pontosnews.gr
Τρίτη, 7/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η θέση των γυναικών στην κοινωνία της Σάντας: Κρατούσαν την οικονομία, γνώριζαν γραφή και ανάγνωση

Η καθηγήτρια Ελένη Γαβρά αναλύει την οικονομική και κοινωνική ζωή στο Σούλι του Πόντου. Μίλησε στον Ρωμανό Κοντογιαννίδη

1/09/2021 - 12:18μμ
Σάντα 1900, ενορία  Πινατάντων. Μέλη των οικογενειών Τσαντεκίδη και Ποταμόπουλου (πηγή: Ψηφιακή Σάντα)

Σάντα 1900, ενορία Πινατάντων. Μέλη των οικογενειών Τσαντεκίδη και Ποταμόπουλου (πηγή: Ψηφιακή Σάντα)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το απόκρημνο και δύσβατο του εδάφους, καθώς και οι δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες της Σάντας, είχαν ιδιαιτέρως σημαντική επίδραση στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου, αλλά και στην αρχιτεκτονική των κατοικιών.

Όμως, το πιο ξεχωριστό χαρακτηριστικό ήταν η ξεχωριστή θέση των γυναικών στους επτά μεγάλους και τους πέντε μικρότερους οικισμούς που αναπτύχθηκαν στο «αλπικό» τοπίο.

Η ειδοποιός αυτή διαφορά σε σχέση με άλλες μη αστικές περιοχές του Πόντου οφείλεται στην αναγκαστική μετανάστευση του ανδρικού πληθυσμού. Στη Σάντα δεν υπήρχαν πολλά περιθώρια για την ανάπτυξη αγροτικών δραστηριοτήτων αφού η γη δύσκολα μπορούσε να καλλιεργηθεί, αλλά ούτε και μεταλλεία σε κοντινή απόσταση.

Έτσι, οι άντρες στράφηκαν στο εμπόριο και στην ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων με άλλες περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά κυρίως με τη Ρωσία.

Σανταίες κατά την περίοδο του θερισμού, φορώντας τσόχες (πηγή: Ψηφιακή Σάντα)

«Η κοινωνία στη Σάντα, όπως και σε ολόκληρο τον Πόντο, βέβαια ήταν μητριαρχική. Όμως, εξαιτίας του άγονου και απόκρημνου εδάφους η γη δεν μπορούσε να καλλιεργηθεί και επιπλέον δεν υπήρχαν και μεταλλεία. Έτσι, οι περισσότεροι άντρες αναγκάζονταν να ξενιτεύονται και η πλειοψηφία να στραφεί προς το εμπόριο. Το αποτέλεσμα ήταν να συμβεί το εξής εκπληκτικό, οι γυναίκες να κρατούν στα χέρια τους την τοπική οικονομία», τονίζει στο pontosnews.gr η καθηγήτρια Οικιστικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας –και Σανταία στην καταγωγή– Ελένη Γαβρά.

Οι γυναίκες μορφωμένες

Κατά την ίδια, η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών είχε καταπληκτική για την εποχή μόρφωση. Άλλωστε, στη Σάντα υπήρχε και εκπαιδευτήριο, πράγμα σπάνιο για μία ορεινή και δυσπρόσιτη περιοχή στον Πόντο.

«Οι εφημερίδες της εποχής έφταναν τακτικά στα καφενεία και διαβάζονταν από τις γυναίκες. Είναι σημαντικό ότι οι γυναίκες στην κοινωνία της Σάντα δεν είχαν υποδεέστερη θέση σε σχέση με τους άντρες», λέει.

Σάντα 1912, φωτογραφία στην ενορία Ισχανάντων. Τέταρτη από πάνω αριστερά η Ιουλία Λαμπριανίδου σύζυγος Σπυράντη (ιατρού), και στην ίδια σειρά τρίτη από δεξιά η Όλγα Λαμπριανίδου σύζυγος Αργυρόπουλου (πηγή: Ψηφιακή Σάντα)

Αρχέγονη η μορφή των κατοικιών

Όπως σημειώνει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στη Σάντα οι κατοικίες είχαν μία περισσότερο αρχέγονη μορφή σε σχέση με άλλες κοινωνίες του Πόντου.

Ελένη Γαβρά

«Αν θεωρήσουμε ότι στις αγροτικές περιοχές οι κατοικίες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, τις μονόχωρες, τις δίχωρες και τις διώροφες, στη Σάντα είχαν μία πιο αρχέγονη μορφή. Οι βασικές λειτουργίες συγκεντρώνονταν σε ένα κτίσμα και πολλές φορές δεν διαχωρίζονταν.

»Για παράδειγμα, μέσα στην κατοικία υπήρχε και ο στάβλος, ο οποίος ξεχώριζε με ξύλινα διάχωρα από το καθιστικό ή από το χώρο του ύπνου. Αυτό συνέβαινε κυρίως λόγω των δύσκολων κλιματολογικών συνθηκών, αφού δεν ήταν εύκολο να βγουν έξω το χειμώνα και να ταΐσουν τα ζώα», αναφέρει.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό ήταν ότι έμοιαζαν ενσωματωμένες στο έδαφος. «Τα σπίτια κυριολεκτικά χώνονταν στο έδαφος και είχαν καλυμμένες από αυτό κάποιες πλευρές τους. Το επέλεγαν προκειμένου να προφυλαχθούν αμυντικά, αλλά και για την εξασφάλιση καλύτερης θερμομόνωσης», σημειώνει.

Στενούς δεσμούς με την Παναγία Σουμελά

Στα τέλη του 18ου και τον 19ο αιώνα η περιοχή της Σάντας έφτασε στη μεγαλύτερη της ακμή. Εξελίχθηκε σε κέντρο που τροφοδοτούσε όλα τα μοναστήρια, και ιδίως αυτό της Παναγίας Σουμελά, με το οποίο οι Σανταίοι ανέπτυξαν πολύ ισχυρούς δεσμούς.

Μάλιστα, αυτή η σχέση συνεχίστηκε και μετά τον ξεριζωμό και την άφιξη των προσφύγων στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το «Σπίτι των Σανταίων» στην Παναγία Σουμελά του Βερμίου είναι το πρώτο που κατασκευάστηκε.

«Εκτός από το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, η Σάντα είχε στενή σχέση και με την Τραπεζούντα. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι κατοικούνταν όλες τις εποχές του χρόνου. Δεν εγκαταλείπονταν ποτέ οι οικισμοί της, κάτι που δε συνέβαινε συχνά σε άλλες ορεινές αγροτικές περιοχές. Όταν φτάνει κανείς στη Σάντα, νομίζει ότι βρίσκεται σε ένα τοπίο αλπικό, ελβετικό», τονίζει η Ελένη Γαβρά.

Η επτάκωμος Σάντα σε σχέδιο του Κ. Σπυράντη, 1896 (πηγή: Ψηφιακή Σάντα)

Σήμερα η περιοχή της Σάντας είναι ακατοίκητη, κάτι που οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ο τόπος είναι απομονωμένος και είναι δύσκολη η διαδρομή προς αυτόν. Βέβαια, το γεωγραφικό ανάγλυφο βοήθησε τους Σανταίους να αντέξουν περισσότερο στις επιθέσεις των Τούρκων, σε σύγκριση με άλλες περιοχές του Πόντου, και να καταθέσουν πιο αργά τα όπλα.

Το Σούλι του Πόντου έπεσε και ερημώθηκε τον Σεπτέμβριο του 1921, μετά από σκληρή αντίσταση των Σανταίων παλικαριών. Ακολούθησαν τα τραγικά γεγονότα που έγραψαν μία από τις πιο μαύρες σελίδες της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook/Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυροβάτου «Το Καρς»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Δυναμικά αρχίζει η νέα χρονιά στον Μαυρόβατο

6/10/2025 - 6:20μμ
Mε τον καθιερωμένο αγιασμό και με μια ημερίδα ξεκίνησε η νέα πολιτιστική χρονιά της Ένωσης Ποντίων Πιερίας (φωτ.: Ολύμπιο Βήμα)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Δυναμικό ξεκίνημα για την Ένωση Ποντίων Πιερίας, με το νέο μουσείο στο επίκεντρο

6/10/2025 - 5:47μμ
Παρέλαση στους Φιλίππους, στη μνήμη των θυμάτων της σφαγής της 4ης Οκτωβρίου 1941 (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Κώστας Σαραϊδάρης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Φίλιπποι Καβάλας: Ποντιακό παρών για τα θύματα της σφαγής του 1941 – Θυμόμαστε, τιμούμε

6/10/2025 - 2:20μμ
Ο Σταύρος Κελεσίδης επί το έργον (φωτ.: finosfilm.com· εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Σταύρος Κελεσίδης: Από το Σταυρίν στη Μόσχα, και από εκεί στο πάνθεον της Φίνος Φιλμ

6/10/2025 - 10:10πμ
(Φωτ.: facebook.com/Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης ΄΄ΤΡΑΝΤΕΛΛΕΝΕΣ΄΄)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ξάνθη: «Eυλογημένη και δημιουργική χορευτική χρονιά» ευχήθηκαν στον αγιασμό τους οι Τραντέλλενες

6/10/2025 - 9:42πμ
(Φωτ.: Δήμος Παύλου Μελά)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ο Δήμος Παύλου Μελά τίμησε τη μνήμη των Ελλήνων μαρτύρων του Πόντου στα Δικαστήρια της Αμάσειας

6/10/2025 - 12:12πμ
(Φωτ.: facebook/Ποντιακός Σύλλογος Πλατέος«Οι Κομνηνοί»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Χορευτικά άρχισε η νέα χρονιά στον Σύλλογο Ποντίων Πλατέος «Οι Κομνηνοί»

5/10/2025 - 10:00μμ
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Ελευθερίου Κορδελιού)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι Πόντιοι του Ελευθέριου-Κορδελιού άρχισαν τα μαθήματα

5/10/2025 - 9:02μμ
(Φωτ.: facebook/Ποντιακός Σύλλογος Μανιακίου «Αμάσεια»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Στο Μανιάκι Φλώρινας άρχισαν οι (ποντιακοί) χοροί

5/10/2025 - 7:55μμ
Αν και μόλις 21 ετών, η Μαρία-Σοφία Αραπίδου ήρθε για να μείνει στην ποντιακή μουσική σκηνή (φωτ.: facebook / Maria Sofia Arapidou)
ΠΟΝΤΟΣ

Μαρία-Σοφία Αραπίδου: «Τα ποντιακά βρίσκονται στο αίμα μου» – Μια λυράρισσα από την Κοζάνη, αποφασισμένη να αφήσει το στίγμα της

5/10/2025 - 5:37μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αστυνομικοί ερευνούν το σημείο όπου σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί στο Croydon Park του Σίδνεϊ (φωτ.: EPA/Sitthixay Ditthavong)

Ομογενής σκόρπισε τον τρόμο στο Σίδνεϊ πυροβολώντας αδιακρίτως με δεκάδες σφαίρες

27 λεπτά πριν
Παλαιστίνιοι κινούνται στην πλατεία Αλ Σαράγια στη Γάζα, ενώ στο βάθος υψώνεται καπνός από ισραηλινά πλήγματα στην περιοχή, παρά την έναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στην Αίγυπτο μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ (φωτ.: EPA/Mohammed Saber)

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τις διαπραγματεύσεις Ισραήλ-Χαμάς στην Αίγυπτο

59 λεπτά πριν
Αλβανοί αστυνομικοί έξω από το εφετείο των Τιράνων μετά τη δολοφονία (φωτ.: Anadolu Ajansi/Fatjon Cuka)

Αλβανία: Εν ψυχρώ δολοφονία δικαστή μέσα στο εφετείο για ιδιοκτησιακές διαφορές

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από το ντοκιμαντέρ για τον ελληνισμό στην Αίγυπτο (πηγή: YouTube / 
Ελληνική Κοινότητα Καΐρου)

Πορτ Σαΐντ, στα βήματα του ελληνισμού – Το ντοκιμαντέρ της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου

2 ώρες πριν
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ κάνει δηλώσεις στο «Ελ. Βενιζέλος» (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Γκ. Τούνμπεργκ: Μια γενοκτονία διεξάγεται σε ζωντανή μετάδοση στη Γάζα και οι κυβερνήσεις δεν κάνουν ούτε το ελάχιστο

3 ώρες πριν
Από την παρουσίαση στο Περθ: Η καθηγήτρια Μέλανι Ο’ Μπράιεν, η πρόξενος Ελένη Γεωργοπούλου και ο αντιπρόεδρος της Ποντιακής Αδελφότητας Δυτικής Αυστραλίας Νίκος Κεσκινίδης (φωτ.: Facebook / Pontian Brotherhood Of Saint George, Western Australia)

Τζορτζ Τρελόαρ, ο σωτήρας των Ελλήνων προσφύγων – Στα βήματα του Αυστραλού ανθρωπιστή

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign