pontosnews.gr
Πέμπτη, 12/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Φον ντερ Λάιεν από Σόφια: Ο αγωγός IGB αλλάζει τα δεδομένα στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παραβρέθηκε στα εγκαίνια του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου δήλωσε ότι η ενεργειακή κρίση είναι σοβαρή αλλά μπορούμε να τη διαχειριστούμε

1/10/2022 - 2:24μμ
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλά στην τελετή έναρξης της εμπορικής χρήσης του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) στη Σόφια. Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022. (Φωτ.: Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος/Eurokinissi)

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλά στην τελετή έναρξης της εμπορικής χρήσης του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) στη Σόφια. Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022. (Φωτ.: Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος/Eurokinissi)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Σήμερα ξεκινάει μια νέα εποχή για τη Βουλγαρία και για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη», τόνισε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στην τελετή έναρξης της εμπορικής χρήσης του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) στη Σόφια.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπενθύμισε ότι το έργο διασύνδεσης φυσικού αερίου μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας βρίσκεται στο τραπέζι για πάνω από δέκα χρόνια. «Ξεκίνησε το 2009, σε μια στιγμή, μάλιστα, που η Βουλγαρία επλήγη σοβαρά από την απόφαση της Gazprom να σταματήσει τη ροή φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας. «Χρειάστηκε πολλή αποφασιστικότητα για να φτάσουμε στον στόχο», τόνισε, ευχαριστώντας τις κυβερνήσεις στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία για τη συμβολή και την αποφασιστικότητα τους για την υλοποίηση του έργου.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστήριξε το έργο από την πρώτη κιόλας μέρα, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά», σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, υπενθυμίζοντας πως η οικονομική στήριξη ανήλθε στα 250 εκατ. ευρώ.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία του έργου για τη Βουλγαρία, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπενθύμισε ότι η βαλκανική αυτή χώρα προμηθευόταν το 80% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία προτού ο Πούτιν αποφασίσει να ξεκινήσει, όπως τόνισε, τον πόλεμο στην Ουκρανία και έναν ενεργειακό πόλεμο κατά της Ευρώπης.

«Αυτός ο αγωγός αλλάζει τα δεδομένα για τη Βουλγαρία και για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης» και αυτό σημαίνει ελευθερία από την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, πρόσθεσε και προς επίρρωσιν αυτού, επισήμανε ότι ο διασυνδετήριος αυτός αγωγός θα μπορούσε να καλύψει ολόκληρη την κατανάλωση φυσικού αερίου της Βουλγαρίας, γεγονός που χαρακτήρισε «σπουδαία νέα σε πολύ δύσκολες στιγμές».

«Τόσο εδώ στη Βουλγαρία όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη οι άνθρωποι αισθάνονται τις συνέπειες του πολέμου της Ρωσίας. Αλλά χάρη σε έργα όπως αυτό, η Ευρώπη θα έχει αρκετό φυσικό αέριο για τον χειμώνα», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Δουλέψαμε πολύ σκληρά τον προηγούμενο μήνα. Το πρώτο βήμα ήταν η διαφοροποίηση από το ρωσικό φυσικό αέριο με άλλες αξιόπιστες προμήθειες», σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ευχαριστώντας στο πλαίσιο αυτό τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση, αλλά και άλλους που βοήθησαν προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναφέρθηκε επίσης σε δύο ακόμη σημαντικά βήματα που ήταν η εξοικονόμηση ενέργειας για ενίσχυση των αποθεμάτων και οι «τεράστιες επενδύσεις» στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην αιολική και ηλιακή ενέργεια και σε άλλους τομείς των ΑΠΕ.

«Η Ευρώπη έχει όλα όσα χρειάζεται για να απελευθερωθεί από την εξάρτησή της από τη Ρωσία. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης», τόνισε με έμφαση η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας πως «βρισκόμαστε για άλλη μια φορά σε μια κρίσιμη καμπή. Η ενεργειακή κρίση είναι σοβαρή αλλά μπορούμε να τη διαχειριστούμε. Και απαιτεί από την Ευρώπη μια κοινή απάντηση που να επιτρέπει τη μείωση του ενεργειακού κόστους για οικογένειες και επιχειρήσεις».

Όπως είπε η πρόεδρος της Κομισιόν «αυτός είναι ο στόχος και πρέπει να τον πετύχουμε» και σημείωσε ότι έχουν ήδη γίνει «σημαντικά βήματα» προς αυτή την κατεύθυνση, υπενθυμίζοντας την πολιτική συμφωνία στην οποία κατέληξαν χθες οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τα μέτρα για τον μετριασμό των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Σημείωσε πως πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα και στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε την ανάγκη προστασίας των θεμελίων των οικονομιών μας και ιδιαίτερα της ενιαίας αγοράς μας. «Χωρίς κοινή ευρωπαϊκή λύση, κινδυνεύουμε σοβαρά με κατακερματισμό. Είναι υψίστης σημασίας να διατηρήσουμε ίσους όρους ανταγωνισμού και να αποφύγουμε τις στρεβλώσεις της ενιαίας αγοράς», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, επισημαίνοντας πως πρέπει να κάνουμε περισσότερα να περιορίσουμε τις εκτοξευόμενες τιμές της ενέργειας που αποδυναμώνουν την οικονομία μας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Εικόνα από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, όπου πραγματοποιήθηκε η 6η Σύνοδος του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας (φωτ.: Δημήτρης Παπαμήτσος/Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού/EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης-Ερντογάν: «Ανοιχτά» τα ακανθώδη ζητήματα παρά τα βήματα προσέγγισης στην Άγκυρα – Casus belli, υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ, μουσουλμανική μειονότητα, Κυπριακό

11/02/2026 - 8:09μμ
Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στην Άγκυρα το 2024 (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με στόχο τη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας η σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

11/02/2026 - 8:39πμ
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, τον Ιούλιο του 2024 (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μήνυμα κανονικότητας» η περιοδική συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν – Δεν θα συζητηθούν οι θαλάσσιες ζώνες

10/02/2026 - 10:30μμ
Ο Παύλος Πολάκης σε παλαιότερη φωτογραφία, όρθιος στην ολομέλεια της Βουλής ν/σ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (φωτ. αρχείου: Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παύλος Πολάκης: Η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής προτείνει την άρση της ασυλίας του

10/02/2026 - 12:55μμ
Η Ελένη Καραγεωργοπούλου σε συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, τον περασμένο Οκτώβριο (φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρελθόν η Ελένη Καραγεωργοπούλου για την Πλεύση Ελευθερίας – Ανεξαρτητοποιήθηκε με επιστολή της στον Νικήτα Κακλαμάνη

10/02/2026 - 11:18πμ
O Βασίλης Κικίλιας στη Βουλή, σε ενημέρωση για το συμβάν στη Χίο. Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Δεν προκύπτει ενέργεια pushback στο συμβάν της Χίου

6/02/2026 - 4:45μμ
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου, 7 Δεκεμβρίου 2023 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στις 11 Φεβρουαρίου – Στην Άγκυρα το 6ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας

5/02/2026 - 2:21μμ
Σκάφος του Λιμενικού Σώματος στο λιμάνι της Χίου, Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Αναγνώστου)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή για τη Χίο – Πλεύρης: Μόνοι υπεύθυνοι οι δολοφόνοι διακινητές

4/02/2026 - 1:12μμ
Στιγμιότυπο από τον προαύλιο χώρο της Βουλής (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνταγματική Αναθεώρηση: Χρονοδιάγραμμα, κρίσιμα άρθρα και τα «αγκάθια» της διαδικασίας

3/02/2026 - 1:39μμ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (φωτ.: glomex)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διάγγελμα Μητσοτάκη για αναθεώρηση του Συντάγματος – Τον Μάρτιο η τελική εισήγηση

2/02/2026 - 12:41μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

H Κλαυδία βρέθηκε στη σκηνή και μάγεψε (πηγή: ΕΡΤ)

Eurovision: Οι καθηλωτικές ερμηνείες της Κλαυδίας στον Α’ Ημιτελικό και τα 7 τραγούδια που περνούν στον εθνικό τελικό την Κυριακή

2 ώρες πριν

Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί: Η μάχη για άσυλο στην Ελλάδα ενός «επαναπατρισμένου» Πόντιου ακτιβιστή

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Κύπελλο Ελλάδας: Με δύο νίκες τον τελικό ο ΠΑΟΚ – Ηρωϊκή πρόκριση ο ΟΦΗ

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Πολιτιστικός Σύλλογος Παλιννοστούντων Ποντίων Λάρισας «Ο Πόντος»)

Οι παλιννοστούντες Πόντιοι της Λάρισας έκοψαν βασιλόπιτα και γιόρτασαν με γεύσεις και χορούς του Πόντου

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Φετινό ρεκόρ και δεύτερη θέση για τον Τεντόγλου στο μίτινγκ Βελιγραδίου

4 ώρες πριν
(Πηγή: facebook.com/emitimb)

Νέο ΔΣ στην Εταιρία Μελέτης Ίμβρου-Τενέδου

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign