pontosnews.gr
Πέμπτη, 17/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Φτιάχνουμε ποντιακά βαρένικα βήμα προς βήμα

Με τον Σάββα Καρίπογλου

24/06/2022 - 4:22μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένα λατρεμένο φαγητό που έφεραν οι Πόντιοι εκ Ρωσίας. Τα βαρένικα είναι γεμιστά ζυμαρικά που γίνονται με λίγα υλικά αλλά θέλουν κόπο μέχρι να φτάσουν στο πιάτο μας. Ο Σάββας Καρίπογλου και οι «Μαγειρικοί διάλογοι» μάς δείχνουν πώς να τα φτιάξουμε και να εντυπωσιάσουμε τους καλεσμένους μας.

Αν θέλουμε, μπορούμε να μιμηθούμε τη γεύση του τανωμένου σορβά και στο βούτυρο να καραμελώσουμε κρεμμύδια, να προσθέσουμε πάπρικα γλυκιά και καπνιστή και ξερό δυόσμο.

ΥΛΙΚΑ

για τη ζύμη

1 κιλό αλεύρι
1 ποτήρι νερό
1,5 κ.γ. αλάτι
1 αυγό

για τη γέμιση

500 γρ. μυζήθρα
1 αυγό
1 κ.γ. μαύρο πιπέρι

για το σερβίρισμα

250 γρ. βούτυρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Στον πάγκο μας ρίχνουμε το αλεύρι, στη μέση του οποίου σχηματίζουμε μια λακκούβα. Τοποθετούμε πρώτα το αυγό και το αλάτι και σιγά σιγά το ελαιόλαδο με το νερό.
  2. Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα χέρια μας και ξεκουράζουμε για 15΄.
  3. Κάνουμε τη γέμιση, ανακατεύοντας όλα τα υλικά.
  4. Ανοίγουμε με έναν πλάστη τη ζύμη σε φύλλο το οποίο να μην είναι πολύ χονδρό, έτσι ώστε να μην γίνει βαρύ το ζυμαρικό, αλλά ούτε πολύ λεπτό ώστε να μην σπάσει κατά το βράσιμο.
  5. Με τη βοήθεια ενός ποτηριού κόβουμε τη ζύμη σε κύκλους. Σε κάθε κομμάτι τοποθετούμε 1 κ.σ. γέμιση. Με βρεγμένα τα δάχτυλά μας, κλείνουμε σε μισοφέγγαρο τη ζύμη, αλείφοντας τις άκρες ώστε να κολλήσουν.
  6. Βράζουμε σε αλατισμένο νερό. Όταν τα βαρένικα ανεβαίνουν στην επιφάνεια, είναι έτοιμα. Χρειάζονται περίπου 3-4΄ βράσιμο.
  7. Τα σερβίρουμε στο πιάτο και τα περιχύνουμε με λιωμένο βούτυρο, το οποίο έχουμε καβουρδίσει ώστε να βγάλει τα αρώματά του.

Στο βίντεο ο Σάββας Καρίπογλου σας καθοδηγεί με κάθε λεπτομέρεια.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Χριστίνα Γεωργιάδου / gastronomos.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γαύρος φρικασέ με μαρούλια, ο Αρτακηνός – Με αφορμή το 4ο Φεστιβάλ Μικρασιατικών Γεύσεων

4/07/2025 - 2:05μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr /  Θεοδόσης Γεωργιάδης. Food styling: Σταυρούλα Φουτσά)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γιαννούτσια: Τα ζουμερά και μυρωδάτα ποντιακά κιμαδοπιτάκια

20/06/2025 - 1:16μμ
(Φωτ.: pxhere.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αραβική πίτα φτιαγμένη στο σπίτι – Με τα τρία απλούστερα υλικά

6/06/2025 - 1:57μμ
(Φωτ.: Στέλλα Σπανού)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Παστουρμαδόπιτα Καππαδοκίας μέσω Κιλκίς

30/05/2025 - 1:29μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Νίκος Καρανικόλας)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τσιριχτά με αυγά – Οι ποντιακοί λουκουμάδες σε μια πιο σπάνια εκδοχή

23/05/2025 - 2:37μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Γιώργος Δρακόπουλος. Food styling: Tina Webb)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ποντιακοί κεφτέδες με πλιγούρι – Όπως τους φάγαμε «Τη Θωμά ’ς σα Σούρμενα» από την κυρία Μαρίνα

9/05/2025 - 1:08μμ
(Φωτ.: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή. Πηγή: olivemagazine.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρουμελιώτικη αυγόπιτα για το τραπέζι της Λαμπρής – Γιατί «ρουμελιώτικο Πάσχα» δεν είναι μόνο ο οβελίας

18/04/2025 - 11:39πμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρυζόγαλο νηστίσιμο, αρωματικό, δοκιμασμένο και εγγυημένο

11/04/2025 - 8:12μμ
(Φωτ.: argiro.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με σοκολάτα – Της νηστείας και της… αμαρτίας

4/04/2025 - 2:06μμ
(Φωτ.: Σάββας Καρίπογλου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νηστίσιμοι εργολάβοι με μους σοκολάτας

21/03/2025 - 3:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: x.com/LastQuake)

Σεισμός 7,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Αλάσκας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Υπ. Εξωτερικών: Καταδικάζουμε όλες τις επιθέσεις κατά αμάχων και θρησκευτικών χωρών στη Σουέιντα

2 ώρες πριν
Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ (Kimberly Guilfoyle) (φωτ.: EPA/WILL OLIVER / POOL)

Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Μετά το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων, κρίνεται από την Ολομέλεια της Γερουσίας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: maronnews.gr)

Θρυλόριο: Η ποντιακή γαστρονομία έχει πρωτεύουσα, και μάλιστα υπεραιωνόβια

3 ώρες πριν
(Εικ.: Argo WN)

«Οι Αργοναύτες» του Βάιμπλινγκεν ετοιμάζουν διήμερο αφιέρωμα στη Σάντα του Πόντου

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook / Παλιός κλασικός ελληνικός κινηματογράφος)

Όταν παίζει θέατρο η Μαίρη Αρώνη, το κοινό την καμαρώνει

4 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign