pontosnews.gr
Παρασκευή, 9/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

18 Οκτωβρίου 1981: Τι βλέπαμε, τι ακούγαμε, πού πηγαίναμε πριν… πάθουμε ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά (photo-video)

Ένας οδηγός θεαμάτων και τηλεόρασης 40 χρόνια πριν, τότε που ο Ανδρέας έφερε την Αλλαγή. Γράφει ο Σπύρος Δευτεραίος

18/10/2021 - 2:09μμ
(Φωτ.:Facebook/ Ανδρέας Παπανδρέου)

(Φωτ.:Facebook/ Ανδρέας Παπανδρέου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 1981. Όπως έδειχναν οι προβλέψεις της εποχής, το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 48.07% έναντι 35.88% της Νέας Δημοκρατίας με αρχηγό τον Γεώργιο Ράλλη. Τι γινόταν όμως στη χώρα σε πολιτιστικό και σε επίπεδο θεάματος γενικότερα;

Ας αρχίσουμε τη νοσταλγική πορεία με ένα τραγούδι, που αν και αγγλόφωνο, ήταν ελληνικής παραγωγής και τρελή επιτυχία στην εποχή του.

Απογευματινή ή βραδινή;

Τις προηγούμενες δεκαετίες, η προεκλογική περίοδος ήταν από τις χειρότερες για τον κόσμο του θεάματος. Ήταν η περίοδος που ο κόσμος δεν πολύεβγαινε από το σπίτι του καθώς είχε το νου του στις εκλογές και στα… πριν. Κινηματογραφικοί διανομείς, αιθουσάρχες και θεατρικοί επιχειρηματίες κρατούσαν τα «καλά» ή τις πρεμιέρες για το μετά των εκλογών. Λίγες μέρες πριν τις εκλογές –που παραμονή και ανήμερα θέατρα και κινηματογράφοι ήταν κλειστά– το Εθνικό θέατρο είχε ανεβάσει το Βυθό του Μαξίμ Γκόρκι. Παράσταση που είχε ανέβει την άνοιξη του 1981 και συνεχιζόταν για λίγες μέρες και τον Οκτώβριο. Ο Σπύρος Ευαγγελάτος σκηνοθέτησε μεταξύ άλλων τους: Νικήτα Τσακίρογλου, Λυκούργο Καλλέργη, Μηνά Χατζησάββα, Βιβέτα Τσιούνη και Άννυ Πασπάτη, μεταξύ άλλων στην Κεντρική Σκηνή, στην Αγίου Κωνσταντίνου.

(Φωτ.: http://www.nt-archive.gr)

Στην Κυψέλη πάντως και συγκεκριμένα στο θέατρο «Κάππα», φυσούσε ένας νεοϋρκέζικος αέρας. Ο Μιχάλης Κακογιάννης σκηνοθετούσε τον Αλέκο Αλεξανδράκη και τη Νόνικα Γαληνέα, στο σπονδυλωτό Σουίτα για δύο του Νιλ Σάιμον που διαδραματιζόταν στο μυθικό Plaza hotel.

(Φωτ.: https://nonikagalinea.gr/)

Τέλος, λίγο πιο κάτω στη Δεριγνύ και στο θέατρο «Αθηνά» είχε ανέβει για λίγες παραστάσεις το Πρόσωπα φυσικά και αλλόκοτα του Τζουζέπε Πατρόνε Γκρίφι. Μετά από την προηγούμενη σεζόν που για πρώτη φορά παιζόντουσαν δυο γκέι έργα σε κεντρικές σκηνές, σειρά είχε το παραπάνω ανατρεπτικό έργο που ανέβηκε για λίγες παραστάσεις και επαναλήφθηκε τον Μάρτιο του 1982, στο «Σούπερ Σταρ» Μπέτυ Βακαλίδου, Ντίνα Κώνστα μεταξύ άλλων στο cast και Γιάννης Διαμαντόπουλος στη σκηνοθεσία.

(Φωτ.: caisart.gr)

Εσείς πήρατε έγχρωμη;

Εκ των υστέρων το 1981 συνδέθηκε με ένα σκάνδαλο ρεβανσισμού για πολλούς, όσον αφορά την κρατική τηλεόραση (γιατί ιδιωτική δεν υπήρχε). Οι σειρές Οι Φρουροί Της Αχαΐας, Ο Κίτρινος Φάκελος, Οι Σκλάβοι στα Δεσμά τους και Τ’ ανάποδα είχαν εγκριθεί από την ΕΡΤ και είχαν γυριστεί και παραδοθεί τα πρώτα 15 επεισόδια.

Παρόλα αυτά, η ΕΡΤ δεν τα πρόβαλε ποτέ, πλην των Ανάποδων (του Γιάννη Δαλιανίδη), αλλά 30 χρόνια μετά, διότι η νέα της Διοίκηση (διευθυντής προγράμματος: Βασίλης Βασιλικός) που ανέλαβε καθήκοντα στα τέλη του 1981 αποφάσισε να κάνει νέες μεταθέσεις για σειρές και να μην προβάλει τις σειρές που είχαν εγκριθεί από την προηγούμενη διοίκηση, με αποτέλεσμα τα ολοκληρωμένα επεισόδια να μείνουν στις αποθήκες της δημόσιας τηλεόρασης.

Όσον αφορά την ελληνική μυθοπλασία, τον Οκτώβριο του 1981 παιζόντουσαν τα τελευταία επεισόδια από το β’ κύκλο της Κραυγής των λύκων με τη Μαρία Αλιφέρη, αλλά και η Μαρία Πάρνη με τη Ζωή Λάσκαρη.

Από νέες σειρές, 10 μέρες πριν τις εκλογές, έκανε πρεμιέρα η μεγάλη επιτυχία της σεζόν Ο Κόσμος και ο Κοσμάς συνέχισε την παράδοση των σειρών που βασίστηκαν σε βιβλίο του Γρηγόρη Ξενόπουλο. Κώστας Ρηγόπουλος και Γωγώ Ατζολετάκη, ίσως στην καλύτερη τηλεοπτική τους στιγμή. Ως Κοσμάς και Φιορούλα έγραψαν ιστορία και κρίμα που η εγκληματική ΕΡΤ διέγραψε, πλην ενός, τα επεισόδια. Σκηνοθεσία από τον μετρ του είδους, Ερρίκο Ανδρέου.

Ψάλτη ή Μουστάκα;

Μέχρι το καλοκαίρι του 1992, η κινηματογραφική σεζόν στη χώρα μας, άρχιζε Σεπτέμβριο και τελείωνε Μάιο. Το καλοκαίρι είχε μόνο επαναλήψεις και παλιές ταινίες. Έτσι η σεζόν ’81-’82 είχε αρχίσει σχετικά μουδιασμένα και λόγω των εκλογών. Στο αλήστου μνήμης «Ράδιο Σίτυ» στην Πατησίων, παιζόταν αποκλειστικά μια τύπου αθλητική ταινία, αγγλικής παραγωγής που λίγους μήνες μετά, στα τέλη Μαρτίου, κέρδιζε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Το Chariots of fire, ελληνιστί Οι δρόμοι της φωτιάς δεν είχε μεγάλους σταρ και το μόνο ελληνικό ενδιαφέρον ήταν η μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου που κέρδισε και αυτή Όσκαρ.

Από την άλλη με ένα χρόνο καθυστέρηση –συνηθιζόταν τότε– προβαλλόταν εκείνη την περίοδο, μια ταινία τρόμου που έμελλε να γίνει franchise. Το Παρασκευή και 13 και η πρώτη γνωριμία με τον Τζέισον τον φονιά, έγινε στη χώρα μας τον Οκτώβριο του 1981.

Μιλάμε όμως και για την περίοδο που είχε επανακάμψει έστω για λίγο ο εγχώριος εμπορικός κινηματογράφος. Εκείνη την περίοδο προβαλλόταν μεταξύ άλλων: Ένας κοντός θα μας σώσει, με τον Νίκο Ρίζο,

η κινηματογραφική μεταφορά του θεατρικού Γκαρσονιέρα για 10 με τον Χρόνη Εξαρχάκο,

η Νονά με τον Σωτήρη Μουστάκα και μια κωμωδία με πρωταγωνιστή ένα νέο ηθοποιό.

Λίγο πριν μάθουμε την «Αλλαγή-Αλλαγή, Λαϊκή Συμμετοχή» με τον Ανδρέα Παπανδρέου γνωρίσαμε την Τροχονόμο Βαρβάρα με τον Στάθη Ψάλτη.

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πρόσφυγες έξω από τα παλιά ανάκτορα της Αθήνας, το 1922. Στο κτήριο λειτουργούσαν υπηρεσίες αρωγής και αναζήτησης αγνοουμένων συγγενών (φωτ.: Library of Congress / American National Red Cross)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ένα αμερικανικό τηλεγράφημα για τους ξεριζωμένους της Μικράς Ασίας

9/10/2026 - 6:32μμ
Το Αραράτ και η μονή του Ετσμιατζίν, σε σύνθεση βασισμένη σε χαρακτικό του βιβλίου «Journey to Ararat» και σε λιθογραφικό πορτρέτο του Φρίντριχ Πάροτ, έργο του Alexander Julius Klünder (εικ.: Wikimedia Commons)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

9 Οκτωβρίου 1829: Έξι άνθρωποι στην κορυφή του Αραράτ

9/10/2026 - 3:55μμ
Ο Σταύρος Τσιώλης παραλαμβάνει το βραβείο του, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης προς τιμήν του στο 47ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. 20 Νοεμβρίου 2006 (φωτ.: MOTIONTEAM / Βασίλης Βερβερίδης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σταύρος Τσιώλης: Ο ξεχωριστός δημιουργός και η ακόμα πιο ξεχωριστή πορεία του

6/10/2026 - 5:39μμ
Οι δύο εκδοχές της λιθογραφίας «Τα Βαλκάνια κατά του Τυράννου»: Aριστερά η αρχική του 1912 και δεξιά η ανατύπωση του 1913. Στη δεύτερη προστέθηκαν μούτζες στη βουλγαρική σημαία και στο πρόσωπο του Βούλγαρου στρατιώτη, καθώς και το σατιρικό κείμενο «Δέκα μούτζες», πάνω αριστερά (εικ.: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο / Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Βαλκανικοί Πόλεμοι: Από τη συμμαχία στις «δέκα μούτζες»

5/10/2026 - 5:23μμ
Το μνημείο για τη σφαγή των Φιλίππων, με τα ονόματα των θυμάτων (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Κώστας Σαραϊδάρης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

4 Οκτωβρίου 1941: Η σφαγή των Φιλίππων – Το προσφυγικό χωριό της Καβάλας που πνίγηκε στο αίμα

4/10/2026 - 9:16πμ
Ο Γιώργος Βακαλό στην εικαστική εκπομπή «Εικόνες», το 1979, με αφορμή έκθεσή του στο Πνευματικό Καλλιτεχνικό Κέντρο «Ώρα» για τα 40 χρόνια παρουσίας του καλλιτέχνη στην Ελλάδα (πηγή: ert.gr/ert-arxeio/giorgos-vakalo-2-oktovriou-1991/)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιώργος Βακαλό: Ο Κωνσταντινουπολίτης που μας έμαθε το design

2/10/2026 - 6:40μμ
Ο Νίκος Καζής είναι ο Πάρης και η Αντιγόνη Βαλάκου η Ιουλιέτα στο ανέβασμα του «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» το 1961, από το Εθνικό Θέατρο (πηγή: Ψηφιακό Αρχείο Εθνικού Θεάτρου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Νίκος Καζής: Ο ξεχασμένος ζεν πρεμιέ

1/10/2026 - 4:18μμ
Κατηγορούμενοι στο εδώλιο της Δίκης της Νυρεμβέργης, το 1945–1946. Στην πρώτη σειρά, από αριστερά, ο Χέρμαν Γκέρινγκ, ο Ρούντολφ Ες, ο Γιόαχιμ φον Ρίμπεντροπ και ο Βίλχελμ Κάιτελ (φωτ.: NARA / U.S. Army)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Δίκη της Νυρεμβέργης: 80 χρόνια από την ετυμηγορία που άλλαξε το διεθνές δίκαιο

1/10/2026 - 1:59μμ
Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ σε νεανική ηλικία, την 15η Φεβρουαρίου 1916 (φωτ.: Ernest Hemingway Photograph Collection, John F. Kennedy Presidential Library and Museum, Boston. Public Domain/EH 7743P)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

29 Σεπτεμβρίου 1922: Ο Χέμινγουεϊ φτάνει στην Κωνσταντινούπολη – Από τον ξεριζωμό της Μικρασιατικής Καταστροφής, «Στην προκυμαία της Σμύρνης»

29/09/2026 - 2:34μμ
(Εικ.: pikabu.ru)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ιωάννης Καποδίστριας: Δολοφονήθηκε σαν σήμερα το 1831 στο Ναύπλιο

27/09/2026 - 1:26μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αρμένισσες που διασώθηκαν από αιχμαλωσία μετά τη Γενοκτονία (φωτ.: Public Domain Mark 1.0)

Μαριάμ Μπαγκντισσιάν: Το κορίτσι από την Αρμενία που έχασε τη μητρική του γλώσσα, αλλά όχι την ταυτότητά του

7 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Euroleague: Άνετη νίκη του Ολυμπιακού επί της Εφές

34 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA/Russian Press office)

Συμφωνία Τραμπ – Πούτιν για 3 εκατ. τόνους ρωσικού ντίζελ στις διεθνείς αγορές

47 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Ελευσίνα: Παραδόθηκε 22χρονος για την επίθεση με μαχαίρι σε βάρος 32χρονου – Τι βρέθηκε στο σπίτι του

55 λεπτά πριν
(Φωτ.: Fabian Dicosta/X.com)

Στιγμές πανικού στον Παναμά μετά από ισχυρό σεισμό 7,6 Ρίχτερ – Προειδοποίηση για τσουνάμι σε εννέα χώρες

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Σαββίδης: Ο ΠΑΟΚ δεν πρέπει να φοβάται τίποτα και κανέναν – Πιο ισχυρός με το δικό του σπίτι

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV