pontosnews.gr
Πέμπτη, 2/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο «αθλητισμός» στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

Και η συνεισφορά του στην εθνική παλιγγενεσία

30/10/2021 - 2:43μμ
Ο Νικόλαος Διγγελίδης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ο Νικόλαος Διγγελίδης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ή και κατά τη διάρκεια της επανάστασης, ο αθλητισμός αποτελούσε σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας του Έλληνα χωρίς βέβαια οργανωμένη μορφή ή με τη μορφή ή το περιεχόμενο που γνωρίζουμε σήμερα.Παρόλα αυτά, παιχνίδια, αγωνίσματα και χοροί ήταν μέρος της καθημερινότητας και της λαϊκής παράδοσης που πολλές φορές συνδυάζονταν και με πανηγύρια.

Πρόκειται για στοιχεία εργασίας του Νικόλαου Διγγελίδη, καθηγητή στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη εκδήλωση. Ο ίδιος μελέτησε τον αθλητισμό στα χρόνια της τουρκοκρατίας και τη συνεισφορά του στην εθνική παλιγγενεσία, όπου κατέληξε σε πλούσια συμπεράσματα.

Για παράδειγμα, τονίζει ο ίδιος, διαβάζουμε στα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη:

«Λέγω εις τους αναγνώστες μου, μα την πατρίδα, οι τριακόσιοι αυτήνοι δεν ήταν άνθρωποι, ήταν αϊτοί στα ποδάρια και λιοντάρια εις την καρδιά. Εν τουφέκι ρίξανε στους Τούρκους και βγάλαν’ τα σπαθιά… Και μετά τη μάχη χορός, τραγούδι και αγωνίσματα…»

Και εξηγεί:

«Κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τα πάντα εξαρτώνταν από τα προνόμια που εκχωρούσαν οι Τούρκοι και είναι μάλλον θέμα “τύχης” το γεγονός ότι οι Τούρκοι θεωρούσαν αυτές τις δραστηριότητες “αμελητέες” και επέτρεπαν τη διεξαγωγή τους. Ως τρόπαιο για το νικητή σε κάποιο αγώνισμα στα πλαίσια κάποιου λαϊκού πανηγυριού συνήθως ήταν ένα “οικόσιτο αρνί” ή κάτι ανάλογο, κάτι που φυσικά ήταν σημαντικό για κείνη την εποχή».

Οι πηγές που έχουμε για τέτοιες δραστηριότητες στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τονίζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Νικόλαος Διγγελίδης, είναι δυστυχώς ελάχιστες. Επίσης, είναι δύσκολο, συνεχίζει, να υποστηρίξει κανείς μια σχέση μεταξύ αιτίας και αποτελέσματος για τη σχέση αθλητισμού και εθνικής παλιγγενεσίας, οπότε μόνο λογικές υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε, βασιζόμενοι σε αναφορές όπως, για παράδειγμα, για την έμφαση στη γυμναστική και τη στρατιωτική θητεία των νέων στην αρχαία Σπάρτη. Ποια ήταν όμως τα «αγωνίσματα»; Ο ίδιος αναφέρει:

Το τρέξιμο. Θα θυμίσουμε φυσικά ότι τα δρομικά αγωνίσματα ήταν αυτά που εισήχθησαν στους πρώτους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Για τον κλέφτη, η ταχύτητα, η γρήγορη μετακίνηση ήταν βασικό στοιχείο για την επιβίωσή του. Πολλά δημοτικά μας τραγούδια, θέλοντας να δείξουν τη σημασία αυτή, λένε πως ο κλέφτης πρέπει «τριών μερών περπατησιά να παίρνει σε μια νύχτα». Τον χρησιμοποιούσαν ακόμη σα δοκιμασία γρηγοράδας όπως ποιος θα πάει πιο γρήγορα στην απέναντι κορφή ή στη βρύση για νερό.

Το σημάδι (σκοποβολή). Την εποχή εκείνη στις μάχες, έπρεπε να υπάρχει οπτική επαφή με τον αντίπαλο. Για το λόγο αυτό ήταν απαραίτητο να γνωρίζουν καλό σημάδι χρησιμοποιώντας πέτρα ή όπλο. Στα πανηγύρια λέγεται, πως εξασκούνταν στο σημάδι Έλληνες και Τούρκοι μαζί.

Το λιθάρι. Η ρίψη της πέτρας σαν κίνηση είναι απλή και μαθαίνεται από μικρή ηλικία με τρόπο φυσικό. Σε κάποιες περιοχές της χώρας, το λιθάρι έπαιρνε τη μορφή του πετροπόλεμου μεταξύ γειτονικών περιοχών, ως παιχνίδι παιδιών/εφήβων αρχικά, που όμως πολλές φορές κατέληγε σε πραγματικό πόλεμο κατά των Οθωμανών που παρέμβαιναν για να σταματήσει.

Σήκωμα βάρους. Το σήκωμα μεγάλου βάρους, με τα χέρια ή τη πλάτη, ήταν δοκιμασία που υπήρχε στον ελληνικό κόσμο από την αρχαιότητα. Συνήθως διαγωνίζονταν στην άρση μιας μεγάλης πέτρας ή ενός κορμού δέντρου ή στη μεταφορά βάρους από το ένα σημείο στο άλλο.

Η πάλη. Ένα από τα πλέον διαδεδομένα αθλήματα εκείνης της εποχής σε όλη την Ελλάδα. Λέγεται ότι οι Ψαριανοί φημίζονταν για τις επιδόσεις τους στην πάλη κι αυτό πολλές φορές το εκτιμούσαν ακόμα και οι Οθωμανοί.

Το άλμα ή πήδημα. Το άλμα μεταφέρθηκε από τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες και το Βυζάντιο στην Τουρκοκρατία. Από πήδημα απλό, διπλό ή τριπλό. Χρησιμοποιούσαν δοκιμασίες όπως άλμα πάνω από ρυάκια, πέτρες, τοίχους και άλλα εμπόδια. Λέγεται ότι ο Ανδρούτσος πηδούσε επτά άλογα στη σειρά!

Η ιππασία. Την εποχή εκείνη ήταν δύσκολο να έχει κάποιος Έλληνας άλογο, γιατί τα έπαιρναν οι Τούρκοι. Στους λαϊκούς αγώνες η ιππασία υπήρχε, αλλά αναφέρεται κυρίως σαν αγώνισμα των κλεφτών και των αρματολών που διέθεταν άλογα.

Ο χορός. Οι σκλαβωμένοι Έλληνες σε κάθε εκδήλωση της ζωής τους χρησιμοποιούσαν το χορό. Είχαν κυρίως ψυχαγωγικό σκοπό όμως υπήρχε και ένας μεγάλος αριθμός χορών που είχαν σαν αφορμή κάποιο θρησκευτικό, ιστορικό ή πολιτιστικό ή κοινωνικό γεγονός.

Παιχνίδια. Παραδοσιακά παιχνίδια όπως το κρυφτό ή κλέφτικο, η ξιφομαχία με βέργες/κλαδιά, το κυνηγητό, το κουτσό, το τσιλίκι και άλλα, ήταν μερικά παιχνίδια που παίζονταν από αρχαιοτάτους χρόνους και πολλά από αυτά παίζονται ακόμη και σήμερα.

Και καταλήγει ο Νικόλαος Διγγελίδης τονίζοντας:

«Τα αγωνίσματα, τα παιχνίδια και οι χοροί έδιναν μια ανάσα ελευθερίας στους καταπιεσμένους Έλληνες, κάτι που ίσως συνετέλεσε στην ανύψωση του ηθικού και στην αποφασιστικότητα που χρειάζεται για να ξεκινήσει μια επανάσταση κάτω από τόσο αντίξοες συνθήκες και άνισες πιθανότητες σε σχέση με τον κατακτητή. Η αθλητική δράση των ηρώων της επανάστασης του 1821, αποτέλεσε σημείο αναφοράς και έμπνευσης στα χρόνια που ακολούθησαν και χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. Ίσως δεν είναι καθόλου τυχαία η επιλογή των στίχων στον Ολυμπιακό Ύμνο του Κωστή Παλαμά (1896):

«Στο δρόμο και στο πάλεμα και στο λιθάρι.

Στων ευγενών αγώνων λάμψε την ορμή.

Και με το αμάραντο στεφάνωσε κλωνάρι.

Και σιδερένιο πλάσε και άξιο το κορμί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο χάρτης της περιοχής του Αϊβαλίου και το επιστολικό δελτάριο που δείχνει την πόλη προέρχονται από το αρχείο της Εγκυκλοπαίδειας Μείζονος Ελληνισμού. Κάτω, ο χάρτης που δείχνει τη Μάχη των Δερβενακίων και μέρος του πίνακα που δημιούργησε ο Θεόδωρος Βρυζάκης. Η σύνθεση της εικόνας έγινε με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης
ΙΣΤΟΡΙΑ

Από τις φλόγες του Αϊβαλιού στα Δερβενάκια – Οι άγνωστοι Μικρασιάτες αγωνιστές του 1821

2/07/2026 - 1:26μμ
Από πιστοποιητικά που εκδόθηκαν από την Ένωση Ποντίων Πατρών και Περιχώρων «Η Αναγέννησις» και την Ανεξάρτητο Προσφυγική Ένωση Πατρών και Περιχώρων (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΙΣΤΟΡΙΑ

«Από πού είστε;»: Τα έγγραφα που χρειάζονταν οι πρόσφυγες για να ξαναχτίσουν τη ζωή τους στην Ελλάδα

11/06/2026 - 9:55πμ
Ο Τέλλος Άγρας (δεύτερος από αριστερά) στη λίμνη των Γιαννιτσών (πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Ι Φωτογραφικό Αρχείο – © Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Ιούνιος 1907: Οι Μακεδονομάχοι στον «Βάλτο», ο θάνατος του Τέλλου Άγρα και η Πηνελόπη Δέλτα

7/06/2026 - 9:50μμ
Στρατιώτες Ελληνικού Στρατού σε στιγμή ανάπαυλας στο Μικρασιατικό Μέτωπο και η επιστολή του εφέδρου (Πηγή: Αρχεία ΕΛΙΑ/ εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Μικρασιατικό Μέτωπο: Επιστολή-κόλαφος στρατιώτη για τη μη συμμετοχή των γόνων των βουλευτών και των εφοπλιστών στον πόλεμο

28/05/2026 - 8:40μμ
Ο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός γεννήθηκε στην Άρτα αλλά έμελλε να γίνει ο πρώτος λόγιος της Ρωσίας (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Άγιος Μάξιμος ο Γραικός: Ο πρώτος λόγιος της Ρωσίας με το κοσμικό όνομα Μιχαήλ Τριβώλης

8/05/2026 - 9:54μμ
Τμήμα του πρωτότυπου πρακτικού δημοσίευσης της διαθήκης της Αγγελίνας (Αγγελικής) Σταματελοπούλου (πηγή: Γενικά Αρχεία Του Κράτους- Τμήμα ΓΑΚ Αργολίδας)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Σπάνιο έγγραφο φωτίζει τη ζωή της οικογένειας του θρυλικού «Νικηταρά» μετά την Ελληνική Επανάσταση

4/05/2026 - 10:30πμ
Το Δημοτικό Θέατρο προσωρινό «σπίτι» για τους ξεριζωμένους της Μικρασιατικής Καταστροφής. Η φωτογραφία είναι του Ζόζεφ Χεπ (πηγή: ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Από χώρος επιβίωσης μετά το 1922 στη γέννηση της εθνικής σκηνής: Πρόσφυγες στο Δημοτικό Θέατρο και η ίδρυση του Εθνικού

3/05/2026 - 10:10πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / RAF)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Απεβίωσε ο πιλότος της RAF Τζορτζ Νταν, που είχε φέρει το Spitfire MJ755 στην Ελλάδα

3/05/2026 - 9:13πμ
Η μάνα του Τάσου Τούση θρηνεί πάνω από το άψυχο σώμα του γιου της. Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε στο Ριζοσπάστη στις 10 Μαΐου 1936 (πηγή: Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Πρωτομαγιά: Η εξέγερση που βάφτηκε με αίμα στη Θεσσαλονίκη – Και όσα μας ακολουθούν μέχρι σήμερα

1/05/2026 - 9:15πμ
Η έδρα της Οθωμανικής Τράπεζας στο Καρακιόι της Κωνσταντινούπολης, έργο του αρχιτέκτονα Alexandre Vallaury – εικόνα από το «L’Illustration», αρ. 2793, 5 Σεπτεμβρίου 1896 (πηγή: Wikipedia)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Casa de Papel των Αρμενίων το 1896: Η έφοδος στην Οθωμανική Τράπεζα που συγκλόνισε την Κωνσταντινούπολη

25/04/2026 - 11:53πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Προκριματικά Παγκόσμιου Κυπέλλου μπάσκετ: «Κατέρρευσε» στο φινάλε η Εθνική

4 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Neil Hall)

Wimbledon: Στον τρίτο γύρο με μεγάλη ανατροπή η Σάκκαρη

28 λεπτά πριν
Στελέχη της Allwyn με εκπροσώπους της ΕΟΚ, της ΕΟΠΕ, της ΕΠΟ, της ΚΟΕ και του ΣΕΓΑΣ

«Πέντε Ομοσπονδίες, ένα κοινό όραμα»: Η ξεχωριστή βραδιά της Allwyn που ένωσε τις σημαντικότερες δυνάμεις του ελληνικού αθλητισμού

52 λεπτά πριν
Ο Ζαν-Λουί Ανφ μπροστά από το μνημείο που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, στο Έτερμπεεκ, και είναι αφιερωμένο στη Γενοκτονία των Ασσυρίων (πηγή: Les Engagés)

«Είναι αδικία, στην Ευρώπη να παραμένει άγνωστη η ιστορία των Ποντίων Ελλήνων» – Ένας δήμος των Βρυξελλών δείχνει το δρόμο

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από την αντικυβερνητική συγκέντρωση έξω από το κοινοβούλιο της Αλβανίας, Πέμπτη 2 Ιουλίου 2026 (πηγή: ata.gov.al)

Αλβανία: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το ξενοδοχείο που συνδέεται με την Ιβάνκα Τραμπ – Νέα επεισόδια έξω από το κοινοβούλιο

2 ώρες πριν
Διασώστες μεταφέρουν τον Ερνάν Χιλ, ο οποίος παρέμεινε εγκλωβισμένος κάτω από τα συντρίμμια επί οκτώ ημέρες, στην πόλη Κατία Λα Μαρ της Βενεζουέλας. 2 Ιουλίου 2026. (φωτ.: EPA / Ronald Pena R)

Βενεζουέλα: Το θαύμα μέσα στα συντρίμμια – Ζωντανός έπειτα από οκτώ ημέρες κάτω από 140 τόνους ερειπίων

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign