pontosnews.gr
Σάββατο, 25/03/2023
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Πράσινο φως» σε έργα τεσσάρων λιμένων για πρόσβαση σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Ηγουμενίτσα έλαβαν έγκριση σκοπιμότητας προκειμένου να διεκδικήσουν ένταξη στον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη»

29/01/2023 - 3:22μμ
Λιμάνι Θεσσαλονίκης (Φωτ. αρχείου: MotionTeam/Φανή Τρυψάνη)

Λιμάνι Θεσσαλονίκης (Φωτ. αρχείου: MotionTeam/Φανή Τρυψάνη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Πρόσβαση σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση αποκτούν τέσσερα μεγάλα λιμάνια της χώρας, ενώ την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία αξιοποίησης των υποδομών του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης λόγω του γεωστρατηγικού του χαρακτήρα. Για το λιμάνι του Ηρακλείου επιλέγεται για πρώτη φορά μία διαφορετική διαδικασία πριν ακόμα δοθεί προς αξιοποίηση σε ιδιώτη επενδυτή.

Έργα αναβάθμισης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για την καλύτερη λειτουργία

Το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να ενεργεί ως Αρχή Σχεδιασμού Λιμένων, ωστόσο τα έργα αναβάθμισης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που θα προχωρήσουν θα εξεταστούν πρώτα από τη διυπουργική επιτροπή στρατηγικών επενδύσεων προκειμένου να μπορέσει η διαδικασία να προχωρήσει άμεσα και χωρίς προβλήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ήδη η Γενική Γραμματεία Λιμένων και Ναυτιλιακών Επενδύσεων έχει συντάξει το σχετικό σχέδιο που αφορά την αποκατάσταση των λειτουργικών βαθών στο δίαυλο του λιμανιού έως 2,5 χιλιόμετρα, προκειμένου να μπορούν να εισέρχονται μεγάλα πολεμικά πλοία.

Επίσης αναμένεται να υλοποιηθούν οδικά έργα στον εσωτερικό χώρο του λιμένα για τη διευκόλυνση μεταφοράς των φορτίων καθώς βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ο διασυνδετήριος αυτοκινητόδρομος που θα συνδέει το εμπορικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με την Εγνατία Οδό, ένα έργο προϋπολογισμού 36 εκατ. ευρώ, που έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Ιανουάριο και αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα.

Εξάλλου προβλέπεται μετά από διεθνή διαγωνισμό η αγορά γερανού που θα χρησιμοποιηθεί στη διαχείριση φορτίων του λιμανιού ενώ θα προχωρήσει και η συνολική αναβάθμιση του φωτισμού με φωτιστικά σώματα Led με στόχο την καλύτερη διευκόλυνση των χρηστών του λιμένα αλλά την εξοικονόμηση ενέργειας στον οργανισμό.

Να σημειωθεί ότι η Γενική Γραμματεία Λιμένων ολοκλήρωσε πρόσφατα τις απαλλοτριώσεις στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μια διαδικασία που εκκρεμούσε τα τελευταία 20 χρόνια.

Διαφορετική η διαδικασία αξιοποίησης στο λιμάνι του Ηρακλείου

Για πρώτη φορά επιλέγεται μία διαφορετική διαδικασία για την αξιοποίηση του λιμένα Ηρακλείου ενώ την ίδια ώρα υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία ότι το τίμημα για το διαγωνισμό που τρέχει ήδη το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του λιμένα θα είναι αρκετά υψηλό.

Από το ΤΑΙΠΕΔ έχουν επιλεγεί 8 επενδυτικά σχήματα για την απόκτηση του 67% του λιμένα τα οποία έλαβαν τα τεύχη της Β’ φάσης του διαγωνισμού (υποβολή Δεσμευτικών Προσφορών) και απέκτησαν πρόσβαση στην εικονική αίθουσα τεκμηρίωσης (Virtual Data Room), όπου έχουν αναρτηθεί στοιχεία και λοιπές πληροφορίες σχετικά με τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου.

Στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου έχει παραχωρηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του λιμένος Ηρακλείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ το κεντρικό λιμάνι του Ηρακλείου στα οποία βρίσκεται ο σταθμός κρουαζιέρας και ακτοπλοΐας αλλά και η διαχείριση των φορτίων θα παραχωρηθεί προς αξιοποίηση στον ιδιώτη επενδυτή που θα επιλεγεί ενώ η χερσαία ζώνη του ΟΛΗ που περιλαμβάνει το Ενετικό Κάστρο, τα λινοπεράματα όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών και το εργοστάσιο της ΔΕΗ αλλά και τα τρία αλιευτικά καταφύγια στο νότο θα περιέλθουν σε έναν νέο οργανισμό λιμένων που θα περιέχεται στη σύμβαση παραχώρησης που θα υπογραφεί την ίδια ημέρα προς τον ιδιώτη επενδυτή. Αυτό είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά σε λιμάνι. Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας η χερσαία ζώνη του λιμένα, που δεν δόθηκε στον προεπιλεγέντα επενδυτή, θα αποχαρακτηριστεί μέσω της κτηματικής υπηρεσίας του δημοσίου θα αποδοθεί στο δήμο.

«Πράσινο φως» σε έργα τεσσάρων λιμένων για πρόσβαση σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

Έγκριση σκοπιμότητας σε έξι προτάσεις λιμενικών έργων, προκειμένου να μπορέσουν να λάβουν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» της Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027 (Connecting Europe Facility CEF2) έλαβαν τα λιμάνια του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου και της Ηγουμενίτσας.

Για το λιμάνι του Πειραιά υπάρχουν τρεις προτάσεις. Η πρώτη αφορά την πρόσβαση σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, για την υλοποίηση υποδομών ξηράς με στόχο την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε πλοία που χρησιμοποιούν υβριδική τεχνολογία πρόωσης, αλλά και στην παροχή δυνατότητας ηλεκτρικής διασύνδεσης σε πέντε θέσεις της ακτοπλοΐας. Το δεύτερο αίτημα του Οργανισμού Λιμένα αφορά την πρόταση JUSTINTIMEPORTS που αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό έγκαιρων αφίξεων πλοίων και την εναρμόνιση επικοινωνίας πλοίου-λιμένα κατά την άφιξη, με την υιοθέτηση επικυρωμένων επιχειρησιακών προτύπων από τον λιμενικό και ναυτιλιακό κλάδο. Η τελευταία πρόταση με τίτλο «Βιώσιμη πολυτροπική διαλειτουργικότητα για λιμένες και την εφοδιαστική αλυσίδα (SMILE)» αφορά την προώθηση κοινής χρήσης ψηφιακών δεδομένων στο λιμάνι του Πειραιά και συγκεκριμένα σε αλληλοεξαρτώμενα μέρη της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Από την πλευρά του το λιμάνι της Θεσσαλονίκης έχει υποβάλει αίτημα χρηματοδότησης για την αναβάθμιση της λιμενικής υποδομής με αποκατάσταση των λειτουργικών βαθών αλλά και των υποδομών του Προβλήτα 6 με βελτιωτικές παρεμβάσεις.

Το αίτημα έχει τίτλο «Βιώσιμη αναβάθμιση του Προβλήτα 6 του Λιμένα Θεσσαλονίκης & Βελτίωση».

Το λιμάνι του Ηρακλείου έχει υποβάλει σχέδιο για την αναβάθμιση του τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων, στο λιμάνι του Ηρακλείου. Με τον τίτλο ConTerUP ο Οργανισμός στοχεύει στην αναβάθμιση του Τερματικού Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων, βελτιστοποιώντας την διαλειτουργικότητα και παροχή υπηρεσιών προς τρίτους, μέσω δημιουργίας νέων λιμενικών υποδομών, όπως επίσης και της πρόβλεψης δυνατότητας ηλεκτροδότησης στην εξυπηρέτηση πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με ρυθμιζόμενη θερμοκρασία ψύξης (reefer containers).

Τέλος στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας με τον τίτλο «ALFION – INFRA» προχωρά η ανάπτυξη της υποδομής ενεργειακής αναβάθμισης μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του λιμανιού και βελτιστοποιώντας την διαλειτουργικότητα και παροχή υπηρεσιών προς τρίτους, μέσω έργων ηλεκτρικής διασύνδεσης ξηράς-πλοίου κατά την παραμονή του πλοίου στο λιμάνι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Σκρέκας)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι επιδοτήσεις για το ρεύμα τον Απρίλιο – Ανακοινώσεις Σκρέκα και για δύο νέα προγράμματα

24/03/2023 - 10:58πμ
(Φωτ.: Pexels)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αλλάζει στο Ε9 – Ποιος κωδικός προστίθεται και πώς μπορεί να εξασφαλίσει μείωση του ΕΝΦΙΑ

23/03/2023 - 9:24μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εφορία: Έκπτωση 3% σε όσα φυσικά πρόσωπα πληρώσουν εφάπαξ, το χρέος που θα προκύψει από τη φορολογική δήλωση

23/03/2023 - 1:30μμ
(Φωτ.: EPA / Ennio Leanza)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Πτώση καταγράφουν οι μετοχές – Βουτιά για την Credit Suisse

20/03/2023 - 11:57πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Market Pass: Σήμερα καταβάλλονται τα χρήματα για όσους υπέβαλαν αίτηση έως τις 15 Μαρτίου – Ποιοι καλούνται να διορθώσουν τα στοιχεία τους

20/03/2023 - 10:28πμ
(Φωτ.: pixabay.com/janeb13)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως τις 24 Μαρτίου

19/03/2023 - 5:22μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Ρεμπάπης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Μέσα στον Μάρτιο ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή τους – Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι

19/03/2023 - 3:38μμ
Γενική άποψη των ελβετικών τραπεζών Credit Suisse και UBS, στην  Παραντεπλάτζ στη Ζυρίχη της Ελβετίας (φωτ.: EPA/ MICHAEL BUHOLZER)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Financial Times: Η Ελβετία παίρνει έκτακτα μέτρα για να πουληθεί γρήγορα η Credit Suisse Group AG

19/03/2023 - 12:26πμ
Στο πασχαλινό καλάθι αναμένεται να μπουν επιπλέον είδη στην κατηγορία του κρέατος, το αρνί και το κατσικάκι, επίσης το τσουρέκι καθώς και τα σοκολατένια αβγά (φωτ.: EUROKIΝΙSSI/Αναστάσης Ναρεκιάν)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

6 στους 10 ψωνίζουν από το «καλάθι του νοικοκυριού» – Έρχονται το πασχαλινό και το καλάθι της νονάς

18/03/2023 - 4:31μμ
Συνέντευξη Tύπου του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση στον κατώτατο μισθό ανακοίνωσε ο Χατζηδάκης – Αυξάνεται και το επίδομα ανεργίας

17/03/2023 - 12:35μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Προκριματικά Euro 2024: Πρεμιέρα με τριάρα για την Εθνική στο Φάρο

30 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Η Παρτιζάν φρέναρε τον Ολυμπιακό

50 λεπτά πριν
Αντίγραφο του λαβάρου της Αγίας Λαύρας σε παρέλαση στη Ρόδο, το 2015 (φωτ.:EUROKINISSI / Αργύρης Μαντικός)

Από τη Σμύρνη στην Αγία Λαύρα – Η ιστορία του λαβάρου της Επανάστασης

1 ώρα πριν
Θεόφιλος, «Η Μυτιλήνη»

Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης»:  Το 1821, σηματωρός της Εθνικής Αξιοπρέπειας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Ray Acevedo)

Miami Open: Πρόωρο αντίο από τη Σάκκαρη

2 ώρες πριν
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (Φωτ.: Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος)

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για τον Ν. Παπαθανάση – Τι απαντά ο αν. υπουργός Ανάπτυξης στις καταγγελίες

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2022 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2022 pontosnews.gr
Made by minoanDesign