pontosnews.gr
Τετάρτη, 12/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Δένδιας, Κατρούγκαλος, Ανδρουλάκης για την 9η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων των Γενοκτονιών

Μια πρωτοβουλία του Σωματείου Δράσης «Νίκος Καπετανίδης»

9/12/2022 - 5:45μμ
(Φωτ.: facebook.com/vataniotis)

(Φωτ.: facebook.com/vataniotis)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Πιστό στο κοινωνικό συμβόλαιό του για αγώνα μέχρι τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και με αφορμή την 9η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων των Γενοκτονιών, το Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» ζήτησε από πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν για τη σημερινή μέρα αλλά και ειδικά για το ειδεχθές έγκλημα που η ναζιστική Γερμανία «δίδαξε» σε αρκετούς λαούς. Η Τουρκία είναι ένας από αυτούς. Μάλιστα υπήρξε καλός μαθητής αφού διέπραξε γενοκτονία σε βάρος όχι ενός αλλά πολλών χριστιανικών λαών!

Στο κάλεσμα του Σωματείου ανταποκρίθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Γιώργος Κατρούγκαλος εκπροσωπώντας τον Αλέξη Τσίπρα και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

Κοινός τόπος των τριών πολιτικών ότι η πρόληψη της γενοκτονίας είναι το καθήκον όλων μας, ενώ υποσχέθηκαν να σταθούν αρωγοί στον οργανωμένο ποντιακό χώρο ώστε να ευοδωθούν οι προσπάθειες για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

«Το υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να αποτελεί συμπαραστάτη και συνοδοιπόρο στις προσπάθειες των ποντιακών οργανώσεων»

Η ανάγκη μνήμης και απότισης τιμής στα θύματα τέτοιων εγκλημάτων συνιστά πρωταρχικό μέλημα, είπε στο μήνυμά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Η Ελλάδα αποτέλεσε την πρώτη χώρα που αναγνώρισε τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Καθιέρωσε μάλιστα τη 19η Μαΐου και τη 14η Σεπτεμβρίου, ως ημέρες μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου και της Μικράς Ασίας αντίστοιχα. Αποδίδουν τον ελάχιστο οφειλόμενο σεβασμό και φόρο τιμής στα θύματα των ειδεχθών αυτών πράξεων.

Η διαφύλαξη άλλωστε της ιστορικής μνήμης, αποτελεί πειθαρχικό καθήκον της Ελληνικής Πολιτείας!

»Επιπλέον η χώρα μας δραστηριοποιείται διαχρονικά σε διεθνές επίπεδο για την καθολική αναγνώριση της γενοκτονίας και του βίαιου ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας το 1914 έως το 1923. Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να συγχαρώ το Σωματείο Δράσης “Νίκος Καπετανίδης” για το εξόχως σημαντικό έργο, το οποίο επιτελεί και να διαβεβαιώσω, ότι το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να αποτελεί συμπαραστάτη και συνοδοιπόρο στις προσπάθειες των ποντιακών οργανώσεων απανταχού της γης. Στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, η πρόληψη της γενοκτονίας παραμένει θεμελιώδες καθήκον όλων».

Το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ από τον Γιώργο Κατρούγκαλο

Αναφερόμενος στη σημερινή μέρα ο Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του διατήρησε ζωντανή την ιστορική μνήμη και έκανε βήματα για να ενημερωθεί η διεθνής κοινότητα για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Ακολουθεί το μήνυμα του τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ:

«Στόχος της αναγνώρισης δεν είναι η αναζωπύρωση παλαιών αντιπαραθέσεων»

Εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά των Γενοκτονιών αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη. «Είναι, λοιπόν, ακόμα μεγαλύτερη η ανάγκη να τιμήσουμε σήμερα τα θύματα των Γενοκτονιών του Μικρασιατικού και Ποντιακού Ελληνισμού και θέλω να ευχαριστήσω το Σωματείο Δράσης “Νίκος Καπετανίδης” για τη σημερινή του πρωτοβουλία», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ωστόσο όπως επισήμανε «Ο στόχος της αναγνώρισης και των εκδηλώσεων μνήμης μιας Γενοκτονίας δεν είναι η αναζωπύρωση παλαιών αντιπαραθέσεων μεταξύ λαών και χωρών. Αντιθέτως, μόνο η αποδοχή της ιστορικής πραγματικότητας, η μνήμη και η καταδίκη θα μας βοηθήσουν να αποφύγουμε την επανάληψη ανάλογων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στο μέλλον. Για το λόγο αυτό, οφείλουμε απέναντι στην ιστορία και την ανθρωπότητα να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη και να αγωνιστούμε για τη διεθνή αναγνώριση τους. Είναι ένα χρέος εθνικό για το οποίο όλοι μαζί θα πρέπει να εργαστούμε για να το πετύχουμε».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Συντροφιά Ελλήνων στα Κοτύωρα. Ανάμεσά τους ο Βασίλης Χατσιπαυλίδης. Καρτ ποστάλ με ημερομηνία 6 Ιουλίου 1929 (φωτ.: Ελληνικό Μωσαϊκό / Ιωάννα Πασαλίδου)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Κοτύωρα: Όταν το καλοκαίρι δεν είχε όνομα – Οι «σάπιες μέρες» του Αυγούστου

11/08/2026 - 9:29μμ
Τα Μωμο’έρια Καλλιφύτου έφεραν… αέρα Δωδεκαήμερου στην 20ή Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας στο Παρανέστι. Σάββατο 8 Αυγούστου 2026  (πηγή: Facebook / Katerina Billi)
ΠΟΝΤΟΣ

Μωμόγεροι Καλλιφύτου: Έφεραν το ποντιακό Δωδεκαήμερο στην καρδιά του καλοκαιριού

11/08/2026 - 6:23μμ
Μέλη της ανασκαφικής ομάδας εργάζονται στο σπήλαιο Κοσκάρλι, περίπου 40 χλμ. νότια της Τραπεζούντας, κατά την πρώτη ανασκαφική περίοδο το 2024 (φωτ.: Karadeniz Technical University / Department of Archaeology)
ΠΟΝΤΟΣ

Τραπεζούντα: Το σπήλαιο που φωτίζει την προϊστορία του Πόντου – Ευρήματα σχεδόν 15.000 ετών

11/08/2026 - 2:48μμ
Η είσοδος του «Μελισσανιδείου Μέλαθρου», που βρίσκεται κοντά στο Ηγουμενείο της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο. Το 7ώροφο κτήριο αρχιτεκτονικά θυμίζει τη Μονή Σιμωνόπετρας του Αγίου Όρους (φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Τιμώντας τις ρίζες, ευεργετώντας τον τόπο – Ένα έργο ζωής στο Βέρμιο

11/08/2026 - 12:31μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Η ποντιακή κουζίνα των νηστειών και οι μυρωδιές του Πόντου

10/08/2026 - 5:36μμ
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Χριστόν και ο Βασίλτς: Ένα μεσελόπον για τη χαρτοπαιξία από τον Γεώργιο Μ. Κωνσταντινίδη

10/08/2026 - 11:45πμ
Ζιπκαλήδες μεταφέρουν την εικόνα της Παναγίας Σουμελά. Δεκαπενταύγουστος 2025 (φωτ.: Flickr / ΙΜ Βεροίας / Γεράσιμος Μπεκές)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Στο Βέρμιο ο Κωνσταντίνος Τασούλας τον Δεκαπενταύγουστο – Θα του απονεμηθεί ο Μεγαλόσταυρος των Μεγαλοκομνηνών

9/08/2026 - 9:49μμ
(Φωτ.: facebook.com/psmAMACEIA?locale=el_GR)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Στο Μανιάκι το ποντιακό πνεύμα συνάντησε τον προσκοπισμό

9/08/2026 - 7:16μμ
Χειροκρότημα μετά το τέλος της παράστασης «Ινάτενα» στην Αρχαία Πύδνα, Παρασκευή 7 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Αρχαία Πύδνα / Ancient Pydna)
ΠΟΝΤΟΣ

Πύδνεια 2026: Η βραβευμένη «Ινάτενα» έφερε την ποντιακή λαλιά στην Αρχαία Πύδνα

9/08/2026 - 3:12μμ
Η Εύξεινος Λέσχη Κέρκυρας υποδέχθηκε τους «Ακρίτες του Πόντου» από τη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, στο 5ο Ποντιακό Πανηγύρι-Φεστιβάλ (φωτ.: Stamatis Katopodis Photography)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Κέρκυρα χόρεψε ποντιακά: Λύρα και νταούλι στο Παλιό Λιμάνι

9/08/2026 - 12:55μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Μύθος του στίβου ο Μίλτος Τεντόγλου – Πρωταθλητής Ευρώπης για 4η φορά!

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Champions League: Αποχαιρέτησε τα… αστέρια ο Ολυμπιακός και πάει στη League Phase του Europa League

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Conference League: Λυτρώθηκε στην παράταση ο Παναθηναϊκός

2 ώρες πριν
Απαραίτητα τα ειδικά γυαλιά για να δει κανείς την έκλειψη Ηλίου (φωτ. αρχείου: EPA / Rodrigo Sura)

12 Αυγούστου: Ολική έκλειψη Ηλίου – Από ποιες περιοχές θα περάσει το «μονοπάτι της ολότητας»

3 ώρες πριν
Τα κατάλοιπα της ρωμαϊκής έπαυλης της Αγίας Ευφημίας (φωτ.: ΥΠΠΟ)

Κεφαλονιά: Η ρωμαϊκή έπαυλη με τα ψηφιδωτά που έγινε χώρος ταφής

4 ώρες πριν
Συντροφιά Ελλήνων στα Κοτύωρα. Ανάμεσά τους ο Βασίλης Χατσιπαυλίδης. Καρτ ποστάλ με ημερομηνία 6 Ιουλίου 1929 (φωτ.: Ελληνικό Μωσαϊκό / Ιωάννα Πασαλίδου)

Κοτύωρα: Όταν το καλοκαίρι δεν είχε όνομα – Οι «σάπιες μέρες» του Αυγούστου

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign