pontosnews.gr
Δευτέρα, 22/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μπαίνουμε στα δύσκολα

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

6/05/2022 - 6:10μμ
(Φωτ.: pixabay.com)

(Φωτ.: pixabay.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η ανακοίνωση της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, η σχεδιαζόμενη υποδοχή του στον Λευκό Οίκο από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η πρόσκληση που του απηύθυνε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι για να μιλήσει στο Κογκρέσο, σύμφωνα με την εκτίμησή μας, πυροδότησε το μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων από πλευράς της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας την 27η Απριλίου 2022.

Η Τουρκία, με τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις, ήθελε να δείξει ότι στο ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να συμβουλεύσουν τον Έλληνα πρωθυπουργό να συμβάλλει στην επίλυση των «ελληνοτουρκικών προβλημάτων», η ατζέντα είναι αυτή που δείχνουν οι συγκεκριμένες ενέργειες της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας αλλά και οι ενέργειες του πολεμικού ναυτικού που λίγες μέρες πριν ολοκλήρωσε την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», παρουσία, μάλιστα, αξιωματικού των ΗΠΑ.

Με δεδομένο ότι η επίσημη θέση της Ελλάδας είναι ότι δεν υπάρχουν ελληνοτουρκικά προβλήματα αλλά παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις, αφού το μόνο εκκρεμές ζήτημα είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, η Τουρκία θέλησε να τονίσει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ποια είναι η δική της ατζέντα, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ «συμβουλεύσουν» τις δύο χώρες να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για να τα βρουν, στη λογική του win-win ή του kazan-kazan.

Θυμίζουμε, σε όσους ενδεχομένως το έχουν ξεχάσει, ότι ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP στην Τουρκία Ομέρ Τσελίκ, επιβεβαιώνοντας πριν τα ελληνικά ΜΜΕ στις 7 Μαρτίου, τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, που είχε προγραμματιστεί για τις 13 Μαρτίου, αφού κατηγόρησε την Ελλάδα ότι διαδίδει fake news εις βάρος της Τουρκίας για το Μεταναστευτικό και ότι τρυπάει βάρκες στο Αιγαίο, αφού μας υπενθύμισε για τα δικαιώματα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και του ψευδοκράτους, έσπευσε να δηλώσει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Ο πρόεδρος Ερντογάν θα θέσει στις 13 Μαρτίου όλα τα θέματα στον Έλληνα πρωθυπουργό.
  • Ο φάκελος της Ελλάδας είναι περιεκτικός, είναι μεγάλος φάκελος. Υπάρχουν πολλά ζητήματα, από τις έρευνες φυσικού αερίου μέχρι το θέμα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.
  • Τελευταία η Ελλάδα βλέπουμε ότι προσπαθεί τα διμερή ζητήματα που χρήζουν επίλυσης να τα αναγάγει σε τουρκοευρωπαϊκά θέματα, αλλά είναι εξαιρετικά λάθος αυτή η προσέγγιση. Η Ελλάδα πρέπει να το καταλάβει αυτό. Είμαστε γείτονες, ζούμε μαζί και αυτά τα ζητήματα εμείς μπορούμε να τα λύσουμε. Η ευαισθησία που έχει η Τουρκία για τη Γαλάζια Πατρίδα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ή να επικριθεί.
  • Ο φάκελος περιλαμβάνει από το θέμα της υφαλοκρηπίδας μέχρι και τη στρατικοποίηση των νησιών εκ μέρους της Ελλάδας και όλα αυτά θα συζητηθούν φυσικά. Γιατί αυτά συμβαίνουν μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου.
  • Τρυπάει βάρκες μεταναστών/προσφύγων από τη Συρία, από την Ανατολική Μεσόγειο, τους υποβάλει σε βασανιστήρια. Κι αυτά γίνονται μπροστά στα μάτια του κόσμου.
  • Πρέπει να σταματήσει να θέτει υπό αμφισβήτηση τα δικαιώματα της Τουρκίας στη Γαλάζια Πατρίδα.
  • Φυσικά υπάρχει το ζήτημα της ΤΔΒΚ και το άνοιγμα των Βαρωσίων. Η Ελλάδα και Ε/Κ πλευρά συνεχίζουν την απέλπιδα εκστρατεία. Η  ΤΔΒΚ είναι κυρίαρχο κράτος και πρέπει να επιδεικνύουν σεβασμό. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνουν στη βάση των δύο κρατών.
  • Όπως είπα είναι μεγάλος ο φάκελος, υπάρχουν μηχανισμοί που λειτουργούν αλλά δεν χρειάζεται να κρύβουμε τις διαφορές μας πλέον, γι’ αυτό το λόγο όλα αυτά τα ζητήματα θα συζητηθούν αναλυτικά σε αυτή τη συνάντηση που θα γίνει. Ο πρόεδρός μας φυσικά εδώ και καιρό δίνει ηχηρά μηνύματα σε αυτό το θέμα. Η πολιτική μας θα εξηγηθεί για άλλη μια φορά στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Όταν ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ έκανε τις συγκεκριμένες δηλώσεις, δεδομένης της βαρύτητας και των δηλώσεων και της θέσης του κ. Τσελίκ, θα περίμενε κανείς μια αντίστοιχη δήλωση από ελληνικής πλευράς, η οποία θα έβαζε τα πράγματα στη θέση τους, ή ακόμα και ακύρωση της συνάντησης. Εμείς δεν θυμόμαστε να έγινε κάποια ανακοίνωση από το ελληνικό ΥΠΕ, εκτός και αν μας διαφεύγει, ενώ η συνάντηση έγινε και μάλιστα σε πολύ καλό κλίμα, όπως μας είπαν.

Για τις αστειότητες με τους χαλβάδες, καλύτερα να μην πούμε τίποτα. Απλά να σημειώσουμε ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να πάψουν να εξευτελίζουν την Ελλάδα.

Πάντως, πέραν του εξευτελισμού με τους χαλβάδες και τις ανοησίες που μας σέρβιραν κάποιοι που αυτοαποκαλούνται δημοσιογράφοι, ότι ανοίγει μια νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ότι αποφασίστηκε η αποκλιμάκωση, ότι περνάμε πλέον σε μια θετική ατζέντα, ένας τρίτος παρατηρητής, για παράδειγμα από την Ουάσιγκτον, δικαιολογημένα θα σκέφθηκε ότι «αφού δεν έβγαλαν ανακοίνωση για τις δηλώσεις Τσελίκ και αφού έγινε και μάλιστα σε τόσο καλό κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, τότε η Ελλάδα, έστω και ατύπως, δέχεται την ατζέντα του εκπροσώπου του ΑΚΡ».

Και επειδή οι Τούρκοι δεν εμπιστεύονται τις ΗΠΑ, ήθελαν να υπενθυμίσουν στην Ουάσιγκτον, ειδικά μετά τη δήλωση Μπάιντεν για την Γενοκτονία που διέπραξαν οι Τούρκοι εναντίον των Αρμενίων, ότι η ατζέντα είναι αυτή που περιέγραψε ο Τσελίκ. Και το έπραξαν με τον πιο προκλητικό και ξεδιάντροπο τρόπο, χωρίς μάλιστα να έχουν κανέναν ενδοιασμό ότι αυτό μπορεί να δυσχεράνει την πώληση των F-16 VIPER, αφού φαίνεται ότι έχουν λάβει διαβεβαιώσεις από το State Department ότι το θέμα αυτό είναι «λυμένο» και ότι ο σκόπελος του Κογκρέσου θα ξεπεραστεί.

Δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει ενδεχομένως ο κύριος Μητσοτάκης στην Ουάσιγκτον. Υπάρχουν κι άλλα, τα οποία ελπίζω να τα συμπεριλάβουν στο φάκελο οι διπλωμάτες που προετοιμάζουν την επίσκεψή τους στις ΗΠΑ, οι οποίο ελπίζω να μην είναι οι ίδιοι που προετοίμασαν την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, που αποδείχτηκε πολιτικοδιπλωματικό Βατερλό.

Θα επανέλθουμε στο θέμα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί «τουρκικού» έθνους συνέχεια

21/12/2025 - 3:47μμ
Η Δανή πρωθυπουργός Μέτε Φρέντερικσεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Κόστα και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες (φωτ.: EPA/ OLIVIER HOSLET)
ΓΝΩΜΕΣ

Διχασμένη η Ευρώπη στο Ουκρανικό

20/12/2025 - 9:30πμ
Πολίτες στέκονται μπροστά από μια γιγάντια τουρκική σημαία στη διάρκεια εθνικών εορτασμών στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί «τουρκικού» έθνους

19/12/2025 - 3:44μμ
Απεικόνιση της παραβολής του πλουσίου με τον φτωχό Λάζαρο σε μικρογραφία κώδικα (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον πλούσιο και στον Λάζαρο (Μέρος Β’)

16/12/2025 - 9:56πμ
Ο Φεριντούν Σινιρλίογλου (φωτ. αρχείου: EPA / Maxim Shemetov)
ΓΝΩΜΕΣ

Αιχμάλωτοι του Σινιρλίογλου

14/12/2025 - 4:27μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Olivier Hoslet)
ΓΝΩΜΕΣ

Πολιτισμικός πόλεμος Ευρώπης-Αμερικής

13/12/2025 - 9:46πμ
Ο Λάζαρος στην πύλη του πλουσίου, διά χειρός Heinrich Aldegrever (πηγή: Metropolitan Museum of Art / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον πλούσιο και στον Λάζαρο (Μέρος Α’)

9/12/2025 - 9:36πμ
(Φωτ.: EPA / Erdem Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Νέα Οθωμανία;

7/12/2025 - 3:38μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/dji-agras-12491421/)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο νέος φεουδάρχης

6/12/2025 - 9:45πμ
(Πηγή: imgflip.com/memetemplate/390114597/Clown-Erdogan)
ΓΝΩΜΕΣ

Πού οδηγούνται οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας;

5/12/2025 - 4:22μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χρήστος Παρχαρίδης: Ένας γνήσιος εκφραστής της ποντιακής μουσικής παράδοσης έφυγε από τη ζωή

13 λεπτά πριν
(Φωτ.: Πολιτιστικός Σύλλογος Παλιννοστούντων Ποντίων Λάρισας «Ο ΠΟΝΤΟΣ»)

Οι Παλιννοστούντες Πόντιοι της Λάρισας έψαλαν τα κάλαντα στο Δημοτικό Γηροκομείο της πόλης

45 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook/80s Nοσταλγία)

Η Μήτση Κωνσταντάρα δεν ξεχνιέται «κύριε Πετροχείλο μου»

1 ώρα πριν
Αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας με τα τρακτέρ τους έχουν αποκλείσει τη σήραγγα των Τεμπών. Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Απόστολος Ντόμαλης)

Τέμπη: Αγρότες έκλεισαν τη σήραγγα – Τι απαντά η ΕΛΑΣ για τις εκτροπές

2 ώρες πριν
Συνάντηση Αμπάς-Μητσοτάκη στη Ραμάλα, 22 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού)

Ρόλο-γέφυρα στη Μέση Ανατολή διεκδικεί η Ελλάδα – Στη Ραμάλα ο Μητσοτάκης

2 ώρες πριν
Στο μέσο ο Γιώργος Τσουλφάς, στην ειδική τελετή του American College of Surgeons. Σικάγο, 19 Σεπτεμβρίου 2025 (πηγή: ΑΠΘ)

Παγκόσμια διάκριση: Ο Γιώργος Τσουλφάς του ΑΠΘ στους κορυφαίους χειρουργούς-εκπαιδευτές

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign