pontosnews.gr
Τρίτη, 10/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Φωτογραφίες από το Μικρασιατικό Μέτωπο και μια μαρτυρία οπλίτη – Ο Ελληνικός Στρατός στη Μικρασία, 100 χρόνια πριν

Ένα αφιέρωμα με υλικό από τη συλλογή που έχει ψηφιοποιηθεί από το Αρχείο της ΕΡΤ και το ημερολόγιο του Χρήστου Καραγιάννη

19/08/2022 - 10:08πμ
Τμήμα της XII Μεραρχίας κατά τη διάρκεια πορείας (πηγή: Συλλογή Μικρασιατικής Εκστρατείας / Αρχείο ΕΡΤ)

Τμήμα της XII Μεραρχίας κατά τη διάρκεια πορείας (πηγή: Συλλογή Μικρασιατικής Εκστρατείας / Αρχείο ΕΡΤ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένας αιώνας με ιστορικά φορτισμένες μνήμες οι οποίες μας παραδίδονται μέσα από μαρτυρίες και σπάνιο αρχειακό υλικό συμπληρώνεται το 2022 – είναι τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Εκστρατεία και τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Χάρη στη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού στο φωτογραφικό χαρτί αλλά και σε κινηματογραφικές μπομπίνες αποτυπώθηκαν στιγμιότυπα της εκστρατείας. Τον Ιούνιο με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Αρχείων η ΕΡΤ έδωσε τη δημοσιότητα ένα σπάνιο βίντεο – η Συλλογή Μικρασιατικής Εκστρατείας έχει ψηφιοποιηθεί από το Αρχείο της ΕΡΤ.

Επίσης στη δημοσιότητα έχει δοθεί και ένα μικρό δείγμα με φωτογραφίες από τη ζωή των στρατιωτών στο μικρασιατικό μέτωπο.

Χρήστος Καραγιάννης

Το pontosnews.gr διάλεξε μερικές από αυτές και τις παρουσιάζει παράλληλα με την αφήγηση του οπλίτη Χρήστου Καραγιάννη (κλάση 1915, τάγμα Ευζώνων). Οι αναμνήσεις του, σε μορφή ημερολογίου, βρήκαν τον… εκδοτικό δρόμο δύο φορές. Την πρώτη σε ένα βιβλίο χωρίς εξώφυλλο που ανακάλυψε τυχαία ο Φίλιππος Δρακονταειδής σε παλαιοβιβλιοπωλείο της Αθήνας, και τη δεύτερη όταν το εύρημα έγινε εκ νέου βιβλίο με τίτλο Η ιστορία ενός στρατιώτη (1918-1922) – Μια συγκλονιστική μαρτυρία για τις ελληνικές εκστρατείες.

Ο Χρήστος Καραγιάννης (Αρβανίτης από ένα χωριό της Λειβαδιάς, αυτοδίδακτος στα γράμματα, κατά δήλωσή του) ως επιστρατευμένος έλαβε μέρος στις τελευταίες μάχες του Α’ Παγκοσμίου στη βόρεια Ελλάδα (1918), στην εκστρατεία του ελληνικού στρατού στη Ουκρανία (1919), στην είσοδο και προέλαση των ελληνικών σωμάτων στρατού στη Μικρά Ασία (1920-1) και στην κατάρρευση του μικρασιατικού μετώπου (1922).

—

Την άλλη μέρα κιόλας πολλές οικογένειες έφταναν κοντά μας να προστατευτούν από τους Τούρκους. Μαζί τους έφεραν και τρεις Ελληνοπούλες, που οι Τούρκοι είχαν πάρει μαζί τους στα βουνά. Και αφού τις βαρέθηκαν, τους έβγαλαν τα μάτια και τους έκοψαν τα μαλλιά. Κρίμα, τρία όμορφα κορίτσια τυφλά. […] Και μια Ελληνοπούλα, όταν είδε πως οι βάρβαροι παραβίαζαν την εξώθυρα του σπιτιού της, έβαλε εναντίον τους με μάλινχερ, σκοτώνοντας επτά, ένα μπουλούκι. Τραυματίες των επιτεθέντων δεν βρέθηκαν.

XII Μεραρχία. Πρόχειρος καταυλισμός (πηγή: Συλλογή Μικρασιατικής Εκστρατείας / Αρχείο ΕΡΤ)

XIII Μεραρχία. Στρατιωτικός ιατρός εμβολιάζει κορίτσι του ντόπιου πληθυσμού (πηγή: Συλλογή Μικρασιατικής Εκστρατείας / Αρχείο ΕΡΤ)

Στις 15 Αυγούστου, γιορτή της Παναγίας, εγκαταλείψαμε τα τρένα στον δεύτερο σιδηροδρομικό σταθμό του Αϊβαλί και βαδίσαμε δεκατρείς ώρες συνεχόμενες χωρίς να συναντήσουμε ψυχή. Το πρωί της 16ης, είχε σειρά το 2ο τάγμα να προχωρήσει και να εκτεθεί στον εχθρό. Είχε απομακρυνθεί πολύ λίγο όταν δέχτηκε τα πρώτα πυρά και φούντωσε η μάχη. Το δικό μας τάγμα δεν έλαβε μέρος στη σύρραξη, επειδή ο εχθρός υποχώρησε. Τον καταδιώξαμε συμβαδίζοντας με μια ορειβατική πυροβολαρχία, και πράγμα πρωτοφανές, εμφανίστηκαν δύο τουρκικά αεροπλάνα χωρίς να μας βομβαρδίσουν την ώρα που μπαίναμε στην πόλη Ουσάκ. Βλέπαμε τους Τούρκους πανικόβλητους να επιβιβάζονται σε τρένα που έφευγαν ολοταχώς προς τα βάθη της Τουρκίας. Δυστυχώς όμως γι’ αυτούς, τα ελληνικά αεροπλάνα τους πρόλαβαν, βομβάρδισαν τη σιδηροδρομική γραμμή και τους κράτησαν πίσω.

XIIΙ Μεραρχία. Στρατιώτες επισκευάζουν κατεστραμμένη γέφυρα για τη ζεύξη ποταμού (πηγή: Συλλογή Μικρασιατικής Εκστρατείας / Αρχείο ΕΡΤ)

XIIΙ Μεραρχία. Στρατιώτες κατασκευάζουν πυροβολείο (πηγή: Συλλογή Μικρασιατικής Εκστρατείας / Αρχείο ΕΡΤ)

Λάβαμε σκαπανικά εργαλεία και αρχίσαμε να σκάβουμε τη γη και να φτιάχνουμε χαρακώματα, ζικ ζακ. Γυμνώσαμε το έδαφος κόβοντας τα δάση, ετοιμάζαμε προχώματα, απλώναμε συρματοπλέγματα, δεν σταματούσαμε να σκάβουμε. Και για ξεκούραση τσακίζαμε καμία ψείρα. Εγώ εγκαταστάθηκα στο τηλέφωνο, βοηθούσα όμως και στις δουλειές. Πρώτη φορά παρατηρούσαμε να είναι μήνας Αύγουστος και να κάνει τόσο κρύο που να παγώνει το νερό στα παγούρια μας.

Στρατιώτες σκάβουν όρυγμα (πηγή: Συλλογή Μικρασιατικής Εκστρατείας / Αρχείο ΕΡΤ)

III Μεραρχία. Οπλίτες σε πέτρινη κρήνη ανεφοδιάζονται με νερό (πηγή: Συλλογή Μικρασιατικής Εκστρατείας / Αρχείο ΕΡΤ)

Απολύμανση ρούχων σε κλιβάνους από άνδρες του υγειονομικού σώματος της Ανεξάρτητης Μεραρχίας (πηγή: Συλλογή Μικρασιατικής Εκστρατείας / Αρχείο ΕΡΤ)

Κάποτε μου ‘πε ένας πως ο ενθουσιασμός είναι σαν τη δροσιά, τρώγεται μονάχα φρέσκος. Αλήθεια είναι το μπούγιο. Εμείς, οι Ρωμιοί δε μάθαμε ακόμα καλά να κάνουμε πόλεμο χωρίς ενθουσιασμό. Τώρα ο πόλεμος είναι αλλιώτικος. Είναι ένα επάγγελμα. Να σκάβεις, να βάλεις σύρματα και να περιμένεις την οβίδα
σου.

Περάσαμε από ένα χωριό που οι ίδιοι οι Τούρκοι το είχαν κάψει και είχαν εκτελέσει διά αγχόνης τρεις Τούρκους πολίτες, τα κουφάρια τους ήταν ακόμα κρεμασμένα στα δέντρα. Τους είχαν χαρακτηρίσει «ελληνόφιλους». Οι χωριάτες που είχαμε αγγαρέψει μοιρολογούσαν πως δεν ανέχονταν τους τσέτες και πως είχαν ζητήσει από το στρατό τους να τους προστατεύσει. Ποιος ξέρει τι έπρεπε να πιστέψουμε.

Μονάδα πεζικού του ελληνικού στρατού στο Δορύλαιο [Εσκί Σεχίρ], 6/7/1921 (πηγή: Συλλογή Μικρασιατικής Εκστρατείας / Αρχείο ΕΡΤ)

VII Μεραρχία. Στρατιώτες ξεφορτώνουν κουραμάνες (πηγή: Συλλογή Μικρασιατικής Εκστρατείας / Αρχείο ΕΡΤ)

V Μεραρχία. Διανομή συσσιτίου (πηγή: Συλλογή Μικρασιατικής Εκστρατείας / Αρχείο ΕΡΤ)

IX Μεραρχία. Μεγάλη Εβδομάδα στο μέτωπο. Προσκύνημα επιταφίου (Συλλογή Μικρασιατικής Εκστρατείας / Αρχείο ΕΡΤ)

Τώρα έχω δύο σκέψεις: Μια για την κατάσταση, τι θα γίνει και πώς θα τα βολέψουμε εδώ στα έγκατα της γης, και να περιμένω τηλεγράφημα από το σπίτι μου να μάθω τι γίνεται η άρρωστη γυναίκα μου που γέννησε έναν γιο, άραγε έγινε καλά ή χειροτέρευσε η καημένη; Αυτή η σκέψη με βασανίζει, εδώ μέσα ο
αέρας είναι πάντα υγρός, η ανάσα γίνεται δύσκολη, το σκοτάδι είναι το ίδιο.

Ανεξάρτητη Μεραρχία. Διανομή αλληλογραφίας και δεμάτων (πηγή: Συλλογή Μικρασιατικής Εκστρατείας / Αρχείο ΕΡΤ)

Ομάδα στρατιωτών γύρω από ασυρματιστή (πηγή: Συλλογή Μικρασιατικής Εκστρατείας / Αρχείο ΕΡΤ)

Στρατιώτης πάνω σε κολόνα εγκαθιστά τηλεγραφικά σύρματα στην περιοχή του Αφιόν Καραχισάρ (πηγή: Συλλογή Μικρασιατικής Εκστρατείας / Αρχείο ΕΡΤ)

Σήκωνα το κεφάλι και κοίταζα τα τμήματα που ήταν μαζεμένα στο απέναντι χωριό και δίπλα μας. Ήταν μια μεγάλη μάζα. Αλίμονο! Οι Τούρκοι μάς είχαν κλείσει σε φάκα σαν να μας είχαν για ποντικούς. Φανταζόμουν τη Βαβυλωνία εκείνων των τμημάτων. Και η μάχη συνεχίστηκε ως τις έντεκα τη νύχτα, όπου δεν βλέπαμε να πυροβολήσουμε.

Σε όλο εκείνο το διάστημα συνέβη του εξής: ούτε είδαμε ούτε ακούσαμε αξιωματικό ή υπαξιωματικό, όπως γινόταν πάντα, να μας φωνάζει ενθαρρυντικά λόγια ή να διατάζει. Μέσα στη νύχτα, όμως, ακούγονταν καθαρά οι πατημασιές των υποχωρούντων αρβυλών. Έβλεπα ο ανόητος, εγώ ο πιστός και φιλότιμος στρατιώτης, τις ανθρώπινες σκιές να ακολουθούν η μία την άλλη, σκιές των ανδρών της διμοιρίας μας, που εγκατέλειπαν το πεδίο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Ένωση Ποντίων Πιερίας προσκαλεί μέλη και φίλους στην κοπή της βασιλόπιτάς της

23/01/2026 - 10:33πμ
Το Συνέδριο του Βερολίνου [13 Ιουλίου 1878], σε πίνακα του Anton von Werner. Οι Μεγάλες Δυνάμεις αναδιαμόρφωσαν τους όρους της ειρήνης, αφήνοντας τους Αρμένιους εκτός αίθουσας και εκτός προστασίας (πηγή: Wikipedia)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Η αρμενική δεκαετία της διάψευσης: Από το Βερολίνο στις σφαγές

19/01/2026 - 9:32μμ
Η Σμύρνη 7 μήνες μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, στα τέλη Μαρτίου - αρχές Απριλίου 1923. Η λήψη της φωτογραφίας, στην οποία απεικονίζονται τα κατεστραμμένα από τη φωτιά κτήρια, έγινε από ελληνικό πλοίο που μετέβη στη Σμύρνη για την παραλαβή Ελλήνων αιχμαλώτων πολέμου (πηγή: Γενικά Αρχεία του Κράτους - Κεντρική Υπηρεσία)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Τι Σμύρνη, τι Βενεζουέλα: Όταν η Ιστορία γράφεται με πετρέλαιο

5/01/2026 - 12:16μμ
Βυζαντινό κτίσμα στη Νίκαια της Βιθυνίας, πιθανότατα λουτρά, γνωστό ως «Ανάκτορο των Τσιγγάνων» (πηγή: Louis de Launay, «La Turquie que l'on voit», 1913 / Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Νίκαια Βιθυνίας: Από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο στο τέλος της ελληνικής κοινότητας

2/01/2026 - 9:18μμ
Διογένης και Μεγαλέξανδρος διά χειρός Gaspar de Crayer (πηγή: Metropolitan Museum of Art / commons.wikimedia.org)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Διογένης ο Κυνικός: Ο φιλόσοφος από τη Σινώπη του Πόντου που χλεύασε τον Πλάτωνα

29/12/2025 - 8:53μμ
Ο Μιχαήλ Η' Παλαιολόγος και η Θεοδώρα, με τον γιο τους Κωνσταντίνο. Έργο άγνωστου Βυζαντινού καλλιτέχνη (πηγή: brill.com / commons.wikimedia.org)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Μιχαήλ Η’ Παλαιολόγος: Ο ιδρυτής της τελευταίας βυζαντινής δυναστείας που «ανέστησε» την Κωνσταντινούπολη

29/12/2025 - 9:40πμ
(Φωτ.: Instagram gezegeningezgini)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Χρυσή Πύλη της Κωνσταντινούπολης: Το θρυλικό μνημείο των αυτοκρατορικών θριάμβων

21/12/2025 - 4:33μμ
Αποσπάσματα από το δημοσίευμα της εφημερίδας «Εμπρός», με ημερομηνία 18 Δεκεμβρίου 1900 (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΙΣΤΟΡΙΑ

18 Δεκεμβρίου 1900: Το «ψωμί της ντροπής» των Ποντίων του Καυκάσου στη Φθιώτιδα

18/12/2025 - 12:24μμ
Οι αδελφοί Λειχούδη μπροστά από το Ναό Θεοφανίων, κοντά στην Κόκκινη Πλατεία (πηγή: Ιστορική Ρωσική Βιβλιοθήκη)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Αδελφοί Λειχούδη: Οι Κεφαλονίτες μοναχοί που θεμελίωσαν την ανώτατη εκπαίδευση στη Ρωσία

10/12/2025 - 10:20πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Στρατής Μπαλάσκας)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Άγιος Νικόλαος ο Αϊβαλιώτης: Η εκκλησιά που χάθηκε, η μνήμη που επιμένει

6/12/2025 - 5:47μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: pixabay.com/users/geralt-9301)

«ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» την παχυσαρκία – Δωρεάν πρόγραμμα σε πανεπιστημιακές κλινικές

28 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Ν.Ξάνθης)

Οι Πόντιοι της Ξάνθης θα γλεντήσουν μαζί με τους Πόντιους της Βόννης

1 ώρα πριν
Η Ελένη Καραγεωργοπούλου σε συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, τον περασμένο Οκτώβριο (φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/EUROKINISSI)

Παρελθόν η Ελένη Καραγεωργοπούλου για την Πλεύση Ελευθερίας – Ανεξαρτητοποιήθηκε με επιστολή της στον Νικήτα Κακλαμάνη

2 ώρες πριν
Γενική άποψη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης (φωτ. αρχείου: thpa.gr/el/)

Θεσσαλονίκη: Οβίδα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εντοπίστηκε στο λιμάνι

2 ώρες πριν
(Φωτ.: un.gr)

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Εκδήλωση της Ελλάδας στον ΟΗΕ για τη συμβολή των ελληνικών στον διάλογο και την πολυγλωσσία εντός του διεθνούς συστήματος

3 ώρες πριν
Το θαύμα των πέντε άρτων σε πίνακα του Giovanni Lanfranco (πηγή: commons.wikimedia.org)

Στους πέντε άρτους (Μέρος Β’)

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign