pontosnews.gr
Σάββατο, 2/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Επιστολή Δένδια στον Μπορέλ για την παράνομη δραστηριότητα τουρκικών αλιευτικών στα ελληνικά χωρικά ύδατα – Ζητάει να υπάρξουν οικονομικές κυρώσεις

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναφέρεται στην παρενόχληση περιπολικού του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό, την περασμένη Πέμπτη

11/01/2023 - 3:28μμ
Στιγμιότυπο από παλαιότερη επίσκεψη του Ζοζέπ Μπορέλ στην Ελλάδα. Εδώ με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, στις Καστανιές του Έβρου (φωτ.: EPA/Charis Akriviadis/ Handout)

Στιγμιότυπο από παλαιότερη επίσκεψη του Ζοζέπ Μπορέλ στην Ελλάδα. Εδώ με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, στις Καστανιές του Έβρου (φωτ.: EPA/Charis Akriviadis/ Handout)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Τουρκία ζητάει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με επιστολή του προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ, εάν η γειτονική χώρα συνεχίσει να προτρέπει ή να επιτρέπει την Παράνομη Λαθραία και Άναρχη (ΠΛΑ) αλιεία στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ κοινοποίησε την επιστολή και στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, καθώς και στον επίτροπο για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως αφορμή στάθηκε η πρόσφατη παράνομη δραστηριότητα τουρκικών αλιευτικών στο Φαρμακονήσι.

Ο Νίκος Δένδιας αναφέρεται στο επεισόδιο που έλαβε χώρα στις 5 Ιανουαρίου, «κατά το οποίο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, ενώ εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία προς αναγνώριση τριών τουρκικών αλιευτικών σκαφών που αλίευαν στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Φαρμακονησίου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, δέχθηκε παρενόχληση από τουρκική ακταιωρό».

«H εν λόγω επαναλαμβανόμενη τουρκική πρακτική, σημειώνει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, δημιουργεί επικίνδυνο περιβάλλον ασφαλείας και αυξάνει την πιθανότητα “ατυχήματος“, το οποίο θα μπορούσε να εργαλειοποιηθεί από την Άγκυρα προκειμένου να κλιμακωθεί η ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία», αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές.

Στην επιστολή επισημαίνεται «η αποφυγή συνεργασίας και η συχνά επιθετική στάση από πλευράς Τούρκων αλιέων, όχι μόνον εναντίον σκαφών του Λιμενικού Σώματος, αλλά και εναντίον ελληνικών αλιευτικών σκαφών, στάση που στρέφεται κατά των νόμιμων αλιευτικών δραστηριοτήτων Ελλήνων αλιέων».

«Είναι εύκολα αντιληπτό, σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών, ποιες θα είναι οι συνέπειες μια τέτοιας εξέλιξης για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές. «Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρεται, στη συνέχεια, στην επιθετική ρητορική Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι σε σχεδόν καθημερινή βάση εκτοξεύουν, απρόκλητα, απειλές κατά της Ελλάδας». «Σε συνδυασμό με τα περιστατικά αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, είναι πασιφανές ότι η Τουρκία, με την Παράνομη Λαθραία και Άναρχη (ΠΛΑ) αλιεία, προσθέτει ένα ακόμη μέσο για την υλοποίηση της αναθεωρητικής της πολιτικής και την αμφισβήτηση του status quo της περιοχής».

Να εφαρμοστεί ο Κανονισμός (1005/2008) για την καταπολέμηση της ΠΛΑ αλιείας

Με αφορμή και το εν λόγω επεισόδιο, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, «ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει την ανάγκη η ΕΕ, εφόσον η Τουρκία συνεχίσει την ανωτέρω πρακτική, να λάβει μέτρα τα οποία θα επιβάλλουν οικονομικό κόστος στην Τουρκία και ζητάει την εφαρμογή του Κανονισμού (1005/2008) για την καταπολέμηση της ΠΛΑ αλιείας, ο οποίος προβλέπει ότι εάν δεν συμμορφώνεται μια τρίτη χώρα, χαρακτηρίζεται ως “μη συνεργαζόμενη” και μπορούν να απαγορευθούν τα προϊόντα αλιείας στην αγορά της ΕΕ».

«Μια τέτοια αντίδραση από πλευράς ΕΕ, ολοκληρώνει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, θα αποστείλει ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα και θα αποδείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη της ΕΕ προς ένα κράτος-μέλος της, το οποίο σε σχεδόν καθημερινή βάση αντιμετωπίζει αμφισβήτηση της κυριαρχίας του και απειλές πολέμου», υπογραμμίζουν οι διπλωματικές πηγές.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Τσίπρα «Ιθάκη» στo Ηράκλειο Κρήτης, Τετάρτη 29 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Μανιφέστο για «συμπαράταξη» της Αριστεράς – Το πλαίσιο για νέο προοδευτικό φορέα

1/05/2026 - 6:32μμ
Καρέ από βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση Global Sumud Flotilla (πηγή: Χ)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναχαίτιση στολίσκου ανθρωπιστικής βοήθειας ανοιχτά της Κρήτης – Σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

30/04/2026 - 3:37μμ
Συνεδρίαση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη  του υπουργικού συμβουλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέμπη: Στο υπουργικό συμβούλιο η εισήγηση για αποζημιώσεις – Το Δημόσιο παραιτείται από ένδικα μέσα

29/04/2026 - 8:33πμ
Πέμπτο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στο Ναύπλιο, με θέμα «Σύγχρονο Κράτος για όλους», παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τρίτη 28 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης από Ναύπλιο: Απάντηση στις εσωκομματικές αιχμές για το επιτελικό κράτος

28/04/2026 - 10:16μμ
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέος στόλος για το ΕΚΑΒ: 255 ασθενοφόρα έως τις αρχές του 2027

28/04/2026 - 9:54μμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο γραφείο του στο Μαξίμου (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Bonjour» Μητσοτάκη με γαλλική συμμαχία και μέτρα-αντίδοτο στην ακρίβεια – Εβδομαδιαία ανασκόπηση

26/04/2026 - 11:58πμ
Αναχώρηση του προεδρικού ζεύγους της Γαλλίας από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος (φωτ.: Θανάσης Δημόπουλος/EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα με 9 συμφωνίες και ισχυρά μηνύματα συνεργασίας

25/04/2026 - 9:28μμ
Από την τελετή υπογραφής συμφωνιών μεταξύ Ελλήνων και Γάλλων υπουργών (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα-Γαλλία: Οι εννέα συμφωνίες που υπογράφηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου

25/04/2026 - 4:54μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μακρόν: Αδιαπραγμάτευτη η ρήτρα αμυντικής συνδρομής, θα είμαστε στο πλευρό σας – Μητσοτάκης: «Μπετόν αρμέ» Γαλλία και Ελλάδα

25/04/2026 - 3:00μμ
Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν στην εκδήλωση με τίτλο «Προκλήσεις για την Ευρώπη – Ο δρόμος προς το αύριο». Ρωμαϊκή Αγορά Αθηνών, Παρασκευή 24 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μακρόν προς Ελλάδα: «Αν απειληθεί η κυριαρχία σας, κάντε ό,τι χρειάζεται – Θα είμαστε εδώ»

24/04/2026 - 9:06μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Super League – Play Out: Ελπίδα παραμονής για Αστέρα – Ισοπαλία στις Σέρρες, μπλέκει ο Παναιτωλικός

19 λεπτά πριν
(Φωτ.: ertnews.gr)

Πάτρα: Φωτιά σε υπαίθριο χώρο βιομηχανικής εγκατάστασης – Μήνυμα από το 112 για επικίνδυνους καπνούς

31 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΚΟΕ)

Προκριματικά World Cup πόλο: Ήττα της Εθνικής γυναικών από την Ολλανδία

49 λεπτά πριν
Το κάστρο της Νικόπολης σήμερα – η τουρκική ονομασία της πόλης είναι Σεμπίν-καραχισάρ (φωτ.: Επαρχιακή Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού Κερασούντας)

Μάιος στη Νικόπολη του Πόντου: Από την «πόλη της νίκης» στη σφαγή του 1915 – Μνήμη πάνω στα τείχη

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

Conference Cup: Η Χόνβεντ «λύγισε» τον Απόλλωνα Σμύρνης

1 ώρα πριν
Μάνικα καυσίμου (φωτ.: EPA / Neil Hall)

Άνοδος στις τιμές ενέργειας, αβεβαιότητα για το Ορμούζ – Σκιά πολέμου από το Ιράν και τον Τραμπ

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign