pontosnews.gr
Πέμπτη, 19/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Τίνος είσαι;», ρωτά η έκθεση που εξερευνά το προσφυγικό παρελθόν και παρόν της Αλεξανδρούπολης

Φωτογραφίες, βίντεο και μαρτυρίες από το 1870 έως το 1945 συνθέτουν την ιστορία της πόλης

19/08/2021 - 1:23μμ
(Φωτ.: Facebook / Art Traces)

(Φωτ.: Facebook / Art Traces)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το ερώτημα «Τίνος είσαι;», που δίνει και τον τίτλο, βρίσκεται στον πυρήνα της εικαστικής έκθεσης που φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για μία σύνθεση της προσφυγικής ιστορίας της πόλης, από το 1870 έως το 1945, με φωτογραφίες, βίντεο και μαρτυρίες.

«Είμαι πολύ περήφανος που είμαι Πόντιος», λέει στη δική του αφήγηση ο Αχιλλέας Γωνιάδης, και θυμάται τους παππούδες του που ήλπιζαν πως θα γυρίσουν στον τόπο τους, τη Σάντα του Πόντου και το Κογός της Αρμενίας.

Ουσιαστικά την έκθεση «συγκροτούν» απόγονοι τρίτης και τέταρτης γενιάς εκείνων που έγιναν ο πληθυσμιακός κορμός της Αλεξανδρούπολης, εκπρόσωποι διαφορετικών εθνοτικών και πολιτισμικών ομάδων.

«Για μένα, το ότι έχω καταγωγή από την Αίνο είναι μέρος αυτού που είμαι σήμερα, είναι ένα από τα κομμάτια μου, είναι η ιστορία που φέρω», αναφέρει ο Λουκάς Κουινέλης, ενώ ο Στάθης Μακρίδης που κατάγεται από την Αδριανούπολη αρχίζει την εξιστόρηση τραγουδώντας ένα δημοτικό που έλεγε η γιαγιά του.

Από τα 11 βίντεο-μαρτυρίες λείπει μόνο κάποιος εκπρόσωπος της εβραϊκής κοινότητας, αφού δεν επέζησε κανείς.

Ο λόγος των αφηγητών πλαισιώνεται από πρωτότυπη μουσική σύνθεση που ενισχύει κάθε εξιστόρηση σε πρώτο πρόσωπο με παραδοσιακά ακούσματα. Επίσης, στο χώρο υπάρχουν φωτογραφικά κολάζ, τα οποία περιλαμβάνουν τόσο οικογενειακές φωτογραφίες όσο και τους ίδιους τους αφηγητές με παραδοσιακές φορεσιές, αλλά και χαρτογραφικές αναπαραστάσεις των τόπων προέλευσης και των σημείων εγκατάστασης.

(Φωτ.: Facebook / Art Traces)

Η έκθεση «Τίνος είσαι;» είναι το αποτέλεσμα της τετράμηνης έρευνας του Συμεών Χατζηλίδη, ο οποίος τράβηξε και τις φωτογραφίες, μαζί με την επίσης φωτογράφο Άννα Παρασκευίδου. Επιστημονικός συνεργάτης ο αναπληρωτής καθηγητής Εθνογραφίας του Ελλαδικού Χώρου στο Πανεπιστήμιο Θράκης Βασίλης Δαλκαβούκης.

«Η Αλεξανδρούπολη δημιουργήθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία ως πολυπολιτισμική πόλη και διατήρησε αυτόν τον χαρακτήρα μέχρι και το 1945. Εδώ ζούσαν Έλληνες με καταγωγή από την Καππαδοκία, τον Πόντο, τη Μικρά Ασία, τη Βόρεια Θράκη, την Ανατολική Θράκη, Σαρακατσάνοι, Μουσουλμάνοι, Εβραίοι, Αρμένιοι, Βούλγαροι και Φραγκολεβαντίνοι», δήλωσε στην Καθημερινή ο Συμεών Χατζηλίδης.

(Φωτ.: Facebook / Art Traces)

Μετά το τέλος της έκθεσης όλο το υλικό θα δοθεί στο αρχείο προφορικών μαρτυριών του Εργαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ στην Κομοτηνή.

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη 9:00-13:00 (Τρίτη κλειστά). Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 9:00-13:00 & 19:00-21:00.  Είσοδος ελεύθερη.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεσσαλονίκη: Αυτοψία στο υπό κατασκευή Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος

18/03/2026 - 11:56μμ
Μικρές Λαζαρίνες με τα ανθοστόλιστα καλάθια τους (φωτ.: Δήμος Τρικκαίων)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι Λαζαρίνες θα αναβιώσουν και φέτος στο δήμο Τρικκαίων – Το έθιμο που προϋπαντεί το Πάσχα

18/03/2026 - 7:17μμ
«Nα σκάσουν οι ζηλιάρηδες» στα νέα ελληνικά, σε ψηφιδωτό στην είσοδο οικίας στην αρχαία πόλη της Σύεδρας (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ψηφιδωτό 1.500 ετών με ελληνική επιγραφή-έκπληξη βρέθηκε στην Τουρκία

17/03/2026 - 5:34μμ
O Θάνος Μικρούτσικος και ο Δημήτρης Μητροπάνος στο εξώφυλλο του δίσκου «Στου αιώνα την παράγκα» (φωτ.: Minos-EMI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η απίθανη… μεταφυσική ιστορία της θρυλικής «Ρόζας» του Μητροπάνου, που έγραψε ο Θάνος Μικρούτσικος

16/03/2026 - 12:35μμ
Οι συντελεστές της ταινίας «One Battle After Another» που απέσπασε 6 χρυσά αγαλματίδια (φωτ.: EPA / Chris Torres)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όσκαρ 2026: Θρίαμβος για την ταινία «Η μια μάχη μετά την άλλη» – Η ελληνική νίκη της λαμπερής βραδιάς

16/03/2026 - 9:10πμ
Ο εμβληματικός πίνακας του Ευγένιου Ντελακρουά στο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου (φωτ.: Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συγκίνηση στο Μεσολόγγι: Ο πίνακας του Ντελακρουά επέστρεψε στον τόπο που τον ενέπνευσε

15/03/2026 - 1:23μμ
(Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

And the Oscar goes to… Γιώργο Λάνθιμο; Η «Βουγονία», η πικρή ιστορία του σκηνοθέτη με την Ακαδημία και τα προγνωστικά

15/03/2026 - 12:34μμ
Η θεατρική ομάδα  «Τέχνη και Δράση» του Αντώνη Περπινιά στην κωμωδία του Δ. Ψαθά «Μικροί Φαρισαίοι» (φωτ.: Δημήτρης Μπουρνούς)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δημήτρης Ψαθάς: Η ξεκαρδιστική κωμωδία του «Μικροί Φαρισαίοι», ξανά επί σκηνής

14/03/2026 - 10:03πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιώργος Μαρίνος: Στο κοιμητήριο της Βούλας είπαν το τελευταίο αντίο στον πρωτοπόρο θεατρίνο

13/03/2026 - 5:23μμ
Ο Γιώργος Μαρίνος σε συναυλία αφιερωμένη στον Μάνο Χατζιδάκι το 2007 (φωτ.: EUROKINISSI/Βάσιος Χασιάλης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Έφυγε» ο πρώτος σόουμαν της Ελλάδας Γιώργος Μαρίνος σε ηλικία 87 ετών

11/03/2026 - 10:19πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ludovico Lipparini, «Ο θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη» (1840, χαλκογραφία από το πρωτότυπο έργο του Civico Museo Sartorio, Τεργέστη). Συλλογή Χρήστου Ζερεφού. (φωτ. αρχείου: Ακαδημία Αθηνών)

Η Επανάσταση του 1821 στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών

5 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: Δήμητρα Κούτρα/TOKLIK.GR/EUROKINISSI)

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: Υπερήφανα αποχωρώ – Δεν φοβήθηκα πολιτικό κόστος, δεν διαγράφεται η αλήθεια

34 λεπτά πριν
Εικόνα από την έρευνα που έκανε νωρίτερα, σήμερα η Αστυνομία, σε Σύνδεσμο Φιλάθλων του Άρη, στην περιοχή Χαριλάου (φωτ.: Eurokinissi Sports)

Δολοφονία 20χρονου στην Καλαμαριά: Κακουργηματική δίωξη για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη στα δύο άτομα που ήταν μαζί με το θύμα

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook.com/epitropi.meleton.9)

Το νέο ΔΣ της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών

2 ώρες πριν
Πινακίδα ΕΟΠΥΥ (φωτ.: Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος)

Προσοχή! Παραπλανητικά μηνύματα SMS σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

2 ώρες πριν

«Φροντιστήριον Τραπεζούντας»: Δύο υποτροφίες και φέτος από την Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ-Καναδά

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign