pontosnews.gr
Δευτέρα, 22/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: «Τόπος προσκυνήματος» τα Απολυμαντήρια της Καλαμαριάς

Πριν από λίγες ημέρες ο Οικουμενικός Πατριάρχης βρέθηκε στο σημείο που έγινε συνώνυμο της ταπείνωσης των προσφύγων

6/06/2022 - 1:43μμ
1922. Παραπήγματα του απολυμαντηρίου στην ακτή της Αρετσούς. Στο ΙΑΠΕ παραχωρήθηκε από τον Ηρακλή Μαστρογιαννάκη (πηγή: ΙΑΠΕ / Συλλογή Μενέλαου Αλεξιάδη)

1922. Παραπήγματα του απολυμαντηρίου στην ακτή της Αρετσούς. Στο ΙΑΠΕ παραχωρήθηκε από τον Ηρακλή Μαστρογιαννάκη (πηγή: ΙΑΠΕ / Συλλογή Μενέλαου Αλεξιάδη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

«Τόπος προσκυνήματος, λοιπόν, εθνικού και θρησκευτικού κοινωνικού προσκυνήματος είναι ο τόπος αυτός, και όχι τόπος περιηγητικού ενδιαφέροντος». Μέσα σε μία φράση ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατάφερε να συνοψίσει την ιστορία των Απολυμαντηρίων της Καλαμαριάς. Η επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσε πριν από λίγες ημέρες δεν ήταν μόνο για τους πρόσφυγες που άφησαν την τελευταία τους πνοή τσακισμένοι από τις κακουχίες και τις ασθένειες, αλλά και γι’ αυτούς που τσακίστηκαν και μόνο από την παραμονή τους στο λοιμοκαθαρτήριο.

Για όλους αυτούς, ο κ. Βαρθολομαίος έριξε και ένα στεφάνι στη θάλασσα, 100 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τη θάλασσα που έφερε τον κύριο όγκο των προσφύγων στη νέα πατρίδα. Οι απόγονοί τους σήμερα διεκδικούν τα Απολυμαντήρια να γίνουν τόπος ιστορικής μνήμης.

«Μας έβαλαν στη σειρά τα μικρά και τις γριές και μας κουρεύανε. Έκλαιγα, φώναζα: ψάξε με, δες με, δεν έχω ψείρες! Με το ζόρι με κούρεψαν. Σαν κολοκύθι με κάνανε. Πολύ καιρό μετά ντρεπόμουνα να βγω στην αγορά να ψουνίσω», είχε περιγράψει η Καλλισθένη Καλλίδου από το χωριό Φερτέκι της Καππαδοκίας.

Οι διηγήσεις που έχουν διασωθεί υποδηλώνουν ότι, ιδίως οι γυναίκες, βίωναν το τραύμα της ταπείνωσης και του εξευτελισμού. Το κούρεμα ήταν μία βίαιη επέμβαση στο σώμα των προσφύγων, οι οποίοι ταυτόχρονα «έχαναν» στους κλιβάνους ό,τι ρούχο είχαν καταφέρει να περισώσουν.

Σκηνή της καθημερινότητας στον καταυλισμό της Καλαμαριάς. Γυναίκες λούζουν παιδί ίσως για να γλιτώσει το κούρεμα, το 1922 (πηγή: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)

«Στο Καραμπουρνάκι κατεβήκαμε. Τίπουτα! Τίπουτα! Κάτω στον άμμο! Άμα δεν είχες γνωστό εκεί να σε πάρει, εκεί θα πήγαινες με τη σειρά σου, όπως όλοι. Εκεί ερχότανε τα κάρα του δήμου, μαζεύαν τα σκουπίδια, μαζεύαν τους νεκρούς, απ’ τα πόδια κι απ’ τους ώμους, τους πετούσαν μέσα. Και από κει πηαίναν απάνω, ανοίγαν το λάκκο, όπως ήταν όλοι, ένας, δύο ήταν, τρεις ήτανε, τους ρίχναν μέσα και τέλος», είχε πει για τις συνθήκες διαβίωσης ο Γιώργος Αμαραντίδης από την Τραπεζούντα.

Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία που έδωσε στο pontosnews.gr ο πρόεδρος του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού (ΙΑΠΕ) Δήμου Καλαμαριάς και ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ Ανανίας Τσιραμπίδης, συνολικά 355.000 πρόσφυγες από τον Καύκασο, τον Πόντο, την Καππαδοκία, την υπόλοιπη Μικρά Ασία, την Ανατολική Θράκη και τη Ρωσία αποβιβάστηκαν στην ακατοίκητη και αφιλόξενη μέχρι τη δεύτερη δεκαετία του 20ού αιώνα Καλαμαριά.

Έφτασε δηλαδή περίπου το ¼ του συνολικού αριθμού των προσφύγων που ήρθαν στη χώρα από το 1916 έως το 1924.

Τι ήταν το Λοιμοκαθαρτήριο

Το Δημόσιο Λοιμοκαθαρτήριο, ή Απολυμαντήριο, βρισκόταν στην περιοχή της πλαζ Αρετσούς και ήταν ο πρώτος χώρος υποδοχής για τους πρόσφυγες που έφταναν στην ξηρά με τις βάρκες. Υπήρχαν δύο μεγάλα ξύλινα παραπήγματα: Στο ένα απολυμαίνονταν σε κλίβανο τα ρούχα, τα σκεύη, τα κλινοσκεπάσματα και τα υπόλοιπα υπάρχοντα.

Στο διπλανό κτίσμα οι πρόσφυγες ήταν υποχρεωμένοι να περάσουν οι ίδιοι μια διαδικασία απολύμανσης και αποφθειρίασης, να κουρευτούν και να κάνουν λουτρό με ισχυρά καθαριστικά και παγωμένο νερό.

Στόχος ήταν να προληφθεί η μετάδοση ασθενειών στον τοπικό πληθυσμό – επειδή στο λιμάνι και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης επικρατούσε το αδιαχώρητο, οι Αρχές επέλεξαν ως τόπο αποβίβασης και προσωρινής εγκατάστασης την Καλαμαριά.

Όμως και εκεί ο τύφος και η δυσεντερία θέριζαν, οι συνθήκες διαβίωσης ήταν άθλιες. Οι πρόσφυγες, μετά τα βάσανα και τις ταλαιπωρίες, τους διωγμούς που είχαν υποστεί στις προγονικές τους πατρίδες διέμεναν σε πρόχειρα παραπήγματα, εκτεθειμένοι σε ασθένειες και σε αντίξοες καιρικές συνθήκες. Πολλοί δεν άντεξαν.

Μετά τη διαδικασία της απολύμανσης στοιβάζονταν σε ξύλινους θαλάμους και σε σκηνές. Οι θάλαμοι ήταν κατασκευασμένοι από τους συμμάχους κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς είχαν χρησιμοποιηθεί για το στρατωνισμό Γάλλων και Βρετανών.

Ο χώρος περιοριζόταν σε κάποια σημεία με συρματόπλεγμα και σε περίπτωση εμφάνισης επιδημιών φυλασσόταν από στρατιώτες. Για τους περισσότερους η παραμονή τους εκεί αποτελούσε ένα σύντομο στάδιο, μέχρι την ανεύρεση ενός μονιμότερου τόπου κατοικίας σε κάποιο χωριό της Μακεδονίας ή στη Θεσσαλονίκη.

Περίπου 16.000 ρίζωσαν οριστικά στην Καλαμαριά και τους συνοικισμούς της, διαμένοντας στα παραπήγματα –τους «θαλάμους» όπως έμειναν στη συλλογική μνήμη–, οι περισσότεροι για πολλά χρόνια. Οι πρώτοι οικισμοί άρχισαν να κατασκευάζονται το 1924 και η στεγαστική αποκατάσταση ολοκληρώθηκε στο τέλος της δεκαετίας του 1950.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μετά το τέλος της παράστασης «Στ’ Αϊ-Γιαννιού του Κλήδονα, ριζικά και στροβιλίσματα στου θέρους τα γυρίσματα», Σάββατο 14 Ιουνίου 2026 
(φωτ.: Μικρασιατικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μελισσίων «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε»)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Από τη Μικρά Ασία έως την Ικαρία: Τα «ριζικά» του Κλήδονα ξεκλείδωσαν στα Μελίσσια

21/06/2026 - 4:37μμ
Μία από τις όψεις του Πολιτιστικού Κέντρου Μικρασιατικής Μνήμης (φωτ.: Facebook / Νίκος Σταυρέλης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κέντρο Μικρασιατικής Μνήμης στην Κόρινθο: Δεκατρία χρόνια μετά, το έργο ψάχνει ακόμη το δρόμο του

18/06/2026 - 11:17πμ
(Φωτ.: Wikimedia Commons – Büyükada Greek Orphanage Collection)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Συμφωνία-ορόσημο για το Ελληνικό Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου – Νέα εποχή για το ιστορικό ξύλινο μνημείο

15/06/2026 - 11:49μμ
Του Αϊ-Γιάννη οι φωτιές στην προσφυγική γειτονιά της Δυτικής Παραλίας στην Καλαμάτα, Σάββατο 13 Ιουνίου 2026 (φωτ.: messinialive.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κλήδονας στην Καλαμάτα: Οι Μικρασιάτες αναβίωσαν το αγαπημένο έθιμο, με φωτιές και γλέντι

14/06/2026 - 8:14μμ
Στιγμιότυπο από το 6ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατικών Συλλόγων, στο γήπεδο του Παναθλητικού Ομίλου Ατσαλένιου (φωτ.: Δήμος Ηρακλείου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

7ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατικών Σωματείων: Η Νέα Ιωνία υποδέχεται τη μεγάλη γιορτή μνήμης και παράδοσης

12/06/2026 - 11:16πμ
Η Έλλη Σολομωνίδου-Μπαλάνου διά χειρός Έλλης Σολομωνίδου-Μπαλάνου (πηγή: ΕΡΤ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Έλλη Σολομωνίδου-Μπαλάνου (1931-2026): Η Αθήνα αποχαιρέτησε μια σπουδαία προσωπικότητα

12/06/2026 - 8:55πμ
Η Αγγέλα Χρήστου Μαγγανά είναι το μικρό κοριτσάκι στη φωτογραφία του εργοστασίου πλινθοκεραμοποιίας του Μικρασιάτη Αντώνιου Κατσιάνου (φωτ.: facebook.com/karampou)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Πέθανε η Μικρασιάτισσα Αγγέλα Χρήστου-Μαγγανά από τις Οινούσσες

10/06/2026 - 3:29μμ
Στιγμιότυπο από την τελετή αποφοίτησης, Παρασκευή 5 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Giannis Demirtzoglou)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Συγκίνηση στο Ζωγράφειο της Κωνσταντινούπολης: Η «σκυτάλη» πέρασε στους επόμενους απόφοιτους

6/06/2026 - 3:15μμ
Φωτογραφία των Εθνομαρτύρων Προσκόπων του Αϊδινίου, τραβηγμένη στα ερείπια των βυζαντινών Τράλλεων την άνοιξη του 1919 (πηγή: facebook.com/karampou)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μνημόσυνο και έκθεση σπανίων κειμηλίων για τους ήρωες προσκόπους της Μικράς Ασίας στο Χαλάνδρι

4/06/2026 - 2:07μμ
(Φωτ.: facebook/ Κωνσταντινούπολη: Η Πόλη των πόλεων / Δώρα Ανδραλή)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Άλωση της Κωνσταντινούπολης: Ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου τίμησε και φέτος τη μαύρη επέτειο της αποφράδας ημέρας

30/05/2026 - 7:12μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Λυδία Φωτοπούλου πριν από λίγα χρόνια (φωτ.: pontosnews.gr)

Η Λυδία Φωτοπούλου είναι μια θεατρική κατηγορία μόνη της και το αξίζει

16 λεπτά πριν
(Φωτ.: allwyn.gr)

Νέο επεισόδιο «Τα Σπας» by Pamestoixima.gr (vid.)

34 λεπτά πριν
(Φωτ.: irafina.gr)

Σε ύφεση η πυρκαγιά στα Σπάτα – Μάχη με τις φλόγες σε Ακραίφνιο και Ελαιώνα Θηβών

49 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Θεσσαλονίκη: Προφυλακίστηκε ο 20χρονος για την κινηματογραφική αρπαγή και εκβίαση 25χρονου

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Γρ. Τύπου Δήμος Ωραιοκάστρου)

Δήμος Ωραιοκάστρου: Αναβάλλεται η εκδήλωση «Καλούσεια 2026» που γίνεται στη μνήμη του κορυφαίου Πόντιου χορευτή Νίκου Καλούση

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Federation of Pontian Associations of Australia)

50 χρόνια Ποντιακή Εστία Μελβούρνης: Μια λαμπρή γιορτή μνήμης, πολιτισμού και προσφοράς στον ποντιακό ελληνισμό

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign