pontosnews.gr
Κυριακή, 5/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Γαλάζια Πατρίδα και η Ελλάδα

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

22/04/2022 - 3:35μμ
(Φωτ.: twitter.com/tcsavunma)

(Φωτ.: twitter.com/tcsavunma)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η Τουρκία διεξήγαγε την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα -2022» που διοργάνωσε η Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων στον Εύξεινο Πόντο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με τη συμμετοχή 122 πλοίων, 41 αεροσκαφών και 12 χιλιάδων προσωπικό.

Πρόκειται για μια εθνική άσκηση μεγάλης κλίμακας, που διεξάγεται στο πλαίσιο υλοποίησης του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας, το οποίο έχει εγκριθεί σε ανώτατο επίπεδο από τους αρμόδιους φορείς του τουρκικού κράτους και προβλέπει τη ντε φάκτο ιδιοποίηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ από το μέσον του Αιγαίου και μέχρι τις ακτές της Συρίας.

Με το δόγμα αυτό, τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου και το σύμπλεγμα της Μεγίστης, εγκλωβίζονται μέσα στα ύδατα της «τουρκικής Γαλάζιας Πατρίδας».

Αυτό θα γίνει σε πρώτη φάση, ενώ η Τουρκία θα διακηρύσσει σε όλους τους τόνους διμερώς και διεθνώς με ανακοινώσεις, επίσημες επιστολές και διαβήματα σε ΟΗΕ και σε άλλους διεθνείς φορείς, ότι η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών που έχει εγκλωβίσει στα στα ύδατα της «τουρκικής Γαλάζιας Πατρίδας».

Σε δεύτερη φάση και ενώ η πίεση για αποστρατιωτικοποίηση θα συνεχίζεται, η Τουρκία προφασιζόμενη και επικαλούμενη διάφορες αιτίες, ΠΙΘΑΝΟΝ να επιχειρήσει ακόμα και νηοψίες στα ελληνικά πλοία που θα διέρχονται από τα ύδατα της «τουρκικής Γαλάζιας Πατρίδας» με προορισμό τα εγκλωβισμένα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Σε τρίτη φάση, έχει ως στόχο την οικονομική –και όχι μόνο– ενσωμάτωση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου με τρόπο «βελούδινο» στην ενδοχώρα της Ανατολίας.

Η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα – 2022» αποκτά ακόμα μεγαλύτερη πολιτική σημασία, αφού στην τελική της φάση συμμετείχε με τηλεδιάσκεψη και ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μερικά στοιχεία για την εν λόγω άσκηση, με βάση την παρουσίαση που έγινε στη Διοίκηση του Πολεμικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού, που υπάγεται στη Διοίκηση του Στόλου, στο Ναύσταθμο του Gölcük – Κίου, στη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Ο διευθυντής άσκησης και διευθυντής επιχειρήσεων της Διοίκησης Στόλου αρχιπλοίαρχος Yusuf Akyüz δήλωσε, στη συνέντευξη Τύπου, ότι η άσκηση σχεδιάστηκε από τη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων με βάση το Πρόγραμμα Άσκησης των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων του Γενικού Επιτελείου και ότι ήταν μια πραγματική άσκηση που πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα στον Εύξεινο Πόντο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο υπό τη διοίκηση και διοίκηση της Ναυτικής Διοίκησης.

Ο αρχιπλοίαρχος Akyüz, αναφερόμενος στην άσκηση, είπε ότι σ’ αυτήν συμμετείχαν συνολικά 122 πλοία, ήτοι 10 φρεγάτες, 6 κορβέτες, 17 τορπιλάκατοι, 11 υποβρύχια, 8 ναρκαλιευτικά, 32 βοηθητικά πλοία, 12 περιπολικά, 25 αποβατικά, 1 δοκιμαστικό και εκπαιδευτικό πλοίο, συνολικά 122 πλοία.

«Συμμετείχαν επίσης 10 αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας, 17 ελικόπτερα, 14 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, 4 ομάδες βατραχανθρώπων επιθετικών επιχειρήσεων (SAT), 2 ομάδες βατραχανθρώπων αμυντικών επιχειρήσεων (SAS), μονάδες πεζοναυτών και τμήματα αμφίβιας επίθεσης, επιθετικά ελικόπτερα από τη Διοίκηση του Στρατού Ξηράς, ελικόπτερα γενικής χρήσης, βαριά μεταφορικά ελικόπτερα, επιθετικά μαχητικά αεροσκάφη από τη Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας, ιπτάμενα ραντάρ, αεροσκάφη που σύρουν εναέριους στόχους, τμήματα ραδιολογικού-βιολογικού-χημικού πολέμου, τμήματα και ελικόπτερα έρευνας διάσωσης της Γενικής Διεύθυνσης Στρατοχωροφυλακής και σκάφη της Γενικής Διεύθυνσης Ακτοφυλακής. Στην άσκηση θα συμμετέχουν επίσης η Γενική Διεύθυνση Εθνικής Ασφάλειας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, τα Υπουργεία Εσωτερικών, Μεταφορών και Υποδομών, Υγείας, Γεωργίας και Δασών και η Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος»,  πρόσθεσε.

Ο Akyüz δήλωσε ότι ο διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού, ναύαρχος Ercüment Tatlıoğlu, επέβαινε στη φρεγάτα TCG Gediz, παρακολουθώντας βολές με πραγματικά πυρά εναντίον υψηλής ταχύτητας προηγμένων μη επανδρωμένων στόχων επιφανείας και εναέριων στόχων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην άσκηση, που διεξήχθη μεταξύ 11 και 14 Απριλίου 2022, έγινε εκπαίδευση επιχειρησιακής ετοιμότητας για βασικές ναυτικές κινήσεις, όπως επιφανειακός πόλεμος, ανθυποβρυχιακός πόλεμος, πόλεμος ναρκών, πόλεμος αεράμυνας, ηλεκτρονικός πόλεμος, επιχειρήσεις θαλάσσιου ελέγχου και υποβρύχιας διάσωσης, βολές με πραγματικά πυρά σε επιφανειακούς και εναέριους στόχους και κοινή εκπαίδευση με τις Διοικήσεις των Ξηράς και Αεροπορίας.

Στο πλαίσιο της άσκησης έγιναν βολές κατά στόχων επιφανείας του μη επανδρωμένου σκάφους ALBATROS-T, βολές αεράμυνας, βολές επίγειου βομβαρδισμού και βολές από το οπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος AKSUNGUR θα στον μη επανδρωμένο επιφανειακό στόχο MAM-L.

Στην τελική φάση της άσκησης, που έγινε στην Μαρμαρίδα, την 21η Απριλίου, συμμετείχαν ως παρατηρητές Ακόλουθοι Άμυνας ή Ναυτικοί Ακόλουθοι από τα εξής κράτη:

ΗΠΑ, Αυστραλία, Αζερμπαϊτζάν, Τσεχία, Φιλιππίνες, Γεωργία, Ιράν, Ιαπωνία, ABD, Νότιος Κορέα, Λετονία, Μεξικό, Πακιστάν, Σενεγάλη και Νιγηρία. Συμμετείχε επίσης και ο «Ακόλουθος Άμυνας» του ψευδοκράτους, κάτι που συνιστά ενός είδους αναγνώριση από το «παράθυρο» του ψευδοκράτους από τις χώρες που συμμετείχαν με παρατηρητή στην εν λόγω επιθετική άσκηση.

Στην τελική φάση της άσκησης, που έγινε στη Μαρμαρίδα, εξετάστηκε κατάληψη μικρονησίδας από βατραχανθρώπους και από αεροκίνητα και αερομεταφερόμενα τμήματα.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, σε παρέμβαση που έκανε μέσω τηλεδιάσκεψης στο τέλος της άσκησης, μεταξύ άλλων είπε τα εξής:

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μέχρι να γίνουμε η πιο ισχυρή χώρα στην περιοχή και στον κόσμο με νέα πλοία, υποβρύχια και οπλικά συστήματα. Σώσαμε εκατοντάδες χιλιάδες ζωές από το να χαθούν σε σκοτεινά νερά με την ακτοφυλακή μας. …η παρουσία των στρατιωτών μας, που εκτελούν τα καθήκοντά τους μέρα και νύχτα, είναι η μεγαλύτερη εγγύηση για την ειρήνη. Η άσκησή μας, που πραγματοποιήθηκε από τα στοιχεία της Διοίκησης των Ναυτικών μας Δυνάμεων στον Εύξεινο Πόντο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, σε συντονισμό με τις Διοικήσεις των λοιπών Κλάδων των Ενόπλων μας Δυνάμεων, ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Το προσωπικό ειδικών αποστολών που συμμετείχε στην άσκηση έδειξε ότι είναι πάντα έτοιμο για δράση εκπληρώνοντας τα καθήκοντά του.

Η ύπαρξη ισχυρής ναυτικής δύναμης στην Τουρκία, η οποία είναι μια χώρα που περιβάλλεται από θάλασσες από τρεις πλευρές, δεν είναι επιλογή, είναι ανάγκη.

»Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στη συνεχή ανάπτυξη του ναυτικού μας. Θα συνεχίσουμε το έργο μας μέχρι να γίνει η πιο ισχυρή χώρα στην περιοχή της με νέα πλοία, υποβρύχια και οπλικά συστήματα. Οι ένοπλες δυνάμεις μας, εκτός από την άμυνα της πατρίδας, πραγματοποιούν τις πιο ολοκληρωμένες ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στον κόσμο σε πολλά μέρη. Ενώ οι χώρες που θεωρούν τους εαυτούς τους ότι είναι σύγχρονα κράτη άφησαν πρόσφυγες να πεθάνουν στη θάλασσα, εμείς σώσαμε εκατοντάδες χιλιάδες ζωές και δεν τις αφήσαμε να χαθούν στα σκοτεινά νερά. Κερδίσαμε την εκτίμηση του κόσμου με τις επιχειρήσεις που πραγματοποιήσαμε σε διάφορε περιοχές που υπήρχαν κρίσεις.

Οι ηρωικοί στρατιώτες μας εξακολουθούν να διεξάγουν μια επιτυχημένη επιχείρηση εναντίον τρομοκρατικών στόχων στο βόρειο Ιράκ. Συγχαίρω θερμά τα τμήματα του πολεμικού ναυτικού, της πολεμικής αεροπορίας, του στρατού ξηράς και της στρατοχωροφυλακής που πραγματοποίησαν την άσκηση Γαλάζια Πατρίδα.»

Κλείνοντας το άρθρο να σημειώσουμε ότι η άσκηση αυτή, που έχει σαφώς επιθετικό και αναθεωρητικό χαρακτήρα, γίνεται μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και τη  συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν, την οποία η κυβέρνηση και τα ελληνικά ΜΜΕ μας παρουσίασαν ως μια συνάντηση που ανοίγει μια νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με θετική ατζέντα.

Επίσης, να σημειώσουμε ότι στην άσκηση αυτή συμμετείχαν στρατιωτικοί επίσημοι από συμμαχικές χώρες, οι οποίοι με την παρουσία τους κατά κάποιο τρόπο νομιμοποίησαν τα επιθετικά σχέδια της Τουρκίας.

Να περιμένουμε από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κάποιο ενημερωτικό σημείωμα υπό τύπον διαβήματος σε όσες χώρες συμμετείχαν δι’ εκπροσώπου στην εν λόγω άσκηση, ή θα το αφήσουμε κι αυτό να πάει έτσι, όπως τόσα άλλα;

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: James Montgomery Flagg - Adam Cuerden /United States Library of Congress's Prints and Photographs / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο θείος Σαμ έγινε 250 χρόνων – Και αρρώστησε

4/07/2026 - 9:39πμ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε παλαιότερη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο (φωτ.: EPA / Yuri Gripas)
ΓΝΩΜΕΣ

Αναβαθμίζονται οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

3/07/2026 - 3:14μμ
«Η συκοφαντία της γυναικός του Πετεφρή και η κρίση του Ιωσήφ». Διά χειρός Θεόδωρου Πουλάκη, τρία διαδοχικά επεισόδια από τη βιβλική ιστορία του Ιωσήφ: η απόπειρα αποπλάνησής του από τη γυναίκα του Πετεφρή, η συκοφαντία σε βάρος του και η κρίση του από τον αφέντη του. Η φορητή εικόνα του 17ου αι. φυλάσσεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Β’)

30/06/2026 - 9:30πμ
Άποψη της «νεκρής ζώνης» που χωρίζει την Κύπρο, με τα συρματοπλέγματα και τη σημαία του ψευδοκράτους να δεσπόζει στο βουνό πάνω από τη Λευκωσία. Η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη από το 1974, όταν η Τουρκία εισέβαλε και κατέλαβε το βόρειο τμήμα του νησιού
(φωτ.: EPA / Katia Christodoulou)
ΓΝΩΜΕΣ

Ξαναζεσταμένο «Σχέδιο Ανάν» για την Κύπρο

28/06/2026 - 5:41μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΓΝΩΜΕΣ

Η σιωπή της Αθήνας μπορεί να κοστίσει ακριβά

27/06/2026 - 10:21πμ
(Φωτ. αρχείου: freepik.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Ένας Τούρκος διδάσκει για το Αιγαίο

26/06/2026 - 9:30μμ
Οι γιοι του Ιακώβ τού δείχνουν το χιτώνα του Ιωσληφ (έργο του Giovanni Andrea de Ferrari, πηγή: Domenico Fiasella / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Α’)

23/06/2026 - 9:47πμ
Από ψηλά, η 6η προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης 
(φωτ.: EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Θεσσαλονίκη στο μεταπολεμικό τοπίο της Μέσης Ανατολής

20/06/2026 - 10:05πμ
Η Ανάσταση του Κυρίου διά χειρός Κωνσταντίνου Παρθένη (πηγή: nationalgallery.gr)
ΓΝΩΜΕΣ

Κοντάκιο Αναστάσιμο (Μέρος ΣΤ’)

16/06/2026 - 10:09πμ
Εικόνα από την επίσκεψη του Κύπριου προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη στο Καζακστάν και την τιμητική διάκριση που του απονεμήθηκε στην Αστάνα (πηγή: youtube.com/euronews)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Τουρκία είναι επικίνδυνη αλλά και αντιμετωπίσιμη

13/06/2026 - 9:47πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιρανοί αποτίουν φόρο τιμής στον εκλιπόντα ανώτατο ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κατά τη διάρκεια τελετής αποχαιρετισμού πριν από την κηδεία του στη Μεγάλη Μοσάλα στην Τεχεράνη, Ιράν, στις 5 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA/ ABEDIN TAHERKENAREH)

Ιράν: Χιλιάδες κόσμου στην Τεχεράνη για την κηδεία του Αλί Χαμενεΐ

18 λεπτά πριν
(Φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου/pontosnews.gr)

Απαγόρευση κυκλοφορίας σήμερα στο Σέιχ Σου και σε δασικές εκτάσεις της Θεσσαλονίκης

43 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: facebook.com/syllogos.rizochoriou)

Ραντεβού με την ποντιακή παράδοση στο Ριζοχώρι

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: pixabay.com/users/cathinspanje-3113075/)

Καλοκαιρινές αλλεργίες και τσιμπήματα – Tα συμπτώματα που απαιτούν άμεση ιατρική βοήθεια

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Jim Lo Scalzo)

ΗΠΑ: Ο Τραμπ τα έβαλε πάλι με τον κομμουνισμό στην ομιλία του για την 4η Ιουλίου

2 ώρες πριν
1923. Προσφυγικός καταυλισμός Καλαμαριάς (πηγή: ΙΑΠΕ/ Συλλογή Άννας Θεοφυλάκτου)

Η πρώτη νύχτα στην Ελλάδα: Όταν οι Πόντιοι πρόσφυγες αντίκρισαν μια νέα πατρίδα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign