pontosnews.gr
Τετάρτη, 17/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Τουρκία θέλει να ξαναγράψει την ιστορία της Κύπρου

Έγγραφα καταδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο η Άγκυρα ενισχύει το νεο-οθωμανισμό στα Κατεχόμενα

12/12/2021 - 4:25μμ
(Φωτ.: Daily Sabah)

(Φωτ.: Daily Sabah)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

H δημοσίευση μιας συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους εγείρει ανησυχίες, καθώς προωθεί τον ιστορικό ρεβιζιονισμό με ένα μίγμα τουρκικού εθνικισμού και πολιτικού Ισλάμ.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο έφερε στη δημοσιότητα το παρατηρητήριο Nordic Monitor, η Τουρκία προσπαθεί να εφαρμόσει στα Κατεχόμενα μια νεο-οθωμανική πολιτική, πανομοιότυπη με αυτή που επικρατεί και στο εσωτερικό της, με εργαλείο την πολιτιστική προπαγάνδα.

H συμφωνία Τουρκίας-ψευδοκράτους (φωτ.: Nordic Monitor)

Το Άρθρο 14 της συμφωνίας ορίζει ότι «τα μέρη θα καταβάλουν προσπάθειες να οργανώσουν ακαδημαϊκές συναντήσεις, να προετοιμάσουν και να δημοσιεύσουν επιστημονικές δημοσιεύσεις από ειδικούς προκειμένου να ερευνήσουν την ιστορία της κυπριακής εκπαίδευσης στην προ-οθωμανική, την Οθωμανική και τη νεότερη περίοδο».

Το κείμενο προκαλεί ανησυχία σε ορισμένα στελέχη της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, σχετικά με το γεγονός ότι η ισλαμιστική κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι εθνικιστές σύμμαχοί του έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζουν τον ιστορικό ρεβιζιονισμό και στην Κύπρο.

«Δεν μπορώ να καταλάβω σε τι ακριβώς αποσκοπεί η συνεργασία που αναφέρεται στο Άρθρο 14», σχολίασε ο βουλευτής του CHP και πρώην διπλωμάτης Αχμέτ Σεβικόζ, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για το κείμενο της συμφωνίας στο κοινοβούλιο, στις 30 Νοεμβρίου.

«Εννοώ, φαίνεται ότι εδώ υπάρχει μια προσπάθεια να ξαναγράψουμε την ιστορία», προειδοποίησε.

To άρθρο 14 της συμφωνίας (φωτ.: Nordic Monitor)

Η συμφωνία υπεγράφη στην Άγκυρα στις 13 Φεβρουαρίου 2020 από τον «υπουργό» Παιδείας και Πολιτισμού του ψευδοκράτους Ναζίμ Τσαβούσογλου και τον Τούρκο υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νούρι Ερσόι και ισχύει για πέντε χρόνια με προοπτική ανανέωσης για άλλη μία πενταετία.

Δεν είναι μυστικό ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να προωθήσει την ατζέντα των Αδελφών Μουσουλμάνων στα Κατεχόμενα, με κεφάλαια από την Τουρκία που διοχετεύονται για την κατασκευή τζαμιών, την πρόσληψη περισσότερων ιμάμηδων και την υποστήριξη οργανώσεων που είναι σύμμαχοι της κυβέρνησης του.

Επιστολή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την οποία ζητά την επικύρωση της συμφωνίας από το τουρκικό κοινοβούλιο (φωτ.: Nordic Monitor)

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης ένα άρθρο που ορίζει τη χρήση του Ινστιτούτου Yunus Emre (YEI), του βραχίονα πολιτιστικής προπαγάνδας της τουρκικής κυβέρνησης, για την προώθησή του σε όλο τον κόσμο. Η Τουρκία έχει ιδρύσει 64 YEI σε 53 χώρες, ενώ χρησιμοποιεί πρεσβείες και προξενεία για να καλύψει το κενό σε χώρες όπου το ινστιτούτο δεν έχει παραρτήματα.

Η διάταξη προκάλεσε την κριτική της αντιπολίτευσης που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί το δικό της πολιτιστικό ινστιτούτο για την προώθηση των θέσεων του ψευδοκράτους όταν υποτίθεται ότι το αντιμετωπίζει ως ανεξάρτητη χώρα.

Για να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην αντιπολίτευση των κατεχομένων, η κυβέρνηση άρχισε να επιβάλλει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε ορισμένους Τουρκοκύπριους για να στείλει ένα μήνυμα σε αντιπάλους και επικριτές.

Η απαγόρευση χρησιμοποιείται εδώ και αρκετό καιρό, τοποθετώντας ξένους υπηκόους σε μαύρη λίστα, ταξινομώντας τους με τον μυστικό κωδικό G82.

Περίπου 40 Τουρκοκύπριοι μπήκαν στη μαύρη λίστα από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Μερικά από τα άτομα που ήταν πρόσφατα υποκείμενα αυτής της ταξινόμησης είναι ο πρώην συντονιστής Τύπου και Επικοινωνιών της προεδρίας του ψευδοκράτους Αλί Μπιζντέν και ο συγγραφέας Αχμέτ Τσαβίτ, στους οποίους είχε απαγορευτεί η είσοδος στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2021.

Πηγή: Nordic Monitor. Μετάφραση: Νίκος Χριστοφορίδης.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Η Αρχή Καταπολέμησης της Διαφθοράς διαπιστώνει «πιθανή κατάχρηση εξουσίας» από τον Νίκο Αναστασιάδη

16/06/2026 - 6:03μμ
(Φωτ.: EPA / Katia Christodoulou)
ΚΥΠΡΟΣ

Αντιδρά η Άγκυρα στη συμφωνία Κύπρου – Γαλλίας για στρατιωτική συνεργασία

11/06/2026 - 12:43μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΚΥΠΡΟΣ

Ψήφισμα-ορόσημο στο Ευρωκοινοβούλιο για τις τραγικές και έμφυλες συνέπειες της εισβολής του 1974 σε γυναίκες και κορίτσια στην Κύπρο

3/06/2026 - 6:56μμ
Ο δρ Χαλιλούρ Ραχμάν στην προεδρία της ΓΣ του ΟΗΕ (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΚΥΠΡΟΣ

ΟΗΕ: Νέος πρόεδρος της ΓΣ ο Χαλιλούρ Ραχμάν από το Μπαγκλαντές

2/06/2026 - 7:31μμ
Η έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη (φωτ.: Yair Haklai / Wikimedia Commons)
ΚΥΠΡΟΣ

ΟΗΕ: Μάχη Κύπρου-Μπαγκλαντές για την προεδρία της Γενικής Συνέλευσης – Εκλογές για το Συμβούλιο Ασφαλείας

2/06/2026 - 1:47μμ
Από αριστερά: Βάσος Χρίστου, Κυπριανός Γιαννής, Σπύρος Γαβριήλ. Στη Θεσσαλονίκη, για την παρουσίαση του βιβλίου «Κύπρος 1974. Φωνές αιχμαλωσίας» (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΚΥΠΡΟΣ

«Περιμέναμε την εκτέλεση»: Τρεις αιχμάλωτοι πολέμου θυμούνται το καλοκαίρι του 1974 στην Κύπρο

29/05/2026 - 4:57μμ
Στιγμιότυπο από την Ολομέλεια της COP30 των Ηνωμένων Εθνών, στο Συνεδριακό Κέντρο Hangar στην Μπελέμ της Βραζιλίας, τον Νοέμβριο του 2025 (φωτ.: EPA/FRAGA ALVES)
ΚΥΠΡΟΣ

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Μη αποδεκτή η στάση της Τουρκίας και ο αποκλεισμός της Κύπρου από προπαρασκευαστική συνάντηση για την COP31

28/05/2026 - 6:51μμ
Το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας (φωτ.: google.com/
maps/contrib/Panicos Panicos)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Πώς διαμορφώνεται η νέα Βουλή – Οι 56 που παίρνουν έδρα και οι ανατροπές της κάλπης

26/05/2026 - 8:36πμ
Πολίτης ψηφίζει σε εκλογικό τμήμα στη Λευκωσία κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών της 24ης Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / George Christophorou)
ΚΥΠΡΟΣ

Εκλογές στην Κύπρο: Εξακομματική η νέα Βουλή – Πρώτος ο ΔΗΣΥ, τρίτο κόμμα το ΕΛΑΜ

24/05/2026 - 10:19μμ
Μέλη εφορευτικής επιτροπής ανοίγουν κάλπη σε εκλογικό τμήμα στη Λευκωσία, Κυριακή 24 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / George Christoforou)
ΚΥΠΡΟΣ

Εκλογές στην Κύπρο: ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ κρατούν δυνάμεις, τρίτο κόμμα το ΕΛΑΜ σύμφωνα με τα exit polls

24/05/2026 - 7:37μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Amy Kontras)

Μουντιάλ 2026: Απίθανος Μέσι, νίκησε μόνος του την Αλγερία

11 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Greg M. Cooper)

Μουντιάλ 2026: Άνετα με Χάαλαντ η Νορβηγία

24 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Sarah Yenesel)

Μουντιάλ 2026: Ο Εμπαπέ «καθάρισε» για τη Γαλλία στην πρεμιέρα

8 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Έλενα Γκοντσάρεβα)

Εμμανουήλ Καραλής: Επικράτησε στο Golden Spike της Οστράβας με 5,82 μ.

8 ώρες πριν
(Φωτ.: astynomia.gr)

ΕΛΑΣ: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης κοκαΐνης στην Αττική – Εννέα συλλήψεις

8 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / Maria Michalopoulou)

ΔΠΘ: Πρύτανης εξελέγη η καθηγήτρια του τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Μαρία Μιχαλοπούλου

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign