pontosnews.gr
Κυριακή, 1/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: Τα προσφυγικά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, στο 11ο Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ

Σημαντικό ρόλο έπαιξαν το Δημόσιο Λοιμοκαθαρτήριο και το Κεντρικό Νοσοκομείο Προσφύγων, σύμφωνα με την ιστορικό του ΙΑΠΕ Ελένη Ιωαννίδου

12/03/2022 - 7:33μμ
Εικόνα από το αρχείο του αείμνηστου δήμαρχου Καλαμαριάς, Μένιου Αλεξιάδη. Στο ΙΑΠΕ παραχωρήθηκε από τον Ηρακλή Μαστρογιαννάκη (Πηγή: ΙΑΠΕ/ Συλλογή Μένιου Αλεξιάδη)

Εικόνα από το αρχείο του αείμνηστου δήμαρχου Καλαμαριάς, Μένιου Αλεξιάδη. Στο ΙΑΠΕ παραχωρήθηκε από τον Ηρακλή Μαστρογιαννάκη (Πηγή: ΙΑΠΕ/ Συλλογή Μένιου Αλεξιάδη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο βίαιος ξεριζωμός ανθρώπων από τον Πόντο, τη Μικρασία, τη Θράκη και τον Καύκασο, από το 1916 έως το 1924– και η έλευσή τους στη Θεσσαλονίκη, δημιούργησε μια σειρά σημαντικών προκλήσεων σε ζητήματα υγείας στην πόλη. Η επίλυσή τους «πέρασε» μέσα από τις υπάρχουσες δομές υγείας αλλά και τα προσφυγικά νοσοκομεία που δημιουργήθηκαν, ως αποτέλεσμα της αύξησης του πληθυσμού με την έλευση των προσφύγων.

Για την περίοδο αυτή, τα θέματα υγείας των προσφύγων αλλά και τις υγειονομικές δομές που τους υποδέχθηκαν μίλησε η ιστορικός του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού (ΙΑΠΕ) Ελένη Ιωαννίδου, στο ειδικό ιστορικό επετειακό αφιέρωμα που έγινε στο πλαίσιο του 11ου Επιστημονικού Συνεδρίου του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

«Αυτό που έλαβε χώρα ήταν ένας αγώνας για την υγεία και την επιβίωση στη Θεσσαλονίκη…», είπε, εξηγώντας ότι με την έλευση των προσφύγων ουσιαστικά, έως το 1922, διπλασιάστηκε ο πληθυσμός της πόλης και άρα πιέστηκε πολύ το σύστημα υγείας.

Οι ασθένειες που γονάτιζαν τους πρόσφυγες και τα νέα προσφυγικά νοσοκομεία

Η ελονοσία ήταν «στην πρώτη θέση σε όλη τη Μακεδονία», στις αιτίες θανάτου ανάμεσα στους πληθυσμούς των προσφύγων τη διετία 1922-1923. Ασθένειες όπως «η φυματίωση, η πνευμονία, η διάρροια, ο μελιταίος πυρετός, η ευλογιά, η οστρακιά, ο τυφοειδής πυρετός, η δυσεντερία αλλά και η γρίπη» θέριζαν κόσμο.

Αναφερόμενη σε όλες τις υποδομές που δημιουργήθηκαν μετά την άφιξη των αρχικά 110.000 θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής –από το 1916 έως το 1924, αυξήθηκαν στις 355.000 πρόσφυγες από τη Μικρασία, τη Θράκη, τον Καύκασο και τον Πόντο–, τόνισε πως η ίδια ξεχωρίζει το Δημόσιο Λοιμοκαθαρτήριο ή Απολυμαντήριο, που βρισκόταν στην περιοχή της Αρετσούς αλλά και το «σημαντικότερο και μακροβιότερο νοσοκομείο» από όσα δημιουργήθηκαν, το Κεντρικό Νοσοκομείο Προσφύγων, το σημερινό «Γεώργιος Γεννηματάς».

Τα παιδιά ήταν τα πιο ευάλωτα σε μια περίοδο μάλιστα στην οποία οι γεννήσεις είχαν μειωθεί δραματικά.

Οι πρόσφυγες ήταν «άποροι, άρρωστοι και ψυχικά κλονισμένοι» αφού είχαν φτάσει «ταλαιπωρημένοι, στοιβαγμένοι σε κάρα» και «…στην Θεσσαλονίκη τους περίμενε η αστεγία». Χρειάστηκε να ζήσουν σε παραπήγματα και παράγκες που είχαν απομείνει από τις Δυνάμεις της Αντάντ και τα χρόνια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στις αρχές 1923 ιδρύθηκαν, όπως ανέφερε η Ελένη Ιωαννίδου τρία επιπλέον προσφυγικά νοσοκομεία πέρα από τις δομές υγείας που υπήρχαν, νοσοκομεία που δημιουργήθηκαν εκείνη την περίοδο στη Θεσσαλονίκη και έδωσαν μεν λύσεις. Είχαν όμως την δυνατότητα να περιθάλψουν μόνον έναν μικρό αριθμό προσφύγων με το νοσοκομείο Καλαμαριάς να έχει μια σημαντικότατη συμβολή. Δομές άμεσης ανάγκης που έπρεπε να καλύψουν υγειονομικές ανάγκες, λειτούργησαν όμως με τρόπο πρόχειρο σε επίπεδο υποδομών αφού «στεγάζονταν ακόμη και σε ξύλινα παραπήγματα, σε θαλάμους στρατευμάτων, κτήρια που είχαν μείνει από τον Α’ Π.Π.».

Η ταλαιπωρία των προσφύγων και το Απολυμαντήριο της Καλαμαριάς

«Πρόσφυγες έπρεπε να ζήσουν ενώ σκεπάζονται με τσουβάλια, σε χώρους με τρύπιες στέγες που έσταζαν, χώρους με ζέστη το καλοκαίρι και κρύο το χειμώνα, ενώ τα τρωκτικά και τα έντομα τους ταλαιπωρούσαν. Ζεσταίνονταν με μαγκάλια και είχαν φως από καντήλια, με πυρκαγιές που συχνά ξεσπούσαν. Ακόμη και το 1924, περίπου 12.000 άτομα ζούσαν έτσι στην Καλαμαριά», ανέφερε η ιστορικός. Συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες που οδηγούσαν σε επιδείνωση της υγείας των προσφύγων αφού και οι ποσότητες φαγητού ήταν μικρές και η έλλειψη φαρμάκων και ιατρικού προσωπικού αισθητή.

«Στους εννέα μήνες από τον Οκτώβριο του 1922 μέχρι τον Μάιο του 1923 το ποσοστό θνητότητας στους πρόσφυγες ήταν διπλάσιο από εκείνο στους γηγενείς πληθυσμούς», σημείωσε.

Τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ ήταν επίσης σκληρά για την προστασία των πληθυσμών. «Εφαρμόστηκε και περιορισμός, καραντίνα δηλαδή σε καταυλισμούς ενώ η χρήση του Απολυμαντήριου της Καλαμαριάς ήταν έντονη. Τα ρούχα σε κλίβανο, η αποψίλωση, όλα αυτά ήταν και μια έντονη εμπειρία για τους πρόσφυγες, μια κατάσταση που φαινόταν πως ξεπερνούσε τις δυνατότητες μια χώρας χρεοκοπημένης», σημείωσε η ιστορικός του ΙΑΠΕ που τόνισε πως ειδικά την συγκεκριμένη περίοδο στις δράσεις υγειονομικού τύπου πρωτοστάστησε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.

Τα δύο μεγάλα ξύλινα παραπήγματα του Απολυμαντήριου χρησιμοποιούνταν αφενός ώστε στο ένα να απολυμαίνονταν σε κλίβανο ρούχα, σκεύη, τα κλινοσκεπάσματα που χρησιμοποιούσαν οι πρόσφυγες, αφετέρου να περάσουν οι ίδιοι διαδικασία απολύμανσης και αποφθειρίασης, να κουρευτούν και να κάνουν μπάνιο με είδη καθαρισμού. Μια διαδικασία ταπεινωτική, «επώδυνη ψυχικά» για τους πρόσφυγες.

Για την προστασία της ζωής και της δημόσιας υγείας όμως εκείνη την περίοδο σημαντικότατη ήταν και η συνεισφορά του Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού και του μεγάλου εμβολιαστικού προγράμματος στο οποίο πρωτοστάτησε για την αποφυγή εμφάνισης επιδημιών.

Ένα πρόγραμμα που εκτελέστηκε μάλιστα με μεγάλη αυστηρότητα στους προσφυγικους οικισμούς και «…με απειλή ποινών για τους πρόσφυγες που δεν συμμορφώνονταν».

Η υλοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος είχε σημαντικά αποτελέσματα στη μάχη για τον περιορισμό των ασθενειών και των θανάτων εκείνη την περίοδο.

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Σωτήρη Κυριακίδη.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Θεσσαλονίκη: Πάρκο ονομάστηκε «Ίμβρου και Τενέδου», παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

30/01/2026 - 4:26μμ
Οι απόφοιτοι του 1922 από την Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης. Δεύτερος από δεξιά στην 4η σειρά ο Ανδρέας Τσουρουκτσόγλου και στη 2η σειρά τρίτος από τα δεξιά ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Η φωτογραφία βρίσκεται στη Μουσειακή Συλλογή της Εστίας Νέας Σμύρνης
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Φως Παιδείας στη Μικρά Ασία»: Μια έκθεση για την εκπαίδευση, που κράτησε τον ελληνισμό

29/01/2026 - 4:42μμ
Εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας του 2026, 130 χρόνια μετά την ίδρυση του  Αθλητικού Συλλόγου Ταταούλων (φωτ.: Facebook / H Πόλη όπως την κράτησα μέσα μου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Τα 130 χρόνια του Αθλητικού Συλλόγου Ταταούλων – Σημείο αναφοράς για έναν ελληνισμό που επιμένει

27/01/2026 - 9:57μμ
Εικόνα από την Κωνσταντινούπολη επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (πηγή: Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη/ Travelogues/ WALSH, Robert/ALLOM, Thomas. Constantinople and the Scenery of the Seven Churches of Asia Minor illustrated. In a Series of Drawings from Nature by Thomas Allom. With an historical account of Constantinople, and descriptions of the plates, by the Rev. Robert Walsh..., Λονδίνο/Παρίσι, Fisher, Son & Co. [1836-38])
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Αόρατοι και ανεπιθύμητοι στην Κωνσταντινούπολη – Από τους «ζευγαροχαλαστές» και τους Ρομά μέχρι τις πόρνες, τους ζητιάνους και τους ψυχικά ασθενείς

27/01/2026 - 10:11πμ
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

ΟΙΟΜΚΩ: Τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών

24/01/2026 - 6:47μμ
(Φωτ.: facebook/Σύνδεσμος Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Αλησμόνητες Πατρίδες»: Με κομμάτι για την Παναγία τη Βουρλιώτισσα και καππαδοκικό χαλβά η εκδήλωση για τη βασιλόπιτα

22/01/2026 - 2:49μμ
Θεία Λειτουργία για τα Θεοφάνια με το Ιουλιανό Ημερολόγιο στην Τρίγλια της Βιθυνίας (πηγή: Glomex)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Θεοφάνια στην Τρίγλια για 8η χρονιά: Συγκίνηση και πίστη στα παγωμένα νερά της Προποντίδας

21/01/2026 - 1:42μμ
(Φωτ.: facebook / Απόγονοι Μικρασιατών / Melina Iliadou)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μια εικόνα στο facebook ξυπνά μνήμες, γεύσεις και αρώματα Μικρασίας

18/01/2026 - 8:02μμ
(Πηγή: facebook / ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης: Ένα βαποράκι από τη Σμύρνη δίνει άρωμα άλλης εποχής στο Μουσείο «Μικρασιατικής Εκστρατείας»

17/01/2026 - 10:03πμ
Παρουσίαση στο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης, 18 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Facebook / Γενικά Αρχεία του Κράτους- Τμήμα ΓΑΚ Λέσβου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Όταν τα αρχεία μιλούν: Το ΓΑΚ Λέσβου φέρνει τη μικρασιατική μνήμη στα σχολεία

14/01/2026 - 4:04μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: mcf.gr)

Ο «Αττίλας ’74» του Μιχάλη Κακογιάννη κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο MoMA της Νέας Υόρκης

7 ώρες πριν
Πελάτης βιβλιοπωλείου κρατά τα απομνημονεύματα της Βιρτζίνια Τζουφρέ, η οποία αυτοκτόνησε την άνοιξη του 2025, αφού είχε κατηγορήσει για χρόνια τον πρώην πρίγκιπα Άντριου και τον Τζέφρι Έπστιν ότι την είχαν κακοποιήσει σεξουαλικά (φωτ.: EPA/Andy Rain)

Έγγραφα Έπστιν: Τα μηνύματα που «καίνε» Μπιλ Γκέιτς, Ρίτσαρντ Μπράνσον, Ίλον Μασκ – Η νέα επίμαχη φωτογραφία του πρώην πρίγκιπα Άντριου

7 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Η Ένωση Ποντίων Πιερίας αποχαιρετά τον Νίκο Ακριτίδη

8 ώρες πριν
Πλημμυρισμένοι δρόμοι στην Αθήνα (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Μιχάλης Καραγιάννης)

Κόκκινος συναγερμός σε Μακεδονία, Θεσσαλία, Κρήτη και Πελοπόννησο για την αυριανή κακοκαιρία – Ήχησε το 112 σε Ζάκυνθο-Κεφαλονιά

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Δερβίσης)

Super League: Επιτέλους νίκη ο Άρης – Σπουδαία «διπλά» ΟΦΗ και ΑΕΛ

9 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Ρωσία – Ουκρανία – ΗΠΑ: «Εποικοδομητικές» συνομιλίες στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign