pontosnews.gr
Τρίτη, 17/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι Έλληνες της Οδησσού παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς… Tο μέτωπο πλησίασε την πόλη

Ρεπορτάζ του Βασίλη Τσενκελίδη

1/03/2022 - 11:50πμ
Εικόνα από την Όπερα της Οδησσού, τη στιγμή που άρχιζε η νέα Οδύσσεια για κάποιους από τους ομογενείς...

Εικόνα από την Όπερα της Οδησσού, τη στιγμή που άρχιζε η νέα Οδύσσεια για κάποιους από τους ομογενείς...

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Καταφύγιο στη Μολδαβία έχουν βρει, τις τελευταίες ώρες, 26 Έλληνες της Οδησσού. Με τη βοήθεια του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και στο πλαίσιο της επιχείρησης «Νόστος 2», οι περισσότεροι κατάφεραν να φύγουν από την Οδησσό όπου πλησίαζε το μέτωπο του πολέμου.

Το pontosnews.gr βρήκε και μίλησε με την πρόεδρο του Ελληνικού Συλλόγου της Οδησσού στην Ουκρανία Ελισάβετ Κουζμίνσκαγια- Πολυχρονίδη, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην πόλη Κισινάου. 

«Εγώ, μαζί με άλλα 11 άτομα βρισκόμαστε στο Κισινάου. Έχουμε σκοπό να κινηθούμε προς την Ελλάδα. Ο μικρότερος γιος μου έμεινε πίσω λόγω στρατεύσιμης ηλικίας. Μιλάμε και μου λέει πως ανησυχεί. Οι ρωσικές δυνάμεις καθυστέρησαν να πλησιάσουν την Οδησσό, επειδή καταστράφηκαν οι γέφυρες προς τη Χερσώνα και το Μικολάιβ. Όλα αυτά είναι ένας εφιάλτης. Δεν μπορώ να το πιστέψω. Ο μεγάλος γιος μου εργαζόταν στη Χερσώνα. Εκεί είναι και οι γονείς της γυναίκας του. Είδε με τα μάτια του, πώς εισήλθαν τα ρωσικά στρατεύματα από τη μεριά της Ταυρίδας. Έβγαλε από τα χωράφια όσο κόσμο μπορούσε.

Η Ελισάβετ Κουζμίνσκαγια- Πολυχρονίδη (φωτ.: Facebook)

»Η γέφυρα γκρεμίστηκε και ο πεθερός του έμεινε στην άλλη μεριά. Ο γιος μου με την υπόλοιπη οικογένεια έφυγαν στην Οδησσό. Εμείς δεν θέλαμε να φύγουμε από τα σπίτια στην Οδησσό, δεν πιστεύαμε πως θα πέσουν οι πυροβολισμοί. Και όμως. Παντού φόβος και τρόμος. Πήρε φωτιά το λιμάνι της Οδησσού. Μπροστά στη θρυλική Όπερα της Οδησσού είναι τα αντιαρματικές κατασκευές, όπως στα χρόνια του Β’ Παγκόσμιου πολέμου», είπε η Ελισάβετ Κουζμίνσκαγια- Πολυχρονίδη. Δίπλα της και η αδελφή της Αγλαΐα Πολυχρονίδη, γνωστή τραγουδίστρια της Όπερας.

Νωρίτερα χθες, το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας ανακοίνωσε πως «Δεδομένης της κατάστασης ασφαλείας που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Οδησσού, το αρμόδιο Γενικό Προξενείο εισηγήθηκε και έλαβε άδεια να πραγματοποιηθεί επιχείρηση εκκένωσης από την περιοχή Ελλήνων πολιτών, καθώς και μελών οικογενειών τους». Τους «26» συνόδευε ο γενικός πρόξενος στην Οδησσό Δημήτρης Δόχτσης. Στη Μολδαβία τούς υποδέχθηκε η πρέσβης της Ελλάδας στη Ρουμανία Σοφία Γραμματά.

Παρά την κατάσταση που επικρατεί, το Γενικό Προξενείο στην Οδησσό συνεχίζει να λειτουργεί και ο Γενικός Πρόξενος επιστρέφει στην έδρα του.

Βασίλης Τσενκελίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τελετή κατάθεσης στεφάνων στο μνημείο των λόγιων και διδασκάλων αδελφών Ιωαννίκιου και Σοφρωνίου Λειχούδη (φωτ.: Πρεσβεία της Ελλάδας στη Μόσχα)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Στεφάνι για τους αδελφούς Λειχούδη στη Μόσχα – Οι Έλληνες που έβαλαν τα θεμέλια της ανώτατης εκπαίδευσης στη Ρωσία

17/03/2026 - 2:50μμ
Η Δώρα Χρυσικού συγκινημένη, με την Νόπη Γαϊτανίδου, technical assistant της παράστασης (φωτ.: The Greek Herald/Βασίλης Βασιλάς)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

H Δώρα Χρυσικού συγκλόνισε την ομογένεια στο Σίδνεϊ με την ερμηνεία της στον μονόλογο «18/9» αλλά έκλαψε και εκείνη

17/03/2026 - 10:59πμ
Αριστερά ο Γιάννης Σανίδης και δεξιά ο Χρήστος Παναγιωτίδης (φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Βερολίνου / Verein der Griechen aus Pontos in Berlin e.V.)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μουχαμπέτ’ με δύο λυράρηδες στο Βερολίνο από τους «Υψηλάντηδες»

16/03/2026 - 9:59μμ
Μέλη της Ποντιακής Αδελφότητας Νότιας Αυστραλίας παρουσιάζουν ποντιακούς χορούς στη διάρκεια ελληνικού φεστιβάλ (φωτ.: facebook/ Pontian Brotherhood of SA Inc.)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η μοναδικότητα των ποντιακών χορών από την Ποντιακή Αδελφότητα Νότιας Αυστραλίας – Ομάλ’, Τρυγόνα και Κότσαρι στην καρδιά της Αδελαΐδας

15/03/2026 - 10:38μμ
Ντυμένοι με παραδοσιακές στολές οι μαθητές του σχολείου «Δημήτριος και Γεωργία Καλοειδή» στο Brooklyn (φωτ.: hellenicdailynewsny.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Νέα Υόρκη: Μαθητές «κήρυξαν» την έναρξη των εορτασμών για την 25η Μαρτίου

15/03/2026 - 7:39μμ
(Φωτ.: The Greek Herald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο Ελληνοαμερικανός συγγραφέας Κρίστοφερ Κόσμος φέρνει τους ομογενείς πιο κοντά στην Κρήτη, μέσα από τις σελίδες του νέου μυθιστορήματός του

15/03/2026 - 2:12μμ
Ο Παναγιώτης Δαλγίτης με τη σύζυγό του Ασπασία, έξω από το σπίτι τους στο Marrickville, φωτογραφημένοι από τον Βασίλη Βασίλα (φωτ.: facebook/Syndesmos Connecting People and Their Stories)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Έκθεση φωτογραφίας «Οι τελευταίοι της μικρής Ελλάδας στο Marrickville»

14/03/2026 - 11:58μμ
Μικροί ομογενείς στην περσινή παρέλαση (φωτ.: Greektown Chicago)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Παρέλαση με Εύζωνες την Κυριακή 19 Απριλίου στο Greektown του Σικάγο

13/03/2026 - 9:45μμ
Τα χορευτικά του Συλλόγου Ποντίων «Κομνηνοί» Νέας Υόρκης επί τω έργω. (φωτ.: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ομογένεια τίμησε την ιστορία της ποδοσφαιρικής ομάδας «Πόντος» στην Αστόρια

12/03/2026 - 10:24μμ
Στιγμιότυπο από την παρέλαση που έγινε για την 25η Μαρτίου στο Τορόντο, το 2025 (φωτ.: Greek Community of Toronto)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Καναδάς: Ο Μάρτιος είναι Μήνας Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Οντάριο

12/03/2026 - 3:37μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Ζωγράφου)

«Παρακάθ’» σου Ζωγράφου: Μια βραδιά παράδοσης, μουσικής και παρέας

2 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΕΟΞ)

Florina Euro Cup 2026: Στην κορυφή η Αγγελική Εμμανουέλα Σαλαβούρα

30 λεπτά πριν
Από το αρχείο του Αλέξανδρου Τζώνη, η φωτογραφία περιλαμβάνεται στο βίντεο «Παράγκες: μια μικρή ιστορία» (πηγή: YouTube / Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθήνα)

Παράγκες: Τα σπίτια της προσφυγιάς που το κράτος ήθελε να ξεχάσει – Και η μαρτυρία του Αλέξανδρου Τζώνη

58 λεπτά πριν
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμος, Παρασκευή 13 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSΙ / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Ιερώνυμος για εικόνες και Θρησκευτικά: Μας αναπαύουν οι αποφάσεις, είμαστε στον σωστό δρόμο

1 ώρα πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο με ένα ομοίωμα «αόρατου» βομβαρδιστικού μπροστά του (φωτ.: EPA / Aaron Schwartz / POOL)

Τραμπ κατά ΝΑΤΟ: Κάνουν μεγάλο λάθος, δεν θέλουν να βοηθήσουν

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

Προκριματικά Ευρωμπάσκετ γυναικών 2027: Πρόκριση με την… υπογραφή των Σπανού, Φασούλα για την Ελλάδα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign