pontosnews.gr
Τετάρτη, 8/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

20 Αυγούστου 1921: Η πρώτη συνεδρίαση του Δικαστηρίου της Αμάσειας – Οι αγχόνες στήνονται για τους Ποντίους

Απόσπασμα από το βιβλίο του Γ.Ν. Λαμψίδη «Τοπάλ Οσμάν»

20/08/2024 - 8:58πμ
Σκίτσο του Βύρωνα Απτόσογλου που κοσμεί απόσπασμα στο βιβλίο του Γ.Ν. Λαμψίδη «Τοπάλ Οσμάν» (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Σκίτσο του Βύρωνα Απτόσογλου που κοσμεί απόσπασμα στο βιβλίο του Γ.Ν. Λαμψίδη «Τοπάλ Οσμάν» (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Από τις 20 Αυγούστου 1921 […] το Δικαστήριο Ανεξαρτησίας της Αμασείας άρχισε τις «εργασίες» του, την βιομηχανία των απαγχονισμών.

Πρώτος που πέρασε από τον Εμίν βεή1 ήταν ο καθηγητής των φυσικομαθηματικών του γυμνασίου Αμισού Γεώργιος Παπαμάρκου. Ο δυστυχής αυτός εγκαινιαστής των απαισίων Δικαστηρίων Ανεξαρτησίας, κατεδικάσθη πριν από το Στρατοδικείο σε 15 χρόνια φυλακή, αλλά ο Εμίν βεής δεν θεώρησε την ποινή του επαρκή και τον ξαναπέρασε από δίκη για να καταδικασθή με μια σύντομη διαδικασία σε θάνατο με αγχόνη και να κρεμασθή την άλλη ημέρα.

Ποιο ήταν το «έγκλημα» του Έλληνος αυτού; Ο Παντελής Βαλιούλης2 μας το αποκαλύπτει:

«Ο αείμνηστος συνάδελφος», γράφει, «εντελώς αθώος, οικογενειάρχης και πατήρ δύο κορασίδων ανηλίκων, συνελήφθη εν Αμισώ και απεστάλη εις Αμάσειαν μετά τρεις μήνας μετά την αποστολήν ημών (κατά τον Μάιο 1921, περίπου). Η αιτία της συλλήψεώς του και της τόσον βαρείας καταδίκης του ήτο μοιραία. Περιήλθεν εις χείρας αστυνόμου τετράδιον γεωγραφίας μικρού μαθητού, όπου ούτος, χαράξας τον χάρτην της Μικράς Ασίας, αντί “Εύξεινος Πόντος”, επέγραψεν “Ελληνικός Πόντος”. Επειδή ο διδάσκων το μάθημα της Γεωγραφίας ήτο ο Γ. Παπαμάρκου, εθεωρήθη ένοχος θανάτου…».

Ο Εμίν βεής δεν μπορούσε να ανεχθή τίποτε το Ελληνικό, πολύ περισσότερο έναν «Ελληνικό Πόντο» στον χάρτη!

Επακολούθησε η δίκη των καθηγητών του Αμερικανικού Κολλεγίου Μερζιφούντος Δημητρίου Θεοχαρίδη, Χαραλ. Ευσταθιάδη, Παύλου Παυλίδη και Παναγ. Λαμπριανίδη και δύο μαθητών του ιδίου Κολλεγίου από την Αμισό, του Συμεών Ανανιάδη και του Αναστασίου Παυλίδη.

Ο Εμίν βεής, λυσσομανώντας έχυσε το δηλητήριό του κατά των καθηγητών και των μαθητών, κατηγορώντας τους ότι «συνέπηξαν στο σχολείο τους επαναστατικόν σύλλογον δια την… απελευθέρωσιν του Πόντου»!

Και ο Παντελής Βαλιούλης, γράφοντας για τους ηρωικούς αυτούς μάρτυρες, αναφέρει:

«Συνετήρουν σύλλογον εν τω Κολλεγίω ομογενών, καθ’ ον τρόπον συνετήρουν τοιούτους και οι Τούρκοι, καθώς και οι Αρμένιοι μαθηταί, προς περισσοτέραν μεταξύ των αλληλεγγύην, γνωριμίαν, άσκησιν εις διαλέξεις, γυμναστικάς επιδείξεις κ.λ.π.».

Και για την αιτία αυτή και οι καθηγηταί και οι δεκαοχτάχρονοι μαθηταί στάλθηκαν στις αγχόνες από τον απαίσιο Εμίν βεή. «Έτσι μόνον θα εκριζώσουμε», ούρλιαζε, «τη ρίζα της ανταρσίας και του… Ποντιακού ζητήματος… Δεν χρειάζεται καμιά επιείκεια…». […]

Απόσπασμα από το βιβλίο του Γ.Ν. Λαμψίδη: Τοπάλ Οσμάν – Ένα χρονικό μιας άγνωστης ελληνικής τραγωδίας (1914-1924), 6η εκδ., Βιβλία για όλους, Αθήνα χ.χ. [1η έκδ. 1969], β΄ τόμος, Η τελευταία πράξη, σ. 29-31.

___
1. Εμίν μπέης: Τούρκος βουλευτής της Αμισού.
2. Παντελής Βαλιούλης: Καθηγητής επί μία δεκαετία στο γυμνάσιο Αμισού (Σαμψούντας), θρακικής καταγωγής. Καταδικάστηκε σε θάνατο από τα δικαστήρια ανεξαρτησίας των Τούρκων, αλλά κατόρθωσε να σωθεί, εξαγοράζοντας κάποιον αξιωματούχο Τούρκο. Έργο του: Σελίδες εκ της συμφοράς του Πόντου 1921-1924 [από όπου και τα παραθέματα] εκδ. 1957.
Το 1919, όταν ήταν καθηγητής στην Αμισό, επανασύστησε το Σύλλογο «Ορφεύς» της Άνω Αμισού, μαζί με τους Ιάκωβο Κουλοχέρη, Κωνσταντίνο Σερέφα, Κωνσταντίνο Ραπτάρχη και Κοσμά Σουβατζόγλου. Στο σύλλογο αυτόν τον εξέλεξαν παμψηφεί πρόεδρο.
Αγάπησε πολύ τους Πόντιους, γι’ αυτό έγραψε γι’ αυτούς: «Ένας λαός εύχαρις, φιλόξενος, μορφωμένος, πολιτισμένος, ειλικρινής και συνεπής στας εμπορικάς του συναλλαγάς και υποχρεώσεις, φιλήσυχος και ειρηνικός, διεκρίνετο για την φιλοπονίαν και δραστηριότητά του» (Εγκυκλοπαίδεια του ποντιακού ελληνισμού).
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/Eurokinissi)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ο Αντώνης Τρίτσης «έφυγε» νωρίς – Το όραμα, οι συγκρούσεις και ο μεγάλος έρωτας που έμεινε ανολοκλήρωτος

7/04/2026 - 5:17μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ / Θωμάς Χρυσοχοΐδης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα η ΑΕΚ αψήφησε τον πόλεμο και έδωσε παιχνίδι ειρήνης στο Βελιγράδι

7/04/2026 - 10:00πμ
(Φωτ.: finosfilm.com)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Κάκια Παναγιώτου: Η διακριτική αρχόντισσα της σκηνής

6/04/2026 - 4:30μμ
Ο Φρανκλίνος Ρούζβελτ το 1933 (πηγή: ndla.no)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

5 Απριλίου 1933: Η μεγάλη δήμευση – Όταν οι πολίτες των ΗΠΑ υποχρεώθηκαν να παραδώσουν τον χρυσό τους

5/04/2026 - 5:38μμ
Ο Εμμανουήλ Αργυρόπουλος στο αεροσκάφος του (πηγή: «Ιστορία Πολεμικής Αεροπορίας: Βαλκανικοί Πόλεμοι». Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, 4 Απριλίου 1913: Εμμανουήλ Αργυρόπουλος, η πρώτη θυσία της Πολεμικής Αεροπορίας

4/04/2026 - 6:02μμ
Δεξιά η Σοφία Ιατρίδου. Τα χαρακτικά είναι από το Αρχείο Ελληνικής Μουσικής, Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής»
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σωτηρία Ιατρίδου: Το αστέρι του μουσικού θεάτρου που πέθανε και αναστήθηκε

4/04/2026 - 1:07μμ
4 Απριλίου 1968: Η ΑΕΚ κατακτά την Ευρώπη
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

4 Απριλίου 1968: Η ΑΕΚ στην κορυφή της Ευρώπης

4/04/2026 - 9:21πμ
(Φωτ.: Facebook/Ρένα Κουμιώτη Official)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τρία χρόνια χωρίς τη Ρένα Κουμιώτη – Η φωνή που γεννήθηκε από την προσφυγιά και σίγησε από τον πόνο

3/04/2026 - 4:55μμ
Χαρακτική προσωπογραφία του Γεωργίου Τραπεζούντιου περ. 1597–1600 (φωτ.: Wikimedia Commons, public domain/https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Portret_van_Georg_Trapezuntius,_RP-P-1909-4357.jpg)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γεώργιος Τραπεζούντιος: Ο λόγιος που επιχείρησε να ανασχηματίσει τον κόσμο μετά την Άλωση

3/04/2026 - 11:20πμ
Η αίτηση των τυπογράφων και άλλα ανάλογα αιτήματα βρίσκονται στην Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους στο αρχείο του Μινιστέριου Οικονομίας (πηγή: ΓΑΚ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Δώρο Πάσχα: Το αίτημα του 1822 για παπούτσια και τζουράπια

1/04/2026 - 6:47μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Ξέσπασε στη Βαρκελώνη ο Παναθηναϊκός και «πάτησε» εξάδα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Euroleague: Νίκησε τη Ρεάλ και έπιασε κορυφή ο Ολυμπιακός

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Yuri Gripas)

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Η Τεχεράνη διέκοψε τις διπλωματικές επαφές με τις ΗΠΑ – «Ανησυχία» για την ψυχική υγεία του Τραμπ, μετά τις ακραίες δηλώσεις

3 ώρες πριν
(Φωτ.: αρχείου EUROKINISSI)

Θλίψη στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο: Πέθανε ο Μιρτσέα Λουτσέσκου

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Basketball Champions League: Ισοφάρισε τη σειρά με την ΑΕΚ η Μπανταλόνα – Στη Sunel Arena η πρόκριση

3 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / Saint Nectarios Burwood - Sydney, Australia)

Σίδνεϊ: Με πίστη και παράδοση η έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας στον Άγιο Νεκτάριο

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign