pontosnews.gr
Σάββατο, 31/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Εύζωνοι Κιλκίς: Το Μοναστήρι των Αρχαγγέλων, ο ναός που «ανέστησαν» οι Πόντιοι πρόσφυγες

Γράφει η Αλεξία Ιωαννίδου

8/11/2022 - 9:00πμ
Ο Ιερός Ναός των Ταξιαρχών στους Ευζώνους Κιλκίς, διασώθηκε από τους Πόντιους πρόσφυγες (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Ο Ιερός Ναός των Ταξιαρχών στους Ευζώνους Κιλκίς, διασώθηκε από τους Πόντιους πρόσφυγες (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το Μοναστήρι των Ταξιαρχών, Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ των Ευζώνων του ν. Κιλκίς, βρίσκεται στο βορειοδυτικό μέρος του ακριτικού χωριού, όπου στις 12 Δεκέμβρη του 1920 –ημέρα εορτής του Αγίου Σπυρίδωνος με το Παλαιό ημερολόγιο που ίσχυε τότε και 25 Δεκεμβρίου με το Γρηγοριανό ημερολόγιο, δηλαδή Χριστούγεννα–, εγκαταστάθηκαν οι πρώτες οικογένειες Καυκάσιων προσφύγων από το κεφαλοχώρι Μερτινίκ του Καρς. Τους επόμενους μήνες στο χωριό κατέφθασαν και άλλοι πρόσφυγες από το Σοχούμ του Πόντου.

Οι Πόντιοι νέοι κάτοικοι του χωριού με την παλιά σλάβικη ονομασία Ματσίκοβο, βλέποντας τα χαλάσματα και τις διάσπαρτες πέτρες στον περίβολο του μοναστηριού αποφάσισαν, σχεδόν αμέσως μόλις πάτησαν σταθερά στα πόδια τους, να αναλάβουν την ανοικοδόμησή του.

Το μοναστήρι ήταν ορθόδοξο πατριαρχικό, και κατά καιρούς υπέφερε από τους σχισματικούς παρεπιδημούντες της ευρύτερης περιοχής. Λέγεται μάλιστα από τους λιγοστούς ντόπιους κατοίκους του χωριού που προϋπήρχαν στην περιοχή, ότι οι μοναχοί οι οποίοι εγκαταβίωναν στη Μονή, ύστερα από μεγάλη πίεση των κομιτατζήδων και κατόπιν απειλών για τη φυσική τους εξόντωση, εξαναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν. Φεύγοντας σε άλλο μοναστήρι –δεν διασώζεται η πληροφορία για την τοποθεσία του καθώς φρόντισαν να την κρατήσουν μυστική–, στάθηκαν επάνω στο λόφο πίσω από το μοναστήρι τους, έκαναν δέηση και αποχαιρέτησαν για πάντα τον ιερό εκείνο χώρο που συνδέθηκε με τη μοναχική τους άσκηση!

Άποψη του ιερού ναού (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Η χρονική συγκυρία οδηγεί στην εύλογη υπόθεση ότι το γεγονός αυτό έλαβε χώρα στο τέλος του 19ου αιώνα, τότε που οι Βούλγαροι νοίκιασαν από τους Τούρκους τις λίμνες Αρτζάν-Αματόβον. Ήταν άλλωστε η εποχή που προσπαθούσαν να διευρύνουν τη σφαίρα επιρροής τους οργανώνοντας δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των εδαφών που κατείχαν και της λίμνης Αρτζάν μέσω Καλίνοβου (Σουλτογιαννέικα), Σμολ (Μικρό Δάσος), Ματσίκοβον (Ευζώνων), Στογιάκοβου και Βογδάντσας.

Ο Ιερός Ναός Ταξιαρχών των Ευζώνων βρίσκεται πάνω στα θεμέλια του παλιού Καθολικού της Μονής, εν μέσω πλούσιας φυσικής βλάστησης και σκιερών δέντρων που ποτίζονταν από το παρακείμενο ρέμα το οποίο αρχίζει από την πηγή της «Μουτσάρας» και καταλήγει στον Βαρδάρη. Η Μονή ήταν αυτοσυντήρητη, με πλούσια παραγωγή κηπευτικών και καρπών όπως σύκα, βερίκοκα, μήλα, ρόδια, μούρα, δαμάσκηνα, σταφύλια, αμύγδαλα και καρύδια. Από το μοναστήρι δεν έλειπαν ακόμη και τα ποταμίσια ψάρια –κυρίως γριβάδια και πέστροφες– που αλιεύονταν από τον πεντακάθαρο τότε Αξιό ποταμό που διατρέχει την πεδιάδα της Παιονίας και χύνεται στον Θερμαϊκό κόλπο.

Το σήμαντρο του μοναστηριού. λιτό και απέριττο, ήταν από τεμάχιο σιδήρου μισού μέτρου, κρεμασμένου σε χοντρό κλωνάρι αιωνόβιου δέντρου, μπροστά στην κύρια είσοδο του ιερού ναού.

Από της ιδρύσεώς του και σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του, επί Τουρκοκρατίας κράτησε άσβεστη τη φλόγα του ελληνορθόδοξου πολιτισμού και διαρκώς ενδυνάμωνε την πίστη των γύρω χριστιανών και το θρησκευτικό τους αίσθημα. Με την πάροδο του χρόνου, δημιουργήθηκε στον κόσμο η παράδοση ότι ο Αρχάγγελος ήταν ο αυστηρός φύλακας και προστάτης της μονής που φύλαττε ακόμα και τα ερείπια με όλο τον αύλειο χώρο της!

(Φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Η θαυματουργή εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ

Είναι η μοναδική εικόνα που «διέφυγε» της προσοχής των αρχαιοκάπηλων ληστών που επιτέλεσαν το ανίερο έργο τους στο τέλος της δεκαετίας του ΄70. Ο Ταξιάρχης «τους θόλωσε τα μάτια», λένε οι παλιοί κάτοικοι, και οι μιαροί ληστές δεν τον συμπεριέλαβαν στην πολύτιμη λεία τους. Από τότε φυλάσσεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Μητρόπολης. Πρόκειται για την αριστερή πόρτα του τέμπλου, η οποία οδηγούσε στην Πρόθεση, έργο τοπικού εργαστηρίου του 18ου-19ου αιώνα.

Απεικονίζεται ο Αρχάγγελος Μιχαήλ να παίρνει την ψυχή του αμαρτωλού πλούσιου, σύμφωνα με την παραβολή του άφρονα πλουσίου (Καθελώ μου τας αποθήκας…).

Η παράσταση αυτή ήταν πάρα πολύ συνηθισμένη στην Πύλη της Προθέσεως κατά τον 18ο-19ο αιώνα, αλλά υπάρχει και ως αυτοτελής εικόνα. Επίσης υπάρχουν πολλές χαλκογραφίες με την ίδια απεικόνιση.

Ο Αρχαγγέλος Μιχαήλ στην παλιά θύρα της πύλης της Προσκομιδής (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Η ψυχή βγαίνει από το στόμα του άφρονα πλουσίου, ενώ ο ίδιος κείτεται στα αναπαυτικά στρωσίδια του και στις ανέσεις της πρόσκαιρης επίγειας ζωής. Ο Αρχάγγελος κρατάει στο δεξί του χέρι τη σπάθη με την οποία του αφαίρεσε τη ζωή και στο αριστερό την πλάστιγγα της δικαιοσύνης, μοτίβο που το συναντάμε πολύ συχνά σε παραστάσεις από την αρχαία Αίγυπτο. Ο Αρχάγγελος πατάει επάνω στον άφρονα πλούσιο ενώ φαίνονται ξεκάθαρα οι μορφές που προκαλούν τρόμο στις περικνημίδες του. Είναι η εικαστική εξέλιξη του «γοργόνειου φόβου» των παραστάσεων της ελληνικής Αρχαιότητας. Η ψυχή του πλουσίου κρέμεται γυμνή –χωρίς να την συνοδεύουν τα επίγεια πλούτη της– από την πλάστιγγα του Αρχαγγέλου, και οι διάβολοι διαλέγονται μαζί της ενώ ένας από αυτούς τραβάει την πλάστιγγα προς το μέρος του. Της υπενθυμίζουν τις ανίερες πράξεις της, τις αδικίες που διέπραξε, τη φαυλότητά της, και αυτή αδύναμη μαζεύει τα χέρια της στο στήθος παραδομένη μην μπορώντας πια να αλλάξει τρόπο σκέψης, να μετανοήσει, αφού έχει εγκαταλείψει τα επίγεια.

Σήμερα το μοναστήρι του Αρχαγγέλου –για κάποιον λόγο οι Ευζωνίτες έχουν αποδώσει το ναό μόνο στον Αρχάγγελο Μιχαήλ, παραλείποντας να αναφερθούν στον αρχάγγελο Γαβριήλ, ίσως γιατί συνδέθηκε με θαύματα και τη ζωντανή παρουσία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στη ζωή τους– μετά από πολλές ανακαινίσεις στέκεται καλοδιατηρημένο στα βόρεια σύνορα του χωριού και της χώρας μας. Η είσοδος στο ναό γίνεται κάτω από το καμπαναριό που είναι τοποθετημένο κεντρικά στη δυτική όψη του κτηρίου (όπως και στο Ναό των Αγίων Αποστόλων Θεσσαλονίκης όταν αποτελούσε καθολικό Μονής). Ο ναός είναι τρίκλιτη βασιλική χωρίς τρούλο, έχει νάρθηκα και διαθέτει περίστωο που καλύπτει τη δυτική και τη νότια πλευρά του κτηρίου. Οι διαστάσεις του είναι 24μ. μήκος επί 8μ. πλάτος.

Η γιορτή και τα έθιμα

Την παραμονή της μεγάλης γιορτής ποντιακά κατά κύριο λόγο χορευτικά συγκροτήματα, αλλά και κρητικά, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια για να τιμηθεί η μεγάλη και καταλυτική συμβολή των Κρητών Μακεδονομάχων στην απελευθέρωση της Μακεδονίας, στήνουν γλέντι έξω από το προαύλιο του μοναστηριού.

(Φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Εκεί οι κάτοικοι των Ευζώνων μετά το τέλος του πανηγυρικού Εσπερινού της 7ης Νοεμβρίου, οπότε γίνεται λιτάνευση της εικόνας, και αφού ψάλουν συγκινημένοι με τους ψάλτες «Των ουρανίων στρατιών Αρχιστράτηγε […] λύτρωσαι ημάς ως Ταξιάρχης των άνω δυνάμεων», προσφέρουν στους επισκέπτες από τα γύρω χωριά, αλλά και από πιο μακριά, πιροσκία, ωτία και άλλα εδέσματα της ποντιακής κουζίνας.

Οι κωδωνοκρουσίες και ο ήχος της παραδοσιακής μουσικής λέγεται πως ακούγεται μέχρι και την γειτονική (πάλαι ποτέ ελληνική) πόλη της Γευγελής.

Ο Ι.Ν. Ταξιαρχών έχει καθιερωθεί στον τοπικό πληθυσμό ως «Μοναστήρι» και είναι ο δεύτερος από τους τρεις ναούς που διαθέτει το μικρό και ηρωικό χωριό των Ευζώνων στα βόρεια σύνορα της χώρας, μαζί με τον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου (κυρίως ναός) και τον Ι.Ν. Αγίων Πάντων που εποπτεύει τον κάμπο του Αξιού κτισμένος πάνω σε έναν από τους λόφους του χωριού.

Το ηρωικό χωριό των Ευζώνων

Η ονομασία του χωριού οφείλεται στους εννέα Ευζώνους του 31ου Συντάγματος Πεζικού (11ος Λόχος) οι οποίοι φονεύθηκαν κατόπιν φρικτών βασανιστηρίων από τους βουλγαροκομιτατζήδες της ληστρικής ομάδας με επικεφαλής τον Ντούλη, σε ρέμα στο βόρειο άκρο του χωριού το 1913.

Η μαρμάρινη στήλη που τοποθετήθηκε το 1967 στο Ηρώο των Ευζώνων, επάνω από τα λείψανα των εννέα Ευζώνων (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Τα οστά τους έμεναν πολλά χρόνια διασκορπισμένα και εκτεθειμένα στον τόπο του μαρτυρίου τους, μέχρις ότου τοποθετήθηκε νωματάρχης της Αστυνομίας στο χωριό ένας Κρητικός ονόματι Σιγάλας, ο οποίος τα περισυνέλεξε και τοποθετήθηκαν στην πλατεία του χωριού. Είναι χαρακτηριστικό πως κατά την τελευταία ανακαίνιση του μνημείου, πριν από λίγα χρόνια, βρέθηκαν στην κρύπτη κάτω από το μνημείο λιγοστά οστά και μόνο δύο από τα συνολικά εννέα κρανία των ηρώων.

Μετά την εγκατάσταση των Πόντιων κατοίκων κατασκευάστηκε Ηρώο, και υπό την προεδρία του Καυκάσιου δασκάλου Αλέξη Ιωαννίδη, του πρώτου προέδρου της διευρυμένης κοινότητας Ευζώνων, θεσπίστηκε ετήσιο μνημόσυνο προς τιμήν τους. Αυτός πρωτοστάτησε και στην αλλαγή του ονόματος του χωριού από το σλαβικό «Ματσίκοβο» στο σημερινό «Εύζωνοι», η οποία έγινε στις 20/8/1927 (αρ. ΦΕΚ 179Α/30-8-1927 – καταγραφή με το νούμερο 97) επί των ημερών της μακρόχρονης προεδρίας του.

Αλεξία Π. Ιωαννίδου
MSc Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο λογότυπος της ομάδας «Σεβάστεια»
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Λονδίνο: Η ομάδα ποντιακών χορών «Σεβάστεια» σβήνει το πρώτο της κεράκι και το γιορτάζει με σεμινάριο και γνήσιο ποντιακό γλέντι

31/01/2026 - 11:51πμ
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας: Νέα απαγόρευση από τις τουρκικές Αρχές – Κλειστό το ιστορικό μονοπάτι που αιώνες χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί μας

31/01/2026 - 10:27πμ
Από τη συνάντηση των Τούρκων ερευνητών με πληροφορητές και πληροφορήτριες (φωτ.: Facebook / Ιστορικός Ποντιακός Σύλλογος Νεοκαισάρειας)
ΠΟΝΤΟΣ

Ερευνητικό ενδιαφέρον από την Τουρκία για τους ελληνικούς τουρκόφωνους πληθυσμούς του Πόντου και της Καππαδοκίας

30/01/2026 - 9:14μμ
Άποψη του λιμανιού της Τραπεζούντας
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Κωνσταντίνου Φωτιάδη: Όσοι από μας κάνανε πλιάτσικα στους Τούρκους βρήκανε τον μπελά τους

30/01/2026 - 8:21μμ
Ο «αγαπημένος» μας λόγω της ιστορίας του μητροπολιτικός ναός του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης Τραπεζούντας και το εξώφυλλο του περιοδικού «Αστήρ του Πόντου» (φωτ.:  Αδελφοί Κακούλη, Ψηφιακά Αρχεία Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης ΑΠΘ / Εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Η επίτροπος Λεμόνα, ο πρωτοψάλτης Γούτας και η πρεσβυτέρα Παλάσσα της Μητρόπολης Τραπεζούντας

30/01/2026 - 10:03πμ
Η Λαραχανή μιας άλλης εποχής (πηγή: tr.wikipedia.org/wiki/Akarsu,_Maçka)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Γουρζουλάς στη Λαραχανή και η «Σπέλια» που θυμίζει στόμα του κάτω κόσμου

29/01/2026 - 8:29μμ
(Φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Αχαρνών & Αττικής «Ο Καπετάν Ευκλείδης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Εύξεινος Λέσχη Αχαρνών «Ο Καπετάν Ευκλείδης»: Με το βλέμμα στο μέλλον η κοπή της βασιλόπιτας

29/01/2026 - 7:28μμ
Υλικό που συγκροτεί το Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού, της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών (φωτ.: Facebook / Οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν η μνήμη γίνεται γνώση: Η Στέγη Κειμηλίων του Ποντιακού Ελληνισμού

29/01/2026 - 5:09μμ
Άποψη του Τουρχάλ, θέσης που ταυτίζεται από πολλούς ερευνητές με την αρχαία Γαζίουρα. Η φωτογραφία είναι από το βιβλίο «A Journey of Exploration in Pontus, Βρυξέλλες, Polleunis et Ceuterick, 1903» του John George Clark, εκδ. ANDERSON (πηγή: Γεννάδειος Βιβλιοθήκη - Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα/ searchculture.gr/aggregator/edm/travelogues)
ΠΟΝΤΟΣ

Γαζίουρα: Ένα από τα θησαυροφυλάκια του βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη ΣΤ’ και αρχαίο βασίλειο κατά τον Στράβωνα

29/01/2026 - 10:20πμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Πανοράματος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πανοράματος: Σε κλίμα συγκίνησης και ενότητας η κοπή της βασιλόπιτας

29/01/2026 - 9:46πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το μνημείο πεσόντων Ιμίων στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Ίμια: Πολιτειακή και πολιτική ηγεσία τίμησαν την 30ή επέτειο – Στο επίκεντρο των δηλώσεων η θωράκιση της χώρας

19 λεπτά πριν
Μέρος των ναρκωτικών και των χρημάτων που κατασχέθηκαν (φωτ.: ΕΛΑΣ / EUROKINISSI)

ΕΛΑΣ: Eξαρθρώθηκε σπείρα που διακινούσε ναρκωτικά στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου – Τέσσερις συλλήψεις

58 λεπτά πριν
Σοκάκι στους Αγίους Θεόδωρους, τη γενέτειρα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)

Μικρασιατικός Σύλλογος Νέου Ψυχικού: Εξαήμερη προσκυνηματική εκδρομή στα άγια χώματα της Μικρασίας

1 ώρα πριν

Ένωση Ποντίων Μελισσίων Αττικής: Με κοπή βασιλόπιτας και Γενική Συνέλευση μπαίνει ο Φεβρουάριος

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Τα ποσά που θα καταβληθούν στους δικαιούχους έως τις 6 Φεβρουαρίου

2 ώρες πριν
Η Έλενα Παπαρίζου στο διαγωνισμό της Eurovision που φιλοξενήθηκε στο Κίεβο, το 2005 (φωτ.: EPA / Anatoliy Maltsev)

Η Έλενα Παπαρίζου των… 44 καρατίων! Η θρυλική εμφάνιση με την ποντιακή λύρα στη Eurovision και γιατί συνεχίζει να είναι «Νumber one» στις καρδιές μας

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign