pontosnews.gr
Δευτέρα, 23/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η θέση των γυναικών στην κοινωνία της Σάντας: Κρατούσαν την οικονομία, γνώριζαν γραφή και ανάγνωση

Η καθηγήτρια Ελένη Γαβρά αναλύει την οικονομική και κοινωνική ζωή στο Σούλι του Πόντου. Μίλησε στον Ρωμανό Κοντογιαννίδη

1/09/2021 - 12:18μμ
Σάντα 1900, ενορία  Πινατάντων. Μέλη των οικογενειών Τσαντεκίδη και Ποταμόπουλου (πηγή: Ψηφιακή Σάντα)

Σάντα 1900, ενορία Πινατάντων. Μέλη των οικογενειών Τσαντεκίδη και Ποταμόπουλου (πηγή: Ψηφιακή Σάντα)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το απόκρημνο και δύσβατο του εδάφους, καθώς και οι δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες της Σάντας, είχαν ιδιαιτέρως σημαντική επίδραση στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου, αλλά και στην αρχιτεκτονική των κατοικιών.

Όμως, το πιο ξεχωριστό χαρακτηριστικό ήταν η ξεχωριστή θέση των γυναικών στους επτά μεγάλους και τους πέντε μικρότερους οικισμούς που αναπτύχθηκαν στο «αλπικό» τοπίο.

Η ειδοποιός αυτή διαφορά σε σχέση με άλλες μη αστικές περιοχές του Πόντου οφείλεται στην αναγκαστική μετανάστευση του ανδρικού πληθυσμού. Στη Σάντα δεν υπήρχαν πολλά περιθώρια για την ανάπτυξη αγροτικών δραστηριοτήτων αφού η γη δύσκολα μπορούσε να καλλιεργηθεί, αλλά ούτε και μεταλλεία σε κοντινή απόσταση.

Έτσι, οι άντρες στράφηκαν στο εμπόριο και στην ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων με άλλες περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά κυρίως με τη Ρωσία.

Σανταίες κατά την περίοδο του θερισμού, φορώντας τσόχες (πηγή: Ψηφιακή Σάντα)

«Η κοινωνία στη Σάντα, όπως και σε ολόκληρο τον Πόντο, βέβαια ήταν μητριαρχική. Όμως, εξαιτίας του άγονου και απόκρημνου εδάφους η γη δεν μπορούσε να καλλιεργηθεί και επιπλέον δεν υπήρχαν και μεταλλεία. Έτσι, οι περισσότεροι άντρες αναγκάζονταν να ξενιτεύονται και η πλειοψηφία να στραφεί προς το εμπόριο. Το αποτέλεσμα ήταν να συμβεί το εξής εκπληκτικό, οι γυναίκες να κρατούν στα χέρια τους την τοπική οικονομία», τονίζει στο pontosnews.gr η καθηγήτρια Οικιστικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας –και Σανταία στην καταγωγή– Ελένη Γαβρά.

Οι γυναίκες μορφωμένες

Κατά την ίδια, η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών είχε καταπληκτική για την εποχή μόρφωση. Άλλωστε, στη Σάντα υπήρχε και εκπαιδευτήριο, πράγμα σπάνιο για μία ορεινή και δυσπρόσιτη περιοχή στον Πόντο.

«Οι εφημερίδες της εποχής έφταναν τακτικά στα καφενεία και διαβάζονταν από τις γυναίκες. Είναι σημαντικό ότι οι γυναίκες στην κοινωνία της Σάντα δεν είχαν υποδεέστερη θέση σε σχέση με τους άντρες», λέει.

Σάντα 1912, φωτογραφία στην ενορία Ισχανάντων. Τέταρτη από πάνω αριστερά η Ιουλία Λαμπριανίδου σύζυγος Σπυράντη (ιατρού), και στην ίδια σειρά τρίτη από δεξιά η Όλγα Λαμπριανίδου σύζυγος Αργυρόπουλου (πηγή: Ψηφιακή Σάντα)

Αρχέγονη η μορφή των κατοικιών

Όπως σημειώνει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στη Σάντα οι κατοικίες είχαν μία περισσότερο αρχέγονη μορφή σε σχέση με άλλες κοινωνίες του Πόντου.

Ελένη Γαβρά

«Αν θεωρήσουμε ότι στις αγροτικές περιοχές οι κατοικίες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, τις μονόχωρες, τις δίχωρες και τις διώροφες, στη Σάντα είχαν μία πιο αρχέγονη μορφή. Οι βασικές λειτουργίες συγκεντρώνονταν σε ένα κτίσμα και πολλές φορές δεν διαχωρίζονταν.

»Για παράδειγμα, μέσα στην κατοικία υπήρχε και ο στάβλος, ο οποίος ξεχώριζε με ξύλινα διάχωρα από το καθιστικό ή από το χώρο του ύπνου. Αυτό συνέβαινε κυρίως λόγω των δύσκολων κλιματολογικών συνθηκών, αφού δεν ήταν εύκολο να βγουν έξω το χειμώνα και να ταΐσουν τα ζώα», αναφέρει.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό ήταν ότι έμοιαζαν ενσωματωμένες στο έδαφος. «Τα σπίτια κυριολεκτικά χώνονταν στο έδαφος και είχαν καλυμμένες από αυτό κάποιες πλευρές τους. Το επέλεγαν προκειμένου να προφυλαχθούν αμυντικά, αλλά και για την εξασφάλιση καλύτερης θερμομόνωσης», σημειώνει.

Στενούς δεσμούς με την Παναγία Σουμελά

Στα τέλη του 18ου και τον 19ο αιώνα η περιοχή της Σάντας έφτασε στη μεγαλύτερη της ακμή. Εξελίχθηκε σε κέντρο που τροφοδοτούσε όλα τα μοναστήρια, και ιδίως αυτό της Παναγίας Σουμελά, με το οποίο οι Σανταίοι ανέπτυξαν πολύ ισχυρούς δεσμούς.

Μάλιστα, αυτή η σχέση συνεχίστηκε και μετά τον ξεριζωμό και την άφιξη των προσφύγων στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το «Σπίτι των Σανταίων» στην Παναγία Σουμελά του Βερμίου είναι το πρώτο που κατασκευάστηκε.

«Εκτός από το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, η Σάντα είχε στενή σχέση και με την Τραπεζούντα. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι κατοικούνταν όλες τις εποχές του χρόνου. Δεν εγκαταλείπονταν ποτέ οι οικισμοί της, κάτι που δε συνέβαινε συχνά σε άλλες ορεινές αγροτικές περιοχές. Όταν φτάνει κανείς στη Σάντα, νομίζει ότι βρίσκεται σε ένα τοπίο αλπικό, ελβετικό», τονίζει η Ελένη Γαβρά.

Η επτάκωμος Σάντα σε σχέδιο του Κ. Σπυράντη, 1896 (πηγή: Ψηφιακή Σάντα)

Σήμερα η περιοχή της Σάντας είναι ακατοίκητη, κάτι που οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ο τόπος είναι απομονωμένος και είναι δύσκολη η διαδρομή προς αυτόν. Βέβαια, το γεωγραφικό ανάγλυφο βοήθησε τους Σανταίους να αντέξουν περισσότερο στις επιθέσεις των Τούρκων, σε σύγκριση με άλλες περιοχές του Πόντου, και να καταθέσουν πιο αργά τα όπλα.

Το Σούλι του Πόντου έπεσε και ερημώθηκε τον Σεπτέμβριο του 1921, μετά από σκληρή αντίσταση των Σανταίων παλικαριών. Ακολούθησαν τα τραγικά γεγονότα που έγραψαν μία από τις πιο μαύρες σελίδες της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Κυριακή της Τυρινής στην Καλλιθέα Δράμας, 22 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Κική Σαλωνίδου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Φλόγες παράδοσης και ποντιακός παλμός στην Καλλιθέα Δράμας

23/02/2026 - 5:32μμ
Ένας κουκαράς στην αποκριάτικη γιορτή του Δήμου Χαλανδρίου (φωτ.: Δήμος Χαλανδρίου)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Σήμερα, Σταχτοδευτέρα, κάθε ποντιακό σπίτι, κρεμά τον κουκαρά! Το ταπεινό φυλαχτό της Σαρακοστής στον Πόντο

23/02/2026 - 4:15μμ
Επετειακός λογότυπος για το 2025 (φωτ.: Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Συλλυπητήρια από το Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» για την εκδημία δύο μελών του

23/02/2026 - 3:16μμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Στα Κούλουμα με ποντιακές γεύσεις ο Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»

23/02/2026 - 10:56πμ
Φωτογραφία εποχής από γειτονιά της Τραπεζούντας όπου διακρίνεται δημόσια βρύση (φωτ.: Αρχείο καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη)
ΠΟΝΤΟΣ

Καθαρά Δευτέρα στον Πόντο: Οι δουλειές της νοικοκυράς και τα έθιμα της ημέρας

23/02/2026 - 9:07πμ
Έθιμα του ποντιακού γάμου στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Λάρισας)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακός γάμος στη Λάρισα: Συγκίνηση και παράδοση στο φεστιβάλ «Ο Άη Βασίλης άργησε μια μέρα»

22/02/2026 - 7:18μμ
Ποντιακό γλέντι στο 7ο Δημοτικό Νάουσας, Κυριακή της Τυρινής, 22 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: inaoussa.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Κυριακή της Τυρινής με ένα μεγάλο γλέντι από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας

22/02/2026 - 6:53μμ
Το μεγάλο χορευτικό των «Κομνηνών» Νέας Υόρκης (φωτ.: anamniseis.net/Δημήτρης Τσάκας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέα Υόρκη: Οι «Κομνηνοί» τιμούν τους πρωτεργάτες της ομάδας «Πόντος»

22/02/2026 - 1:25μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Ζωγράφου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αγιασμός και κοπή βασιλόπιτας στην Ένωση Ποντίων Ζωγράφου

22/02/2026 - 11:37πμ
Παρέα Ποντίων διασκεδάζει τις Απόκριες στο μαγαζί του Λεωνίδα Αδαμίδη στην Καλλιθέα, περ. 1960. Στη λύρα ο Χρήστος Μπαϊρακτάρης. Μπροστά του με την πίπα ο Ηλίας Αλβανίδης από την Τραπεζούντα και αριστερά στο τραπέζι ο Λευτέρης Σιδηρόπουλος (φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Έτσι αποχαιρετούσαν οι Πόντιοι την Αποκριά: Φαγοπότι, τραγούδια και αυστηρή νηστεία από… (Καθαρά) Δευτέρα

22/02/2026 - 9:59πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Eva Pavía / BizziTeam)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ξιφασκίας: Χάλκινο μετάλλιο για την Εθνική ομάδα εφήβων

8 λεπτά πριν
«Η Κυρία με τα Χρυσά», έργο του Αυστριακού ζωγράφου Γκούσταβ Κλιμτ (πηγή: en.wikipedia.org/wiki/Portrait_of_Adele_Bloch-Bauer_I)

Η Ημέρα της Γυναίκας στην Ένωση Μαγνησίας Μ. Ασίας

34 λεπτά πριν
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν κάνει δηλώσεις σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου του 2025 (φωτ.: European Union)

Ουγγαρία: Βέτο στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και στο δάνειο στην Ουκρανία – Κλιμακώνεται η ένταση στην ΕΕ

1 ώρα πριν
Η είσοδος του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)

Τουρκοβούνια: Πετούσε αετό, βρέθηκε στο κενό

1 ώρα πριν
Η φωτογραφία είναι από την ανακοίνωση του Σωκράτη Φάμελλου για τον πλημμυρισμένο Έβρο

Έβρος: Σε κατάσταση «Red Code» για 6η ημέρα – Σπασμένα αναχώματα και εκτεταμένες πλημμύρες

2 ώρες πριν
Η πρώτη εκφωνήτρια του ΕΙΡ Ελένη Κυπραίου (πηγή: Αρχείο ΕΡΤ)

Σαν σήμερα, πριν από 60 χρόνια, άναψε η ελληνική τηλεόραση – Η πρώτη μετάδοση που έγραψε ιστορία

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign