pontosnews.gr
Τρίτη, 15/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η παγίδα που περιμένει τον Ερντογάν

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

7/10/2022 - 4:05μμ
Ο Τούρκος πρόεδρος ενώ ετοιμάζεται να μιλήσει στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη (φωτ.: EPA/JASON SZENES)

Ο Τούρκος πρόεδρος ενώ ετοιμάζεται να μιλήσει στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη (φωτ.: EPA/JASON SZENES)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Εκατό χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με μια νέα καταστροφή, που θα έχει τα χαρακτηριστικά της προαναφερθείσης.

Η Τουρκία, ετοιμάζεται να γιορτάσει πανηγυρικά τα 100 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λοζάνης, η οποία θεωρείται η «συμβολαιογραφική πράξη γέννησης» του νέου τουρκικού κράτους.

Από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, ο Ερντογάν προετοίμασε το τουρκικό κράτος, το κόμμα του και την κοινωνία, για πανηγυρικούς εορτασμούς, που θα ήταν η απαρχή της νέας «ένδοξης και επεκτατικής» πορείας της Τουρκίας, στον δεύτερο αιώνα της ζωής της.

Για το λόγο αυτό, στις 8 Σεπτεμβρίου 2002, καταρτίστηκε το σχέδιο «Vizyon 2023 Projesi», ένα τεράστιας έκτασης επιχειρησιακό σχέδιο, με βάση το οποίο η Τουρκία μέχρι το 2023 θα κατακτούσε ορισμένους στόχους, για να εορταστούν πανηγυρικά τα 100 χρόνια από την ίδρυση και να εισέλθει η χώρα με όρους παγκόσμιας δύναμης στον δεύτερο αιώνα της ζωής της. Για το λόγο αυτόν δημιουργήθηκαν ειδικές γραμματείες στα υπουργεία και στις νομαρχίες, που ασχολούνται όλα αυτά τα χρόνια με τη «μεγάλη αποστολή» του 2023 Projesi.

Οι στόχοι για κάθε υπουργείο, για κάθε πόλη και νομό, που ήταν φιλόδοξοι και υψηλοί, ανακοινώθηκαν, παρουσιάστηκαν στον κόσμο και σε λίγους μήνες έρχεται ο απολογισμός. Σε ορισμένους τομείς, όπως αυτός της αμυντικής βιομηχανίας, οι στόχοι επιτεύχθηκαν και σε άλλους επιτεύχθηκαν μερικώς.

Όμως, ειδικά στον τομέα της οικονομίας, τα αποτελέσματα δεν είναι καλά για τον Ερντογάν και το κόμμα του, το ΑΚΡ, που έχουν να αντιμετωπίσουν την κρίση του λαού, ένα μήνα πριν την 100ή επέτειο υπογραφής της Συνθήκης της Λοζάνης.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο καθηγητή Aziz Konukman, ο οποίος μίλησε για το θέμα πριν ένα χρόνο στο τουρκικό Euronews, όταν δημοσιεύτηκε το τελευταίο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, όπου συγκρίνονται οι στόχοι που τέθηκαν το 2012, για το 2023 στο 10ο και 11ο αναπτυξιακό σχέδιο, η κυβέρνηση «υστερεί πολύ πίσω από όλα τα όνειρα που έχει θέσει». Ο καθηγητής συνεχίζοντας, είπε:

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο στόχος του ΑΕΠ 2023 στο 10ο Σχέδιο Ανάπτυξης ήταν 2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ο στόχος του 2023 στο 11ο Σχέδιο Ανάπτυξης είναι 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια. Με άλλα λόγια, υπάρχει μείωση στο μισό του στόχου του 2023. Ομοίως, το ο στόχος κατά κεφαλήν εθνικού εισοδήματος ήταν 25 χιλιάδες δολάρια, αλλά μειώθηκε στα 12 χιλιάδες 484 δολάρια στο 11ο Αναπτυξιακό Σχέδιο.»

Ο δε στόχος οι εξαγωγές να φθάσουν στα 500 δισεκατομμύρια δολάρια, με βάση το 10ο Σχέδιο Ανάπτυξης, δεν επιτεύχθηκε, αφού έπεσαν στο μισό, στα 226,6 δισεκατομμύρια δολάρια στο 11ο Σχέδιο Ανάπτυξης, πρόσθεσε.

Εκεί που υπάρχει εκτροχιασμός, είναι ο στόχος που είχε βάλει η κυβέρνηση για την ανεργία και τον πληθωρισμό, που επηρεάζουν τις επιλογές των ψηφοφόρων. Σύμφωνα με τον Τούρκο καθηγητή «η ίδια κατάσταση ισχύει και για τον στόχο για την ανεργία για το 2023 στο 10ο Αναπτυξιακό Σχέδιο. Αυτός ο στόχος, που είναι 5%, αυξήθηκε στο 9,9% στο 11ο Σχέδιο Ανάπτυξης». Η επίσημη Στατιστική Υπηρεσία της Τουρκίας (TÜİK) αναφέρει πως η ανεργία τον Σεπτέμβριο του 2022, είναι 22,5%, με τον αριθμό των ανέργων να ξεπερνά κατά πολύ τον ενεργό πληθυσμό της Ελλάδας, δηλαδή, 8.415.000 άνθρωποι χωρίς δουλειά.

Το μεγάλο «στραπάτσο», που επηρεάζει και το καλάθι τις νοικοκυράς, είναι ο πληθωρισμός. Στο 10ο Σχέδιο Ανάπτυξης υπήρχε στόχος για «μονοψήφιο», για το τέλος του 2021 ο στόχος ήταν 16,2 τοις εκατό και τον Σεπτέμβριο του 2022 ανακοινώθηκε από την τουρκική Στατιστική Υπηρεσία (TÜİK) ότι ο επίσημος πληθωρισμός έτρεχε με ρυθμό 83,45 τοις εκατό, ενώ σύμφωνα με την Ομάδα Ερευνών Πληθωρισμού (ENAG), που ίδρυσαν ακαδημαϊκοί στην Τουρκία, ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμό 186,27 τοις εκατό.

Υπάρχουν και οι στόχοι για την ισοτιμία της τουρκικής λίρας, όπου εκεί η κατάσταση είναι απελπιστική για τον Ερντογάν, που υπερηφανεύονταν ότι δημιούργησε την νέα τουρκική λίρα, πετώντας την 31 Δεκεμβρίου 2004 έξι μηδενικά από την παλαιά, ως ένα από τα πιο ισχυρά νομίσματα του κόσμου. Τότε, την 1η Ιανουαρίου 2005, η ισοτιμία δολαρίου – νέας λίρας Τουρκίας ήταν 1: 1.3383, που σημαίνει ότι με ένα δολάριο ΗΠΑ, αγόραζες μία λίρα και κάτι… ψιλά. Σήμερα, 5 Οκτωβρίου 2022, με ένα δολάριο αγοράζεις 18,7 λίρες…

Κάτω από αυτές τις συνθήκες οδεύει ο Ερντογάν και το ΑΚΡ στις εκλογές του Ιουνίου 2023, κουβαλώντας στην πλάτη του άλλο ένα βαρύ φορτίο, βαρύτερο από την κατάσταση της οικονομίας. Αυτό της διαφθοράς, που πλέον και ο πιο φανατικός οπαδός του έχει αντιληφθεί ότι τα δισεκατομμύρια δολάρια που συσσώρευσε ο Ερντογάν στο οικογενειακό του θησαυροφυλάκιο δεν έχει προηγούμενο όχι σε εθνικό, ίσως και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η κατάσταση σε γενικές γραμμές είναι αυτή, που δείχνει ότι ο Ερντογάν είναι παγιδευμένος και αναζητεί τρόπους να ξεφύγει από την παγίδα.

Αναζητεί ένα «τρόπαιο», το οποίο προφανώς σχεδιάζει να παρουσιάσει στην δηλητηριασμένη από ισλαμοφασιστική προπαγάνδα τουρκική κοινωνία, για να «θολώσει» την εικόνα που περιγράψαμε και στις κάλπες να υπερισχύσει η «εθνική υπερηφάνεια».

Υπάρχει πιθανότητα το «τρόπαιο» αυτό να είναι σοβαρά βήματα για την υλοποίησης του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» και το κερασάκι στην τούρτα να είναι η Αμμόχωστος.

Αυτά θα τα δούμε στο επόμενο άρθρο μας, αυτό της Κυριακής.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η παραβολή των Δέκα Παρθένων σε τοιχογραφία της μονής Αγίου Νικολάου Φιλανθρωπηνών (πηγή: antifono.gr)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους ΙΙ (Μέρος Α’)

15/09/2026 - 9:27πμ
Μέλη της ελληνικής και της τουρκικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο, στα ανοιχτά της Λέσβου (φωτ.: EPA / Erdam Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Το καλώδιο της Κάσου κάποιον θα «πνίξει»

13/09/2026 - 3:40μμ
Μέλη της ελληνικής και της τουρκικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο, στα ανοιχτά της Λέσβου (φωτ.: EPA / Erdam Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Μας οδηγούν σε «τεχνητή κρίση»;

12/09/2026 - 9:14πμ
Η Αγία Ελένη, έργο του Τσίμα ντα Κονελιάνο, 1495 (πηγή: artrenewal.org / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Δ’)

8/09/2026 - 3:57μμ
90ή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης με τιμώμενη χώρα την Ιαπωνία (φωτ.: EUROKINISSI / Θωμαή Αντωνιάδου)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί δεν κάνουν τη Θεσσαλονίκη δεύτερο εθνικό πόλο;

5/09/2026 - 9:50πμ
Πεζοναύτες πραγματοποιούν αμφίβια απόβαση κατά την άσκηση «Efes-2026», στις 3 Μαΐου 2026 (φωτ.:  Χ / @tcsavunma)
ΓΝΩΜΕΣ

Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης

4/09/2026 - 3:56μμ
(Φωτ.: kalhh / Pixabay)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Γ’)

1/09/2026 - 9:31πμ
Όπλα του PKK για την πυρά, στη συμβολική εκδήλωση που έγινε στο Βόρειο Ιράκ (φωτ.: Χ / Heme Sûr - KANAL8)
ΓΝΩΜΕΣ

Το  «κουρδικό στοίχημα» Ερντογάν-Μπαχστελί

30/08/2026 - 3:49μμ
Ο σταθμός «Νομαρχία» του μετρό Θεσσαλονίκης, ένας από τους πέντε νέους στην επέκταση της γραμμής προς την Καλαμαριά (φωτ.:  Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Ήρθε ο βασιλιάς στο χωριό

29/08/2026 - 9:49πμ
Ελληνικές συστοιχίες Patriot (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Κινήσεις στη σφαίρα του παραλόγου

28/08/2026 - 4:35μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο π. Αθανάσιος Γιουσμάς κρατά στα χέρια του το σταυρό (φωτ.: «Νέα της Λέσβου»)

Ένας σταυρός από το Αϊβαλί, ένα όνομα που λείπει – Η ιστορία που συγκίνησε στη Μυτιλήνη

1 λεπτό πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ)

Αλκέτ Ριζάι: Ανθρωποκυνηγητό για τον βαρυποινίτη – Δεν επέστρεψε στις φυλακές Δομοκού

28 λεπτά πριν
Αναμνηστική φωτογραφία της οικογένειας Αλέξανδρου Ακριτίδη. Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης είναι καθιστός δεξιά και έχει στην αγκαλιά του την εγγονή του Βαλεντίνη. Πίσω του στέκονται η κόρη του Αυγή και ο γιος του Θεόδωρος. Αριστερά καθιστή η σύζυγός του Κλειώ πλαισιωμένη από τους γιους της Γιάννη (αριστερά) και Γιώργο (δεξιά). Πίσω της στέκονται ο γιος της Παναγιώτης με τη γυναίκα του Φωφώ. Από το αρχείο της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών

Αλέξανδρος Ακριτίδης: Ο μελλοθάνατος της Αμάσειας και η Κλειώ που έκλαιγε μόνη της

56 λεπτά πριν
Η παραβολή των Δέκα Παρθένων σε τοιχογραφία της μονής Αγίου Νικολάου Φιλανθρωπηνών (πηγή: antifono.gr)

Στις δέκα παρθένους ΙΙ (Μέρος Α’)

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: lou & magoo / commons.wikimedia.org)

Χανιά: Σε κρίσιμη κατάσταση το δύο εβδομάδων βρέφος – Συνελήφθη η μητέρα

2 ώρες πριν
Οι δύο κατηγορούμενοι γιατροί στην υπόθεση θανάτου του Γιώργου Μαζωνάκη οδηγούνται στον ανακριτή, 14 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Θάνατος Μαζωνάκη: Απολογούνται οι δύο γιατροί για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV