pontosnews.gr
Παρασκευή, 13/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ανακαλύφθηκε ένας από τους μεγαλύτερους δυνητικά επικίνδυνους για τη Γη αστεροειδείς

Έχει διάμετρο ενάμισι χιλιομέτρου και η τροχιά του μπορεί κάποια στιγμή να διασταυρωθεί με εκείνη του πλανήτη μας

31/10/2022 - 9:15μμ
Ο μεγαλύτερος δυνητικά επικίνδυνος για τη Γη αστεροειδής που έχει ανακαλυφτεί κατά τα τελευταία οκτώ χρόνια (Πηγή φωτ.:  ΑΠΕ-ΜΠΕ/CTIO/NOIRLab/NSF/AURA/J. da Silva (Spaceengine)

Ο μεγαλύτερος δυνητικά επικίνδυνος για τη Γη αστεροειδής που έχει ανακαλυφτεί κατά τα τελευταία οκτώ χρόνια (Πηγή φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/CTIO/NOIRLab/NSF/AURA/J. da Silva (Spaceengine)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων του Αστεροσκοπείου Cerro Tololo Inter-American στη Χιλή εντόπισε για πρώτη φορά τρεις μεγάλους κοντινούς αστεροειδείς, που κρύβονταν έως τώρα από τη λάμψη του Ήλιου. Ένας από αυτούς είναι ο μεγαλύτερος δυνητικά επικίνδυνος για τη Γη αστεροειδής που έχει ανακαλυφθεί κατά τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Οι τρεις διαστημικοί βράχοι ανήκουν σε έναν πληθυσμό αστεροειδών που κινείται στο εσώτερο ηλιακό σύστημα, ανάμεσα στον Ήλιο και στις τροχιές της Γης και της Αφροδίτης. Πρόκειται για μια περιοχή πολύ δύσκολη για αστρονομικές παρατηρήσεις, καθώς τα επίγεια τηλεσκόπια «τυφλώνονται» από την λάμψη του άστρου μας, ενώ τα διαστημικά αδυνατούν πλήρως να παρατηρήσουν, καθώς τα ηλεκτρονικά τους θα καίγονταν από την ηλιακή ακτινοβολία. Έτσι, μέχρι σήμερα έχουν παρατηρηθεί μόνο 25 αστεροειδείς με τροχιές τελείως ανάμεσα στη Γη και στον Ήλιο.

Ο πιο επικίνδυνος από τους τρεις είναι ο «2022 ΑΡ7», διαμέτρου ενάμισι χιλιομέτρου, του οποίου η τροχιά μπορεί κάποια στιγμή να διασταυρωθεί με εκείνη του πλανήτη μας. Οι άλλοι δύο, διαμέτρου περίπου ενός χιλιομέτρου, είναι οι «2021 LJ4» και «2021 ΡΗ27», των οποίων οι τροχιές εκτιμάται ότι παραμένουν μακριά από το «μονοπάτι» της Γης στον ουρανό.

Ο «2021 ΡΗ27» είναι ο κοντινότερος στον Ήλιο αστεροειδής που έχει βρεθεί έως τώρα και θεωρείται πιθανό ότι στη διάρκεια της τροχιάς του, όταν πλησιάζει πολύ το άστρο μας, η επιφάνεια του γίνεται τόσο καυτή που μπορεί να λιώσει μόλυβδο.

Ο «αστεροειδής του Χαλοουίν»

Εξάλλου ένας πρόσφατα ανακαλυφθείς αστεροειδής, ο «2022 RM4», που έχει μέγεθος ουρανοξύστη και ανήκει επίσης στην κατηγορία των δυνητικά επικίνδυνων για το μέλλον, θα κάνει μια κοντινή διέλευση από τη Γη την 1η Νοεμβρίου.

Ο λεγόμενος «αστεροειδής του Χαλοουίν» (που γιορτάζεται τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου κυρίως στις αγγλοσαξονικές χώρες) έχει εκτιμώμενη διάμετρο 330 έως 740 μέτρων και θα περάσει με ταχύτητα 84.500 χιλιομέτρων την ώρα σε απόσταση 2,3 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας ή περίπου έξι φορές μεγαλύτερη από τη μέση απόσταση Γης-Σελήνης, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA).

Η τελευταία χαρακτηρίζει «κοντινό στη Γη αντικείμενο» όποιο ουράνιο σώμα πλησιάζει σε απόσταση μικρότερη των 193 εκατ. χλμ. και ως «δυνητικά επικίνδυνο» οποιοδήποτε μεγάλο σώμα φτάνει σε απόσταση κάτω των 7,5 εκατ. χλμ. Οτιδήποτε πάρει αυτό τον χαρακτηρισμό, στη συνέχεια παρακολουθείται από τους αστρονόμους για πιθανή αλλαγή στην τροχιά του, που θα μπορούσε να το φέρει σε καταστροφική σύγκρουση με τον πλανήτη μας.

Η NASA έχει υπολογίσει τις τροχιές σχεδόν όλων των κοντινών στη Γη αντικειμένων πέρα από το τέλος του 21ου αιώνα. Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να προκύπτει κανένας εξ ουρανού κίνδυνος για τα επόμενα τουλάχιστον 100 χρόνια. Αν, ο μη γένοιτο, προκύψει τέτοια προοπτική πτώσης αστεροειδούς στη Γη, ήδη δοκιμάζονται διαστημικές τεχνολογίες αποτροπής στο πλαίσιο της πλανητικής άμυνας.

• ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, κατά τη διάρκεια εκτόξευσης του πυραύλου που μεταφέρει το ρωσικό Soyuz MS-28. 27 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Maxim Shipenkov)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τέλος εποχής για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό – «Ιδιωτικοποίηση» του διαστήματος

6/02/2026 - 3:57μμ
Καλλιτεχνική αναπαράσταση του Foskeia pelendonum (εικ.: Martina Charnell)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ισπανία: Ανακαλύφθηκαν απολιθώματα μικροσκοπικού δεινόσαυρου – Την ιδιαίτερη σημασία των ευρημάτων τονίζουν οι ερευνητές

2/02/2026 - 8:37μμ
Στη φωτογραφία απεικονίζεται μικρό ξύλινο εργαλείο, του οποίου η πιθανή χρήση δεν είναι γνωστή (φωτ.: N.Thompson. Copyright: Katerina Harvati)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αρκαδία: Ξύλινα εργαλεία ηλικίας 430 χιλιάδων ετών ανακαλύφθηκαν στη Μεγαλόπολη – Είναι τα αρχαιότερα παγκοσμίως

28/01/2026 - 2:10μμ
Φωτογραφία με έξι άγνωστα μέχρι τώρα παράξενα αστρονομικά αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν με τη βοήθεια του εργαλείου της ESA. [φωτ.: ESA/Hubble & NASA, D. O'Ryan, P. Gómez (European Space Agency), M. Zamani (ESA/Hubble)]
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Διάστημα: Εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης εντόπισε σπάνια αστρονομικά αντικείμενα

28/01/2026 - 12:53μμ
Εικόνα με την κατανομή της σκοτεινής ύλης στην περιοχή COSMOS, όπως παρατηρήθηκε από τα διαστημικά τηλεσκόπια Hubble (αριστερά) και James Webb (δεξιά) (φωτ.: Dr Gavin Leroy/Professor Richard Massey/COSMOS-Webb collaboration)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Διάστημα: Η σκοτεινή ύλη στο Σύμπαν σε εξαιρετικά υψηλή ανάλυση

27/01/2026 - 12:28μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Patrick Pleul)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

2026: Η πρώτη ολική έκλειψη Ηλίου στην Ευρώπη έπειτα από 27 χρόνια και άλλα αστρονομικά γεγονότα

1/01/2026 - 11:50πμ
Ο «χόμπιτ» της ανθρώπινης εξέλιξης: κρανίο του Homo floresiensis από την Ινδονησία (φωτ.: Lanmas / Alamy)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τι μας έμαθε το 2025 για τους προγόνους μας – και γιατί η ιστορία τους είναι πιο μπερδεμένη από ποτέ

28/12/2025 - 8:47πμ
Στο μέσο ο Γιώργος Τσουλφάς, στην ειδική τελετή του American College of Surgeons. Σικάγο, 19 Σεπτεμβρίου 2025 (πηγή: ΑΠΘ)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Παγκόσμια διάκριση: Ο Γιώργος Τσουλφάς του ΑΠΘ στους κορυφαίους χειρουργούς-εκπαιδευτές

22/12/2025 - 2:44μμ
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μαρία Ματσιώλα)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Περιβάλλον: Μια μουσική αλλιώτικη – Πώς «ακούγονται» το Δέλτα του Αξιού και η λίμνη Ορεστιάδα;

21/12/2025 - 3:18μμ
Φωτογραφία από το πρακτορείο ANSA, που δείχνει και το μέγεθος των αποτυπωμάτων
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ιταλία: Χιλιάδες αποτυπώματα δεινοσαύρων βρέθηκαν στις Άλπεις, σε κάθετο βράχο

16/12/2025 - 8:02μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εικόνες σαν αυτήν θα δούμε και πάλι (φωτ. αρχείου: pontosnews.gr)

Αγρότες: Δεκάδες τρακτέρ θα «παρελάσουν» σήμερα στο Σύνταγμα – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από την ΕΛΑΣ

22 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Καιρός: Ανοιξιάτικες θερμοκρασίες, βροχές και χιόνια – Όλα τα ’χει ο Φεβρουάριος

50 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Euroleague: Νίκησε και παρέμεινε σε τροχιά κορυφής ο Ολυμπιακός

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Mohammed Saber)

ΗΠΑ: Το σχέδιο χρηματοδότησης της ανοικοδόμησης της Γάζας θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα ο Ντόναλντ Τραμπ

10 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA/Mohammed Badra)

Γαλλία: Ομολόγησε η γυναίκα που συνελήφθη για το φόνο δύο βρεφών – Βρίσκονταν στον καταψύκτη έως και 15 χρόνια

10 ώρες πριν

Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς: Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο – Ο Κώστας Ζώης παραμένει στο τιμόνι

11 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign