pontosnews.gr
Παρασκευή, 20/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Χρυσόμαλλο Δέρας»: Επιχείρηση εκκένωσης άμαχου ελληνικού πληθυσμού από την Αμπχαζία στις 15 Αυγούστου 1993

Γράφει ο ιστορικός Βασίλης Τσενκελίδης

15/08/2023 - 11:30πμ
Οι Έλληνες της Αμπχαζίας, το 1969-1970 (πηγή:  Δημοσθένης Παπαδόπουλος/ facebook)

Οι Έλληνες της Αμπχαζίας, το 1969-1970 (πηγή: Δημοσθένης Παπαδόπουλος/ facebook)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σαν σήμερα, στις 15 Αυγούστου 1993 πραγματοποιήθηκε η «Επιχείρηση Χρυσόμαλλο Δέρας», που είχε στόχο να απεγκλωβιστούν από τον εμφύλιο πόλεμο και να μεταφερθούν στην Ελλάδα οι Έλληνες της Αμπχαζίας.

Τον Αύγουστο του 1993 η πολεμική σύρραξη στην Αμπχαζία εισήλθε στην πιο επικίνδυνη φάση της.

Οι Αμπχάζιοι επιδίωκαν την ανεξαρτησία της μέχρι τότε Αυτόνομης Δημοκρατίας της Αμπαχζίας και οι Γεωργιανοί προσπαθούσαν να κρατήσουν τα εδάφη της Γεωργίας στα σύνορα που είχαν κληρονομήσει από την ΕΣΣΔ.

Η πολεμική φάση της αντιπαράθεσης των Αμπχαζίων και των Γεωργιανών ξεκίνησε τον Αύγουστο του 1992 και μαινόταν όλο το 1993. Χιλιάδες πρόσφυγες από τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές κατέφευγαν στις διπλανές περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Γεωργίας αντίστοιχα. Ανάμεσά τους ήταν και οι Έλληνες της Αμπχαζίας, μιας ιστορικής για τον ελληνικό πολιτισμό περιοχής, που κατοικήθηκε για άλλη μια φορά από τους Έλληνες του Πόντου τον 19ο αιώνα και στην αρχή του 20ού αιώνα.

Χάρτης της Αμπχαζίας (πηγή: wikipedia)

Στην πρωτεύουσα της Αμπχαζίας, την πόλη Σουχούμι, και στις δεκάδες χωριά της ευρύτερης περιοχής την περίοδο της κορύφωσης των πολεμικών συρράξεων είχε μείνει αρκετό μέρος του ελληνικού πληθυσμού.

Οι άνθρωποι δεν είχαν πόρους για να διαφύγουν τον κίνδυνο και ουσιαστικά ήταν όμηροι της γενικότερης κατάστασης στον Νότιο Καύκασο. Τους λήστευαν, τους σκότωναν.

Οι κραυγές για βοήθεια έφθαναν στους συγγενείς τους που ήδη βρίσκονταν στην Ελλάδα. Το ζήτημα έφθασε στο κυβερνητικό επίπεδο. Μετά από ένα χρόνο συγκρούσεων στην Αμπχαζία το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας επιχείρησε μια τολμηρή προσπάθεια απεμπλοκής των Ελλήνων της Αμπχαζίας από τον εμφύλιο πόλεμο.

Το ελληνικό πλοίο «Βισκάουντες Μ» (πηγή: lawandorder.gr)

Από το Αιγαίο προς την πόλη Σουχούμι, η οποία βρίσκεται στη θέση της αρχαίας ελληνικής Διοσκουριάδας, κατευθύνθηκε το ελληνικό επιβατηγό πλοίο «Βισκάουντες Μ» με πλήρωμα αλεξιπτωτιστές ντυμένους ναύτες. Η επιχείρηση, που ονομάστηκε «Χρυσόμαλλο Δέρας» ξεκίνησε τον Αύγουστο του 1993, υπό την πολιτική ευθύνη της τότε υφυπουργού Εξωτερικών Βιργινίας Τσουδερού στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. 

Η Βιργινία Τσουδερού

Για την μετάβαση των προσφύγων από το λιμάνι του Σουχούμι στην Ελλάδα ήταν υπεύθυνος ο αντιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού Βασίλειος Ντερτιλής με μία μικρή ομάδα Ελλήνων βατραχανθρώπων.

Τις ίδιες ώρες στο Σουχούμι μια ομάδα πολιτικών υπαλλήλων από την Ελλάδα σε συνεργασία με τους ομογενείς συγκέντρωνε τα στοιχεία των Ελλήνων από τα χωριά της ορεινής Αμπχαζίας. Οργανώθηκε η εκκένωση των χωριών και στους εκτοπισθέντες Έλληνες με συνοπτικές διαδικασίες εκδόθηκαν και σφραγίσθηκαν διαβατήρια μιας χρήσης.

Στις 15 Αυγούστου το σωτήριο ελληνικό πλοίο μπήκε στο λιμάνι του Σουχούμι. Οι σύγχρονοι Έλληνες Αργοναύτες αντίκρισαν μια φρικτή θέα κατεβαίνοντας στην προβλήτα του λιμανιού.

Ο ηλικιωμένος λυράρης Δημήτρης Μαβίδης έπαιζε το θρήνο της Άλωσης την ώρα που το πλοίο περνούσε τα Στενά (εικ. Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Τα περισσότερα κτήρια της πόλης ήταν ισοπεδωμένα. Συνέχεια ακούγονταν οι πυροβολισμοί και οι εκρήξεις. Τα φορτηγά με τους πρόσφυγες και τα υπάρχοντά τους έφθαναν στο λιμάνι διατρέχοντας μεγάλους κινδύνους. Οι κάτοικοι των ελληνικών χωριών που αρνήθηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους και να άλλαζαν γνώμη, δεν θα προλάβαιναν να διασχίσουν την ορεινή και δασώδη περιφέρεια της πρωτεύουσας της Αμπχαζίας. Πολλοί από αυτούς αργότερα θα πέσουν θύματα των αντιμαχόμενων ομάδων και των συμμοριών, που δρούσαν στην περιοχή ανεξέλεγκτα.

Οι Έλληνες της Αμπχαζίας είχαν μακρόχρονη και πολλές φορές μακραίωνη ιστορία στην περιοχή. Ήταν δύσκολο να αφήσουν τους τάφους των προγόνων τους και το βίο τους. Μετά την Αρχαιότητα και τον Μεσαίωνα ξαναέκτιζαν τη ζωή τους στην περιοχή από τις αρχές του 19ου αιώνα. Το 1810 η Αμπχαζία αποσπάστηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και έγινε μέρος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Από τότε το Σουχούμι όπως και άλλες πόλεις της περιοχής άρχισαν να γεμίζουν με τα κλασικά κτήρια των Ελλήνων από διάφορες περιοχές του ελληνικού κόσμου.

Από την περίοδο του Κριμαϊκού πολέμου (1853-1856) στην Αμπχαζία άρχισαν να καταφθάνουν πρώτες μεγάλες ομάδες των Ελλήνων προσφύγων. Το 1874 οι  Έλληνες αποτελούσαν το 40% του πληθυσμού του Σουχούμι.

Οι Αμπχάζιοι τη δεκαετία 1860 (πηγή: worldofhistory.ru)

Το 1918-1921 στο Σουχούμι εκδίδονταν δυο ελληνικές εφημερίδες: η Μόρφωσις του Κοσμά Σπυράντη και η Νέα Ζωή του Ιωάννη Πασαλίδη.

Το 1925 ο ελληνικός πληθυσμός στην Αμπχαζία αποτελούσε 25.000 άτομα, εκ των οποίων οι περισσότεροι κατοικούσαν στην πρωτεύουσά της. Σύμφωνα με την απογραφή του 1924, από τα 5.000 σπίτια του Σουχούμι, το 80% ανήκαν σε Έλληνες.

Οι Έλληνες της Αμπχαζίας έζησαν τις πιο τραγικές μέρες στην ιστορία τους το καλοκαίρι του 1949. Η πλειοψηφία τους εξορίστηκε στο Νότιο Καζακστάν. Μετά το θάνατο του Στάλιν και την καταδίκη της πολιτικής του, πολλοί από τους Έλληνες της Αμπχαζίας γύρισαν πίσω από τα μέρη της εξορίας.

Οι τοίχοι της οικίας Κερεσελίδη-Γαληνός στο Σουχούμι (φωτ.: Yorgos GreGo, 2015)

Ξαναέκτισαν τη ζωή τους από την αρχή και το 1992 έγιναν θύματα της πολεμικής σύρραξης. Και οι Αμπχάζιοι, και οι Γεωργιανοί τους καλούσαν να πολεμήσουν για τα ιδανικά μιας από τις αντιμαχόμενες πλευρές. Οι Έλληνες δεν μπορούσαν να φανταστούν τον εαυτό τους σε εχθρική θέση απέναντι σε φίλους και γείτονές τους οποιασδήποτε εθνικότητας. Αυτό δεν τους συγχωρούσαν αγριεμένοι πολεμιστές του Καυκάσου, συνηθισμένοι αιώνες πια να βρίσκουν το δίκαιό τους με τη χρήση των όπλων. Σε αυτές τις συνθήκες οι Έλληνες είχαν μόνο μια επιλογή, να φύγουν.

Η επιχείρηση «Χρυσόμαλλο Δέρας» ήταν άκρως απόρρητη και απαραίτητη. Στο πλοίο μαζί με την ομάδα του πλοιάρχου ήταν και ο ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης, που με τη δική του ερασιτεχνική βιντεοκάμερα αποθανάτισε τις στιγμές οδύνης και της σωτηρίας για τους Έλληνες της Αμπχαζίας. Ο Βλάσης Αγτζίδης, που είχε δουλέψει με τα αρχεία του Σουχούμι, έκπληκτος αντίκρισε κατεστραμμένο κτήριο, το οποίο κάποτε φιλοξενούσε μέσα του αμέτρητα ντοκουμέντα. Πολλά στοιχεία για τη ζωή των Ελλήνων στην Αμπχαζία χάθηκαν για πάντα.

Πάνω από 1.000 Έλληνες ομογενείς σώθηκαν και μετά από τρεις μέρες έφθασαν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Ήταν λίγοι από τους τελευταίους που θεωρούσαν τον Καύκασο πατρίδα τους.

Μετά το 1993 η Αμπχαζία ουσιαστικά έμεινε χωρίς τον ελληνικό πληθυσμό. Από τους 14.664 (1989) ο αριθμός των Ελλήνων έπεσε στους 1.486 (2003). Πολλοί από τους Έλληνες της Αμπχαζίας δεν γύρισαν ποτέ από την εξορία στην πολυαγαπημένη περιοχή τους και με τον καημό να μη δουν ποτέ τους τάφους των γονιών και των παππούδων τους έφυγαν στην Ελλάδα απευθείας από το Καζακστάν. Ο ελληνικός πληθυσμός της Αμπχαζίας ήταν μειωμένος σε σχέση με την περίοδο του Μεσοπολέμου και όμως έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο ανάμεσα σε Αμπχάζιους, Γεωργιανούς, Αρμένιους, Ρώσους, Εβραίους και άλλες εθνικότητες. Η απουσία του είναι αισθητή. Και σήμερα στο Σουχούμι οι άνθρωποι με άλλη εθνική καταγωγή καταφέρνουν να μιλάνε την ποντιακή διάλεκτο, που έμαθαν από τους γείτονές τους. Σε πολλές περιοχές της Αμπχαζίας τα ποντιακά ήταν η γλώσσα της συνεννόησης ολόκληρων των γειτονιών.

Στο πλοίο οι πρόσφυγες από το Σουχούμι, που άφηναν τις εστίες τους, χόρευαν τους αρχαίους ελληνικούς χορούς του Πόντου συνοδευόμενοι από το παίξιμο του γέρου λυράρη. Χόρευαν και τότε που τους εξόριζαν στο Καζακστάν. Χόρευαν, γιατί μόνο έτσι ξεχνιούνται, εμψυχώνονται και καταφέρνουν να επιβιώνουν στο διάβα των αιώνων παρά τους κατακλυσμούς στη μακραίωνη ιστορία τους.

Βασίλης Τσενκελίδης, ιστορικός

*Όλες τις φωτογραφίες του άρθρου επέλεξε ο Βασίλης Τσενκελίδης.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: konstantinos_tsahouridis/Instagram)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης: Ο εθνομουσικολόγος που έδωσε νέα πνοή στην ποντιακή μουσική

19/03/2026 - 3:50μμ
(Φωτ.: Facebook/ Πρόσωπα)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Νίκος Βασταρδής: Ο ηθοποιός, ο αγωνιστής, ο δάσκαλος

18/03/2026 - 6:52μμ
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου2026 στην Παιανία (φωτ.: Θωμαΐς Αντωνιάδου/ EUROKINISSI)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ο Μίλτος Τεντόγλου έχει γενέθλια – Η περηφάνια για την ποντιακή καταγωγή του και η διαδρομή από το παρκούρ στα Γρεβενά μέχρι την κορυφή του κόσμου

18/03/2026 - 11:30πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Δημόπουλος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Χρήστος Αρδίζογλου: Ο σούπερ σταρ των γηπέδων, ο σύντομος ποδοσφαιρικός του βίος και το σήμερα ενός μύθου

15/03/2026 - 4:58μμ
Ορκωμοσία του πρώτου μικρασιατικού στρατού. Διακρίνονται ο αρχιστράτηγος του ελληνικού στρατού κατοχής Σμύρνης Λεωνίδας Παρασκευόπουλος, ο ύπατος αρμοστής Αριστείδης Στεργιάδης, ο μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος και πρώτος δεξιά επιτελάρχης ο Θεόδωρος Πάγκαλος. 15 Μαρτίου 1920. Αρχείο Λεωνίδα Παρασκευόπουλου (πηγή: ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα: Όταν οι Σύμμαχοι έδωσαν το «πράσινο φως» για την απόβαση στη Σμύρνη

15/03/2026 - 4:01μμ
Ο ήρωας Ευαγόρας Παλληκαρίδης με στίχους ποιήματός του (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ευαγόρας Παλληκαρίδης: Ο ήρωας της Κύπρου και του ελληνισμού απαγχονίστηκε σαν σήμερα, το 1957

14/03/2026 - 4:45μμ
Ο Μάικλ Κέιν στο 74ο Φεστιβάλ Βενετίας, 5 Σεπτεμβρίου 2017 (φωτ.: EPA / Claudio Onorati)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μάικλ Κέιν: Ο σερ της οθόνης και του θεάτρου γίνεται 93 ετών

14/03/2026 - 12:22μμ
Ο Πάνος Βλάχος πρωταγωνιστής στη θεατρική παράσταση «Ο τυχαίος Θάνατος ενός αναρχικού», σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021 (φωτ.: PanoramaPress / Ηλία Κουτουλογέννης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Πάνος Βλάχος: Από τα γήπεδα και τα στάδια, πρωταθλητής στο θεατρικό σανίδι

10/03/2026 - 6:24μμ
(Φωτ.: Facebook / Γεώργιος Ζαμπέτας)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιώργος και Μιχάλης Ζαμπέτας: Πατέρας και γιος έφυγαν από τη ζωή ακριβώς την ίδια ημέρα, με 16 χρόνια διαφορά

10/03/2026 - 12:26μμ
Η παραλία στα Πλάτανα Πόντου. Ναυπηγείο ιστιοφόρων. Φωτογραφία των Αδελφών Κακούλη, δεκαετία 1890 (πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο – nhmuseum.gr)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Χρίστος Φραγκουλίδης: Ένας ακραιφνής Πόντιος και πατριώτης από τα Πλάτανα της Τραπεζούντας

8/03/2026 - 3:05μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: gein.noa.gr)

Ιωάννινα: Ταρακουνήθηκε και πάλι η Αγία Κυριακή – Δύο σεισμοί μεγέθους 4,6 και 4,5 Ρίχτερ καταγράφηκαν σε μισή ώρα

5 λεπτά πριν
Τις φωτογραφίες παραχώρησε το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα

«Η Ελλάδα μού άνοιξε την αγκαλιά της»: Η συγκινητική ιστορία μιας νεαρής πρόσφυγα από το Αφγανιστάν

33 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 38χρονος που επιτέθηκε σε ασθενείς και επισκέπτες στα Επείγοντα νοσοκομείου

1 ώρα πριν

ΕΛΘ: Διαδικτυακή διάλεξη με θέμα «Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης και το στρατηγείο της Φιλικής Εταιρείας στο Κισινάου της Μολδαβίας»

1 ώρα πριν
(Φωτ.: x.com)

Τεχεράνη: Νεκρός και ο εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης, στρατηγός Ναϊνί

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς)

Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς: Η γαστρονομία ως γέφυρα μνήμης και ταυτότητας για μαθητές Λυκείου

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign