pontosnews.gr
Δευτέρα, 29/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Νίκος Τσαχιρίδης: Ο Πόντιος σκληρός του σινεμά και η μοναχική ζωή του

Ο ηθοποιός που ταυτίστηκε με τους... κακούς ρόλους, έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, το 2015. Του Σπύρου Δευτεραίου

4/08/2022 - 10:18πμ
(Φωτ.: Facebook / Ελληνικός κινηματογράφος)

(Φωτ.: Facebook / Ελληνικός κινηματογράφος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Καμιά φορά η ζωή συμβαδίζει με το έργο κάποιων ανθρώπων, έστω και από την αντίθετη πλευρά. Για παράδειγμα, ο Νίκος Τσαχιρίδης που πέρασε στην ιστορία του εγχώριου κινηματογράφου ως ο σκληρός, ενίοτε και ο κακός που τυραννούσε τον πρωταγωνιστή-ήρωα.

Στην πραγματική ζωή ο τυραννισμένος ήρωας ήταν αυτός, ο οποίος όμως όχι μόνο επιβίωσε αλλά έγινε και αγαπητός.

Από την οικοδομή στο πανί

Γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1933 και ήταν παιδί του ποντιακού ξεριζωμού. Η μοίρα δεν φέρθηκε καλά στο νεαρό αγόρι αφού έμεινε ορφανός από πατέρα σε πολύ μικρή ηλικία. Έτσι ρίχτηκε στη βιοπάλη. Από υπάλληλος σε μπακάλικο και κουρείο μέχρι και εργάτης στην οικοδομή.

Ο Νίκος ζούσε την οικογένειά του, αλλά στα 19 του μπήκε στη ζωή του ο κινηματογράφος. Η πρώτη του εμφάνιση ήταν στο φιλμ Η φλόγα της ελευθερίας, και δύο χρόνια μετά έπαιξε έναν χαρακτηριστικό ρόλο στη Μαγική πόλη του Νίκου Κούνδουρου. Με τον Κούνδουρο συνεργάστηκε και την επόμενη χρονιά στον αριστουργηματικό Δράκο, αλλά και αργότερα στα φιλμ: Μικρές Αφροδίτες, 1922, και Μπορντέλο.

Στις Μικρές Αφροδίτες του Νίκου Κούνδουρου (φωτ.: Facebook/ Ελληνικός κινηματογράφος)

Λόγω του παρουσιαστικού του κατηγοριοποιήθηκε σε ρόλους σκληρού και κακού. Και επειδή ήταν και γυμνασμένος, δεν ήταν λίγες οι φορές που έπαιξε ξύλο ακόμα και με τα μεγάλα ονόματα του εγχώριου κινηματογράφου.

Το ρόλο του σκληρού τον ερμήνευσε σε πάνω από 100 ταινίες, περιπέτειες και κωμωδίες. Από το Κάθαρμα μέχρι τον Καμικάζι τσαντάκια, και από το Λούφα και παραλλαγή μέχρι το cult Φυλακές ανηλίκων όπου υποδύθηκε τον δεσμοφύλακα με το παρατσούκλι «Θεός». Όμως τα χρήματα ήρθαν από άλλη του δραστηριότητα.

Οι αγώνες της ζωής

Ο Νίκος Τσαχιρίδης ήταν ένας από τους πιο ονομαστούς κασκαντέρ της εποχής του. Και μάλιστα σε παραγωγές του εξωτερικού, όπου βρέθηκε στο πλευρό των Ζακλίν Μπισέ, Κλάουντια Καρντινάλε, Άντονι Κουίν, Κουρτ Γιούργκερ και Ειρήνης Παππά.

Όπως είχε αποκαλύψει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Λυμπερόπουλος, κάποτε σε μια διεθνή παραγωγή υπήρξε σκηνή στην οποία 20 κασκαντέρ ήταν δεμένοι με μπαρούτι. Ακολούθησε πραγματική έκρηξη και ο Νίκος Τσαχιρίδης ήταν ο μοναδικός επιζών.

Στην πρώτη διεθνή παραγωγή της ελληνικής τηλεόρασης «Κατοχή», που προβλήθηκε την περίοδο 1973-74 από την ΥΕΝΕΔ (φωτ.: Facebook / retromaniax.gr)

Οι αθλητικές του δραστηριότητες όμως δεν τελείωναν στις επικίνδυνες σκηνές.  Έπαιζε στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ). Με αυτή του την ιδιότητα «προπόνησε» τον Στράτο Τζώρτζογλου για τις ανάγκες του ρόλου του στη Φανέλα με το νούμερο 9 του Παντελή Βούλγαρη.

Μακριά από τα φώτα

Έτερη μεγάλη του αγάπη υπήρξε η μουσική. Με την κιθάρα και τη φυσαρμόνικά του έπαιρνε μέρος σε όλες τις φιλανθρωπικές συναυλίες. Αλλά και με τις παρέες του τραγουδούσε, και γενικότερα έδινε χαρά και κέφι.

Υπήρξε όμως ένας «γρίφος» για τους συναδέλφους του. Απέφευγε όχι μόνο τις κοσμικές εμφανίσεις και τις πρεμιέρες, αλλά και τις συνεντεύξεις. Στην ουσία οι συνεργάτες του τον περιέγραφαν σαν έναν πολύ καλό επαγγελματία, χαμογελαστό αλλά και πολύ μοναχικό.

Το 2012 διαγνώσθηκε με αλτσχάιμερ, και από τότε άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Άρχισε να κλείνεται στον εαυτό του και στο σπίτι του, σε μια μονοκατοικία στα Μελίσσια. Την περίοδο της ασθένειάς του συγγενικά του πρόσωπα, κάποιοι φίλοι και μια γυναίκα που είχε αναλάβει τη φροντίδα του, προσπαθούσαν να του δώσουν βοήθεια και στήριξη.

«Τους τελευταίους μήνες κατέπεσε απότομα. Αδυνάτισε πολύ, δεν μπορεί να μιλήσει πια και αντιλαμβάνεται περιορισμένα, ενώ πολλές φορές δεν έχει καμία επαφή με το περιβάλλον. Είναι δύσκολη η κατάστασή του. Τις περισσότερες ώρες είναι ξαπλωμένος και δεν μπορεί να μετακινηθεί εύκολα, παρά μόνο με τη βοήθεια της γυναίκας που τον φροντίζει», έγραφε ρεπορτάζ του 2015. Της χρονιάς που έφυγε από τη ζωή – σαν σήμερα, 4 Αυγούστου. Μόνος, αλλά όχι ξεχασμένος.

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το 1987, στην εκπομπή «Καλλιτεχνικό καφενείο» (φωτ.: ERT)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Έλσα Βεργή: Η (ξεχασμένη) πρωταγωνίστρια της σκηνής και η ζωή της

25/06/2026 - 5:46μμ
Ο Τζωρτ Μάικλ τον Μάιο του 1988 κατά τη διάρκεια της περιοδείας του Faithtour το 1988 (φωτ.: georgemofficial/Instagram)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Το κυπριακό καταφύγιο του Τζορτζ Μάικλ: Η εντυπωσιακή έπαυλη στην Πάφο που κρατά ζωντανή τη μνήμη του

25/06/2026 - 12:18μμ
Η Λυδία Φωτοπούλου πριν από λίγα χρόνια (φωτ.: pontosnews.gr)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Η Λυδία Φωτοπούλου είναι μια θεατρική κατηγορία μόνη της και το αξίζει

22/06/2026 - 5:24μμ
(Φωτ.: Panorama Press/Αλέξανδρος Γεωργιάδης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μάρω Κοντού: 92 χρόνια φως, πάθος και αξιοπρέπεια – Σήμερα έχει γενέθλια η γυναίκα που έγινε κομμάτι της ιστορίας του ελληνικού κινηματογράφου

21/06/2026 - 3:35μμ
Σημαία των Ψαρών με τα σύμβολα της Φιλικής Εταιρείας και την επιγραφή: «ΨΑΡΡΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ» (πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο / Συλλογή Σημαιών /  Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ψαρά 1824: Η μέρα που άρχισε η καταστροφή του νησιού – Το μακάβριο «έκθεμα» στην Κωνσταντινούπολη

20/06/2026 - 11:39πμ
Στα γυρίσματα της ταινίας «Τελευταία κλήση» (φωτ.: Δομινίκη Μητροπούλου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μαρία Ναυπλιώτου: Τα (γοητευτικά) πρόσωπα μιας μοναδικής ηθοποιού

19/06/2026 - 7:10μμ
«Τράλλεις: Η ομάς των Ελλήνων Προσκόπων Αϊδινίου» έγραφε η λεζάντα της φωτογραφίας. Ένθετο το εξώφυλλο του ΤΙΜΕ με τον Μεντερές, το 1958 (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Αντνάν Μεντερές: Από τη σφαγή των Προσκόπων του Αϊδινίου στην πρωθυπουργία της Τουρκίας και την αγχόνη

17/06/2026 - 2:56μμ
H Nτόρα Τσάτσου-Συμεωνίδη και στιγμιότυπα από δουλειές της, με φωτογραφίες από το αρχείο του Εθνικού Θεάτρου (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Nτόρα Τσάτσου-Συμεωνίδη, η «αιρετική» του ελληνικού χορού

15/06/2026 - 5:35μμ
(Φωτ.: Manos Hadjidakis/Facebook)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα: «Το βαλς των χαμένων ονείρων» – Από την Αδριανούπολη στην αθανασία του Μάνου Χατζιδάκι

15/06/2026 - 12:18μμ
Άποψη του ιστορικού συριακού ορθόδοξου μοναστηριού Mor Abhay, γνωστού και ως Beth Mancam, ενός σημαντικού πνευματικού και θρησκευτικού κέντρου της χριστιανικής παράδοσης της Μεσοποταμίας (φωτ.: syriacpress.com)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τα χωριά που σίγησαν μετά τη Γενοκτονία των Ασσυρίων: Μαρτυρίες από τον ξεριζωμό στο Τουρ Αμπντίν

15/06/2026 - 10:01πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: 
EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Επεκτείνεται σε ακόμη πέντε κλάδους – Στα 2,5 εκατ. οι εργαζόμενοι που καλύπτονται

9 λεπτά πριν
Το λοιμοκαθαρτήριο στο νησάκι του Αγίου Γεωργίου στη Σαλαμίνα, όπου κατέληγαν οι πρόσφυγες ερχόμενοι από τις αλησμόνητες πατρίδες (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR)

Σαλαμίνα: Η οδύσσεια των προσφύγων και η ιστορική διαδρομή του νησιού στη μπούκα του Πειραιά

37 λεπτά πριν
(Φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου/EUROKINISSI)

Θεσσαλονίκη: Επεισόδιο με απειλή μαχαιριού σε διαμέρισμα – Τραυματίστηκε αστυνομικός και εντοπίστηκε κοκαΐνη

54 λεπτά πριν
(Φωτ.: @ausembgr/Instagram)

Διάκριση για τον καθηγητή κορυφαίου Αυστραλιανού πανεπιστημίου Κωνσταντίνο Μουζάκη: Αναγορεύτηκε επίτιμος καθηγητής στην Ελλάδα

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)

ΗΠΑ και Ιράν «παγώνουν» τις επιθέσεις – Στο επίκεντρο τα Στενά του Ορμούζ και η εύθραυστη ισορροπία στη Μέση Ανατολή

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Cristobal Herrera-Ulashkevich)

Βραζιλία, Γερμανία ψάχνουν μια θέση στους «16», ντέρμπι το Μαρόκο-Ολλανδία – Το πρόγραμμα και τα αποτελέσματα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign