pontosnews.gr
Πέμπτη, 1/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Fitch: Σταθερή στο ΒΒ η αξιολόγηση της Ελλάδας, με θετικές προοπτικές

Οι προβλέψεις του οίκου αξιολόγησης για δημόσιο χρέος, ομόλογα και δημοσιονομικό έλλειμμα

9/07/2022 - 8:58πμ
(Φωτ.: EPA / Justin Lane)

(Φωτ.: EPA / Justin Lane)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στην επιβεβαίωση του αξιόχρεου της Ελλάδας στη βαθμίδα ΒΒ με θετικές προοπτικές προχώρησε ο Fitch.

Στο σχολιασμό του οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει υψηλό κατά κεφαλή εισόδημα, που υπερβαίνει πολύ τον μέσο όρο των χωρών με αξιολόγηση BB και BBB, και ότι οι επιδόσεις στη διακυβέρνηση και οι δείκτες ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού είναι από τους υψηλότερους μεταξύ των άλλων χωρών χωρίς επενδυτική διαβάθμιση.

Τα ισχυρά αυτά σημεία αντιπαραβάλλονται με τα ακόμη πολύ υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) και του πολύ μεγάλου όγκου του δημόσιου και του εξωτερικού χρέους.

Οι θετικές προοπτικές αντανακλούν, σύμφωνα με τον οίκο, την αναμενόμενη σταθερή μείωση του δημόσιου χρέους στο πλαίσιο ενός χαμηλού ακόμα μέσου κόστους δανεισμού, παρά τη μεγάλη αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων φέτος.

«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν κάνει ουσιαστική πρόοδο στη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού τους, μειώνοντας πολύ το επίπεδο των NPLs στον τραπεζικό τομέα», προσθέτει ο Fitch.

Ο οίκος προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειωθεί στο 171,6% του ΑΕΠ έως το 2024 από 193,3% στο τέλος του 2021, χάρη στα βελτιούμενα πρωτογενή πλεονάσματα και την ευνοϊκή δυναμική ανάπτυξης – επιτοκίων.

Παρά τη μεγάλη αύξηση της απόδοσης των κρατικών ομολόγων φέτος, με αυτή των 10ετών να αυξάνεται από το 1,3% στο τέλος του 2021 περίπου στο 4% τον Ιούνιο του 2022, ο λόγος της δαπάνης για τόκους προς τα δημόσια έσοδα αναμένεται να αυξηθεί μόνο περιορισμένα (στο 6% το 2024) και να παραμείνει πολύ χαμηλότερα από τον μέσο όρο των χωρών με αξιολόγηση ΒΒ (η οποία προβλέπεται στο 10% το 2024).

Η μέση διάρκεια του ελληνικού χρέους είναι από τις μεγαλύτερες μεταξύ όλων των χωρών, περίπου στα 20 χρόνια. Επιπλέον, το χρέος είναι κατά βάση σε σταθερά επιτόκια, περιορίζοντας τον αντίκτυπο από τις αυξήσεις των επιτοκίων στην αγορά.

Ο Fitch αναμένει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί περαιτέρω φέτος στο 4,5% του ΑΕΠ, αλλά με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως λόγω της επιδείνωσης των μακροοικονομικών προοπτικών και της κρατικής στήριξης για το μετριασμό του αντίκτυπου από τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας.

Μετά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 8,3% το 2021, οι μακροοικονομικές προοπτικές επιδεινώθηκαν σημαντικά τους τελευταίους μήνες καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία διόγκωσε την αύξηση στις τιμές ενέργειας και επηρεάζει την επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη, με τον υψηλό πληθωρισμό να έχει αντίκτυπο στα πραγματικά εισοδήματα και τη δυναμική της κατανάλωσης, σημειώνει οίκος. Οι συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου της Ελλάδας βασίζονται κατά 40% στη Ρωσία και η χώρα είναι ευάλωτη σε περαιτέρω αυξήσεις των τιμών και ενδεχόμενες διαταραχές στην προσφορά ενέργειας, προσθέτει.

Υπάρχουν άλλοι παράγοντες που θα στηρίξουν τις προοπτικές της οικονομίας, αναφέρει ο Fitch, επισημαίνοντας τη χρήση κεφαλαίων που συνδέονται με το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, η οποία θα επιταχυνθεί φέτος, ενισχύοντας τις επενδύσεις και τη συνολική ζήτηση, καθώς και ότι οι δείκτες για τον τουρισμό υποδηλώνουν περαιτέρω ανάκαμψη του κλάδου.

Ο οίκος αναθεώρησε την πρόβλεψή του για την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας φέτος στο 3,5% από 4,1% τον Ιανουάριο και την πρόβλεψη για το 2023 στο 3,2% από 4% προηγουμένως. Για το 2024 προβλέπει μία περαιτέρω μέτρια επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 2,8%.

Για τον πληθωρισμό προβλέπει ότι θα μειωθεί στο δεύτερο εξάμηνο για να διαμορφωθεί σε μέσα επίπεδα φέτος στο 7,3%, ενώ αναμένει μεγάλη μείωσή του στη συνέχεια και συγκεκριμένα στο 1,8% το 2023 και στο 1% το 2024.

Για τη συνολική αύξηση του κατώτατου μισθού, που ανέρχεται στο 7,5% σε σύγκριση με τα επίπεδα στο τέλος του 2021, σημειώνει ότι θα στηρίξει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, αν και με κίνδυνο δυσμενών αποτελεσμάτων στη ζήτηση εργασίας και στη μετακύλιση του κόστους στις τιμές.

Για τις τράπεζες, ο Fitch τονίζει ότι το συνολικό επίπεδο των NPLs μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2022 στα 17,7 δισεκ. ευρώ από 47,3 δισεκ. ευρώ πριν από ένα έτος, με τον δείκτη τους να υποχωρεί στο 12,1% από 30,3% στην ίδια περίοδο. Ωστόσο, προσθέτει, ότι η πρόοδος στη μείωση των NPL επηρέασε αρνητικά την κερδοφορία και την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών λόγω των μεγαλύτερων προβλέψεων για ζημιές από δάνεια.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήσεις και στα διόδια από 1η Ιανουαρίου 2026

31/12/2025 - 3:41μμ
(Φωτ. αρχείου: 
EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: «Τέλος χρόνου» για τα τέλη κυκλοφορίας – Ποιες φορολογικές υποχρεώσεις πρέπει να πληρωθούν σήμερα

31/12/2025 - 9:11πμ
Λογαριασμός από την ΕΥΔΑΠ (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΥΔΑΠ: Το 2026 κάνει ποδαρικό με αυξήσεις στους λογαριασμούς νερού

31/12/2025 - 8:40πμ
Τμήμα της Εγνατίας Οδού έξω από τη Βέροια (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ περνά η Εγνατία Οδός για τα επόμενα 35 χρόνια

30/12/2025 - 8:36μμ
(Πηγή: The Ellinikon)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνικό: Αγοραστές από τουλάχιστον 110 χώρες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για αγορά ακινήτου

30/12/2025 - 2:00μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φόροι: Όλες οι ελαφρύνσεις που έρχονται το 2026 – Τι κερδίζουν μισθωτοί, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι

29/12/2025 - 9:12πμ
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Σχεδόν 27 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν στους δικαιούχους έως τις 2 Ιανουαρίου

27/12/2025 - 12:10μμ
Σιταροχώραφα στην περιοχή Κρόκος Κοζάνης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Στραβού)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στον εισαγγελέα 50 αγρότες για μαζικές διαγραφές αγροτεμαχίων από το Ε9

24/12/2025 - 6:10μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/publicdomainpictures-14/)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρυσός: Για πρώτη φορά η τιμή του έσπασε το φράγμα των 4.500 δολαρίων ανά ουγγιά

24/12/2025 - 4:33μμ
(Φωτ.: Ulrike Görgl / pixabey.com)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα θέρμανσης: Πάνω από 124 εκ. ευρώ καταβλήθηκαν σε 1,17 εκ. δικαιούχους

23/12/2025 - 1:47μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Ronald Wittek)

Βουλγαρία: Υιοθέτησε το ευρώ σχεδόν 20 χρόνια μετά την ένταξή της στην ΕΕ

23 λεπτά πριν
Από την αφίσα της εκδήλωσης

Τα Μωμοέρια θα βγουν στους δρόμους του Παραδείσου και του Μυλαυλάκου

51 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από βίντεο (πηγή: x.com)

Ελβετία: Νεκροί και τραυματίες από έκρηξη στο Κραν-Μοντανά

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Με χαμηλές θερμοκρασίες η υποδοχή του 2026

2 ώρες πριν
Η Παναγία Σουμελά σε χαρακτικό του 1880 (πηγή: commons.wikimedia.org. Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

«Πρωτοχρονιάτικο του Πόντου» – Ένα ποίημα του Μιχαήλ Μεταλλείδη από το μακρινό 1961

2 ώρες πριν
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη, εκ μέρους της ομάδας του Pontos News)

Ευτυχισμένο το 2026: Το Pontos News σας εύχεται υείαν, ευλοΐαν και καλοχρονίαν!

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign