη μανία των τσετών – Η σφαγή κράτησε δύο μέρες

17/06/2025 - 9:50πμ
(Φωτ. αρχείου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα το 1987 η Εθνική Ελλάδας μπάσκετ κατακτούσε την κορυφή της Ευρώπης

14/06/2025 - 2:50μμ
Ο πίνακας ζωγραφικής «Μάχη πρώτη των Αθηνών» διά χειρός του Παναγιώτη Ζωγράφου και με την καθοδήγηση του Μακρυγιάννη. Η σκηνή από την Ελληνική Επανάσταση περιγράφεται ως εξής: 1. Η Ακρόπολις των Αθηνών, όπου την εκρατούσαν οι εντόποιοι Τούρκοι. 2. Ο Σαρπετζές, ομοίως τον εκρατούσαν οι Τούρκοι. 3. Οι Έλληνες εις τα ταμπούρια των και πολέμουν τους Τούρκους. 4. Οι Έλληνες έβαλαν τας σκάλας και ορμώντες εμβήκαν και εκυρίευσαν τον Σερπετζέν λεγόμενον. 5. Οι Έλληνες και οι Τούρκοι ανακατώθησαν και σκοτώνονται. 6. Αι γυναίκες περιποιούνται τους άνδρας των και τα τέκνα των και συγγενείς των. 7. Μέρος των οικιών των Αθηνών, η Πύλη του Ανδριανού και αι στήλαι του Ολυμπίου Διός. -8. Το Σέντζος (φωτ.: commons.
wikimedia.org/wiki/ File: Zografos-Makriyannis_ 10_First_battle_of_Athens.jpg)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, το 1822, έγινε η Άλωση της Ακρόπολης των Αθηνών από τους Έλληνες

10/06/2025 - 3:32μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από τη σύλληψη των Ρώσων δημοσιογράφων στο Αζερμπαϊτζάν (φωτ.: Χ/BrashNews)

Αζερμπαϊτζάν: Συλλήψεις Ρώσων δημοσιογράφων κλιμακώνουν την ένταση με τη Μόσχα

1 ώρα πριν
Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην παραλία της Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Γιώργος Κωνσταντινίδης)

ΑΠΘ: Ιδρύεται έδρα σπουδών για τον Μέγα Αλέξανδρο

2 ώρες πριν
Οι κεντρικές εγκαταστάσεις της ΑΑΔΕ (φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)

ΑΑΔΕ: Ποιοι χρωστάνε πάνω από 150.000 ευρώ στο Δημόσιο – Δείτε όλα τα ονόματα και τα «φέσια»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Εύξεινος Λέσχη Σερβίων)

Με ποντιακό γλέντι θα υποδεχθεί τον Χορτοθέρτς η Εύξεινος Λέσχη Σερβίων

3 ώρες πριν
Η ομάδα του απερχόμενου προέδρου Μπιλ Παπαστεργιάδη σε αναμνηστική φωτογραφία (φωτ.: facebook/Bill Papastergiadis)

Ψήφισε για το νέο δ.σ. η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης – Σε δύο εβδομάδες το νέο σώμα

4 ώρες πριν
Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της Τουρκίας Οζγκιούρ Οζέλ κινδυνεύει με καθαίρεση το δικαστήριο κρίνει άκυρο το συνέδριο μέσω του οποίου εξελέγη επικεφαλής του κόμματος (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)

Τουρκία: Αναβλήθηκε για τον Σεπτέμβριο η δίκη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος

4 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign