pontosnews.gr
Δευτέρα, 2/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μιχάλης Καλιοντζίδης – Παναγιώτης Θεοδωρίδης: Η συνεργασία που αναδεικνύει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της ποντιακής μουσικής

Οι δύο καλλιτέχνες μίλησαν στο pontosnews.gr για το CD «Συζεξία». Παρουσιάζεται σε λίγες ημέρες στα Αλωνάκια Κοζάνης και περιλαμβάνει 10 τραγούδια

28/05/2022 - 3:59μμ
(Πηγή: YouTube / Θεοδωρίδης Παναγιώτης)

(Πηγή: YouTube / Θεοδωρίδης Παναγιώτης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Συζεξία, μία λέξη από τα αρχαία ελληνικά που στην ποντιακή διάλεκτο περιγράφει τη συνεργασία δύο γεωργών. Ο καθένας έβαζε το ζώο που είχε και ενώνοντας δυνάμεις καλλιεργούσαν τα χωράφια τους.

Αυτή τη λέξη πήραν ο λυράρης και τραγουδιστής Μιχάλης Καλιοντζίδης και ο τραγουδιστής Παναγιώτης Θεοδωρίδης προκειμένου να περιγράψουν τη μεταξύ τους συνεργασία.

Το CD Συζεξία, που παρουσιάζεται στις 3 Ιουνίου στα Αλωνάκια Κοζάνης, περιλαμβάνει 10 τραγούδια που στηρίζονται στην ποντιακή μουσική παράδοση, ένα 30λεπτο ντοκιμαντέρ γυρισμένο στον Διπόταμο Καβάλας, και μία συνοδευτική έκδοση 28 σελίδων με τα βιογραφικά των δύο καλλιτεχνών, ζωγραφιές και αποδόσεις των στίχων στη νεοελληνική διάλεκτο.

Μιλώντας στο pontosnews.gr, ο Παναγιώτης Θεοδωρίδης χαρακτήρισε τη συνεργασία με τον Μιχάλη Καλιοντζίδη «όνειρο που είχε από μικρός», όταν τον θαύμαζε στο πάλκο πλάι σε ιερά τέρατα της ποντιακής μουσικής.

«Για τον Μιχάλη δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι ο καλλιτέχνης που ξέρει όσο κανείς άλλος να κάνει τη διαφορά στη δισκογραφία, και αυτό σε συμπαρασύρει. Το ένιωσα μέσα στο στούντιο κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης. Στα ηχοχρώματά του διακρίνει κανείς έντονα την αδρότητα της παράδοσης με την ανανεωτική πνοή της. Όπως και να το κάνουμε είναι τιμή να σου εμπιστεύεται ένας τόσο σπουδαίος καλλιτέχνης τις μουσικές του δημιουργίες και να συμπράττεις μαζί του δισκογραφικά», τονίζει.

Μπορεί οι δυο τους να είχαν στο παρελθόν –όταν ξεκινούσε την πορεία του στο τραγούδι ο Παναγιώτης Θεοδωρίδης– κάποιες περιορισμένης έκτασης συνεργασίες, ωστόσο η Συζεξία είναι η πρώτη ολοκληρωμένη τους δουλειά.

«Ο Μιχάλης Καλιοντζίδης μιλάει στο σήμερα και στο αύριο με ακούσματα του χθες. Έχει βαθιά σχέση με την ποντιακή παράδοση από την οποία είναι εμπνευσμένη η μουσική του. Στη δισκογραφία είναι επιβλητικός. Όλα στο στούντιο κύλησαν ευλογημένα και είναι δεδομένο ότι το ίδιο θα συμβεί και στην παρουσίαση της δουλειάς μας στις 3 Ιουνίου στην Κοζάνη.

»Είναι πιθανό μέσα στο στούντιο κατά τη διάρκεια μιας συνεργασίας να προκύψουν διάφορες αντικειμενικές δυσκολίες, ωστόσο εμείς λες και είχαμε μία ευλογία. Σε αυτό προφανώς συνέβαλε η έντονη επιθυμία μας να συνεργαστούμε, αλλά πιστεύω ότι έπαιξαν το ρόλο τους και οι περιορισμοί που αντιμετωπίσαμε όλοι τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της πανδημίας. Πιστεύω ότι η πίεση από τους περιορισμούς μάς έκανε να βγάλουμε τον καλύτερο εαυτό μας», τονίζει ο Παναγιώτης Θεοδωρίδης.

Για μία εξαιρετική φωνή με ένα μοναδικό ηχόχρωμα κάνει λόγο αναφερόμενος στον Παναγιώτη Θεοδωρίδη ο Μιχάλης Καλιοντζίδης. Όπως εξηγεί στο pontosnews.gr, πριν από χρόνια δεν ολοκληρώθηκαν οι τότε συζητήσεις για μία ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά.

«Ξεκινήσαμε, αλλά για διάφορους λόγους, κυρίως λόγω υποχρεώσεων που προέκυψαν, έμεινε η δουλειά λίγο πίσω. Τελικά βάλαμε φέτος στόχο να την ολοκληρώσουμε εντός του έτους, και το καταφέραμε. Την τελευταία στιγμή προσθέσαμε κάποιες μελωδίες που θεωρήσαμε ότι ήταν πολύ καλές», εξηγεί ο Μιχάλης Καλιοντζίδης.

Κατά τον ίδιο, η δουλειά μέσα στο στούντιο ολοκληρώθηκε πάρα πολύ εύκολα και ομαλά, μέσα σε διάστημα μόλις τριών ημερών.

«Αυτό σίγουρα οφείλεται στη σημαντική εμπειρία που διαθέτει ο Παναγιώτης, αλλά και στο γεγονός ότι αποστήθισε πολύ γρήγορα τις μελωδίες. Καταφέραμε να ολοκληρώσουμε μια δουλειά το ύφος της οποίας στηρίζεται απολύτως στα στοιχεία της ποντιακής παράδοσης. Παρά το γεγονός ότι τα τραγούδια είναι καινούργια, ακολουθούν απολύτως τα παραδοσιακά ακούσματα», καταλήγει.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Νίκος Σωματαρίδης στο σπίτι του, τον Σεπτέμβριο του 2022, συνομιλώντας με την Αλεξία Ιωαννίδου (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Πέθανε ο Νίκος Σωματαρίδης – Μια ζωή αφιερωμένη στον ποντιακό πολιτισμό

2/11/2026 - 7:25μμ
(Πηγή: kulturportali.gov.tr)
ΠΟΝΤΟΣ

Ίμερα: Κινδυνεύει ο ιερός ναός του Αγίου Ιωάννη στον Πόντο; Αγωνία για το μνημείο του ποντιακού ελληνισμού

2/11/2026 - 3:47μμ
Ο Θωμάς Αλεξιάδης υπογράφει αντίτυπο του βιβλίου του, Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Δήμος Σερβίων)
ΠΟΝΤΟΣ

Η ιστορία του Πόντου μέσα από την έρευνα του Θωμά Αλεξιάδη

2/11/2026 - 3:25μμ
Το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας σήμερα, όπου λειτουργεί το λύκειο Kanuni Anadolu (φωτ.: Προσωπικό αρχείο Νουρτζάν Γιαζιτζί Μετίν)
ΠΟΝΤΟΣ

Τραπεζούντα: Στα σχολεία των Ελλήνων χτυπά ακόμη το κουδούνι – Μια ιστορία πέρα από το περίφημο Φροντιστήριο

2/11/2026 - 9:51πμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΠΟΝΤΟΣ

Πιερία: Πόντιοι, Θρακιώτες και Μικρασιάτες τίμησαν μαζί τις αλησμόνητες πατρίδες

2/11/2026 - 9:25πμ
ΠΟΝΤΟΣ

Ουζουνγκιόλ: Η Ευδοξία Κοκκινασίδου, ο Σωκράτης Κωνσταντινίδης και ο Αντέμ Εκίζ σε μια ιδιαίτερη συνάντηση

1/11/2026 - 11:00μμ
Μέλη του «Ευξείνου Πόντου» Στοκχόλμης παρουσιάζουν ποντιακούς χορούς, στην ετήσια συνάντηση του σωματείου. Σάββατο 31 Οκτωβρίου (φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο «Εύξεινος Πόντος» γλέντησε ποντιακά στη Στοκχόλμη – Παρών το Κιλκίς

1/11/2026 - 7:45μμ
Ο μικρός πυρριχιστής στο χορό του «Ξενιτέα» Νταχάου και Περιχώρων (πηγή: TikTok / @fani.gkavanozi)
ΠΟΝΤΟΣ

Ούτε δύο χρονών και χορεύει σέρρα – Το αίμα νερό δεν γίνεται! (βίντεο)

1/11/2026 - 5:50μμ
Ορφανά παιδιά στο προαύλιο του Κολεγίου Ανατόλια στη Μερζιφούντα, όπου λειτουργούσε ορφανοτροφείο της Near East Relief, περ. 1921-1922 (πηγή: Συλλογή Gertrude Anthony / The Bancroft Library, University of California, Berkeley)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Γενοκτονία των Ποντίων: Η έκθεση που «θάφτηκε» – Ένας Αμερικανός ναύαρχος «φίμωσε» εργαζόμενη της Near East Relief

1/11/2026 - 5:03μμ
(Πηγή: Αρχείο Μιχάλη Αθανασιάδη / Συλλογή Φανής Δημητριάδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Μαυρόβατος Δράμας: Τα γαμήλια έθιμα, από την Αρχαιότητα μέχρι τις προσφυγικές κοινότητες, στο επίκεντρο της 8ης Συνάντησης Ποντιακής Λαογραφίας

1/11/2026 - 1:52μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τμήμα του Τείχους των Φωκέων (φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού)

Θερμοπύλες: Το τείχος των Φωκέων βγαίνει από την αφάνεια

18 λεπτά πριν
Τμήμα της αφίσας για την έκθεση κειμηλίων στο Καστέλλι του Ηρακλείου Κρήτης (πηγή: facebook.com/rizes.xalandriou)

Κρήτη: Σπάνια κειμήλια και αδημοσίευτα τεκμήρια της Μικράς Ασίας παρουσιάζονται στο Καστέλλι Πεδιάδας

45 λεπτά πριν
(Φωτ.: Nostos Argentina/Facebook)

Αργεντινή: Η ελληνική Ομογένεια συναντά τον πολιτισμό και την ιστορία στο 16ο Συνέδριο «Νόστος»

1 ώρα πριν
Η χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Νομού Πέλλας «Η Μπίγα», την Κυριακή 1η Νοεμβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Stratos Kafetzis)

Έδεσσα: Τραγούδια, χοροί και μνήμες της Μικρασίας στο Παρθεναγωγείο

2 ώρες πριν
Ο Νίκος Σωματαρίδης στο σπίτι του, τον Σεπτέμβριο του 2022, συνομιλώντας με την Αλεξία Ιωαννίδου (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Πέθανε ο Νίκος Σωματαρίδης – Μια ζωή αφιερωμένη στον ποντιακό πολιτισμό

2 ώρες πριν
Μέρος των κατασχεθέντων για την υπόθεση της ΜΚΟ «Παιδική χαρά» (πηγή: ΕΛΑΣ)

«Παιδική Χαρά»: «Έφαγα εγώ 20 χιλιάρικα;» – Οι διάλογοι πριν από τις απολογίες

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV