pontosnews.gr
Παρασκευή, 28/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Νέο Ποντιακό Ζήτημα

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

3/09/2021 - 5:40μμ
Χάρτης του Εύξεινου Πόντου (Ratelband, 1747)

Χάρτης του Εύξεινου Πόντου (Ratelband, 1747)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ως Ποντιακό Ζήτημα θεωρείται το ζήτημα που προέκυψε κατά τη διάρκεια της δεύτερης δεκαετίας του 20ού αιώνα, όταν διαδραματίστηκαν τα θλιβερά γεγονότα της Γενοκτονίας των Ελλήνων και των Αρμενίων, που είχαν ως αποτέλεσμα την δημιουργία του αντάρτικου των Ελλήνων του Πόντου και τη δημιουργία κινήματος για την ίδρυση ενός κράτους στον Πόντο, με βασική συνιστώσα τους Έλληνες της περιοχής.

Η αναζητήσεις και οι ελπίδες για ίδρυση κράτους στον Πόντο, αναπτερώθηκαν το διάστημα που ακολούθησε μετά τη Συνθήκη του Μούδρου (17/10/2018) και μέχρι την υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών.

Ακολούθησε η τελική φάση της Γενοκτονίας και η Μικρασιατική Καταστροφή, που οδήγησε στην υπογραφή της Συνθήκης της Λοζάνης (24/7/1923), που θεωρείται η ταφόπλακα του Ελληνισμού της Ανατολίας, και η Ανταλλαγή των πληθυσμών, που αν δεν ενταφίασε, άλλαξε δραματικά τη φύση και τα χαρακτηριστικά του Ποντιακού Ζητήματος.

Μετά τη Συνθήκη της Λοζάνης, με την έξοδο των χριστιανών Ελλήνων από τον Πόντο, το Ποντιακό Ζήτημα είχε βασικά δύο σκέλη. Το ένα ήταν η διεκδίκηση της δικαίωσης των θυμάτων της γενοκτονίας και το άλλο οι ελληνικής καταγωγής μουσουλμανικοί πληθυσμοί, ελληνόφωνοι και τουρκόφωνοι, που παρέμειναν στον Πόντο.

Και τα δύο αυτά θέματα, παρότι δεν απασχόλησαν το ελλαδικό κράτος επί δεκαετίες, συνέχισαν να υφέρπουν στην ελλαδική κοινωνία και την κοινωνία στον Πόντο καθώς και σε κοινότητες Ελλήνων ποντιακής καταγωγής που εγκαταστάθηκαν και κατοικούσαν στην ΕΣΣΔ, τις ΗΠΑ και αλλού.

Το πρώτο άρχισε να αναδεικνύεται κυρίως στην ελλαδική κοινωνία τη δεκαετία του 1980 και απασχόλησε έμπρακτα το ελληνικό πολιτικό σύστημα τη δεκαετία του 1990, οπότε και αναγνωρίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων η 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (24/2/1994).

Την ίδια δεκαετία άρχισε δειλά-δειλά να αναδεικνύεται το θέμα των ελληνικής καταγωγής πολιτών της Τουρκίας με καταγωγή από τον Πόντο.

Οι επισκέψεις Ελλήνων στον Πόντο και ο συγχρωτισμός τους με τους κατοίκους του σημερινού Πόντου και η συνεύρεση χριστιανών και μουσουλμάνων Ελλήνων και «Τούρκων» με καταγωγή από τον Πόντο κυρίως στη Γερμανία, δημιούργησε ένα πεδίο διεργασιών, με κοινό τόπο τον μουσικό, γλωσσικό και γαστρονομικό πολιτισμό του Πόντου.

Η τεχνολογία, η τηλεόραση, τα βίντεο που δημιουργούν αυθόρμητα χιλιάδες άνθρωποι, η ευκολία επικοινωνίας στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έδωσε τη δυνατότητα σε Ποντίους της «από δω και της από κει πλευράς», να παρακάμψουν κρατικές πολιτικές αγκυλώσεις, καθώς και κοινωνικά / θρησκευτικά στερεότυπα και να συναντηθούν.

Αυτά τα δυο, ο αγώνας για την δικαίωση των θυμάτων της Γενοκτονίας, δικαίωση που θα επιτευχθεί όταν διεθνοποιηθεί το θέμα και υποχρεωθεί η Τουρκία να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία, και η ανάπτυξη ακηδεμόνευτων σχέσεων μεταξύ της «από δω και της από κει πλευράς», συνθέτουν το Νέο Ποντιακό Ζήτημα.

Η Τουρκία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από το θέμα, το οποίο το τουρκικό κράτος θεωρεί ότι απέκτησε άλλες διαστάσεις με την παρουσία και κυρίως με την ομιλία του πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Μητσοτάκη στο Διεθνές Συνέδριο για τη Γενοκτονία, στο Αμφιθέατρο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, το 2019, αλλά και με την επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον προέδρο των ΗΠΑ κ. Μπάιντεν, στις 24 Απριλίου 2021.

Μετά από αυτές τις δύο εξελίξεις, άρχισε το τουρκικό κράτος να ανασύρει από τα συρτάρια του το Νέο Ποντιακό Ζήτημα και τους φακέλους με τα πρόσωπα «από δω και της από κει πλευράς» που παίζουν κάποιο ρόλο στην ανάδειξή του.

Αποτέλεσμα αυτής της «ενεργοποίησης» των κλασικών αντανακλαστικών του βαθέως κράτους, ήταν οι απαγορεύσεις εισόδου στην Τουρκία σε Έλληνες πολίτες, με αποκορύφωμα την πρόσφατη απαγόρευση εισόδου στον Προέδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γιώργου Βαρυθυμιάδη, τις παραμονές της λειτουργίας της Παναγίας Σουμελά στη Ματσούκα του Πόντου.

Ακολούθησε διάβημα της Ελλάδας για την κράτηση του κ. Βαρυθυμιάδη στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης αλλά και για την άρνηση των τουρκικών Αρχών να επιτρέψουν σε υπάλληλο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη να επισκεφθεί στον Έλληνα πολίτη που ήταν υπό κράτηση.

Μπορεί η Τουρκία να απέρριψε το διάβημα, όμως το πολιτικό θέμα με τις απελάσεις των Ελλήνων πολιτών με την άτυπη κατηγορία της ανάμειξής τους στο Νέο Ποντιακό Ζήτημα είναι πλέον υπαρκτό.

Τι σημαίνει αυτό με πολιτικούς όρους. Ότι η Ελλάδα, με την παρουσία του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο διεθνές συνέδριο για τη Γενοκτονία αλλά και με τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων για το θέμα, για πρώτη φορά στην ιστορία των ελληνοτουρκικών σχέσεων με μια απλή κίνηση διεκδικεί από την Τουρκία, και η Τουρκία αμύνεται και απολογείται.

Με άλλα λόγια, ενώ επί δεκαετίες η Τουρκία διεκδικεί και η Ελλάδα αμύνεται, για πρώτη φορά, το ζήτημα της Γενοκτονίας, φέρνει την Ελλάδα να διεκδικεί και την Τουρκία να αμύνεται και να απολογείται.

Και όπως γίνεται αντιληπτό, υπάρχουν ακόμα πολλά, πάρα πολλά να γίνουν στο θέμα αυτό, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση.

Η αντίδραση σχεδόν όλων των κομμάτων στην κράτηση και απέλαση του πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γιώργου Βαρυθυμιάδη, δείχνει ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα εγκατέλειψε τις εθνομηδενιστικές ιδεοληψίες του παρελθόντος για το θέμα και η Ελλάδα, φαινομενικά τουλάχιστον, εμφανίζεται ενωμένη για το θέμα της Γενοκτονίας.

Αυτό το μείζον ηθικό, πολιτικό και γεωπολιτικό ζήτημα, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να καταστεί ένα εθνικό θέμα, που, εκτός των άλλων, θα ισχυροποιήσει το «οπλοστάσιο» της εξωτερικής μας πολιτικής.

Έτσι έχουν τα πράγματα και σ’ αυτήν την κρίσιμη φάση αναζητούνται στρατηγικά μυαλά στην κοινωνία των πολιτών αλλά και στην πολιτική για την υπεύθυνη διαχείριση του Νέου Ποντιακού Ζητήματος.

Υστερόγραφο

Είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύω ακράδαντα ότι η πολιτική γενικώς δεν πρέπει να ασκείται με όρους εντοπιότητας και καταγωγής, αλλά με όρους αρχών. Όμως είναι περίεργο και ακατανόητο να μην υπάρχει ένας ποντιακής καταγωγής υπουργός στο… πολυπληθέστατο υπουργικό συμβούλιο της Ελλάδας, ο οποίος, μάλιστα, θα μπορούσε να βοηθήσει την κυβέρνηση στο Νέο Ποντιακό Ζήτημα και στο ευρύτερο ζήτημα της ανάδειξης και διεθνοποίησης της γενοκτονίας του Ελληνισμού της Ανατολίας. Θα έλεγα ότι με την απουσία αυτή, παραβιάζεται ακόμα και η ίδια η στατιστική.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: pxhere.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Β’)

25/08/2026 - 9:58πμ
(Φωτ.: EPA)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί η Τουρκία «καταπίνει» την επίθεση του Ισραήλ

23/08/2026 - 4:00μμ
(Φωτ.:EPA/ABIR SULTAN)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Τουρκία αλλάζει την περιοχή και το Ισραήλ ομφαλοσκοπεί

22/08/2026 - 9:56πμ
(Φωτ.: Pixabay / www_slon_pics)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Τουρκία έβαλε την «ουρά στα σκέλια»

21/08/2026 - 5:13μμ
Το δέντρο της γνώσης, χαραγμένο σε επιτύμβια πλάκα (πηγή: getarchive.net)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Α’)

18/08/2026 - 9:26πμ
Χορός σε πανηγύρι (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΓΝΩΜΕΣ

Για τα πανηγύρια

15/08/2026 - 9:56πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Necati Savas)
ΓΝΩΜΕΣ

Πάει για ισόβιος πρόεδρος ο Ερντογάν

14/08/2026 - 4:55μμ
Ο Ιωσήφ υποδέχεται τον πατέρα και τους αδελφούς του (έργο του Salomon de Bray)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Ζ’)

11/08/2026 - 9:46πμ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ο Σεχμπάζ Σαρίφ υπογράφουν τη «Συμφωνία Κοινής Άμυνας της Μέκκας». Παρασκευή 7 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Τι σημαίνει ένα σουνιτικό ΝΑΤΟ;

9/08/2026 - 4:04μμ
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ με τη «Συμφωνία Κοινής Άμυνας της Μέκκας». 7 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Saudi Press Agency)
ΓΝΩΜΕΣ

Θα γίνει η «Συμφωνία της Μέκκας» το Μουσουλμανικό ΝΑΤΟ;

8/08/2026 - 9:23πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Ελληνοαυστραλός καθηγητής Άρθουρ Χριστόπουλος (φωτ.: Monash University / LinkedIn)

Άρθουρ Χριστόπουλος: Νέα κορυφαία διάκριση για τον Ελληνοαυστραλό πρωτοπόρο της Φαρμακολογίας

8 ώρες πριν
**Λεζάντα Εικόνας:**

Φωτογραφία αρχείου χωρίς ημερομηνία που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 27 Αυγούστου 2026 από το Μουσείο της Βιγένα. Απεικονίζονται διάφορα αντικείμενα της Εποχής του Χαλκού που απαρτίζουν τον «Θησαυρό της Βιγένα», στη Βιγένα του Αλικάντε, στην ανατολική Ισπανία (φωτ.: EPA/Museum of Villena)

Μεγάλη κλοπή στην Ισπανία: Άφαντος ο «Θησαυρός της Βιγένα» από το δημοτικό μουσείο

8 ώρες πριν
(Φωτ.: glomex / ΕΡΤ 2 ΣΠΟΡ)

Diamond League Ζυρίχης: Νέα υψηλή πτήση και πρωτιά ο Τεντόγλου, με άλμα στα 8,45μ.

8 ώρες πριν
Χάρτης με τη μετονομασία της λίμνης Οντάριο σε «Λίμνη της Αμερικής», στο Οβάλ Γραφείο, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ υπογράφει το σχετικό διάταγμα (φωτ.: EPA / Al Drago / Pool)

Ο Τραμπ «βάφτισε» τη λίμνη Οντάριο «Λίμνη της Αμερικής» – Η κοφτή απάντηση του Καναδά

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Europa League: Απίθανος ΟΦΗ, με δύο νίκες στη League Phase

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Conference League: Ο Ντέσερς έστειλε τον Παναθηναϊκό στη League Phase

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV