pontosnews.gr
Δευτέρα, 5/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

21η Απριλίου 1967: Η μέρα που έσβησε η δημοκρατία

Μια σύντομη ανασκόπηση των γεγονότων που οδήγησαν στη χούντα των συνταγματαρχών

21/04/2024 - 2:43μμ
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi)

(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ήταν 21η Απριλίου 1967, όταν καταλύθηκε η δημοκρατία στην Ελλάδα με ένα πραξικόπημα, για μια δικτατορία που θα κρατούσε εφτά χρόνια. Την περίοδο εκείνη η χώρα ήταν εν μέσω πολιτικής αστάθειας. Οι παρακρατικοί έλεγχαν σε μεγάλο βαθμό τα πολιτικά δρώμενα. Οι εκλογές του 1961, που έμειναν γνωστές ως εκλογές «βίας και νοθείας» με νικητή τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, και η δολοφονία Λαμπράκη το 1963, ήταν τρανά παραδείγματα της πολιτικής κατάστασης που επικρατούσε.

Οι εκλογές του 1963 βρήκαν νικητή τον –αριστερό μεν, αντικομουνιστή δε– Γεώργιο Παπανδρέου.

Οι πραξικοπηματίες φοβούνταν μία ακόμα επικείμενη νίκη της Ενώσεως Κέντρου. Μια τέτοια νίκη θα σήμαινε ενίσχυση της πτέρυγας του Ανδρέα Παπανδρέου και πιθανή κάθαρση του στρατεύματος από τα υπερδεξιά στοιχεία.

Εκτός αυτών, η ΕΔΑ, το πλέον νόμιμο αριστερό κόμμα της εποχής εκείνης, είχε βγει τρίτο στη Βουλή στις εκλογές του 1963 και του 1964, και δεν έδειχνε ότι θα έπεφτε πολύ σε ψήφους στις εκλογές που είχαν προκηρυχτεί για τον Μάιο του 1967.

Αυτή η άνοδος της Αριστεράς προκαλούσε άγχος στα ακροδεξιά στοιχεία και στους παρακρατικούς που δρούσαν στις παρυφές της εξουσίας.

Τα Ιουλιανά

Έτσι, το 1965 έχουμε την Αποστασία ή Ιουλιανά. Ο Γεώργιος Παπανδρέου, παρά τη μεγάλη νίκη του το 1964, παραιτήθηκε το 1965. Αφορμή για την παραίτησή του από την πρωθυπουργία τον Ιούλιο του 1965 υπήρξε η διαμάχη του με τον τότε βασιλιά Κωνσταντίνο για το πρόσωπο του υπουργού Εθνικής Άμυνας και την αλλαγή του αρχηγού ΓΕΣ. Ο ίδιος ήθελε να τους αντικαταστήσει με άτομα της εμπιστοσύνης του, καθώς πίστευε ότι τον τότε υπουργό Πέτρο Γαρουφαλιά και τον αρχηγό ΓΕΣ στρατηγό Ιωάννη Γεννηματά τους έλεγχε το παλάτι.

Την παραίτηση ακολούθησαν αλλαγές κυβερνήσεων με τρεις διαφορετικούς πρωθυπουργούς, και μια γενικότερη περίοδος κρίσης.

Σημαντική συνέπεια της κρίσης αυτής ήταν η απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών, και η εξουδετέρωση της άμυνας του συστήματος απέναντι σε πολιτειακές εκτροπές.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου

Την εποχή εκείνη άρχισε να ανεβαίνει σε δημοτικότητα ο Ανδρέας Παπανδρέου, που ήταν μέλος της Ένωσης Κέντρου και συμμετείχε αρχικά στην κυβέρνηση του πατέρα του, το 1964.

Η άνοδός του δεν ήταν καθόλου αρεστή στα ακροδεξιά στοιχεία. Ο ίδιος έκανε αντιαμερικανικές δηλώσεις, έτεινε χείρα φιλίας προς την ΕΔΑ και έκανε προτροπές για ενίσχυση της φιλίας με τις χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας.

Το πραξικόπημα

Έτσι, σε ατμόσφαιρα πολιτικής αστάθειας, απαξίωσης προς τους πολιτικούς, αλλά και αυξημένης δημοτικότητας για κεντροαριστερούς υποψηφίους, οι Γεώργιος Παπαδόπουλος, Στυλιανός Παττακός και Νικόλαος Μακαρέζος κατέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα, το οποίο ονόμαζαν «εθνοσωτήριο επανάσταση» ή «Επανάσταση της 21ης Απριλίου».

Θεωρούσαν ότι ήταν μια απαραίτητη πράξη για να αποφθεχθεί η αναρχία, αλλά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου η Ελλάδα δεν ήταν ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία χώρα που άκουγε αυτήν τη δικαιολογία για την κατάλυση της εξουσίας.

Τα ξημερώματα της μέρας εκείνης ολόκληρη η πολιτική ηγεσία συνελήφθη με καταπληκτική ευκολία. Δεν διέφυγε κανένας. Όλοι περίμεναν πραξικόπημα, όλοι μιλούσαν γι’ αυτό αλλά κανένας δεν ήταν έτοιμος να το αντιμετωπίσει.

Τελικά μετά από διαπραγματεύσεις ο βασιλιάς δέχτηκε να αναλάβουν υπουργεία στρατιωτικοί, και οι πραξικοπηματίες δέχτηκαν να γίνει πρωθυπουργός μη στρατιωτικός. Έτσι σιγά-σιγά η δικτατορία νομιμοποιήθηκε και η Ελλάδα πέρασε επτά χρόνια χούντας, που έληξε τον Ιούλιο του 1974.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Δίσκος του Λάκη Αλεξάνδρου που κυκλοφόρησε το 1973, σε ιδιωτική συλλογή (φωτ.: Facebook / Bill Apod)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Λάκης Αλεξάνδρου, ο Μακεδόνας «Αλ Μπάνο» – Άτυχος στην καριέρα και τη ζωή του

4/01/2026 - 5:56μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI – Επεξεργασία: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Στέλιος Σεραφείδης: Σαν σήμερα πέθανε ο «αρχηγός των αρχηγών» της ΑΕΚ

4/01/2026 - 2:05μμ
(Φωτ.: ΠΑΕ ΑΕΚ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα εγκαινιάστηκε το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια

3/01/2026 - 11:23πμ
Ο Χριστός στεφανώνει τον Ρωμανό και την Ευδοκία, Κωνσταντινούπολη, ελεφαντόδοντο, περίπου 945-949. Εθνική Βιβλιοθήκη Γαλλίας. Επιγρ.: ΡΩΜΑΝΟϹ ΒΑϹΙΛΕΥϹ ΡΩΜΑΙΩΝ / ΕΥΔΟΚΙΑ ΒΑϹΙΛΙϹ ΡΩΜΑΙΩΝ (πηγή: Clio20 / commons.wikimedia.org)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα: Ο Ρωμανός Δ’ Διογένης από την Καππαδοκία παντρεύεται την Ευδοκία Μακρεμβολίτισσα και στέφεται Βυζαντινός αυτοκράτορας

1/01/2026 - 10:25πμ
Ο Θέμης Ανδρεάδης στο σπίτι του, 24 Απριλίου 2023 (φωτ.: EUROKINISSI / Lato Klodian)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Θέμης Ανδρεάδης: Η μοναχική πορεία ενός δημιουργού που κυνήγησε τα θέλω του και όχι το εμπόριο

31/12/2025 - 11:54πμ
(Φωτ.: aekbc.gr)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα πέθανε ο… άφοβος Γιώργος Μόσχος

28/12/2025 - 2:03μμ
Διάφοροι πολιορκίαι του Μεσολογγίου. Παναγιώτης (ή Δημήτριος) Ζωγράφος, καθ’ υπόδειξη Ιωάννη Μακρυγιάννη, 1836-1839 (πηγή: Ψηφιακό Αρχείο ΕΙΜ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Χριστούγεννα του 1822 ο Ομέρ Βρυώνης επιχείρησε να καταλάβει με έφοδο το Μεσολόγγι

25/12/2025 - 7:48μμ
(Φωτ.: Instagram georgemofficial)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τζορτζ Μάικλ: Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο καλλιτέχνης που τραγούδησε όσο κανένας τα Χριστούγεννα

25/12/2025 - 12:38μμ
(Φωτ.: Facebook/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΡΑΣ- ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΒΡΑΔΙΑ )
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Βασίλης Καρράς: Ο Πόντιος τραγουδιστής που λατρεύτηκε, λατρεύεται και θα λατρεύεται για πάντα

24/12/2025 - 2:45μμ
(Φωτ.: Instagram christopherpapakaliatis)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

O Παπακαλιάτης πενηντάρισε και συνεχίζει να μας θυμίζει πως… Χριστόφορος γεννιέσαι, δεν γίνεσαι!

23/12/2025 - 10:59πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. Κέντρο Νεότητας Ελλήνων Ποντίων Κύπρου «Παναγία Σουμελά»)

Το Κέντρο Νεότητας Ελλήνων Ποντίων Κύπρου «Παναγία Σουμελά» οργανώνει το πρώτο ποντιακό αντάμωμα για το 2026 στην καρδιά της Λευκωσίας

6 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Κραν Μοντανά: Τραγικός επίλογος για τη 15χρονη Αλίκη Καλλέργη – Ταυτοποιήθηκε επίσημα η σορός της

6 ώρες πριν
Πέθανε ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαδάκης από βαρύ έμφραγμα που υπέστη. Μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο Λαϊκό Νοσοκομείο όπου ανακοινώθηκε ο θάνατός του, Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Αρχείο/EUROKINISSI)

Η ανακοίνωση του Λαϊκού Νοσοκομείου για τον θάνατο του Γιώργου Παπαδάκη – Ο πολιτικός κόσμος τον αποχαιρετά

6 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Τραντέλλενες Αξιούπολης)

Οι Μωμόγεροι της «Αμάσειας» σπεύδουν στην Αξιούπολη μαζί με τους Τραντέλλενες

7 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Γιώργος Κουρκουρίκης)

Λαϊκές αγορές: Τριήμερες κινητοποιήσεις για την πανελλαδική απεργία από τις 7 Ιανουαρίου

7 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Waiblingen «Οι Αργοναύτες»)

Σύλλογος Ποντίων Waiblingen «Οι Αργοναύτες»: Συγκινεί η συναυλία αγάπης για τη στήριξη παιδιών που δίνουν μάχη με τον καρκίνο

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign