pontosnews.gr
Κυριακή, 10/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η μικρή Σοφία από τη Σπάρτα του Καυκάσου λατρεύει τον Πόντο και ερμηνεύει με περηφάνια ποντιακά τραγούδια

«Θέλω να πάω στην Ελλάδα. Ξέρω πως είναι όμορφη και φανταστική χώρα», δήλωσε στο pontosnews.gr. Γράφει ο ιστορικός Βασίλης Τσενκελίδης

28/08/2022 - 5:26μμ
Η Σοφία Τσαχτσάχοβα (Μάριεβα) σε ηλικία δυο ετών, με την ελληνική φορεσιά και με τη σημαία του Πόντου (φωτ.: Αρχείο Χριστίνας Μάριεβα)

Η Σοφία Τσαχτσάχοβα (Μάριεβα) σε ηλικία δυο ετών, με την ελληνική φορεσιά και με τη σημαία του Πόντου (φωτ.: Αρχείο Χριστίνας Μάριεβα)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η 11χρονη Σοφία Τσαχτσάχοβα (Μάριεβα) ερμηνεύει ποντιακά τραγούδια και χορεύει ποντιακούς χορούς από την ηλικία των πεντέμισι χρόνων. Η αγάπη της για τον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου εμφυσήθηκε από την οικογένειά της. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες της κατάγονται από τον Πόντο και ζουν στην περιοχή των ιστορικών ελληνικών χωριών του Βόρειου Καυκάσου, Χασάουτ-Γκρέτσεσκογιε, Σπάρτα, Γκρέτσεσκογιε και Ντουμπόβαγια Μπάλκα. Τα πρώτα δυο χωριά ανήκουν στη Δημοκρατία της Καρατσάγιεβο-Τσερκεζίας (Ρωσική Ομοσπονδία), ενώ τα άλλα δύο βρίσκονται στην επικράτεια της ρωσικής περιφέρειας της Σταυρούπολης.

Οι Έλληνες του Βορείου Καυκάσου έχουν μακρόχρονη και πλούσια ιστορία.

Ένα κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού έζησε σε αυτήν τη μακρινή για τον ελληνισμό περιοχή τον 19ο αιώνα, μετά τον Πόλεμο του Καυκάσου (1817-1864) ανάμεσα στη Ρωσία και τους ορεσίβιους λαούς. Ένα άλλο τμήμα προστέθηκε στην περιοχή την εποχή της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Αργότερα, τη σοβιετική περίοδο, στην ευρύτερη περιοχή της Σταυρούπολης μεταφέρθηκε ένα μέρος των Ελλήνων της Τσάλκας (Γεωργία).

Η Σοφία με τη μητέρα της Χριστίνα Μάριεβα και τον αδελφό της Ντέμη, φέτος στο Εσεντουκί (φωτ.: Αρχείο Χριστίνας Μάριεβα)

Η ελληνική συνείδηση της μικρής Σοφίας

Η Σοφία ήδη από την ηλικία των δύο ετών ντυνόταν με φορεσιές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, κρατούσε στα χέρια της τη χρυσή σημαία του Πόντου με τον μονοκέφαλο αετό, και έκανε τα πρώτα βήματά της στους ποντιακούς χορούς. Πλέον, το ενδιαφέρον της για τον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου αυξάνεται χρόνο με το χρόνο.

Και όλα αυτά χάρη στις προσπάθειες της μαμάς της, Χριστίνας Μάριεβα, που μαζί με τη Σοφία και με τον μικρότερο γιο της Ντέμη ζουν στη στανίτσα Εσεντούκσκαγια, προάστιο της πόλης Εσεντουκί στην περιφέρεια Σταυρούπολης.

Το Εσεντουκί πριν από περίπου τρία χρόνια απέκτησε επιβλητικό μνημείο αφιερωμένο στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Στο μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στο Εσεντουκί (φωτ.: Αρχείο Χριστίνας Μάριεβα)

Η καταγωγή της Χριστίνας Μάριεβα έχει σχέση με το χωριό Σπάρτα, το οποίο ιδρύθηκε το 1924 λόγω της μεγάλης ροής των προσφύγων από τον Πόντο προς στο κεντρικό ελληνικό χωριό της περιοχής Χασάουτ-Γκρέτσεσκογιε (έτος ίδρυσης 1864). Η οικογένειά της είναι από τις πρώτες ποντιακές της περιοχής, αλλά και τις πρώτες προσφυγικές οικογένειες που έφθασαν εκεί.

Η μικρή Σοφία μεγάλωνε με τις ιστορίες της προγιαγιάς της Μαρίας, από τη μεριά της μητέρας της. Η Μαρία Μυρωνίδη καταγόταν από το Καρς, και λόγω έλλειψης υπηκοότητας (ούτε σοβιετική ούτε ελληνική) μετά τον ξεριζωμό έπρεπε να ζήσει την εξορία από την περιοχή Μπελορέτσενσκ της περιφέρειας Κρασνοντάρ στο Καζακστάν. Τη δεκαετία του 1940 από την παρευξείνια περιοχή της Σοβιετικής Ένωσης εξορίστηκαν οι Έλληνες με ελληνική υπηκοότητα, με σοβιετική υπηκοότητα μετά την αλλαγή από ελληνική, και αυτοί που δεν απέκτησαν καμία υπηκοότητα.

Η οικογένεια της γιαγιάς Μαρίας πραγματικά με θαυμαστό τρόπο κατάφερε να αποφύγει την εξορία.

Τα παιδικά χρόνια της γιαγιάς Μαρίας πέρασαν δίπλα στην οικογένεια του γνωστού λυράρη του Καυκάσου και του Καζακστάν Δημήτρη Γεωργιάδη (Κιόλιαλη), που εκτοπίστηκε στο Καζακστάν. H Μαρία ενηλικιώθηκε, παντρεύτηκε τον Σαβέλλιο Τσαχίροφ και μετακόμισε από το Μπελορέτσενσκ στη Σπάρτα. Ο Σαβέλλιος Τσαχίροφ καταγόταν από το χωριό Γκρέτσεσκογιε.

Η Σοφία με τον ελληνικής καταγωγής Ρώσο ηθοποιό Ευκλείδη Κιουρτζίδη (φωτ.: Αρχείο Χριστίνας Μάριεβα)

Οι γονείς της Χριστίνας Μάριεβα, Αλέξιος Μάριεφ και Σοφία Τσαχίροβα, ζουν ακόμα και σήμερα στη Σπάρτα. Τον πατέρα του Αλέξιου Ιακώβ Μάριεφ οι συμπατριώτες του τον θυμούνταν ως καλό ερμηνευτή των ποντιακών τραγουδιών. Οι ρωσικές καταλήξεις στα επίθετα των Ελλήνων αυτής της περιοχής του Καυκάσου έχουν σχέση με την απόκτηση της ρωσικής υπηκοότητας στη Ρωσική Αυτοκρατορία, και την προσαρμογή προς την πολιτική εκρωσισμού κατά τη σοβιετική περίοδο.

Ο Ηλίας Πετάνοφ, γνωστός και παλιός λυράρης της περιοχής με καταγωγή από το ελληνικό χωριό Ντουμπόβαγια Μπάλκα, έγραψε το τραγούδι «Σοφία εμέν’ λέγ’νε με. Η Σπάρτα εν’ η πατρίδα’μ», που είναι αφιερωμένο στο χωριό Σπάρτα, με σκοπό να το ερμηνεύσει η Σοφία Τσαχτσάχοβα (Μάριεβα). Έτσι κι έγινε. Η 11χρονη έκανε χαρούμενο τον δάσκαλό της που της μαθαίνει ποντιακή λύρα, και υπερήφανους τους συμπατριώτες της. Ο Ηλίας Πετάνοφ, όπως λέει η μαμά Χριστίνα, είναι πολύ αυστηρός δάσκαλος.

Με την ποντιακή λύρα (φωτ.: Αρχείο Χριστίνας Μάριεβα)

Η συμμετοχή στις ελληνικές πολιτιστικές εκδηλώσεις

«Η Σοφία από μικρή ενδιαφερόταν να μάθει ποντιακούς χορούς και τραγούδια. Όταν μεγάλωσε λίγο, την πήγα στον Ελληνικό Σύλλογο “Περικλής”, ο οποίος έχει ιστορία 30 χρόνων. Ο πρόεδρος του Συλλόγου και χοροδιδάσκαλος είναι ο Φιοντρ (Θεόδωρος) Βασιλειάδης. Την έγραψα πρώτα στο Συγκρότημα “Πόντος”, και μετά την ηλικία των πεντέμισι χρόνων την έβαλα στο στούντιο τραγουδιού “Τα παιδιά της Ελλάδας” και στο κέντρο ψυχαγωγίας “Πρεντγκόριγιε”.

»Η Σοφία ερμηνεύει ρωσικά και ελληνικά τραγούδια. Η μεγαλύτερή της αγάπη είναι τα τραγούδια των Ελλήνων του Πόντου. Τραγουδάει στις εκδηλώσεις του ελληνικού συλλόγου που είναι αφιερωμένες στις εθνικές γιορτές της Ελλάδας, την 25η Μαρτίου και την 28η Οκτωβρίου», δήλωσε στο pontosnews.gr η Χριστίνα Μάριεβα αναφερόμενη στην κόρη της.

Μία από τις δημιουργίες της Σοφίας με τον αετό του Πόντου (φωτ.: Αρχείο Χριστίνας Μάριεβα)

»Η Σοφία έχει πολλά ενδιαφέροντα. Ασχολείται με το ράψιμο, με τη γλυπτική και με άλλα δημιουργικά πράγματα. Τα σκέφτεται όλα μόνη της και τα υλοποιεί. Πολλές φορές επιλέγει θέματα σχετικά με την ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου. Όμως η μουσική και οι χοροί κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος της ψυχής της. Παρά τη μικρή ηλικία της, η Σοφία έλαβε μέρος στα διάφορα φεστιβάλ ελληνικού πολιτισμού. Τα βασικότερα από αυτά είναι “Ο πολιτισμός ενώνει τους λαούς” στο Γκελεντζίκ και “Η Ανάστασις” στη Μόσχα. Το 2019 πήρε την πρώτη θέση στο παιδικό πρόγραμμα της βραδιάς ελληνικού πολιτισμού “Bouzouki Night” με το τραγούδι “Η Μαρία, η Παναγία” με τη συνοδεία του γνωστού λυράρη Στέλιου Χαλκίδη και του νταουλτζή Κώστα Ζώη», πρόσθεσε.

Η ίδια η Σοφία, σε ερώτηση για την Ελλάδα και εάν μπορεί να την περιγράψει, απάντησε: «Δεν έχω πάει ποτέ στην Ελλάδα, όμως θέλω πολύ να την επισκεφτώ κάποια στιγμή. Ξέρω, πως είναι όμορφη και φανταστική χώρα. Θέλω να δω την Ακρόπολη και άλλα αξιοθέατα. Είμαι υπερήφανη που έχω ελληνική καταγωγή».

Με το βραβείο του φεστιβάλ «Η σχολική άνοιξη της Περιφέρειας Σταυρούπολης» (φωτ.: Αρχείο Χριστίνας Μάριεβα)

Η Σοφία συμμετέχει στην ελληνική ζωή του τόπου της, όμως είναι και άξιο μέλος της γενικότερης κοινωνίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Είναι καλή μαθήτρια και συμμετέχει στις εκδηλώσεις που έχουν σχέση με την κοινωνική ζωή της περιοχής της Σταυρούπολης. Το 2022 η μικρή τραγουδίστρια κατέκτησε την πρώτη θέση στο φεστιβάλ «Η σχολική άνοιξη της Περιφέρειας Σταυρούπολης», που έγινε στην πόλη Ζελεζνοβόντσκ και τη στανίτσα Εσεντούκσκαγια.

Βασίλης Τσενκελίδης, ιστορικός

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η πόλη και το κάστρο της Παϊπούρτης (φωτ.:  
Λόρδος Warkworth, «Σημειώσεις από ημερολόγιο στην ασιατική Τουρκία», Λονδίνο 1898 / houshamadyan.org)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Σάββα Αντωνιάδη: Ήμασταν 750 ψυχές. Στο δρόμο έμειναν καμιά εβδομηνταριά από το ξύλο και τις ταλαιπωρίες

10/08/2025 - 8:52μμ
Στις καλαμένιες καλαθούνες οι σοδειές (φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Οι Αύγουστοι των Ποντίων είχαν λεφτοκάρυα, καπνά και κοκκύμελα

10/08/2025 - 3:48μμ
«Ζέσταμα» στο Λιστόν και μια πρόγευση από τα όσα έγιναν στην Πλατεία Παλιού Λιμανιού, στη Σπηλιά (φωτ.: Facebook / Katerina Bili)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακός χαμός στην Κέρκυρα, στο 4ο Πανηγύρι-Φεστιβάλ

10/08/2025 - 1:28μμ
Η πρόσοψη της εκκλησίας του χωριού όπου υπήρχε και νεκροταφείο (φωτ.: karadeniz.gov.tr)
ΠΟΝΤΟΣ

Αϊ-Έννες (Νίβενας): Με την Ανταλλαγή οι κάτοικοί του διασκορπίστηκαν σε Αθήνα, Κιλκίς, Αλεξανδρούπολη και Ρωσία

10/08/2025 - 9:47πμ
Ο Χαράλαμπος Κιαγχίδης (πηγή:  Facebook / Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Χαράλαμπος Κιαγχίδης, ο ευεργέτης – Συνδέθηκε με την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης και τη Μονή Περιστερεώτα

9/08/2025 - 9:53μμ
Αγροτικό ιατρείο της εποχής
ΠΟΝΤΟΣ

Πόντιοι και Μικρασιάτες πρόσφυγες: Αντιμετωπίστηκαν ως υγειονομική απειλή όταν άρχισαν οι επιδημίες

9/08/2025 - 6:55μμ
Γεννήθηκαν στο Ατα-Παζάρ', ρίζωσαν στην Ακρινή Κοζάνης (φωτ.: Facebook / Vasiliki Tsanaktsidou)
ΠΟΝΤΟΣ

5ο Αντάμωμα Ατα-Παζάρ’ στην Ακρινή Κοζάνης, με τα πρόσωπα των προγόνων στο επίκεντρο

8/08/2025 - 8:20μμ
Η εικόνα της Παναγίας στη Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, τον Δεκαπενταύγουστο του 2021 (φωτ.: 61saat.com)
ΠΟΝΤΟΣ

Τουρκία: Οι εθνικιστικές φωνές «πνίγουν» τη Θεία Λειτουργία στη Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο

8/08/2025 - 4:25μμ
(Φωτ. αρχείου: facebook / Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΠΟΝΤΟΣ

Κώστας Παπουτσίδης: Η φλόγα του πολιτισμού δεν σβήνει!

8/08/2025 - 3:29μμ
(Πηγή φωτ.: poe.org.gr)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Γενοκτονία των Ασσυρίων: Αναγνώριση από την ελληνική κυβέρνηση ζητά και πάλι η ΠΟΕ με αφορμή τη σημερινή Ημέρα Μνήμης

7/08/2025 - 10:36μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Ειδικευόμενοι γιατροί έγραφαν συνταγές για ακριβά αντιδιαβητικά φάρμακα και τα μεταπωλούσαν

27 λεπτά πριν
Κόσμος αναζητά επιζώντες στα συντρίμμια κτηρίου μετά τον σεισμό των 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (φωτ.: glomex)

Τουρκία: Ισχυρός σεισμός 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ – Έγινε αισθητός και στη Λέσβο

1 ώρα πριν
Η πόλη και το κάστρο της Παϊπούρτης (φωτ.:  
Λόρδος Warkworth, «Σημειώσεις από ημερολόγιο στην ασιατική Τουρκία», Λονδίνο 1898 / houshamadyan.org)

Μαρτυρία Σάββα Αντωνιάδη: Ήμασταν 750 ψυχές. Στο δρόμο έμειναν καμιά εβδομηνταριά από το ξύλο και τις ταλαιπωρίες

1 ώρα πριν
Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI /Βασίλης Παπαδόπουλος)

Θεσσαλονίκη: 45χρονος βρέθηκε απαγχονισμένος στο Πανόραμα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Χανίων «Η Ρωμανία»)

Ποντιακό και κρητικό διήμερο γλέντι από τη «Ρωμανία» των Χανίων

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου Κ20: Χρυσό μετάλλιο η Ραφαηλίδου στη σφαιροβολία

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign