pontosnews.gr
Σάββατο, 2/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θεσσαλονίκη: Η «γλυκεία» πρωτεύουσα της Ελλάδας

Και μία σύντομη ιστορία της πόλης

15/04/2022 - 8:38μμ
(Φωτ.: Greek Reporter)

(Φωτ.: Greek Reporter)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Θεσσαλονίκη είναι αδιαμφισβήτητα νούμερο ένα όσον αφορά τα ελληνικά γλυκά. Το τσουρέκι, η μπουγάτσα, τα τρίγωνα πανοράματος και τα συροπιαστά είναι μερικές από τις πιο απολαυστικές γλυκές λιχουδιές της βόρειας πόλης.

Θρυλικά παλιά ζαχαροπλαστεία και διάσημα γλυκά είναι κομμάτι της ιστορικής γεωγραφίας στη Θεσσαλονίκη, η οποία αποτελεί σταυροδρόμι μεταξύ ανατολής και δύσης για περισσότερο από μια χιλιετία.

Το αποτέλεσμα είναι ένα διαπολιτισμικό μείγμα και ένα ταξίδι μέσα σε διάφορους κοντινούς δρόμους του φαγητού.

Δέκα από τις πιο γνωστές γευστικές γεύσεις της Θεσσαλονίκης περιλαμβάνουν την μπουγάτσα, το τρίγωνο πανοράματος, τα τσουρέκια, τον μπακλαβά, το γαλακτομπούρεκο, το εκμέκ, το ριζόγαλο, το καζάν ντιπί, το κιουνεφέ, το μιλφέιγ, το προφιτερόλ, το ταβούκ γκογκού και την τουλούμπα.

Για να εκτιμήσει κανείς τη δημοτικότητα αυτών των γλυκών απολαύσεων, απαιτείται μια αναδρομή στην ιστορία της πόλης.

Η Θεσσαλονίκη, που καθορίζεται από τον αριθμό «2», καθώς ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και το δεύτερο πιο πολυσύχναστο λιμάνι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, είναι σήμερα η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Ελλάδα. Για αιώνες, η σημασία και ο πλούτος του προέρχονται από τη θέση της στη βορειοανατολική γωνιά του Θερμαϊκού κόλπου του Αιγαίου Πελάγους.

Ως αποτέλεσμα, η Θεσσαλονίκη χρησίμευσε ως σημαντικός κόμβος εμπορίου για την Αυτοκρατορία και δελεαστικός στόχος για τις αυξανόμενες οθωμανικές δυνάμεις. Το 1430 ο Οθωμανός Σουλτάνος Μουράτ Β’ κατέκτησε και λεηλάτησε την πλούσια βυζαντινή πόλη.

Οθωμανοί στη Θεσσαλονίκη

Η νίκη είχε βαθιά επίδραση στον πληθυσμό. Ο Μουράτ υποδούλωσε το ένα πέμπτο των πολιτών της Θεσσαλονίκης, ενώ ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων απλώς τράπηκε σε φυγή. Στον απόηχο αυτής της κατάκτησης, Οθωμανοί Μουσουλμάνοι, που συνέρρεαν στην πόλη, ενώθηκαν με αυτούς που είχαν μείνει πίσω.

Εξήντα χρόνια αφότου η Θεσσαλονίκη περιήλθε στην οθωμανική κυριαρχία, ο πληθυσμός της άλλαξε ξανά. Αυτό πιστώθηκε στην επίσημη πολιτική της Ισπανίας υπό τον Φερδινάνδο Β’ και την Ισαβέλλα.

Το 1492 οι Καθολικοί μονάρχες διέταξαν την εκδίωξη όλων των Εβραίων από τα εδάφη τους της Καστίλλης και της Αραγονίας.

Ο Οθωμανός σουλτάνος ​​Βαγιαζήτ Β’ κάλεσε τους εκδιωχθέντες Εβραίους να μετακομίσουν στα εδάφη του, λέγοντας στους αυλικούς του: «Τολμήστε να αποκαλέσετε τον Φερδινάνδο σοφό ηγεμόνα, αυτός που έχει φτωχοποιήσει τη χώρα του και έχει πλουτίσει τη δική μου».

Οι Σεφαραδίτες Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη

Πολλοί από τους Ισπανούς Εβραίους που πλημμύρισαν στη Θεσσαλονίκη ήταν καλά μορφωμένοι έμποροι με ένα ευρύ δίκτυο εμπορικών συνδέσεων.

Οι Σεφαραδίτες Εβραίοι της οικογένειας Μπενβενιστέ αποδείχθηκαν εξαιρετικοί πολιτικοί. Χρησιμοποίησαν τον πλούτο τους τους επόμενους αιώνες για να ιδρύσουν βιβλιοθήκες και αργότερα δημόσια πάρκα, προς όφελος της νέας τους πόλης.

Μέσα σε λιγότερο από διακόσια χρόνια, η Θεσσαλονίκη είχε μετατραπεί από βυζαντινή, ανατολική ορθόδοξη, ελληνόφωνη πόλη σε πολυεθνικό, πολυθρησκευτικό, πολύγλωσσο αστικό λιμάνι.

Οι επισκέπτες θαύμαζαν το πολύχρωμο χάος του τόπου, απαριθμώντας τις γλώσσες που ομιλούνται στην πόλη: ελληνικά, τουρκικά, αλβανικά, βουλγαρικά, βλάχικα, γαλλικά, ιταλικά, ρωσικά και αραβικά.

Ο πληθυσμός των Σεφαραδιτών Εβραίων διατήρησε και μιλούσε μια διάλεκτο των Ισπανών του δέκατου έκτου αιώνα που ονομαζόταν Λαντίνο, ενώ οι Εβραίοι Ασκενάζι μιλούσαν γερμανικά, πολωνικά και ρωσικά.

Αν και η οθωμανική διοίκηση καλωσόριζε όλους τους ερχόμενους στην πόλη, στην πραγματικότητα δεν τους αντιμετώπιζε ούτε τους έβλεπε όλους ως ίσους. Επιτρεπόταν στους μη μουσουλμάνους να επιδιώκουν τις δικές τους θρησκείες με ειρήνη, αλλά ήταν αναμφισβήτητα πολίτες δεύτερης κατηγορίας εντός της Αυτοκρατορίας.

Αυτή η ανάμειξη εθνοτήτων, θρησκειών και γλωσσών ρομαντικοποιήθηκε. Οι εντάσεις μεταξύ των πληθυσμών αυξήθηκαν και μειώθηκαν με την πάροδο του χρόνου. Μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα, με ανησυχία για τη συρρίκνωση των φυσικών της συνόρων και με ανησυχία για το μέλλον της, η Οθωμανική Αυτοκρατορία προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις, γνωστές ως Τανζιμάτ, ή αναδιοργάνωση.

Αυτές οι μεταρρυθμίσεις περιλάμβαναν την ίδρυση σχολείων και πανεπιστημίων, τη μεταρρύθμιση του εμπορίου, την κατασκευή σιδηροδρομικών δικτύων, καθώς και την πλήρη νομική ισότητα για τους Οθωμανούς πολίτες ανεξάρτητα από τη θρησκεία τους.

Η Θεσσαλονίκη γίνεται κομμάτι της Ελλάδας

Μέχρι το 1912 ο ελληνικός στρατός απελευθέρωσε τη Θεσσαλονίκη από την οθωμανική κυριαρχία και μια αργή, σταθερή έξοδος Βούλγαρων, Εβραίων και Μουσουλμάνων πολιτών μεταμόρφωσε τη Θεσσαλονίκη για άλλη μια φορά.

Μετά την τραγική Μεγάλη Πυρκαγιά του 1917, η οποία άφησε άστεγους 70.000 ανθρώπους – οι περισσότεροι από αυτούς, Εβραίοι – οι ελληνικές Αρχές άλλαξαν την πόλη. Εισήγαγαν φαρδιές λεωφόρους, μεγάλες πλατείες και μεγάλους δρόμους στην κάποτε στρυμωγμένη πόλη.

Στην ανταλλαγή πληθυσμών του 1922 με την Τουρκία, σημαντικό μέρος του μουσουλμανικού πληθυσμού της Θεσσαλονίκης αναχώρησε στην. Ταυτόχρονα, μια σημαντική εισροή Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου αναγκάστηκε να εγκατασταθεί σε μια άγνωστη χώρα.

Η σύνθεση του πληθυσμού άλλαξε για άλλη μια φορά με την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς μέλη της Εβραϊκής Κοινότητας μεταφέρθηκαν σε τρένα για στρατόπεδα συγκέντρωσης, με τη συντριπτική τους πλειονότητα να μην επιστρέφει ποτέ.

Πολλοί σύγχρονοι συγγραφείς έχουν γράψει για την πλούσια ιστορία της πόλης, συμπεριλαμβανομένης της Βικτώρια Χίσλοπ στο βιβλίο της The Thread. Η ίδια τιμήθηκε πρόσφατα με την τιμητική ελληνική ιθαγένεια για τις υπηρεσίες της στο ελληνικό έθνος. Σε αυτό το έργο, αφηγείται την ιστορία δύο οικογενειών Σεφαραδίτικων Εβραίων των οποίων οι ζωές διασταυρώνονται και συμπλέκονται από ιστορικό ατύχημα.

Πηγή: Greek Reporter, Stacey Harris-Papaioannou

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Σαν… χειμώνας η δεύτερη μέρα του Μαΐου – Βροχές, καταιγίδες και έως 8 μποφόρ

2/05/2026 - 8:08πμ
Έκθεση ιστορικού και αρχειακού υλικού «Ο δικός μας κόκκινος Μάης, 1936. Τα δικά μας χνάρια στο διάβα της ιστορίας, στην περπατησιά του μέλλοντος», στα παλιά Σφαγεία στη Θεσσαλονίκη. Παρασκευή 1 Μαΐου 2026 (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Έκθεση για τον Μάη του ’36 – Η μνήμη των καπνεργατών ζωντανεύει στα παλιά Σφαγεία

1/05/2026 - 10:59μμ
Δημοσιογράφος μετά την πτώση της από τη σκάλα αεροσκάφους στον Άραξο, δέχεται τις πρώτες βοήθειες. Παρασκευή 1 Μαΐου 2026 (φωτ.: TheBest)
ΕΛΛΑΔΑ

Αράξος: Κατέρρευσε σκάλα με δημοσιογράφους σε εκδήλωση – Τρεις τραυματίες

1/05/2026 - 8:33μμ
Σε λιμάνι του Λασιθίου αποβιβάστηκαν οι ακτιβιστές του στολίσκου «Global Sumud Flotilla», Παρασκευή 1 Μαΐου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Σε εξέλιξη η μεταφορά μελών του «Global Sumud Flotilla» – Στην Ελλάδα μετά την αναχαίτιση από το Ισραήλ

1/05/2026 - 7:45μμ
Κούτες και ναρκωτικά που κατασχέθηκαν από την νταλίκα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας (πηγή: ΕΛΑΣ)
ΕΛΛΑΔΑ

Ηγουμενίτσα: Μπλόκο σε μισό τόνο ναρκωτικών από το ελληνικό FBI – Κέρδη 1,7 εκατ. ευρώ

1/05/2026 - 4:56μμ
Απεργιακή συγκέντρωση για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς από το ΠΑΜΕ στην πλατεία Συντάγματος (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Εργατική Πρωτομαγιά 2026: Ηχηρό μήνυμα αγώνα και διεκδίκησης σε όλη την Ελλάδα

1/05/2026 - 2:56μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Τρεις άνδρες τραυμάτισαν με μαχαίρι 57χρονο αλλοδαπό έξω από μπαρ στο Ηράκλειο

1/05/2026 - 12:54μμ
Ο αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Εξωστρέφειας, Δια Βίου Μάθησης και Φοιτητικής Μέριμνας
Καθηγητής Ιάκωβος Μιχαηλίδης (πηγή: auth.gr/rect/)
ΕΛΛΑΔΑ

Θύματα επίθεσης ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ Ιάκωβος Μιχαηλίδης και η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου

1/05/2026 - 11:58πμ
Το δημαρχείο της Θεσσαλονίκης (φωτ. αρχείου: ΧΚ)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Γιάννης Μπουτάρης και Διονύσης Σαββόπουλος θα αποκτήσουν πάρκα προς τιμήν τους

1/05/2026 - 10:56πμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Πρωτομαγιά 2026: Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

1/05/2026 - 8:50πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα αναμνηστικά μετάλλια για τον αγώνα δρόμου που έγινε στην παραλία Βόλου το 2025 (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Νομού Μαγνησίας)

Βόλος: Τρέχουν για τη μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων – Αγώνας 3 χλμ στην παραλία

4 λεπτά πριν
Από παλαιότερες αντίστοιχες εκδηλώσεις (φωτ.: facebook / Brotherhood Pontion Toronto «Panagia Soumela»)

Καναδάς: Η Αδελφότης Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά» τιμά την 107η επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων

33 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Καιρός: Σαν… χειμώνας η δεύτερη μέρα του Μαΐου – Βροχές, καταιγίδες και έως 8 μποφόρ

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από παλιότερη διαμαρτυρία για τα ελληνικά σχολεία του Μονάχου (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου και Περιχώρων)

Στουτγάρδη: Καμπανάκι για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στην Ευρώπη – «Κίνδυνος εγκατάλειψης»

9 ώρες πριν
Αυτοκίνητα προς εξαγωγή στο λιμάνι του Έμντεν στη Γερμανία, 23 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Christopher Neundorf)

Δασμοί Τραμπ στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα: Προειδοποίηση για «τεράστιο κόστος» – Αντίδραση Βρυξελλών και Γερμανών

10 ώρες πριν
Έκθεση ιστορικού και αρχειακού υλικού «Ο δικός μας κόκκινος Μάης, 1936. Τα δικά μας χνάρια στο διάβα της ιστορίας, στην περπατησιά του μέλλοντος», στα παλιά Σφαγεία στη Θεσσαλονίκη. Παρασκευή 1 Μαΐου 2026 (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)

Θεσσαλονίκη: Έκθεση για τον Μάη του ’36 – Η μνήμη των καπνεργατών ζωντανεύει στα παλιά Σφαγεία

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign