pontosnews.gr
Τρίτη, 17/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τα σημεία του κοινού μνημονίου Τουρκίας-Σουηδίας-Φινλανδίας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Το σύμφωνο αποτελούσε προαπαιτούμενο για την διεξαγωγή συνάντησης Μπάιντεν-Ερντογάν

29/06/2022 - 8:27πμ
(Φωτ.Twitter / NATO)

(Φωτ.Twitter / NATO)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Κοινό μνημόνιο  υπέγραψαν Τουρκία  Σουηδία και Φινλανδία προκειμένουν με στόχο να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της Άγκυρας σχετικά με την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ

Την είδηση επιβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Έτσι κάμφθηκε η αντίσταση του τουρκικού βέτο, που ήταν το προαπαιτούμενο για την συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν.

Τα σημεία του τριμερούς μνημονίου, που υπογράφηκε από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον Φινλανδό υπουργό Εξωτερικών Πέλα Χααβίστο και την υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας Ανν Λίντ, αναφέρουν τα εξής:

Οι εκπρόσωποι της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας, που συγκεντρώθηκαν σήμερα υπό τη διευκόλυνση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, συμφώνησαν στα ακόλουθα θέματα.

1. Το ΝΑΤΟ είναι μια Συμμαχία που βασίζεται σε κοινές αξίες, με τις αρχές της κοινής άμυνας και το αδιαίρετο της ασφάλειας. Η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία εκφράζουν τη δέσμευσή τους στις αρχές και τις αξίες που ορίζονται στη Συνθήκη της Ουάσιγκτον.

2.Ένα από τα πιο θεμελιώδη στοιχεία της συμμαχίας είναι η πλήρης αλληλεγγύη και συνεργασία για την καταπολέμηση κάθε μορφής και εκδήλωσης τρομοκρατίας, η οποία αποτελεί άμεση απειλή για την εθνική ασφάλεια των κρατών μελών καθώς και για τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα.

3.Ως μελλοντικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία και η Σουηδία παρέχουν πλήρη υποστήριξη στην Τουρκία έναντι όλων των απειλών για την εθνική της ασφάλεια. Σε αυτό το πλαίσιο, η Φινλανδία και η Σουηδία δεν θα υποστηρίξουν το PYD/YPG και την οργάνωση που ορίζεται ως FETO στην Τουρκία. Η Τουρκία παρέχει επίσης πλήρη υποστήριξη στη Φινλανδία και τη Σουηδία έναντι όλων των απειλών για την εθνική τους ασφάλεια. Η Φινλανδία και η Σουηδία απορρίπτουν σθεναρά και καταδικάζουν την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της. Η Φινλανδία και η Σουηδία καταδικάζουν ξεκάθαρα και απερίφραστα τις επιθέσεις που πραγματοποιούνται από όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις κατά της Τουρκίας και εκφράζουν τα βαθύτατα αισθήματα αλληλεγγύης τους προς την Τουρκία και τις οικογένειες των θυμάτων.

4.Η Φινλανδία και η Σουηδία επιβεβαιώνουν ότι το PKK είναι μια παράνομη  τρομοκρατική οργάνωση. Η Φινλανδία και η Σουηδία αναλαμβάνουν να αποτρέψουν τις δραστηριότητες του PKK και όλων των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων, τις επεκτάσεις τους και τις δραστηριότητες προσώπων που εμπλέκονται ή συνδέονται με συνδεδεμένες οργανώσεις και οργανώσεις του μετώπου. Η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία αποφάσισαν να αυξήσουν τη συνεργασία τους προκειμένου να αποτρέψουν τις δραστηριότητες αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων. Η Φινλανδία και η Σουηδία απορρίπτουν τις φιλοδοξίες αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων.

5. Επιπλέον, η Φινλανδία πρόσθεσε νέες δραστηριότητες στο πεδίο των αξιόποινων τρομοκρατικών αδικημάτων με μια σειρά τροποποιήσεων στον Ποινικό Κώδικα, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022. Με αυτές τις τελευταίες τροποποιήσεις, που τέθηκαν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022, διευρύνθηκε το εύρος του εγκλήματος της συμμετοχής σε δραστηριότητες τρομοκρατικών ομάδων. Ταυτόχρονα, οι πράξεις υποκίνησης τρομοκρατίας στη δημόσια σφαίρα τιμωρούνται ως ξεχωριστό αδίκημα. Η Σουηδία επιβεβαιώνει ότι ένας νέος και πιο αποτελεσματικός νόμος για τα τρομοκρατικά αδικήματα θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου και ότι η κυβέρνηση θα ενισχύσει περαιτέρω την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της.

6.Η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει πλέον εθνικό εμπάργκο όπλων μεταξύ τους. Η Σουηδία τροποποιεί την εθνική της νομοθεσία για τις εξαγωγές όπλων στους Συμμάχους του ΝΑΤΟ. Στο μέλλον, οι εξαγωγές αμυντικής βιομηχανίας από τη Φινλανδία και τη Σουηδία θα πραγματοποιούνται σύμφωνα με την αλληλεγγύη των Συμμάχων και στο πνεύμα και το γράμμα του άρθρου 3 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον.

7.Η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία θα λάβουν τα ακόλουθα συγκεκριμένα βήματα μετά τις σημερινές συνομιλίες:

• Δημιουργία διακυβερνητικού διαλόγου και μηχανισμού συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και των υπηρεσιών πληροφοριών, για την ενίσχυση της συνεργασίας με βάση τη συναίνεση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και άλλων κοινών προκλήσεων.

• Η Φινλανδία και η Σουηδία θα διεξάγουν τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας με αποφασιστικότητα και αποφασιστικότητα σύμφωνα με τις διατάξεις των σχετικών εγγράφων και πολιτικών του ΝΑΤΟ και θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ενισχύσουν ανάλογα την τοπική τους νομοθεσία.

• Η Φινλανδία και η Σουηδία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Έκδοσης, θα λάβουν υπόψη τις πληροφορίες, τα αποδεικτικά στοιχεία και τις πληροφορίες που παρέχονται από την Τουρκία, για να διεκπεραιώσουν τα αιτήματα απέλασης ή έκδοσης της Τουρκίας σχετικά με υπόπτους τρομοκρατίας άμεσα και σε όλες τις διαστάσεις της, και να αναπτύξουν την έκδοση και την ασφάλεια συνεργασία με την Τουρκία.

• Η Φινλανδία και η Σουηδία θα ξεκινήσουν ερευνες  και θα απαγορεύσουν τις δραστηριότητες συγκέντρωσης χρημάτων και στρατολόγησης της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK και όλων των θυγατρικών της οργανώσεων, εντός του πλαισίου που καταγράφεται στην παράγραφο 5.

• Η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία θα δεσμευτούν να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση και να αποτρέψουν την κατάχρηση των νόμων τους για σκοπούς προπαγάνδας τρομοκρατικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων δραστηριοτήτων υποκίνησης βίας κατά της Τουρκίας.

• Η Φινλανδία και η Σουηδία θα διασφαλίσουν ότι η νομοθεσία τους για τις εξαγωγές όπλων επιτρέπει νέες συμμαχικές δεσμεύσεις και είναι συμβατή με την ιδιότητα μέλους τους στο ΝΑΤΟ.

• Η Φινλανδία και η Σουηδία θα υποστηρίξουν την ευρύτερη δυνατή ένταξη της Τουρκίας και άλλων συμμάχων εκτός ΕΕ στις τρέχουσες και μελλοντικές πρωτοβουλίες της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής της Τουρκίας στο έργο PESCO για τη στρατιωτική κινητικότητα.

8. Για την υλοποίηση αυτών των βημάτων, η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία θα δημιουργήσουν Μόνιμο Κοινό Μηχανισμό με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από τα Υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, Υπηρεσιών Πληροφοριών και Υπηρεσιών Ασφαλείας. Ο Μόνιμος Κοινός Μηχανισμός θα είναι ανοιχτός στη συμμετοχή και άλλων χωρών.

9. Η Τουρκία επιβεβαιώνει τη μακροχρόνια υποστήριξή της στην πολιτική Ανοιχτών Θυρών του ΝΑΤΟ και εκφράζει την υποστήριξή της στην πρόσκληση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης

  • Πηγή: Naftemporiki.gr
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προανακριτική για τα Τέμπη: Την Τετάρτη η συζήτηση στη Βουλή, στήνονται 14 κάλπες

16/06/2025 - 1:48μμ
Ιρανοί σε διαδήλωση κατά του Ισραήλ στην Τεχεράνη, 14 Ιουνίου 2025 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιράν-Ισραήλ: Γιατί η Αθήνα φοβάται την ανατροπή των μουλάδων

16/06/2025 - 1:24μμ
Με την ομιλία του Σωκράτη Φάμελλου έκλεισε το 5ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σωκράτης Φάμελλος: Επιστρέψαμε, είμαστε όρθιοι – Ο ΣΥΡΙΖΑ για την ανατροπή

15/06/2025 - 6:40μμ
Στιγμιότυπο από το 5ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία (φωτ.: Eurokinissi/Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες του 5ου Συνεδρίου – Ποιοι και γιατί διαφώνησαν με το κείμενο θέσεων

15/06/2025 - 11:45πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας: Υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία – Τι αλλάζει

11/06/2025 - 5:03μμ
Από τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον ΚΟΚ
(φωτ.: EUROKNISSI / Δήμητρα Κούτρα / Toklik)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας: Νομοθετικές βελτιώσεις Κυρανάκη για ταξί, τροχόσπιτα, πρόστιμα

10/06/2025 - 10:52μμ
Ο Βασίλης Στίγκας στα έδρανα της Βουλής (φωτ.: EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογοδικείο για Σπαρτιάτες: Τρεις βουλευτές μεταξύ των οποίων και ο Στίγκας χάνουν την έδρα τους

10/06/2025 - 1:02μμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην 3η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς, στη Νίκαια της Γαλλίας (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Μέχρι τέλος Ιουνίου δύο εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Ιόνιο και Κυκλάδες

9/06/2025 - 7:16μμ
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημήτρης Χούπης και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον χάρτη (φωτ.: Χ/ΓΕΕΘΑ-HNDGS)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χάρτης του 1585 με τον Εύξεινο Πόντο εξόργισε την Τουρκία – «Φαιδρότητα» απαντά το ΥΠΕΘΑ

6/06/2025 - 6:29μμ
(Πηγή: Creative Commons/ Panoramio)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά: Σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών οι συνομιλίες Ελλάδας-Αιγύπτου

1/06/2025 - 10:56μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτ. αρχείου: Χ / Recep Tayyip Erdoğan)

Ερντογάν: Με κάθε σταγόνα αίματος που χύνει το Ισραήλ θέτει σε κίνδυνο τη δική του ύπαρξη και το μέλλον του λαού του

8 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Ποντιακός Συλ. Τυρνάβου-Βοτανοχωρίου)

Οι Πόντιοι του Τυρνάβου γλέντησαν στον Άγιο Νικόλαο

9 ώρες πριν
Ο χάρτης που δημοσίευσε η Τουρκία (φωτ: Turkiye MSP Platform)

Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός της Τουρκίας «κόβει» το Αιγαίο στα δύο

9 ώρες πριν
Εικόνα από την Τεχεράνη, σήμερα, μετά από ισραηλινό χτύπημα (φωτ.: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH)

Πόλεμος Ισραήλ-Ιράν: Κλιμακώνεται η σύγκρουση – Τα χτυπήματα σε Τεχεράνη και Χάιφα

10 ώρες πριν
(Φωτ.: seismoi.gr)

Σεισμός 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής

10 ώρες πριν
Μέλη και φίλοι της Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης γύρω από την τούρτα των 49ων  γενεθλίων (φωτ.: NeosKosmos/Κώστας Ντεβές)

Σχεδόν πενηντάρισε η Ποντιακή Εστία Μελβούρνης – Αδιάκοπος ο αγώνας για την προβολή του ποντιακού ελληνισμού

11 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign