pontosnews.gr
Δευτέρα, 22/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

17/10/2021 - 4:23μμ
Ο Νίκος Δένδιας υπογράφει την αμυντική συμφωνία με τον Άντονι Μπλίνκεν, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ (φωτ.: twitter.com/ NikosDendias)

Ο Νίκος Δένδιας υπογράφει την αμυντική συμφωνία με τον Άντονι Μπλίνκεν, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ (φωτ.: twitter.com/ NikosDendias)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Από το 1952, που Ελλάδα και Τουρκία μπήκαμε στο NATO, οι ΗΠΑ και η Αγγλία αντιμετώπισαν τις δύο χώρες ως «ενιαίο χώρο» για την αντιμετώπιση της κομμουνιστικής-σοβιετικής απειλής. Και επειδή σ’ αυτόν τον ενιαίο χώρο η αξία της τουρκικής επικράτειας ήταν ζωτικότερης σημασίας από αυτήν της ελληνικής, στα προβλήματα που προέκυψαν μεταξύ των δύο χωρών το διάστημα του Ψυχρού Πολέμου, οι ΗΠΑ και η Αγγλία άλλοτε πήραν εμφανώς το μέρος της Τουρκίας και άλλοτε τήρησαν ευμενή προς την Τουρκία ουδετερότητα.

Την κατάσταση αυτή εκμεταλλεύθηκε όλα αυτά τα χρόνια η Τουρκία, ξεδιπλώνοντας χωρίς κανένα κόστος τις απαράδεκτες απαιτήσεις και διεκδικήσεις της εις βάρος της Ελλάδας και του ελληνισμού.

Την επιθετικότητα της Τουρκίας ενθάρρυνε η στάση της καθημαγμένης από τον εμφύλιο Ελλάδας, οι κυβερνήσεις της οποίας δεν διανοήθηκαν να φέρουν το NATO και τους ισχυρούς συμμάχους προ των ευθυνών τους, ούτε να αντιδράσουν όπως απαιτούσαν κάθε φορά οι συνθήκες, όπως όταν για παράδειγμα η Τουρκία έκανε επίθεση με απίστευτη βαρβαρότητα στους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, ή όταν χουντικοί και δημοκράτες έβλεπαν να τουρκικά αποβατικά να εισβάλλουν στην Κύπρο.

Αυτό ακριβώς εκμεταλλεύθηκε η Τουρκία. Βλέποντας ότι η Ελλάδα πειθαρχεί στα κελεύσματα της Συμμαχίας και δεν αντιδρά καθώς κα ότι δεν υπάρχουν διεθνείς αντιδράσεις και ότι Ουάσιγκτον, Λονδίνο και Βρυξέλλες, όπου η έδρα του NATO, στην ουσία χαϊδεύουν τις πολιτικές της Άγκυρας, ξεδίπλωσε όλο το φάσμα των διεκδικήσεών της εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, διεκδικήσεις που φθάνουν μέχρι και την αμφισβήτηση της ύπαρξης –πέραν της Κυπριακής Δημοκρατίας– και αυτού του ίδιου του ελληνικού κράτους.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε με την ανάληψη της εξουσίας από το Κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο Ερντογάν έβαλε στην άκρη τους παλιούς του συντρόφους και έγινε ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού.

Ο Ερντογάν, διά του νεοοθωμανισμού, που είναι η επίσημη ιδεολογία του, επιδιώκει την ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Πλήρη έλεγχο στις μουσουλμανικές χώρες που προέκυψαν από τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και άσκηση επιρροής διά της ήπιας ισχύος στις άλλες μη μουσουλμανικές χώρες.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ και τη Γεωργία, επιδιώκει την εφαρμογή του Εθνικού Όρκου, που προβλέπει την κατάληψη και προσάρτηση της ελληνικής Θράκης, των νησιών του Αιγαίου πέραν του 25ου μεσημβρινού, ολόκληρης της Κύπρου, της βόρειας Συρίας, του βορείου Ιράκ και της αυτόνομης δημοκρατίας της Ατζαρίας, στη Γεωργία.

Μάλιστα, την ώρα που γράφεται αυτό το άρθρο, ο Ερντογάν προετοιμάζεται να εισβάλει για τέταρτη φορά στη βόρεια Συρία, για την πραγμάτωση του Εθνικού Όρκου. Σημειώνεται ότι είναι αδιανόητη μια εισβολή στη χώρα αυτή, χωρίς τουλάχιστον την ανοχή της Ρωσίας και των ΗΠΑ.

Ενώ ο Ερντογάν προσπαθεί να μετατρέψει τη χώρα του σε πρώτη φάση σε περιφερειακή δύναμη και σε δεύτερη, όταν κατορθώσει να γίνει ηγεμονεύουσα χώρα του μουσουλμανικού κόσμου, σε παγκόσμια υπερδύναμη, στην ευρύτερη περιοχή θίγονται συμφέροντα μεγάλων και μεσαίων δυνάμεων καθώς και ενεργειακών κολοσσών.

Το δε ΝΑΤΟ δεν μπορεί να παίξει κανέναν ρόλο στην κατάσταση αυτή, γι’ αυτό επανέρχονται στο προσκήνιο της Ιστορίας οι διμερείς ή τριμερείς συμμαχίες, όπως έγινε την περίοδο πριν τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι συμμαχίες στις οποίες συμμετείχε η Ελλάδα στους Βαλκανικούς Πολέμους, στο τέλος των οποίων διπλασιάστηκε η ελληνική επικράτεια.

Η Ελλάδα έχει υπογράψει διάφορες συμφωνίες αμυντικής συνεργασίες με χώρες της περιοχής. Οι πιο σημαντικές είναι αυτές που υπέγραψε με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Γαλλία και εσχάτως τις ΗΠΑ.

Η συμφωνία με τις ΗΠΑ περιέχει ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, κάτι που επιβεβαιώνεται και με την επιστολή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Επεκτείνει τη στρατηγική μας αμυντική εταιρική σχέση και εμφανώς εμφανίζει τη σταθερή μας αποφασιστικότητα αμοιβαία να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε την υπεροχή και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών μας από ενέργειες που απειλούν την ειρήνη, συμπεριλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής αυτής.»

Το σημείο αυτό της συμφωνία και της επιστολής Μπλίνκεν, κατά την άποψή μας είναι το πιο σοβαρό και ξεκάθαρο.

Φυσικά υπάρχουν και τα σημεία στην επιστολή του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, που χρειάζονται προσοχή, όπως το:

«Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη σταθερή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για διάλογο με της γείτονές της και την προσήλωσή της στην επίλυση των διαφορών ειρηνικά μέσω διπλωματίας και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.».

Ο διάλογος με έναν που διεκδικεί από την Ελλάδα θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε επώδυνες εθνικές υποχωρήσεις, αν και στην ίδια πρόταση υπάρχει και η επίκληση του διεθνούς δικαίου, το οποίο όμως όχι μόνο δεν σέβεται αλλά ούτε καν αναγνωρίζει η Τουρκία, καθότι το οθωμανικό «δίκαιο» υπερτερεί του διεθνούς…

Επίσης, σημαντική είναι η αναφορά στην εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου, όπου όμως και πάλι η «συνεργασία» και «οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή», προοιωνίζονται δώρα στην Τουρκία:

«Είναι μακροχρόνια πεποίθησή μας ότι η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.»

Τέλος, εξαιρετικής σημασίας η ακροτελεύτια πρόταση της επιστολής Μπλίνκεν προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Κυριάκο Μητσοτάκη:

«Πιστεύουμε επίσης ακράδαντα στον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, καθώς και κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεσμεύεται να διασφαλίσει τη σταθερότητα και την ευημερία σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.»

Αν οι ΗΠΑ τηρήσουν τη δέσμευσή τους να διασφαλίσουν τη σταθερότητα και την ευημερία σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ ταυτοχρόνως μιλούν για σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, καθώς και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, τότε η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει μια συμφωνία που κλείνει τη μαύρη τρύπα της ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου και μας επιτρέπει να ελπίζουμε ότι αν ακολουθήσουμε σόφρωνα και προσεκτική πολιτική, θα αποφύγουμε την εθνική καταστροφή που ακούει στο όνομα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί «τουρκικού» έθνους συνέχεια

21/12/2025 - 3:47μμ
Η Δανή πρωθυπουργός Μέτε Φρέντερικσεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Κόστα και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες (φωτ.: EPA/ OLIVIER HOSLET)
ΓΝΩΜΕΣ

Διχασμένη η Ευρώπη στο Ουκρανικό

20/12/2025 - 9:30πμ
Πολίτες στέκονται μπροστά από μια γιγάντια τουρκική σημαία στη διάρκεια εθνικών εορτασμών στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί «τουρκικού» έθνους

19/12/2025 - 3:44μμ
Απεικόνιση της παραβολής του πλουσίου με τον φτωχό Λάζαρο σε μικρογραφία κώδικα (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον πλούσιο και στον Λάζαρο (Μέρος Β’)

16/12/2025 - 9:56πμ
Ο Φεριντούν Σινιρλίογλου (φωτ. αρχείου: EPA / Maxim Shemetov)
ΓΝΩΜΕΣ

Αιχμάλωτοι του Σινιρλίογλου

14/12/2025 - 4:27μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Olivier Hoslet)
ΓΝΩΜΕΣ

Πολιτισμικός πόλεμος Ευρώπης-Αμερικής

13/12/2025 - 9:46πμ
Ο Λάζαρος στην πύλη του πλουσίου, διά χειρός Heinrich Aldegrever (πηγή: Metropolitan Museum of Art / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον πλούσιο και στον Λάζαρο (Μέρος Α’)

9/12/2025 - 9:36πμ
(Φωτ.: EPA / Erdem Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Νέα Οθωμανία;

7/12/2025 - 3:38μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/dji-agras-12491421/)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο νέος φεουδάρχης

6/12/2025 - 9:45πμ
(Πηγή: imgflip.com/memetemplate/390114597/Clown-Erdogan)
ΓΝΩΜΕΣ

Πού οδηγούνται οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας;

5/12/2025 - 4:22μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαδηλωτής κρατά πανό με φωτογραφίες, από αριστερά, της Ζισλέν Μάξγουελ, του Τζέφρι Επστάιν, του Μπιλ Γκέιτς, του Ντόναλντ Τραμπ και του Μπιλ Κλίντον, έξω από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, όταν διεξαγόταν η δίκη της Ζισλέν Μάξγουελ, τον Νοέμβριο του 2021 (φωτ. αρχείου: EPA/Justin Lane)

Υπόθεση Έπσταϊν: Αυξάνονται κατακόρυφα οι επικρίσεις για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Τραμπ

7 ώρες πριν
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στην παρουσίαση δύο αγαλμάτων της Ελληνιστικής Περιόδου από την Αγορά της Πέλλας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, Πέλλα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Αχιλλέας Χήρας)

Μαρμάρινα αγάλματα ελληνιστικών χρόνων από την Αγορά της Πέλλας στο Αρχαιολογικό Μουσείο

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Super League: Χριστούγεννα στην κορυφή η ΑΕΚ

8 ώρες πριν
(Φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)

Αξέχαστοι έμειναν και φέτος οι Μωμόγεροι της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών – Αναβίωσαν το εθιμικό δρώμενο και ξεσήκωσαν την εορταστική αγορά

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI - MOTION TEAM / Βασίλης Βερβερίδης)

Super League: Εύκολα ο ΠΑΟΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό

9 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Ποντιακή Αδελφότητα Νέας Νότιας Ουαλίας «Ποντοξενιτέας»)

Η Ποντιακή Αδελφότητα Νέας Νότιας Ουαλίας «Ποντοξενιτέας» γέμισε τα σπίτια των μελών της με το φως των Χριστουγέννων

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign