pontosnews.gr
Κυριακή, 24/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Έλενα Ναθαναήλ: Η Ευρωπαία με τις μικρασιάτικες ρίζες – Γεννημένη όμορφη, γεννημένη ελεύθερη

Σαν σήμερα «πέταξε μακριά». Γράφει ο Σπύρος Δευτεραίος

4/03/2022 - 12:47μμ
(Φωτ.: Facebook / Elena Nathanail. Fanpage)

(Φωτ.: Facebook / Elena Nathanail. Fanpage)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 , η Έλενα Ναθαναήλ μοίραζε το χρόνο της μεταξύ Εύβοιας –όπου είχε το κτήμα της– και Νέας Ερυθραίας. Εκεί, κάθε Δευτέρα έχει λαϊκή. Και ναι, η εντυπωσιακή σταρ του ελληνικού κινηματογράφου πήγαινε και ψώνιζε στη λαϊκή και στο σουπερμάρκετ, και στο φούρνο που ήταν κοντά στο σπίτι της.

Και παρέμενε σταρ ακόμα και με τις σακούλες ανά χείρας. Γιατί σταρ γεννιέσαι, δεν γίνεσαι.

(Φωτ.: Facebook / Elena Nathanail. Fanpage)

Φάκελος «Δαλιανίδης»

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Φιλαδέλφεια, ένεκα οι μικρασιατικές ρίζες του πατρός Δεληβασίλη. Αυτό το «Δεληβασίλη» δεν άρεσε στον Γιάννη Δαλιανίδη και στον Φιλοποίμενα Φίνο (γιατί και την Έλενα Ναθαναήλ την ανακάλυψε ο Γιάννης Δαλιανίδης). Το «Ναθαναήλ» ως επίθετο προέκυψε πολύ εύκολα, γιατί ήταν το πατρικό όνομα της μητέρας της.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η καριέρα της ξεκίνησε κάπως έτσι: πήγε να παρακολουθήσει τα γυρίσματα μιας ταινίας, και όταν την αντίκρισε ο Δαλιανίδης, ευθύς της είπε: «Εσείς με τέτοια ομορφιά δεν είστε για να βρίσκεστε πίσω από την κάμερα, αλλά μπροστά».

Ύστερα από αυτό, ο πρώτος της ρόλος δεν άργησε να έρθει.

(Φωτ.: Facebook/ Elena Nathanail. Fanpage)

Δεκαεπτά χρονών λοιπόν εμφανίζεται στο Κάτι να καίει, και… καίει καρδιές. Λέγεται πως όταν την είδε η Αλίκη Βουγιουκλάκη σε κάποια πλάνα, μια ζήλια την ένιωσε.

Παραδόξως η Ναθαναήλ δεν έκανε συμβόλαιο με την εταιρεία. Γι’ αυτό αιτία ήταν ο Εγωισμός. Η κλασική ταινία που μάθαμε όλοι με τη Ζωή Λάσκαρη και την Τζένη Ρουσέα, αρχικά γυριζόταν με την πρώτη και την Έλενα Ναθαναήλ στο ρόλο της καλής αδελφής. Όμως όσο προχωρούσαν τα γυρίσματα, ο Δαλιανίδης έβλεπε ότι ούτε οι δυο κοπέλες ταίριαζαν, ούτε πήγαινε στη Ναθαναήλ ο ρόλος. Έτσι αποφάσισε να την αποδεσμεύσει.

Από τότε οι σχέσεις των δυο τους δεν αποκαταστάθηκαν ποτέ. Συνεργάστηκαν άλλη μια φορά, στην κινηματογραφική μεταφορά του Ξύπνα Βασίλη που στην ουσία την επέβαλε ο Γιώργος Κωνσταντίνου. Οι δυο Αιγόκεροι (Δαλιανίδης-Ναθαναήλ) την περίοδο των γυρισμάτων απλώς έσφιξαν τα δόντια και έβαλαν μπροστά τον επαγγελματισμό τους. Η ηθοποιός έκανε και άλλη μια ταινία στη Φίνος Φιλμ, το Λεβεντόπαιδο, αλλά μαζί με τον Ντίνο Δημόπουλο, και… that’s all.

Helena international

Η δεύτερη ταινία της ήταν γερμανική. Συγκεκριμένα, ένα εξώφυλλο που είχε κάνει έγινε αφορμή να την προσέξει κάποιος ξένος παραγωγός που της έκανε πρόταση συνεργασίας. Αυτή ήταν και η αιτία να πρωταγωνιστήσει στην ταινία Το αίμα των Βελζούνγκεν, του Ρολφ Τίλε, που βασιζόταν στην ομώνυμη νουβέλα του Τόμας Μαν.

Ούτως ή άλλως ο ευρωπαϊκός αέρας που εξέπεμπε, αλλά και η ευρωπαϊκή της κουλτούρα –τελείωσε το Ιταλικό Γυμνάσιο και το Λύκειο Τεχνών της Ρώμης, όπου σπούδασε ζωγραφική και διακόσμηση–, ήταν συνήγοροι στην πιθανή εκτός Ελλάδος καριέρα. Απλώς η ίδια δεν το κυνήγησε ιδιαίτερα.

Το 1971 έπαιξε  στην Ιταλική ταινία Η Cosa Nostra στην Αθήνα, αλλά η πιο international στιγμή της ήταν ένα φιλμ που δεν χρειάστηκε να βγει εκτός συνόρων.

Ναι, μιλάμε για το κλασικό και λατρεμένο Επιχείρηση Απόλλων.

Η «άλλη» σταρ

Κοιτώντας τη φιλμογραφία της, κάλλιστα μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι ψαχνόταν με τους ρόλους και τις ταινίες. Και τολμούσε. Έγινε μήλον της Έριδος σε ένα ερωτικό τρίγωνο στο Ντάμα Σπαθί, ή η μοιχαλίδα που φτάνει στο σημείο να σκοτώσει τον εραστή της στο Ραντεβού με μια άγνωστη.

Ρόλος που όχι μόνο ήταν ο αγαπημένος της, αλλά της έδωσε και το βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Αλλά και στο Εκείνο το καλοκαίρι που τόσο όμορφο ζευγάρι ήταν με τον Λάκη Κομνηνό!

Και στην τολμηρή, για την εποχή της, Αναζήτηση, και… και…

Η Έλενα Ναθαναήλ απολάμβανε τη λατρεία του κινηματογραφικού φακού, χωρίς πάντοτε οι ρόλοι να είναι ισάξιοί της.

Αυτόγραφο από το θέατρο «Γκλόρια»το 1983 (φωτ.: Facebook / Elena Nathanail. Fanpage)

Νέα γυναίκα, μόνη και ερωτευμένη

Έζησε έναν μεγάλο έρωτα με τον Γιώργο Κωνσταντίνου, όσο και αν εξωτερικά δεν ταίριαζαν. Όμως η σχέση της με τον επιχειρηματία Γιώργο Τσαγγάρη ήταν το μεγάλο σοκ για τη μικροαστική ηθική της εποχής.

Η Έλενα έγινε ανύπαντρη μητέρα με τη θέλησή της. Αυτό στη δεκαετία του ’70 ήταν τόλμη και ταμπού, αλλά η ίδια όχι μόνο δεν πτοήθηκε αλλά βίωσε την χαρά της μητρότητας, μακριά από το αγριεμένο πλήθος.

Από φωτογράφηση μόδας του Γιάννη Τσεκλένη (φωτ.: Facebook / Elena Nathanail. Fanpage)

Όπως και τη σχέση της με τον ποδοσφαιριστή Τάσο Μητρόπουλο. Εκεί μάλιστα είχαμε ολική αλλαγή ζωής.

Λίγο πριν από τα 40 της, η Έλενα Ναθαναήλ έγινε αγρότισσα.

Καλλιεργούσε ένα κτήμα στην Εύβοια, ενώ μάλιστα παρήγε και το δικό της κρασί που έφερε το όνομά της. Όσο για την υποκριτική; Όπως έλεγε η ίδια, όταν προέκυπτε κάτι καλό ή είχε ανάγκη από λίγο χαρτζιλίκι, γύρναγε για λίγο στα παλιά της λημέρια.

Οι παλιοί έντονοι ρυθμοί ανήκουν στο παρελθόν. Η ηρεμία της εξοχής φαίνεται ότι της ταιριάζει. Αλλά… Στα 61 της, χτυπημένη από καλπάζοντα καρκίνο του πνεύμονα, «έφυγε» μόλις δύο μήνες μετά την ιατρική γνωμάτευση, στις 4 Μαρτίου 2008. Live fast, die young.

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: facebook / Γιάννης Πουλόπουλος / Giannis Poylopoylos)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιάννης Πουλόπουλος: Η ζωή μακριά από τα φώτα, οι γυναίκες που τον σημάδεψαν και το «σκοτεινό» τέλος

23/08/2025 - 11:41πμ
Τα μετάλλια της Σόνιας Στεφανίδου και από πάνω η βρετανική στολή εκστρατείας που φορούσε, σε προθήκη στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών (φωτ. Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σόνια Στεφανίδου: Η πρώτη Ελληνίδα αλεξιπτωτίστρια και κατάσκοπος ήταν από την Τραπεζούντα

22/08/2025 - 2:59μμ
Έφοδος Ελληνικού Πεζικού κοντά στον ποταμό Έρμο κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία (φωτ.: Γενικό Επιτελείο Στρατού)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

20 Αυγούστου 1922: Η υποχώρηση που σήμανε το άδοξο τέλος της Μικρασιατικής Εκστρατείας – Το «κατηγορώ» – Ο γενναίος θάνατος του Αθ. Σακέτα

20/08/2025 - 3:48μμ
Τα ερείπια του κέντρου της Θεσσαλονίκης μετά την πυρκαγιά (φωτ.: Gallica Digital Library)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

18 Αυγούστου 1917: Η πυρκαγιά που άλλαξε τη φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης

18/08/2025 - 5:15μμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

18 Αυγούστου: Η Εκκλησία τιμά τους οσίους Βαρνάβα και Σοφρώνιο – Η ιστορία της ίδρυσης της Μονής της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο

18/08/2025 - 11:52πμ
Εκτελεσθέντες στο Μπλόκο της Κοκκινιάς (φωτ.: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

17 Αυγούστου 1944, το Μπλόκο της Κοκκινιάς – «Πήρε το παιδί στον ώμο σαν σφαγμένο πρόβατο»

17/08/2025 - 9:46πμ
Ο Ελευθέριος Ελευθεριάδης σε φωτογραφία από το αρχείο της οικογένειάς του
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ελευθέριος Ελευθεριάδης: Έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, το 1988, στην τελευταία επίσκεψή του στον Πόντο

16/08/2025 - 4:20μμ
Πρόσφυγες από την Κιουτάχεια. Συλλογή Αναστάσιου Κανελλόπουλου (πηγή: Ψηφιοποιημένες Συλλογές του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Το μικρασιατικό μέτωπο καταρρέει, οι Έλληνες της Κιουτάχειας φεύγουν – 16 Αυγούστου 1922

16/08/2025 - 10:35πμ
Μέρος από το ζωγραφικό έργο που κοσμεί σεντούκι που φτιάχτηκε στη Φλωρεντία. Αποδίδεται στα εργαστήρια των Απολλώνιου ντι Τζοβάνι και Μάρκο ντελ Μπουόνο (πηγή: Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

15 Αυγούστου 1461, η Άλωση της Τραπεζούντας – Πώς έπεσε το τελευταίο προπύργιο του βυζαντινού ελληνισμού

15/08/2025 - 6:55μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Β. Παπαδόπουλος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

14 Αυγούστου 2005: Η τραγωδία της Helios Airways – Πώς αποτυπώθηκε η μοιραία πτήση σε επεισόδιο της σειράς «Mayday»

14/08/2025 - 7:54μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

Super League: Με το δεξί Ολυμπιακός, Άρης, Ατρόμητος

54 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΚΟΕ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πόλο Κ18: Για το χάλκινο μετάλλιο αύριο η Εθνική εφήβων

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Ελληνική Ομοσπονδία Κάνοε-Καγιάκ, SUP, Surfing)

Παγκόσμιο πρωτάθλημα κανόε-καγιάκ: Ασημένιο μετάλλιο ο Δημόπουλος

2 ώρες πριν
Μέλη των «Αετών του Πόντου» με τον χοροδιδάσκαλο Μάκη Φιλιπποπούλο στη διάρκεια της εκδήλωσης (φωτ.: facebook/Ποντιακός σύλλογος Λουδία «Οι αετοί του Πόντου»)

«Οι Αετοί του Πόντου» και οι Πόντιοι της Αλεξάνδρειας χόρεψαν για την Παναγία

3 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Δήμος Νεάπολης-Συκεών)

Δήμος Νεάπολης- Συκεών: Έκτακτη αιμοδοσία στις 27 και 28 Αυγούστου

3 ώρες πριν
Άποψη της Αργυρούπολης τη δεκαετία του 1910 (πηγή: eskiturkiye.net)

«Πούλον»: Ο Παναγιώτης από την Αργυρούπολη του Πόντου που τρελάθηκε λόγω έρωτα και έγινε μισογύνης

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign