pontosnews.gr
Δευτέρα, 21/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Τραμπ απορρίπτει ως «απαράδεκτη» την ιρανική πρόταση ενώ η ένταση κλιμακώνεται σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο

Η Ουάσινγκτον «κλείνει την πόρτα» στο σχέδιο 14 σημείων της Τεχεράνης, την ώρα που εξετάζονται ναυτικά επεισόδια και οικονομική πίεση χωρίς αποκλιμάκωση

4/05/2026 - 12:13πμ
(Φωτ.: ertnews.gr/AP Photo/Matt Rourke)

(Φωτ.: ertnews.gr/AP Photo/Matt Rourke)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο Ντόναλντ Τραμπ, σε δηλώσεις του στο ισραηλινό πρακτορείο Kan, εμφανίστηκε κάθετα αρνητικός απέναντι στη νέα πρόταση της Τεχεράνης, την οποία χαρακτήρισε ανεφάρμοστη. «Τη μελέτησα, τα μελέτησα όλα και δεν είναι αποδεκτή», είπε σε σύντομη τηλεφωνική συνομιλία με τον δημοσιογράφο Νέιθαν Γκούτμαν.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο πολιτικό σκηνικό στο Ισραήλ, σημειώνοντας για την υπόθεση διαφθοράς του Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι ο πρόεδρος Χέρτσογκ θα έπρεπε να προχωρήσει σε χάρη.

Ο Τραμπ είπε σε δημοσιογράφο του Kan News: «Πες στον πρόεδρό σου να χορηγήσει χάρη στον Μπίμπι. Είναι πρωθυπουργός σε καιρό πολέμου. Δεν θα υπήρχε το Ισραήλ αν δεν ήμουν εγώ και ο Μπίμπι, με αυτή τη σειρά. Θέλεις να έχεις έναν πρωθυπουργό που να μπορεί να επικεντρωθεί στον πόλεμο, όχι σε ανοησίες».

Η ιρανική πρόταση 14 σημείων που απορρίπτουν οι ΗΠΑ και το σχέδιο τριών φάσεων

Στο επίκεντρο της διπλωματικής έντασης βρίσκεται η πρόταση της Τεχεράνης, η οποία διαβιβάστηκε μέσω Πακιστάν και αποτελεί απάντηση σε αμερικανικό σχέδιο εννέα σημείων.

Το σχέδιο προβλέπει τερματισμό του πολέμου σε 30 ημέρες και αναπτύσσεται σε τρεις φάσεις.

Στην πρώτη φάση περιλαμβάνεται η μετατροπή της κατάπαυσης του πυρός σε πλήρη λήξη των εχθροπραξιών μέσα σε 30 ημέρες, καθώς και δέσμευση μη επιθετικότητας που θα αφορά και το Ισραήλ. Προβλέπεται επίσης σταδιακό άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, άρση του αμερικανικού αποκλεισμού στα ιρανικά λιμάνια και αποναρκοθέτηση από το Ιράν. Παράλληλα, προτείνεται διεθνής μηχανισμός επιτήρησης για την αποτροπή επανέναρξης των συγκρούσεων.

Η δεύτερη φάση αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα, με πρόβλεψη για μακροχρόνιο πάγωμα έως 15 ετών στον εμπλουτισμό ουρανίου, ενώ περιλαμβάνει και πλαίσιο αμοιβαίας αποχής από επιθέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ιράν και Ισραήλ.

Η τρίτη φάση προβλέπει στρατηγικό διάλογο της Τεχεράνης με αραβικές χώρες για τη δημιουργία περιφερειακού συστήματος ασφάλειας στη Μέση Ανατολή.

Η ιρανική πλευρά, πάντως, ανακοίνωσε ότι έχει λάβει απάντηση από τις ΗΠΑ στην πρότασή της και βρίσκεται στη διαδικασία αξιολόγησής της. «Σε αυτό το στάδιο, δεν έχουμε πυρηνικές διαπραγματεύσεις», δήλωσε εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οικονομικές πιέσεις

Στο οικονομικό πεδίο, η Ουάσινγκτον κλιμακώνει την πίεση προς το Ιράν. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ υποστήριξε ότι εφαρμόζεται στρατηγική «μέγιστης πίεσης», με στόχο τον περιορισμό της ιρανικής οικονομίας.

Ο πρόεδρος Τραμπ, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει δώσει εντολή για την επιχείρηση «Economic Fury», η οποία παρουσιάζεται ως οικονομική προέκταση της στρατιωτικής πίεσης.

«Μπορώ να σας πω ότι προκαλούμε ασφυξία στο καθεστώς, ότι δεν είναι πλέον σε θέση να πληρώσουν τους στρατιώτες τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος υποστήριξε επίσης ότι έχουν μπλοκαριστεί δεκάδες πλοία και ότι ενισχύεται ο έλεγχος στη θαλάσσια κυκλοφορία προς και από το Ιράν.

Νέα επίθεση σε πλοίο στα Στενά του Ορμούζ

Την ίδια ώρα, νέο επεισόδιο σημειώθηκε στα Στενά του Ορμούζ, όταν φορτηγό πλοίο δέχθηκε επίθεση από μικρά σκάφη, σύμφωνα με τη βρετανική υπηρεσία ναυσιπλοΐας UKMTO. Το περιστατικό καταγράφηκε 11 ναυτικά μίλια δυτικά της ιρανικής πόλης Σιρίκ, και οι Αρχές επιβεβαιώνουν ότι το πλήρωμα είναι ασφαλές και δεν έχουν σημειωθεί περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ανάληψη ευθύνης, ενώ πρόκειται για ένα ακόμη περιστατικό σε μια περιοχή που βρίσκεται υπό συνεχή ένταση από την έναρξη της σύγκρουσης.

Παράλληλα, οι αναφορές για επιθέσεις σε πλοία στα Στενά του Ορμούζ πολλαπλασιάζονται, με τη διεθνή ναυσιπλοΐα να βρίσκεται υπό πίεση. Οι εξελίξεις συνδέονται άμεσα με την ευρύτερη σύγκρουση και το κλίμα αστάθειας στην περιοχή.

Με διπλωματικές απορρίψεις, στρατιωτικά επεισόδια στη θάλασσα και οικονομικό πόλεμο σε εξέλιξη, η αντιπαράθεση ΗΠΑ – Ιράν παραμένει σε τροχιά έντασης, χωρίς σαφή ένδειξη αποκλιμάκωσης το επόμενο διάστημα.

•Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γ.Σ./ertnews.gr.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ για το Ιράν: «Εξετάζω αν και πότε θα ανατινάξω ολόκληρη τη χώρα» – Σε «φάση λήψης αποφάσεων» ο Αμερικανός πρόεδρος

20/09/2026 - 11:10μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Διπλή ανατροπή στις κάλπες – Πρωτιά της Αριστεράς στο Βερολίνο, πρώτη η AfD στο Μεκλεμβούργο

20/09/2026 - 8:34μμ
Εικόνα από τη συνάντηση του Αιγύπτιου προέδρου με τον διευθυντή της CIA (φωτ.: presidency.eg)
ΚΟΣΜΟΣ

CIA: Εκτάκτως στο Κάιρο ο Τζον Ράτκλιφ – Συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι

20/09/2026 - 8:10μμ
Πολίτες ψηφίζουν σε εκλογικό τμήμα στη Μαριούπολη της περιφέρειας Ντονέτσκ, στις 19 Σεπτεμβρίου 2026. Η Ρωσία εκλέγει τη νέα Κρατική Δούμα, την κάτω βουλή του κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια της ενιαίας ημέρας ψηφοφορίας από τις 18 έως τις 20 Σεπτεμβρίου (φωτ.:  EPA/STRINGER)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Πάνω από 1.000 κυβερνοεπιθέσεις στις βουλευτικές εκλογές καταγγέλλει η Εκλογική Επιτροπή

20/09/2026 - 6:01μμ
Νοτιοκορεάτες στη Σεούλ βλέπουν τηλεοπτικά πλάνα που φέρονται να δείχνουν στιγμές από την εκτόξευση βορειοκορεατικών βαλλιστικών πυραύλων (φωτ. αρχείου: EPA / Jeon Heon-Kyun)
ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: Νέα εκτόξευση προς τη Θάλασσα της Ιαπωνίας – Συναγερμός σε Σεούλ και Τόκιο

20/09/2026 - 11:07πμ
Το έμβλημα των Ηνωμένων Εθνών έξω από την αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης, στη Νέα Υόρκη (φωτ.: EPA / Sarah Yenesel)
ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος ΟΗΕ: Η διπλωματία σε τεντωμένο σχοινί με Ιράν, Ουκρανία και Μέση Ανατολή

20/09/2026 - 9:16πμ
Πλακάτ με τη φράση «Φρίντριχ, ο μεγάλος ψεύτης», με αναφορά στον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, κατά την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος «Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ (BSW)» στο Βερολίνο (φωτ.: EPA / Clemens Bilan)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Διπλές κάλπες, δύο διαφορετικοί κόσμοι – Γιατί όλοι κοιτούν το Βερολίνο και το Μεκλεμβούργο

20/09/2026 - 8:31πμ
Καρέ από τα αποχαρακτηρισμένα ντοκουμέντα (πηγή: US Department of War))
ΚΟΣΜΟΣ

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανοίγει ξανά τους φακέλους των UFO – Οι φωτεινοί «δίσκοι» του 1952 και τα έξι άγνωστα αντικείμενα στη Μέση Ανατολή

19/09/2026 - 11:46μμ
Καπνογόνο κατά των αστυνομικών δυνάμεων, στα επεισόδια που έγιναν στη Χάγη. Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2026 (πηγή: Χ)
ΚΟΣΜΟΣ

Χάγη: Ναζιστικοί χαιρετισμοί, βία και 24 συλλήψεις – Η ακροδεξιά διαδήλωση κατέληξε σε συγκρούσεις

19/09/2026 - 11:20μμ
Άνδρας παρακολουθεί στη Σαναά τηλεοπτική μετάδοση για τις τελευταίες εξελίξεις στη σύγκρουση Σαουδικής Αραβίας - Χούθι, μετά την ανάληψη ευθύνης από το υεμενίτικο κίνημα για επιθέσεις στο Ριάντ και σε εγκατάσταση της Aramco στο Γιανμπού (φωτ.: EPA / Yahya Arhab)
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Χούθι αναλαμβάνουν την ευθύνη: «Χτυπήσαμε» Ριάντ και Aramco με πυραύλους και drones

19/09/2026 - 9:45μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Καιρός: Το καλοκαίρι επιμένει με 33 βαθμούς Κελσίου – Ηλιοφάνεια αλλά και βροχές στα ορεινά της χώρας

26 λεπτά πριν
(Φωτ.: Istiklalden/instagram)

Όταν ο Ερντογάν τραγούδησε παραδοσιακό τραγούδι από τον Πόντο – Η μελωδία από τη Ριζούντα που ακούστηκε στη Σαμψούντα

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Super League: Το 5Χ5 ο Παναθηναϊκός – Νίκες για ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ολυμπιακό

9 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)

Τραμπ για το Ιράν: «Εξετάζω αν και πότε θα ανατινάξω ολόκληρη τη χώρα» – Σε «φάση λήψης αποφάσεων» ο Αμερικανός πρόεδρος

9 ώρες πριν
(Φωτ.: xanthinews.gr)

Κομοτηνή: Για τις πατρίδες που χάθηκαν και τους ανθρώπους που ξεριζώθηκαν – Ημέρα μνήμης για τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας

10 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)

Φωτιά στη Σητεία: Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής – Μηνύματα 112 σε γύρω περιοχές

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV