pontosnews.gr
Τετάρτη, 14/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Νέα μαθήματα… ελευθεροτυπίας από τον Ερντογάν: Τριετής φυλάκιση στους δημοσιογράφους που «παραπληροφορούν»

Προωθεί νομοσχέδιο για να ελέγξει ακόμη περισσότερα τα ΜΜΕ καθώς βαδίζει προς τις εκλογές του 2023

20/06/2022 - 3:36μμ
(Φωτ.: EPA / Riccardo Antimiani)

(Φωτ.: EPA / Riccardo Antimiani)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο βαθμός ελέγχου των ΜΜΕ στην Τουρκία δεν είναι ικανοποιεί, όπως φαίνεται, τον Ταγίπ Ερντογάν.

Έτσι στο δρόμο για τις εκλογές του 2023, ο Τούρκος πρόεδρος  προωθεί νομοσχέδιο με το οποίο ποινικοποιεί την «παραπληροφόρηση» κάτι που σημαίνει ότι δημοσιογράφοι που γράφουν ειδήσεις χωρίς την έγκριση του καθεστώτος θα φυλακίζονται για τρία χρόνια με το… νόμο.

Το νομοσχέδιο προβλέπει να τιμωρείται με φυλάκιση ενός ως τριών ετών η «διάδοση απατηλών πληροφοριών» και οι δημοσιογράφοι που κρίνονται ένοχοι γι’ αυτό το αδίκημα να στερούνται τη δημοσιογραφική ταυτότητά τους.

Ο «νόμος για την παραπληροφόρηση» έχει στόχο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους ιστότοπους στο Ίντερνετ, από τους οποίους θα ζητείται να δίνουν στις αρχές τις προσωπικές πληροφορίες των χρηστών τους, σε περίπτωση παράβασης.

«Αστυνομία της αλήθειας»

Η αντιπολίτευση προσπάθησε μάταια στις αρχές Ιουνίου να εμποδίσει αυτό το νομοσχέδιο, όμως, καθώς το AKP και οι σύμμαχοί του διαθέτουν πλειοψηφία 334 εδρών στο 581μελές κοινοβούλιο, το νομοσχέδιο δεν κινδυνεύει να απορριφθεί.

«Το κράτος επιδιώκει να δημιουργήσει μια αστυνομία της αλήθειας, διατηρώντας την αοριστία όσον αφορά τα όρια της παραπληροφόρησης», καθώς στο νομοσχέδιο δεν ορίζεται τι συνιστά παραπληροφόρηση, εκτιμά ο Σαρφάν Ουζούνογλου, καθηγητής Επικοινωνίας στο πανεπιστήμιο Μπιλγκί της Κωνσταντινούπολης, με τον οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η κυβέρνηση δεν περίμενε πάντως αυτό το νέο νομοσχέδιο για να θέσει υπό τον έλεγχό της την ελευθερία του λόγου στη χώρα: στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που επιβλήθηκε μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016, είχε βασιστεί ένας από τους πιο σημαντικούς διωγμούς που έχουν γίνει εναντίον των μέσων ενημέρωσης στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της ελευθερίας του Τύπου.

Την περασμένη εβδομάδα, 16 δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» στο Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι.

Συνολικά 67 δημοσιογράφοι είναι φυλακισμένοι αυτή τη στιγμή στην Τουρκία, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο P24.

«Σκοτεινές ημέρες»

Ο νόμος αυτός θα προστεθεί εξάλλου σε έναν άλλο, που υιοθετήθηκε το 2020 και υποχρεώνει τις πλατφόρμες, όπως το Facebook και το Twitter, να ορίσουν ένα νόμιμο αντιπρόσωπο στη χώρα. Τα πρόσωπα αυτά είναι πλέον εκτεθειμένα σε κυρώσεις, αν δεν αποσύρουν μέσα σε 48 ώρες ορισμένα περιεχόμενα έπειτα από αίτημα των τουρκικών αρχών.

«Ζούμε τις πιο σκοτεινές ημέρες της χώρας μας όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου», υπογράμμισε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων Τουρκίας Ναζίμ Μπιλγκίν, προσθέτοντας ότι το γεγονός πως «ο ‘νόμος της λογοκρισίας’ θα εγκριθεί από την κοινοβουλευτική επιτροπή όταν οι συνάδελφοι του Ντιγιάρμπακιρ είναι φυλακισμένοι, δεν είναι τυχαίο».

«Τρομοκρατία» και «εξύβριση του προέδρου» είναι μεταξύ των πιο συχνών και επανερχόμενων κατηγοριών εναντίον του Τύπου, της αντιπολίτευσης και των ενώσεων για την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Θερμή χειραψία Τραμπ-Ζελένσκι κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της 81ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Ουκρανίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι κατά Τραμπ: «Χάνουμε έναν ισχυρό εταίρο» – Δοκιμάζεται η δυτική στήριξη στην Ουκρανία

14/10/2026 - 10:35μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Sedat Suna)
ΚΟΣΜΟΣ

Απολογία Εκρέμ Ιμάμογλου: Η δίκη έχει πολιτικά κίνητρα και αποσκοπεί στον αποκλεισμό μου από την πολιτική ζωή

14/10/2026 - 9:33μμ
Στιγμιότυπο από το βίντεο (πηγή: x.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: «Ξέπλυναν» με ξίδι πλατεία μετά από συγκέντρωση Κούρδων – Μήνυση από το φιλοκουρδικό κόμμα DEM για ρατσισμό

14/10/2026 - 6:10μμ
(Πηγή: YouTube/ Halktv)
ΚΟΣΜΟΣ

Halk TV: Έφοδος της αστυνομίας και 11 συλλήψεις στο κανάλι της τουρκικής αντιπολίτευσης

14/10/2026 - 12:37μμ
Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Τομ Μπάρακ (φωτ. αρχείου: EPA / Wael Hamzeh)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Τουρκία: Στο στόχαστρο και ο Τομ Μπάρακ – Η αντιπολίτευση αμφισβητεί το ρόλο και τις κινήσεις του

13/10/2026 - 10:58μμ
ΚΟΣΜΟΣ

Πάπας Λέων ΙΔ’: Σε επέμβαση για οζίδιο στον πνεύμονα – Πόσο ανησυχητικό είναι για την υγεία του;

13/10/2026 - 6:10μμ
(Φωτ.: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
ΚΟΣΜΟΣ

Λευκός Οίκος: Ζήτησε την παραίτηση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ από τη θέση της πρέσβειρας στην Ελλάδα

13/10/2026 - 5:44μμ
(Πηγή: x.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: 5.000 άνθρωποι στα νοσοκομεία με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας στην Τοκάτη – Εξετάζεται το πόσιμο νερό

13/10/2026 - 1:33μμ
Θέα στον Εύξεινο Πόντο από τις βουλγαρικές ακτές (φωτ. αρχείου: EPA/VASSIL DONEV)
ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση με drones στον Εύξεινο Πόντο: Βυθίστηκε πλοίο στα ανοικτά της Βουλγαρίας – Καταδίκη από την Κομισιόν

13/10/2026 - 11:51πμ
(Φωτ.: EPA/Maxim Shipenkov)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Έχουμε πουλήσει υδρογονάνθρακες 320 δισ. δολαρίων στην ΕΕ παρά τις κυρώσεις από το 2022

13/10/2026 - 9:21πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Φωτογραφία αρχείου του σημερινού «Abeille Marengo», τότε «Mærsk Tracer», στη Φρεντερίσια της Δανίας, στις 6 Απριλίου 2023 (φωτ.: Thomas Dahlstrøm Nielsen / Wikimedia Commons)

Καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου: Γαλλικό πλοίο για την επανεκκίνηση των ερευνών

6 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από την παράσταση των «Αργοναυτών» στην Ακρινή Κοζάνης. Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)

Ακρινή: Οι «Αργοναύτες» του Κιλκίς έφεραν στη σκηνή την ποντιακή λαλιά

27 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI - MOTION TEAM / Βασίλης Βερβερίδης)

EuroCup: Φόρτσαρε στο φινάλε και νίκησε την Ντερτόνα ο Άρης

48 λεπτά πριν
Θερμή χειραψία Τραμπ-Ζελένσκι κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της 81ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Ουκρανίας)

Ζελένσκι κατά Τραμπ: «Χάνουμε έναν ισχυρό εταίρο» – Δοκιμάζεται η δυτική στήριξη στην Ουκρανία

52 λεπτά πριν
Ένα από τα σπαθιά που κατασχέθηκαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΑΑΔΕ)

Θεσσαλονίκη: Κοντέινερ με δηλωμένα «γυαλιά ηλίου» έκρυβε 3.081 όπλα

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Τρυψάνης)

FIBA Europe Cup: Εντυπωσιακός ο Ηρακλής, έκανε το 2/2

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV